Najlepšie recepty na vlastnú zmrzlinu: skvelé letné osvieženie!

V teplých letných dňoch príde na chuť zmrzlina nielen deťom.

Výber zmrzlín aj mrazených krémov je na trhu dostatok, ale prečo si raz tiež nevyskúšať prípravu domácej zmrzliny?

Nejde o nič zložité a pritom môžeme vyskúšať aj svoju fantáziu v ochutenie základných surovín.

Domáca zmrzlina bude mať trochu odlišnú konzistenciu, pripomínajúce skôr mrazený krém, ale o to viac nám bude určite chutiť.

Inšpirujte sa našimi receptami!

Domáce smotanová zmrzlina

Nie je nič jednoduchšie, než si pripraviť túto jednoduchú zmrzlinu. Výhodou je to, že z tohto základného receptu možno ľahko vykúzliť zmrzlinu s príchuťou akéhokoľvek ovocie, ak ho tam pridáme.

INGREDIENCIE

  • 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 31%)
  • 200 g cukru múčka
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 7 žĺtkov

POSTUP

  1. Vo väčšej miske vymiešame žĺtky s cukrom.
  2. Mlieko v hrnci zmiešame so smotanou a necháme prejsť varom.
  3. Potom smotanu s mliekom precedíme k roztlačeným žĺtkom a dôkladne premiešame.
  4. Dáme opäť do hrnca a pomaly zahrievame.
  5. Varíme do zhustnutia – konzistencia podobná pudingu.
  6. Hotovú zmes necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote.
  7. Až potom dávame do mrazničky.
  8. Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.
domáci zmrzlina zo smotany
Zdroj: fokussatu.com

Domáce jahodová zmrzlina

INGREDIENCIE

  • 1 kg mrazených jahôd, krájaných
  • 2 mrazené banány, priečne
  • 250 g jogurtu gréckeho typu (veľmi hustý)
  • med v prípade potreby dosladenie
  • lístky mäty na ozdobu

POSTUP

  1. Jahody očistíme a rozkrájame na menšie časti spolu s banánmi, dáme zamraziť.
  2. Mrazené jahody a banány dáme do prístroja – kutra spolu s jogurtom.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. V prípade potreby dosladíme medom.
  5. Preložíme do hranaté plochej misky, dobre uhladíme po celej nádobe.
  6. Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.
domáce jahodová zmrzlina bez prístroja
Zdroj: bishopsorchards.com

Domáce banánová zmrzlina

Túto zmrzlinu môžeme maškrtiť bez výčitiek, je totiž zo samých dobrých, kvalitných a zdraviu prospešných surovín.

Ak by niekto strážil aj kalórie, stačí vynechať čokoládu, ale aj tá tomu dodáva správnu chuť.

INGREDIENCIE

  • 4 mrazené banány podľa veľkosti krájané
  • 100 g arašidového masla
  • 250 g jogurtu gréckeho typu (veľmi hustý)
  • 150 g čokolády rozporciované na malé kúsky

POSTUP

  1. Banány rozkrájame na menšie časti a dáme zamraziť.
  2. Mrazené banány dáme do prístroja – kutra spolu s jogurtom a arašidovým maslom.
  3. Rozmixujeme do hladka.
  4. Pridáme nakrájanú čokoládu a premiešame, ale už ručne.
  5. Preložíme do hranaté plochej misky, dobre uhladíme po celej nádobe.
  6. Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.
výborná domáca zmrzlina z banánov
Zdroj: wellplated.com

Domáce vanilková zmrzlina

INGREDIENCIE

  • 3 ks žĺtkov
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks bielku
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 60 g cukrov kryštál

POSTUP

  1. Žĺtky s cukrom šľaháme ručne vo vodnej pare.
  2. Odstavíme a vyšľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty.
  3. K vyšľahaným žĺtkom pridáme sneh z 2 bielkov a ušľahanú šľahačkou s vanilkovým cukrom.
  4. Vanilkovou zmes nalejeme do nádoby a dáme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
domáci zmrzlina s vanilkou
Zdroj: kukbuk.pl

Domáce tvarohová zmrzlina

INGREDIENCIE

  • 50 g mäkkého tvarohu
  • 3 ks vanilkového cukru
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice citrónovej šťava
  • 1 lyžica hnedý rum
  • 1 téglik smotany na šľahanie 33% tuku

POSTUP

  1. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, medom, citrónovou šťavou a rumom.
  2. Oddelene si vyšľaháme smotanu na šľahanie.
  3. Potom vyšľahanú smotanu pridáme k tvarohovej zmesi.
  4. Ak nepridávame ďalšie ingrediencie, zmrzlina je hotová, dáme ju do plastovej dózy a zamrazíme.
  5. Uvedené množstvo je na pollitrovú dózu.
domáci zmrzlina z tvarohu
Zdroj: enjoyyourcooking.com

K výrobe zmrzliny sa používa predovšetkým:

  • smotana na šľahanie čiže šľahačka,
  • tvaroh,
  • kyslá smotana,
  • jogurt
  • a niekedy puding alebo mlieko.

Do niektorých náročnejších zmrzlinových receptov patrí aj maslo alebo iný tuk a šľahané vajcia.

K ochucovanie zmrzliny vyberáme predovšetkým ovocia a to celé, nakrájané na kúsky alebo ovocný pretlak alebo šťavu.

Na ozdobenie zmrzliny môžete použiť niektorú z poliev, o ktorých v receptoch tiež píšeme.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.