Chcete si upiecť vlastnoručnú bagetu? S týmito 6 receptami to ľahko zvládnete!

Čerstvé chrumkavé pečivo milujú takmer všetci.

Prečo ale chodiť do pekárne, keď si rovnakú pochúťku môžete vytvoriť aj vy sami u vás doma?

Nie je nič jednoduchšie, než sa inšpirovať našimi rozmanitými receptami na domáce bagety!

Uvidíte, že čoskoro inú, než vlastnoručne upečenú, už nebudete chcieť jesť.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Jednoduchá domáca bageta

Pečivo dnes už zďaleka nie sú len rožky a žemle!

Ingrediencie:

  • 2 1/2čajové lyžičky sušeného droždia
  • 1 1/4 šálky teplej vody
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 PL oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • štipka cukru

Postup:

  1. V miske si pripravte zo sušeného droždia, vody a cukru kvások.
  2. Nechajte približne 5 minút odstáť.
  3. V inej miske zmiešajte múku so soľou a následne pridajte kvások.
  4. Zľahka premiešajte a pridajte olej.
  5. Následne ručne či pomocou elektrického hnetača zmes vypracujte do podoby hladkého cesta.
  6. Vypracované cesto nechajte na teplom mieste kysnúť do doby, kým cesto zdvojnásobí svoj objem, približne hodinu.
  7. Po uplynutí tejto doby z cesta na pomúčenom doske vytvarujte dve bagety.
  8. Po ich vytvorení nechajte cesto ešte približne 20 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie.
  9. V medziobdobí si predhrejte rúru na 220 °C.
  10. Nožom na povrchu bagety vytvorte niekoľko šikmých zárezov.
  11. Bagety pečte v predhriatej rúre dozlatista, približne 20 minút.

Čerstvé domáce bagety chutia skvele natreté maslom a posypané bylinkami.

Čerstvo upečené bagetové pečivo
zdroj: myrecipes.com

Bagety môžete ľahko pripraviť aj v domácej pekárni. Pozrite sa na naše recenzie domácich pekární a vyberte si tú najlepšiu.

Domáca francúzska bageta

Prečo jazdiť do Francúzska, keď poznáte ten správny recept! Mimochodom jednou z dôležitých ingrediencií, ktorú rozhodne nevynechávajte, je med.

Ingrediencie:

  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia
  • 3 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 1/2 šálky teplej vody
  • 1 PL medu
  • 2 čajové lyžičky soli

Postup:

  1. V miske zmiešajte všetky ingrediencie a zmes vypracujte do podoby hladkého nelepivého cesta.
  2. Prekryte potravinovou fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
  3. Následne cesto rozdeľte na tri rovnako veľké diely a nechajte zakryté na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
  4. Z vykysnutého cesta vytvarujte tri bagety, ktoré vložte na papier na pečenie vyložený plech.
  5. Bagety nechajte na plechu ešte približne 15 minút kysnúť.
  6. Predhrejte si rúru na 200°C.
  7. Bagety nožom šikmo narežte a vložte do predhriatej rúry spoločne s pekáčikom so studenou vodou, ktorý umiestnite na dno rúry.
  8. Pečte dozlatista, v závislosti od veľkosti bagiet približne 20-25 minút.
  9. Po vybratí z rúry bagety potrite vlažnou vodou.
Francúzska večka rozkrojená napoly
zdroj: tasteofartisan.com

V USA, Kanade či Veľkej Británii sú obľúbenejšie ako bagety. O čom je reč? O bageloch .

Chrumkavá cibuľová bageta

Cibuľu nemusíte použiť len na ozdobenie, možno ju samozrejme pridať aj do cesta!

