Chcete ochutnať chrumkavé bagety priamo z rúry? A ešte k tomu u seba doma?
Nie je nič jednoduchšie, než sa inšpirovať práve týmto článkom!
Neváhajte a pustite sa do toho, tu sú 3 najlepšie recepty na domáci bagety!
Domáce bageta – recept
INGREDIENCIE
- 1/2 kocky sušeného droždia
- 3/4 kg hladkej múky
- 250 ml vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
- 1 štipka cukru
POSTUP
- Z cukru, teplej vody a droždia urobíme kvások.
- Necháme vykysnúť.
- Múku zmiešame so soľou a prilejeme kvások.
- Pridáme olej a vymiešame vláčne cesto.
- Necháme kysnúť kým nezdvojnásobí objem.
- Potom z cesta vytvarujeme dve bagety prekladaním cesta (pozri sekcia Tvarovanie cesta).
- Chrumkavejšiu kôrky sa dosiahne tým, že sa tesne pred vložením do rúry potrie vodou.
- Potom v bagete ostrým nožom urobíme niekoľko šikmých zárezov a buď ich necháme holé bez posypu, alebo je sypeme soľou, rascou, makom alebo semienkami
- Bagety vkladáme do predhriatej rúry a pečieme približne pri 220 ° C asi 20 minút alebo do zezlatavění.
- Podávame krájané zošikma, s maslom a bylinkami.

plnené bagety
Bagetu môžete pozdĺžne narezať a namazať, ale môžete tiež vytvoriť tieto originálne plnené bagety, ktoré budú – vrátane menej obľúbených zeleninových ingrediencií – milovať aj deti!
INGREDIENCIE
- 1 guľatejší bageta
- 250 g krémového syra
- 50 g tvrdého syra
- 1 paprika
- 1 paradajka alebo 3 cherry paradajky
- hrsť čiernych olív
- soľ, bazalka
POSTUP
- Zeleninu pokrájame, tvrdý syr nastrúhame a všetko zmiešame v miske.
- Bagetu rozkrojíme a vydlabeme vnútro (možno umačkat na guličky a orestovať na panvičke ako prílohu k polievke).
- Každú z „lodičiek“ naplníme zeleninovou zmesou a opatrne prilepíme k sebe.
- Pre studenú variantu obalíme potravinovú fóliou a vložíme na 3 hodiny do chladničky, potom rozbalíme a opatrne pokrájame.
- Pre teplú variantu vložíme na 3 minúty do vyhriatej rúry.
- Podávame ako hlavný chod, náplň obmieňame podľa preferencií rodiny.

Objavte podobné tipy
zapečené bagety
INGREDIENCIE
- 1 bageta
- 200 g tvrdého syra
- 2 strúčiky cesnaku
- lyžička olivového oleja alebo masla
- 4 paradajky
- lístkami bazalky
- štipka soli
POSTUP
- Bagetu pozdĺžne rozkrojíme a potrieme vnútornú časť olejom alebo ľahko natrieme maslom.
- Potrieme roztlačeným cesnakom so soľou.
- Paradajky nakrájame na plátky a položíme na bagetu.
- Posypeme liesky bazalky a prekryjeme syrom.
- Krátko zapečieme.
- Podávame za tepla, napríklad s pikantným cesnakovo-paradajkovým dipom.

Základom dipe môže byť jogurt, majonéza alebo tiež krémový syr.
Tipy na tvarovanie bagiet
- Zo spracovaného cesta sa po vykysnutí na doske vytvorí bagety. Nesvinují sa ako rožky , ale postupuje sa tak, že najskôr sa cesto rozdelí na diely podľa počtu bagiet.
- Každý dielik sa trochu rozváľa valčekom alebo len roztiahne rukou na obdĺžnik. Dĺžka by mala zhruba zodpovedať dĺžke bagety, šírka by mala činiť asi 20 cm .
- Potom sa spodná tretina preloží do dvoch tretín cesta, horná tretina sa preloží cez a zložené cesto sa preloží ešte napoly.
- V polovici sa urobí ryha, znova preloží a mierne povaľte, pritom sa snažíme docieliť potrebnej dĺžky bagety.
- Vytvarované bagety uložíme na plech mierne vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte asi 15 minút dokysnúť.
- Samozrejme sa bagety môžu robiť v rôznych veľkostiach podľa našej potreby, tomu potom zodpovedá aj delenie a tvarovanie cesta.
Pri plánovaní počtu bagiet a plechov na pečenie si trochu započítame. Zo 40 dkg múky je možné vytvoriť 4 širšie alebo 5 užších bagiet na dĺžku plechu alebo 6-8 kratších bagiet na šírku plechu. Záleží na našom výbere, nesmieme však zabudnúť dodržať druhý rozmer obdĺžnika cestá, teda spomínaných 20 cm.
Skúste si doma upiecť aj ďalšie biele pečivo, treba rožteky alebo žemličky .
Už vám bagety krásne prevoňali kuchyňa? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!