Vynikajúce recepty na štrúdľu na jednom mieste! Sladké aj slané varianty

Jeden z najznámejších múčnikov u nás!

Jeho základom je veľký plát cesta s výbornou náplňou.

Inšpirujte sa našimi receptami na štrúdľu v sladkých aj slaných variantoch!

Ťahaná jablková štrúdľa

Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.

INGREDIENCIA

cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 150 ml vlažnej vody
  • 50 ml oleja
  • soľ

náplň

  • 1 kg olúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
  • 200 g orestovanej strúhanky
  • cukor
  • škorica
  • hrozienka
  • rum
  • citrónová šťava
  • maslo

POSTUP

  1. Do misy preosejeme múku, prilejeme vlažnú vodu, pridáme olej a štipku soli a spracujeme skôr redšie cesto.
  2. Misu vymastíme olejom, cesto do nej vložíme, potrieme ešte trochou oleja a prikryjeme potravinárskou fóliou.
  3. Necháme cez noc oddýchnuť.
  4. Olúpané jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou, strúhankou, orechmi a hrozienkami namočenými v rume.
  5. Na pracovnú plochu rozprestrieme väčšiu utierku, posypeme ju múkou a položíme na ňu cesto.
  6. Cesto rozvaľkáme a potom pomúčenými rukami dotenka vyťahujeme.
  7. Plát cesta zľahka potrieme rozpusteným maslom, rozložíme naň pripravenú náplň z jabĺk a opatrne zavinieme.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 20–25 minút.
Hotová ťahaná štrúdľa z jabĺk
zdroj: sladkavanilka.cz

Štrúdľa s tvarohom z lístkového cesta

Recept je vcelku rýchly a nenáročný. Základ úspechu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCIA:

  • 1 balenie mäkkého tvarohu
  • 1 balenie (500 g) lístkového cesta
  • 1 lyžička škorice
  • 70 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • hrozienka
  • strúhanka

POSTUP

  1. V miske našľaháme tvaroh s 1 vajíčkom a vanilkovým cukrom.
  2. Listové cesto rozvaľkáme, posypeme strúhankou, navrch dáme ochutený tvaroh a posypeme hrozienkami.
  3. Zabalíme do závinu, potrieme druhým vajcom.
  4. Pri 180 °C pečieme asi 35–40 minút.
Štrúdľa s tvarohom s lístkového cesta
zdroj: kivibloguje.blogspot.com

Bezlepková štrúdľa s makom

INGREDIENCIA

  • 200 g bieleho jogurtu
  • 280 g hladkej bezlepkovej múky alebo zmesi
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 30 g masla
  • 1 vajce na potretie

náplň

  • 200 g maku
  • 1/4 l mlieka
  • 3 lyžice cukru krupice
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • lyžice rumu
  • štipka mletej škorice
  • citrónová šťava aj kôra
  • prípadne hrozienka alebo vykôstkované čerešne

POSTUP

  1. V mise zmiešame hladkú špaldovú múku so štipkou soli a citrónovou kôrou.
  2. V sypkej zmesi pridáme jogurt a zmäknuté maslo a začneme vypracovávať cesto.
  3. Vo chvíli, keď sa nám všetky ingrediencie spoja, presypeme cesto na dosku a poriadne ho vypracujeme rukami.
  4. Cesto zabalíme do fólie a dáme odpočívať do chladničky.
  5. Medzitým si pripravíme náplň.
  6. Pomletý mak dáme do kastrólika.
  7. Zalejeme mliekom, povaríme, miešame a keď zmes zhustne, odstavíme ju z tepelného zdroja.
  8. Vmiešame cukor krupicu a vanilkový cukor, ochutíme škoricou, rumom a citrónovou kôrou.
  9. Náplň by mala byť hustejšia, ak sa nám zdá riedka, zahustíme ju jemne strúhaným kokosom (múčkou).
  10. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
  11. Z každej vyvaľkáme na pomúčenej doske tenký plát, ktorý posypeme jemnými ovsenými vločkami.
  12. Do stredu rozvaľkaného cesto rozprestrieme náplň a zmotáme. Na makovú náplň nezabudnite rozprestrieť hrozienka alebo vykôstkované čerešne, s makom sú totiž úplne skvelé.
  13. Hotové záviny prenesieme opatrne na plech, na niekoľkých miestach len prepichneme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom.
  14. Pečieme do zozlatnutia cca 30 minút na 180 stupňov.
Bezlepková štrúdľa s makom

zdroj: maryskitchenlove.cz

Štrúdľa z jogurtu s hruškami

Jogurtové cesto je veľmi krehké a určite bude patriť k vašim obľúbeným.

