Najlepšie recepty na tortilly s mäsom i bez

Čo je to vlastne tortilla?

Zo španielčiny toto slovíčko preložíte ako „malý torta“ alebo „dortíček“. My ju poznáme skôr ako placku z kukuričnej alebo pšeničnej múky, rôzne upravenú a podávanú s rozličnými prísadami.

Hovorí sa jej mexická tortilla, pretože sa stala základom mexických jedál a odtiaľ sa rozšírila aj do ďalších krajín.

V tomto článku pre vás máme štyri skvelé recepty a verte, že nie je nad domáce tortilly!

Tortilla s kuracím mäsom

Výborná tortilla s kuracie zmesou, ktorú dostanete do kolien rodinu i priateľov.

INGREDIENCIE

  • balenie tortill
  • 250 g kuracích pŕs
  • šalátová uhorka
  • paradajka
  • paprika
  • ľadový šalát
  • obľúbená zmes korenia
  • cesnak podľa chuti
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Kuracie mäso očistíme, nakrájame na rezance a restujeme na panvici. Pridáme korenia s polovicou nadrobno nakrájané papriky a paradajky. Akonáhle bude mäso aj zelenina mäkká, máme hotovo.
  2. Medzitým umyjeme ostatnú zeleninu a nakrájame ju na kúsky.
  3. Predtým, než mäso a zeleninu začneme dávať do tortill, si tortilly nahrejeme – na suchej panvici, grile alebo v mikrovlnke.
  4. Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme na tortilly a pridáme nakrájanú čerstvú zeleninu.
  5. Zavinieme podľa toho, ako sme zvyknutí.
Tip: Pokud se vám bude zdát směs suchá, můžete tortillu s kuřecí směsí doplnit zálivkou nebo dresingem. Vhodný je například jogurtový nebo hořčicový dresing.
Naservírované tortilly s kuracím mäsom a čerstvou zeleninou
Zdroj: gotujmy.pl

Tortilla jednohubky s tuniakom

INGREDIENCIE

  • 6 ks tortill
  • 150 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • 150 g smotanového syra
  • 2 paradajky na plátky
  • 4 listy šalátu
  • petržlenová vňať
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Zmiešame syr a petržlenovú vňať v miske.
  2. Osolíme a okoreníme.
  3. Vytvorenú zmesou natrieme tortilly.
  4. Pridáme vrstvu tuniaka, plátky paradajok a šalátu.
  5. Starostlivo zabalíme a nakrájame na plátky – jednohubky.
Nakrájané tortillové jednohubky s tuniakom, naservírované s paradajkou a so syrom
Zdroj: oceanbrands.com

Tieto jednohubky môžu určite slúžiť buď ako chutná desiata alebo aj večera.

Tortilla s bravčovým mäsom

Väčšina ľudí má veľmi rado bravčové mäso a domáce tortilla v tejto úprave bude určite veľkým lákadlom. V spojení s ďalšími surovinami vytvára skutočnú lahôdku.

INGREDIENCIE

pre 3 osoby

  • 500 g bravčového stehna
  • 3 vymiešané strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžica mletej rasce
  • soľ a korenie
  • 250 g syra čedar
  • korenie – čerstvé bylinky
  • ľubovoľný typ šalátu
  • 3 ks tortill

POSTUP

  1. Bravčové mäso pomelieme na mlynčeku.
  2. Osolíme a okoreníme, pridáme bylinky a koreniny.
  3. Cibuľu nakrájame na kocky, dáme ju na panvicu s rozohriatym olejom.
  4. Cibuľu orestujeme do zlatista, pridáme mleté mäso a restujeme spoločne asi 10 minút.
  5. Pripravíme si tortilly, ohrejeme je na sucho na panvici.
  6. Na tortilly kladieme opečenú zmes mäsa, šalát a posypeme hrubo nastrúhaným syrom.
  7. Podávame s ľubovoľným dipom alebo studenou omáčkou.
Tortilly s bravčovým mäsom naservírované na drevenom podnose, ozdobené čerstvou zeleninou
Zdroj: theprimitivepalate.com

vegetariánska tortilla

Pokud nejíte maso, nebo na něj nemáme zrovna chuť, dopřejte si tortillu plněnou čerstvou zeleninou.

INGREDIENCIE

  • 4 tortilly
  • 3/4 šálky nakrájanej cibule
  • 2 čajové lyžičky rastlinného oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čili
  • 1 šálka nakrájanej červenej papriky
  • 2/3 šálky mrazenej kukurice
  • 1 stredná mrkva, hrubo strúhaná
  • 1 2/3 šálok konzervovaných čiernych fazúľ, opláchnutých
  • 1/2 šálky sušených paradajok
  • 200 g strúhaného syra typu Gouda
  • 4 lyžice smotany
  • 4 lyžice nakrájaného čerstvého koriandra

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  2. Cibuľu nakrájame na kocky, restujeme do zlatista.
  3. K cibuli pridáme papriku, kukuricu a mrkvu.
  4. Pridáme chilli a veľmi krátko orestujeme.
  5. K zmesi zeleniny pridáme fazuľu, paradajky a korenie, opäť krátko orestujeme.
  6. Osolíme a okoreníme a odstránime z plameňa.
  7. Tortilly ohrejeme v rúre asi 2-3 minúty.
  8. Na ohriatej tortily kladieme zmes zeleniny.
  9. Posypeme syrom a pridáme lyžicu kyslej smotany.
  10. Tortily dobre zabalíme a ihneď podávame.
Plnené vegetariánskej tortilly naservírované na drevenom guľatom podnose
Zdroj: epicurious.com

Tortilla je základom radu mexických jedál, či už je to hlavné jedlo, predjedlo alebo desiata či rýchla večera.

V Česku by sa dalo povedať, že namiesto do tortill balíme ingrediencie do omelety. Ak ste skôr Omeletové typ, prečítajte si naše recepty na prípravu omeliet na mnoho spôsobov .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.