Štrúdľu je názov už dlhodobo zavedený v kuchárskom slovníka a označuje známy sladký múčnik.
Jeho základom je veľký plát cesta pokrytý náplňou, najčastejšie krájanými alebo strúhanými jablkami a zvinutý do závinu. Upečený štrúdľu čiže závin nakrájaný priečne na porcie potom strieda vrstvičky cesta s náplňou.
Pre tento článok sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na sladký štrúdľu.
Ťahaný jablkový štrúdľa
Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.
INGREDIENCIE
cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 ml vlažnej vody
- 50 ml oleja
- soľ
náplň
- 1 kg olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
- 200 g orestované strúhanky
- cukor
- škorica
- hrozienka
- rum
- citrónová šťava
- maslo
POSTUP
- Do misy preosejeme múku, prilejeme vlažnú vodu, pridáme olej a štipku soli a spracujeme skôr redšie cesto.
- Misu vymažeme olejom, cesto do nej vložíme, potrieme ešte trochou oleja a prikryjeme potravinárskou fóliou.
- Necháme cez noc odpočinúť.
- Olúpané jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou, strúhankou, orechy a hrozienkami namočenými v rume.
- Na pracovnú plochu rozprestrieme väčšie utierku, posypeme ju múkou a položíme na ňu cesto.
- Cesto rozvaľkáme a potom pomoučněnýma rukami dotenka vyťahujeme.
- Plát cesta zľahka potrieme rozpusteným maslom, rozložíme naň pripravenú plnku z jabĺk a opatrne zavinieme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 20-25 minút.

Štrúdľu s tvarohom z lístkového cesta
Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.
INGREDIENCIE:
- 1 balenie mäkkého tvarohu
- 1 balenie (500 g) lístkového cesta
- 1 lyžička škorice
- 70 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka
- strúhanka
POSTUP
- V miske našľaháme tvaroh s 1 vajíčkom a vanilkovým cukrom.
- Lístkové cesto rozvaľkáme, posypeme strúhankou, navrch dáme ochutený tvaroh a posypeme hrozienkami.
- Zabalíme do závinu, potrieme druhým vajcom.
- Pri 180 ° C pečieme asi 35-40 minút.
TIP : Závin vypadá o dost slavnostněji, když jej posypeme plátky mandlí.

Objavte podobné tipy
Bezlepkový štrúdľa s makom
INGREDIENCIE
- 200 g bieleho jogurtu
- 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 30 g masla
- 1 vajce na potretie
náplň
- 200 g maku
- 1/4 l mlieka
- 3 lyžice cukru krupice
- 1 balíček vanilínového cukru,
- lyžice rumu
- štipka mletej škorice
- citrónovej šťava aj kôra
- prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne
POSTUP
- V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
- V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
- Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
- Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
- Medzitým si pripravíme náplň.
- Pomletý mak dáme do kastrólika.
- Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
- Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
- Náplň by mala byť hustejšia, zdá ak sa nám riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
- Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
- Do stredu rozváľaného cesto rozprestrieme náplň a zvinieme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
- Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme dozlatista cca 30 minút na 180 stupňov.

Štrúdľu z jogurtu s hruškami
Jogurtové cesto je veľmi krehké a určite bude patrí k vašim obľúbeným.
INGREDIENCIE:
- 250 g polohrubej múky
- 125 g masla
- 75 g (pol téglika) bieleho jogurtu
- soľ
náplň
- 450 g hrušiek
- hrozienka
- vlašské orechy
- škoricový cukor
POSTUP:
- Maslo si necháme 30 minút pred začiatkom prípravy cesta povoliť pri izbovej teplote.
- Do misky si precedíme múku, ktorú zľahka osolíme.
- Premiešame a do múky pridáme biely jogurt.
- Opäť spoločne premiešame a povolené maslo pridávame až nakoniec. Rukách alebo v stroji hnetieme cesto tak dlho, až sa všetky ingrediencie dobre prepojí a cesto bude hladké a vláčne.
- Nemalo by sa lepiť ku krajom misky.
- Pred použitím cesto necháme 15 minút odpočinúť v chladničke.
- Medzitým pripravíme Náplňou do cesta.
- Hrušky ošúpeme, rozštvrtíme a nakrájame na kocky.
- K hruškám pridáme do misky hrozienka, cukor, orechy a škoricový cukor.
- Cesto potom vyvaľkáme na plátne na veľmi tenký plát a potrieme ho maslom.
- Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme na ňu ovocie a zavinieme.
- Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180 ° C 45 minút.

Pivné štrúdľa
INGREDIENCIE
- 250 g hladkej múky
- 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 120 ml čierneho piva
- štipka soli
- 1 lyžica cukru múčka
- náplň – ktorákoľvek z uvedených náplní
POSTUP
- Deň vopred si pripravíme cesto.
- Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme vláčne a trochu lepivé cesto.
- Najlepšie to ide v kuchynskom robote.
- Cesto zabalíme do fólie a uložíme na noc do chladničky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a mleté mandle a chvíľu opekajte, kým sa celá zmes nerozvoní.
- Nechajte vychladnúť.
- Pripravíme ľubovoľnú náplň – viď predchádzajúci recepty.
- Cesto vyvaľkáme na tenký plát a potrieme ho maslom.
- Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme naň náplň a zavinieme.
- Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme na plechu s papierom asi 40 – 50 minút na 175 ° C, pokiaľ nebude štrúdľu zlatistý na povrchu.

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou. Zkusit můžete i ledové kafe, o němž také píšeme na webu.