Ingrediencie:

  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 šálka teplej vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky sušenej mletej cibule
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky cukru

Na potretie a ozdobenie

  • 1 cibuľa
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, droždie, cukor, cibuľový prášok a soľ.
  2. Pridajte vodu a olej.
  3. Zmes ručne či pomocou hnetača vypracujte do podoby hladkého cesta.
  4. V prípade potreby, ak sa cesto príliš lepí, pridajte viac múky.
  5. Vypracované cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 90 minút.
  6. V medziobdobí priveďte do varu malé množstvo vody na panvici a následne v nej povarte do mäkka na kolieska nakrájanú cibuľu, približne 8 minút.
  7. Keď je cibuľa uvarená, vylejte prebytočnú vodu a cibuľu osoľte.
  8. Po vykysnutí z cesta vypracujte dve rovnako veľké bagety, ktoré následne nechajte ešte 10 minút kysnúť na plechu s papierom na pečenie.
  9. Následne každú bagetu šikmo niekoľkokrát narežte.
  10. V malej miske rozšľahajte žĺtok a mlieko. Touto zmesou potom potrite.
  11. Na povrch bagiet následne umiestnite kolieska povarenej cibule.
  12. Bagety vložte do rúry a pečte na 180 ° C dozlatista, v závislosti od veľkosti bagiet približne 25 minút.

Cibuľové bagety sa hodia ako skvelá príloha k najrôznejším typom šalátov či grilovanému mäsu.

Bagetky zapečené s cibuľovými kolieskami
zdroj: parents.com

Doma si možno samozrejme upiecť aj ďalšie pečivo. Pozrite sa na naše recepty z domácej pekárne !

Vlastnoručne vyrobená celozrnná bageta so zmesou semienok

Výhodou tejto verzie je nielen to, že je v porovnaní s ostatnými zdravšie, ale aj to, že vďaka použitiu celozrnnej múky vydrží pečivo dlhšie čerstvé.

Ingrediencie:

  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 50 g ražnej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 150 ml vody
  • 5 g soli
  • 25 g slnečnicových semienok
  • 10 g ľanových semienok
  • 7 g sezamových semienok

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešajte všetky ingrediencie, dôkladne premiešajte vareškou a následne zmes vypracujte do podoby hladkého nelepivého cesta.
  2. Vypracované cesto prekryte utierkou a dajte kysnúť na približne 60 minút na teplé miesto.
  3. Po uplynutí tejto doby cesto na doske vytvarujte do podoby dvoch bagiet.
  4. Tie následne položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Bagety opäť prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste ešte hodinu kysnúť.
  6. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
  7. Po opätovnom vykysnutí bagety zľahka poprášte múkou a šikmo niekoľkokrát narežte nožom.
  8. Na dno rúry vložte kastrólik s vodou a bagety pečte približne 15-20 minút dozlatista.
Celozrnné bagetové pečivo so zmesou semienok
zdroj: wholesomepatisserie.com

Zapečená bageta so syrom a šunkou

Tip na veľmi chutnú, ľahkú a rýchlu večeru, ktorú si zamilujete!

Ingrediencie:

  • 1 domáca bageta (ktorákoľvek z vyššie uvedených)
  • 250 g tvrdého syra, napríklad eidam či gouda
  • 200 g šunky
  • 150 g strúhaného syra
  • 1/2 šálky masla
  • 1/4 šálky dijonskej horčice
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte dijonskú horčicu a zmäknuté maslo.
  3. Pomocou zúbkového noža nakrájajte bagetu na hrubšie plátky, ale jednotlivé rezy úplne nedokrojte tak, aby bageta zostala vcelku.
  4. Následne takto nakrojené plátky potrite približne polovicou množstva zmesi vytvorenej z masla a dijonskej horčice.
  5. Zvyškom dijonského masla následne potrite bagetu z vrchu.
  6. Takto pripravenú bagetu umiestnite na pech vyložený alobalom a posypte ju strúhaným syrom.
  7. Následne bagetu do alobalu zabaľte tak, aby bola celá prekrytá. V prípade nutnosti na vrchnú časť bagety použite ďalší kus alobalu.
  8. Vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút.
  9. Potom alobal roztvorte a pečte ešte ďalších 5 minút.

Zapečená domáca bageta sa často servíruje ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou.

Svetlé bagetové pečivo zapekané so syrom a šunkou
zdroj: tasty.co

Bagetová roláda

Každý vie, že pečivo je možné jednoducho rozrezať a naplniť údeninami, syrom či zeleninou. Prostredníctvom nášho recept si ale vytvoríte originálnu verziu, ktorú ohromíte nielen svoju rodinu!

