V teplých letných dňoch príde na chuť zmrzlina nielen deťom.
Výber zmrzlín aj mrazených krémov je na trhu dostatok, ale prečo si raz tiež nevyskúšať prípravu domácej zmrzliny?
Nejde o nič zložité a pritom môžeme vyskúšať aj svoju fantáziu v ochutenie základných surovín.
Domáca zmrzlina bude mať trochu odlišnú konzistenciu, pripomínajúce skôr mrazený krém, ale o to viac nám bude určite chutiť.
Inšpirujte sa našimi receptami!
Domáce smotanová zmrzlina
Nie je nič jednoduchšie, než si pripraviť túto jednoduchú zmrzlinu. Výhodou je to, že z tohto základného receptu možno ľahko vykúzliť zmrzlinu s príchuťou akéhokoľvek ovocie, ak ho tam pridáme.
INGREDIENCIE
- 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 31%)
- 200 g cukru múčka
- 50 ml plnotučného mlieka
- 7 žĺtkov
POSTUP
- Vo väčšej miske vymiešame žĺtky s cukrom.
- Mlieko v hrnci zmiešame so smotanou a necháme prejsť varom.
- Potom smotanu s mliekom precedíme k roztlačeným žĺtkom a dôkladne premiešame.
- Dáme opäť do hrnca a pomaly zahrievame.
- Varíme do zhustnutia – konzistencia podobná pudingu.
- Hotovú zmes necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote.
- Až potom dávame do mrazničky.
- Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.

Domáce jahodová zmrzlina
INGREDIENCIE
- 1 kg mrazených jahôd, krájaných
- 2 mrazené banány, priečne
- 250 g jogurtu gréckeho typu (veľmi hustý)
- med v prípade potreby dosladenie
- lístky mäty na ozdobu
POSTUP
- Jahody očistíme a rozkrájame na menšie časti spolu s banánmi, dáme zamraziť.
- Mrazené jahody a banány dáme do prístroja – kutra spolu s jogurtom.
- Rozmixujeme do hladka.
- V prípade potreby dosladíme medom.
- Preložíme do hranaté plochej misky, dobre uhladíme po celej nádobe.
- Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.

Objavte podobné tipy
Domáce banánová zmrzlina
Túto zmrzlinu môžeme maškrtiť bez výčitiek, je totiž zo samých dobrých, kvalitných a zdraviu prospešných surovín.
Ak by niekto strážil aj kalórie, stačí vynechať čokoládu, ale aj tá tomu dodáva správnu chuť.
INGREDIENCIE
- 4 mrazené banány podľa veľkosti krájané
- 100 g arašidového masla
- 250 g jogurtu gréckeho typu (veľmi hustý)
- 150 g čokolády rozporciované na malé kúsky
POSTUP
- Banány rozkrájame na menšie časti a dáme zamraziť.
- Mrazené banány dáme do prístroja – kutra spolu s jogurtom a arašidovým maslom.
- Rozmixujeme do hladka.
- Pridáme nakrájanú čokoládu a premiešame, ale už ručne.
- Preložíme do hranaté plochej misky, dobre uhladíme po celej nádobe.
- Dáme zamraziť minimálne na 2 hodiny.

Domáce vanilková zmrzlina
INGREDIENCIE
- 3 ks žĺtkov
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 ks bielku
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 60 g cukrov kryštál
POSTUP
- Žĺtky s cukrom šľaháme ručne vo vodnej pare.
- Odstavíme a vyšľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty.
- K vyšľahaným žĺtkom pridáme sneh z 2 bielkov a ušľahanú šľahačkou s vanilkovým cukrom.
- Vanilkovou zmes nalejeme do nádoby a dáme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.

Domáce tvarohová zmrzlina
INGREDIENCIE
- 50 g mäkkého tvarohu
- 3 ks vanilkového cukru
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice citrónovej šťava
- 1 lyžica hnedý rum
- 1 téglik smotany na šľahanie 33% tuku
POSTUP
- Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom, medom, citrónovou šťavou a rumom.
- Oddelene si vyšľaháme smotanu na šľahanie.
- Potom vyšľahanú smotanu pridáme k tvarohovej zmesi.
- Ak nepridávame ďalšie ingrediencie, zmrzlina je hotová, dáme ju do plastovej dózy a zamrazíme.
- Uvedené množstvo je na pollitrovú dózu.

K výrobe zmrzliny sa používa predovšetkým:
- smotana na šľahanie čiže šľahačka,
- tvaroh,
- kyslá smotana,
- jogurt
- a niekedy puding alebo mlieko.
Do niektorých náročnejších zmrzlinových receptov patrí aj maslo alebo iný tuk a šľahané vajcia.
K ochucovanie zmrzliny vyberáme predovšetkým ovocia a to celé, nakrájané na kúsky alebo ovocný pretlak alebo šťavu.
Na ozdobenie zmrzliny môžete použiť niektorú z poliev, o ktorých v receptoch tiež píšeme.