Najlepšie recepty na sladké štrúdle

Štrúdľu je názov už dlhodobo zavedený v kuchárskom slovníka a označuje známy sladký múčnik.

Jeho základom je veľký plát cesta pokrytý náplňou, najčastejšie krájanými alebo strúhanými jablkami a zvinutý do závinu. Upečený štrúdľu čiže závin nakrájaný priečne na porcie potom strieda vrstvičky cesta s náplňou.

Pre tento článok sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na sladký štrúdľu.

Ťahaný jablkový štrúdľa

Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.

INGREDIENCIE

cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 150 ml vlažnej vody
  • 50 ml oleja
  • soľ

náplň

  • 1 kg olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
  • 200 g orestované strúhanky
  • cukor
  • škorica
  • hrozienka
  • rum
  • citrónová šťava
  • maslo

POSTUP

  1. Do misy preosejeme múku, prilejeme vlažnú vodu, pridáme olej a štipku soli a spracujeme skôr redšie cesto.
  2. Misu vymažeme olejom, cesto do nej vložíme, potrieme ešte trochou oleja a prikryjeme potravinárskou fóliou.
  3. Necháme cez noc odpočinúť.
  4. Olúpané jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou, strúhankou, orechy a hrozienkami namočenými v rume.
  5. Na pracovnú plochu rozprestrieme väčšie utierku, posypeme ju múkou a položíme na ňu cesto.
  6. Cesto rozvaľkáme a potom pomoučněnýma rukami dotenka vyťahujeme.
  7. Plát cesta zľahka potrieme rozpusteným maslom, rozložíme naň pripravenú plnku z jabĺk a opatrne zavinieme.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 20-25 minút.

Ťahaný jablkový štrúdľa sladkavanilka.cz

Štrúdľu s tvarohom z lístkového cesta

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCIE:

  • 1 balenie mäkkého tvarohu
  • 1 balenie (500 g) lístkového cesta
  • 1 lyžička škorice
  • 70 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • hrozienka
  • strúhanka

POSTUP

  1. V miske našľaháme tvaroh s 1 vajíčkom a vanilkovým cukrom.
  2. Lístkové cesto rozvaľkáme, posypeme strúhankou, navrch dáme ochutený tvaroh a posypeme hrozienkami.
  3. Zabalíme do závinu, potrieme druhým vajcom.
  4. Pri 180 ° C pečieme asi 35-40 minút.

 TIP : Závin vypadá o dost slavnostněji, když jej posypeme plátky mandlí. 

Štrúdľa s tvarohom s lístkového cesta kivibloguje.blogspot.com

Bezlepkový štrúdľa s makom

INGREDIENCIE

  • 200 g bieleho jogurtu
  • 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 30 g masla
  • 1 vajce na potretie

náplň

  • 200 g maku
  • 1/4 l mlieka
  • 3 lyžice cukru krupice
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • lyžice rumu
  • štipka mletej škorice
  • citrónovej šťava aj kôra
  • prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne

POSTUP

  1. V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
  2. V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
  3. Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
  4. Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
  5. Medzitým si pripravíme náplň.
  6. Pomletý mak dáme do kastrólika.
  7. Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
  8. Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
  9. Náplň by mala byť hustejšia, zdá ak sa nám riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
  10. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
  11. Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
  12. Do stredu rozváľaného cesto rozprestrieme náplň a zvinieme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
  13. Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
  14. Pečieme dozlatista cca 30 minút na 180 stupňov.

Bezlepkový štrúdľa s makom maryskitchenlove.cz

Štrúdľu z jogurtu s hruškami

Jogurtové cesto je veľmi krehké a určite bude patrí k vašim obľúbeným.

INGREDIENCIE:

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 75 g (pol téglika) bieleho jogurtu
  • soľ

náplň

  • 450 g hrušiek
  • hrozienka
  • vlašské orechy
  • škoricový cukor

POSTUP:

  1. Maslo si necháme 30 minút pred začiatkom prípravy cesta povoliť pri izbovej teplote.
  2. Do misky si precedíme múku, ktorú zľahka osolíme.
  3. Premiešame a do múky pridáme biely jogurt.
  4. Opäť spoločne premiešame a povolené maslo pridávame až nakoniec. Rukách alebo v stroji hnetieme cesto tak dlho, až sa všetky ingrediencie dobre prepojí a cesto bude hladké a vláčne.
  5. Nemalo by sa lepiť ku krajom misky.
  6. Pred použitím cesto necháme 15 minút odpočinúť v chladničke.
  7. Medzitým pripravíme Náplňou do cesta.
  8. Hrušky ošúpeme, rozštvrtíme a nakrájame na kocky.
  9. K hruškám pridáme do misky hrozienka, cukor, orechy a škoricový cukor.
  10. Cesto potom vyvaľkáme na plátne na veľmi tenký plát a potrieme ho maslom.
  11. Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme na ňu ovocie a zavinieme.
  12. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180 ° C 45 minút.

Štrúdľa z jogurtu s hruškami tantefanny.hu

Pivné štrúdľa

INGREDIENCIE

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 120 ml čierneho piva
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru múčka
  • náplň – ktorákoľvek z uvedených náplní

POSTUP

  1. Deň vopred si pripravíme cesto.
  2. Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme vláčne a trochu lepivé cesto.
  3. Najlepšie to ide v kuchynskom robote.
  4. Cesto zabalíme do fólie a uložíme na noc do chladničky.
  5. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a mleté mandle a chvíľu opekajte, kým sa celá zmes nerozvoní.
  6. Nechajte vychladnúť.
  7. Pripravíme ľubovoľnú náplň – viď predchádzajúci recepty.
  8. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a potrieme ho maslom.
  9. Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme naň náplň a zavinieme.
  10. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
  11. Pečieme na plechu s papierom asi 40 – 50 minút na 175 ° C, pokiaľ nebude štrúdľu zlatistý na povrchu.

Pivné štrúdľa czechspecials.cz

Všechny štoly stojí za to vychutnat si při odpolední návštěvě s dobrou kávou, můžete zkusit připravit alžírskou nebo čokoládovou, nebo pro milovníky čaje čaj s mátou. Zkusit můžete i ledové kafe, o němž také píšeme na webu.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.