Ingrediencie:

  • 1 domáca bageta (pokiaľ možno guľatejšieho tvaru)
  • 220 g krémového smotanového syra
  • 100 g tvrdej salámy, napríklad poličan
  • 50 g tvrdého syra, napríklad eidam či gouda
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červená paprika (kapia)
  • 1 paradajka alebo niekoľko cherry paradajok
  • hrsť čiernych olív
  • tymian
  • petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Odkrojte oba dva konce bagety a pomocou dlhého tenkého noža opatrne vydlabte vnútro bagety. Nechajte asi iba centimetrovú vrstvu cesta, aby sa bageta nerozpadla.
  2. V miske zmiešajte smotanový syr s prelisovaným cesnakom a najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
  3. Následne pridajte aj nadrobno nakrájané ďalšie ingrediencie, teda salámu, papriku, paradajky a olivy.
  4. Premiešajte a nakoniec pridajte aj všetky korenia.
  5. Následne touto zmesou prostredníctvom oboch koncov bagetu naplňte.
  6. Naplnenú bagetu zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.
  7. Pred podávaním nakrájajte na plátky.

Náplň bagety môžete samozrejme obmieňať na základe vašich osobných preferencií. Takto originálne plnenú bagetu môžete servírovať aj ako jeden z pokrmov na rodinnej oslave či večierku s priateľmi.

Okrúhla večka plnená syrom, šunkou a zeleninou
zdroj: bakingobsession.com

Ako bagetu správne vytvarovať?

Ak chcete, aby vaša domáca bageta bola nielen chutná, ale aj krásna na pohľad, je potrebné si osvojiť správnu techniku ich tvarovania. Nie je na tom nič ťažké.

Cesto si na doske rozdeľte na toľko dielov, koľko bagiet chcete vytvoriť. Následne potom každý diel pomocou valčeka či rukami vytvarujte do podoby obdĺžnika. Pamätajte si, že šírka tohto obdĺžnika by mala byť vždy rovnaká, 20 centimetrov. Dĺžku obdĺžnika zvoľte ľubovoľne podľa toho, akú dlhú bagetu chcete vytvoriť.

Potom stačí spodnú tretinu obdĺžnika preložiť do dvoch tretín cesta. Následne sa horná tretina preloží cez a takto zložené cesto sa ešte na záver preloží napoly. Potom sa v polovici cesta urobí ryha, cesto sa znovu preloží a mierne pováľa tak, aby ste docielili požadovanú dĺžku bagety.

Čím domáce bagety posypať?

Základný recept necháva bagety holé, bez posypu. Avšak nie je žiadny problém cesto na záver po narezaní nožom posypať. K najčastejším možnostiam patrí soľ, rasca, slnečnicové, tekvicové, ľanové či sezamové semienka, ďalej mak, prípadne kúsky cesnaku, cibule či bylinky. Vhodnými ingredienciami si takto ľahko dodáme do nášho jedálnička aj mnoho minerálov, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Ako docieliť, aby boli bagety chrumkavé?

Pokiaľ máte radi čerstvé chrumkavé pečivo, použite malý trik. Stačí, keď do rúry pri pečení umiestnite malý kastrólik s vodou, prípadne bagetu pred vložením do rúry vodou aspoň zľahka potrite.

Ako domáce bagety správne skladovať, aby nestvrdli?

Ak sa chcete z vašich domácich bagiet tešiť dlhšiu dobu a ak nemáte v pláne zjesť všetky hneď po upečení, je dôležité vedieť, ako ich správne uskladniť. Zabudnite na igelitové vrecká, chladničku či mrazničku.

Najvhodnejším spôsobom je pečivo po vychladnutí zabaliť do čistého plátna a vložiť do temna. Pokiaľ nemáte doma chlebník, stačí dať zabalené pečivo napríklad do špajze. Mimochodom kúpiť sa dnes dajú aj špeciálne bavlnené vrecká na pečivo, nemusíte teda používať klasickú utierku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.