Čo je to vlastne tortilla?
Zo španielčiny toto slovíčko preložíte ako „malý torta“ alebo „dortíček“. My ju poznáme skôr ako placku z kukuričnej alebo pšeničnej múky, rôzne upravenú a podávanú s rozličnými prísadami.
Hovorí sa jej mexická tortilla, pretože sa stala základom mexických jedál a odtiaľ sa rozšírila aj do ďalších krajín.
V tomto článku pre vás máme štyri skvelé recepty a verte, že nie je nad domáce tortilly!
Tortilla s kuracím mäsom
Výborná tortilla s kuracie zmesou, ktorú dostanete do kolien rodinu i priateľov.
INGREDIENCIE
- balenie tortill
- 250 g kuracích pŕs
- šalátová uhorka
- paradajka
- paprika
- ľadový šalát
- obľúbená zmes korenia
- cesnak podľa chuti
- soľ, korenie
POSTUP
- Kuracie mäso očistíme, nakrájame na rezance a restujeme na panvici. Pridáme korenia s polovicou nadrobno nakrájané papriky a paradajky. Akonáhle bude mäso aj zelenina mäkká, máme hotovo.
- Medzitým umyjeme ostatnú zeleninu a nakrájame ju na kúsky.
- Predtým, než mäso a zeleninu začneme dávať do tortill, si tortilly nahrejeme – na suchej panvici, grile alebo v mikrovlnke.
- Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme na tortilly a pridáme nakrájanú čerstvú zeleninu.
- Zavinieme podľa toho, ako sme zvyknutí.

Tortilla jednohubky s tuniakom
INGREDIENCIE
- 6 ks tortill
- 150 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 150 g smotanového syra
- 2 paradajky na plátky
- 4 listy šalátu
- petržlenová vňať
- soľ a korenie
POSTUP
- Zmiešame syr a petržlenovú vňať v miske.
- Osolíme a okoreníme.
- Vytvorenú zmesou natrieme tortilly.
- Pridáme vrstvu tuniaka, plátky paradajok a šalátu.
- Starostlivo zabalíme a nakrájame na plátky – jednohubky.

Tieto jednohubky môžu určite slúžiť buď ako chutná desiata alebo aj večera.
Objavte podobné tipy
Tortilla s bravčovým mäsom
Väčšina ľudí má veľmi rado bravčové mäso a domáce tortilla v tejto úprave bude určite veľkým lákadlom. V spojení s ďalšími surovinami vytvára skutočnú lahôdku.
INGREDIENCIE
pre 3 osoby
- 500 g bravčového stehna
- 3 vymiešané strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžica mletej rasce
- soľ a korenie
- 250 g syra čedar
- korenie – čerstvé bylinky
- ľubovoľný typ šalátu
- 3 ks tortill
POSTUP
- Bravčové mäso pomelieme na mlynčeku.
- Osolíme a okoreníme, pridáme bylinky a koreniny.
- Cibuľu nakrájame na kocky, dáme ju na panvicu s rozohriatym olejom.
- Cibuľu orestujeme do zlatista, pridáme mleté mäso a restujeme spoločne asi 10 minút.
- Pripravíme si tortilly, ohrejeme je na sucho na panvici.
- Na tortilly kladieme opečenú zmes mäsa, šalát a posypeme hrubo nastrúhaným syrom.
- Podávame s ľubovoľným dipom alebo studenou omáčkou.

vegetariánska tortilla
Pokud nejíte maso, nebo na něj nemáme zrovna chuť, dopřejte si tortillu plněnou čerstvou zeleninou.
INGREDIENCIE
- 4 tortilly
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 2 čajové lyžičky rastlinného oleja
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čili
- 1 šálka nakrájanej červenej papriky
- 2/3 šálky mrazenej kukurice
- 1 stredná mrkva, hrubo strúhaná
- 1 2/3 šálok konzervovaných čiernych fazúľ, opláchnutých
- 1/2 šálky sušených paradajok
- 200 g strúhaného syra typu Gouda
- 4 lyžice smotany
- 4 lyžice nakrájaného čerstvého koriandra
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Cibuľu nakrájame na kocky, restujeme do zlatista.
- K cibuli pridáme papriku, kukuricu a mrkvu.
- Pridáme chilli a veľmi krátko orestujeme.
- K zmesi zeleniny pridáme fazuľu, paradajky a korenie, opäť krátko orestujeme.
- Osolíme a okoreníme a odstránime z plameňa.
- Tortilly ohrejeme v rúre asi 2-3 minúty.
- Na ohriatej tortily kladieme zmes zeleniny.
- Posypeme syrom a pridáme lyžicu kyslej smotany.
- Tortily dobre zabalíme a ihneď podávame.

Tortilla je základom radu mexických jedál, či už je to hlavné jedlo, predjedlo alebo desiata či rýchla večera.
V Česku by sa dalo povedať, že namiesto do tortill balíme ingrediencie do omelety. Ak ste skôr Omeletové typ, prečítajte si naše recepty na prípravu omeliet na mnoho spôsobov .