INGREDIENCIA:

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g masla
  • 75 g (pol téglika) bieleho jogurtu
  • soľ

náplň

  • 450 g hrušiek
  • hrozienka
  • vlašské orechy
  • škoricový cukor

POSTUP:

  1. Maslo si necháme 30 minút pred začiatkom prípravy cesta povoliť pri izbovej teplote.
  2. Do misky si precedíme múku, ktorú zľahka osolíme.
  3. Premiešame a do múky pridáme biely jogurt.
  4. Opäť spoločne premiešame a povolené maslo pridávame až napokon. Rukou alebo v stroji miesime cesto tak dlho, až sa všetky ingrediencie dobre prepoja a cesto bude hladké a vláčne.
  5. Nemalo by sa lepiť ku krajom misky.
  6. Pred použitím cesto necháme 15 minút odpočinúť v chladničke.
  7. Medzitým pripravíme nápň do cesta.
  8. Hrušky olúpeme, rozštvrtíme a nakrájame na kocky.
  9. K hruškám pridáme do misky hrozienka, cukor, orechy a škoricový cukor.
  10. Cesto potom vyvaľkáme na plátne na veľmi tenký plát a potrieme ho maslom.
  11. Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme na ňu ovocie a zavinieme.
  12. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri 180 ° C 45 minút.
Štrúdľ z jogurtu s hruškami
zdroj: tantefanny.hu

Pivná štrúdľa

INGREDIENCIA

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 120 ml čierneho piva
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru múčka
  • náplň – ktorákoľvek z uvedených náplní

POSTUP

  1. Deň vopred si pripravíme cesto.
  2. Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme vláčne a trochu lepivé cesto.
  3. Najlepšie to ide v kuchynskom robote.
  4. Cesto zabalíme do fólie a uložíme na noc do chladničky.
  5. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a mleté mandle a chvíľu opekajte, kým sa celá zmes nerozvonia.
  6. Nechajte vychladnúť.
  7. Pripravíme ľubovoľnú náplň – viď predchádzajúce recepty.
  8. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a potrieme ho maslom.
  9. Stred pripraveného cesta posypeme strúhankou, rozložíme naň náplň a zavinieme.
  10. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
  11. Pečieme na plechu s papierom asi 40 – 50 minút na 175 ° C, kým nebude štrúdľa zlatistá na povrchu.
Pivná štrúdľa
zdroj: czechspecials.cz

Hrušková štrúdľa

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 3/4 balenia Hery
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajcia
  • hrušky

Postup:

  1. Hodí sa krehké hrušky, pri ktorých máme istotu, že sa rozpečú. Inak je lepšie ich vopred trochu podusiť, pritom je možné ich trochu prikoreniť klinčekom a škoricou a pomerne nevýraznú chuť hrušiek vyrovnať pridaním štipky kyseliny citrónovej a cukru.
  2. Zmes podusených hrušiek musí byť veľmi hustá, pod hrušky dávame strúhanku alebo ešte lepšie hrubšiu vrstvu drvených piškót.
  3. Pečieme rovnako ako jablková štrúdľa – v predhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista.

Štrúdľa z tvarohového cesta s višňami

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g tuku (maslo, Hera)
  • 250 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
  • štipka soli
  • višne
  • 1 vanilkový puding

Postup:

  1. Zmiešame múku so štipkou soli, pridáme tvaroh a nakrájaný tuk a spracujeme cesto.
  2. Cesto rozdelíme na dva až tri diely a vyvaľkáme ho. Potom ho dáme na vymastený plech.
  3. Cesto posypeme strúhankou alebo kokosom.
  4. Višne vykôstkujeme. Môžeme ich buď klásť samotné, alebo si pripravíme višňovú zmes. Višňovú zmes pripravíme nasledovne: vykôstkované višne dáme spolu s cukrom do hrnca. Ohrievame. V 100 ml vody rozmiešame puding, ktorý pridáme do hrnca. Privedieme do varu. Zmes musí byť hustá.
  5. Pretože višne pustia veľa šťavy, dávame pod ne hustý tvaroh alebo uvarený puding.
  6. Štrúdľu zavinieme a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
  7. Závin pečieme pri 180 stupňoch do zlatista.
Najlepšia ovocná štrúdľa z lístkového cesta
zdroj: commons.wikimedia.org

Zdravá slivková štrúdľa z ovsených vločiek

Ingrediencie:

  • 250 g ovsených vločiek
  • 300 g bieleho jogurtu
  • 1-2 lyžice tekutého medu alebo iného sladidla
  • voda podľa potreby
  • slivky

Postup:

  1. Zmiešame vločky, jogurt a sladidlo. Vzniknutú zmes rozdelíme na dve polovice.
  2. Prvú polovicu rozprestrieme na papier na pečenie.
  3. Poukladáme rozpolenými slivkami. Okrem tvarohu je pod slivky vynikajúci sparený a ochutený mak, ale nie je to nutné.
  4. Slivky pokryjeme druhou polovicou cesta.
  5. Pečieme na 180 stupňov zhruba 30 až 40 minút.

Slaná štrúdľa so špenátom

INGREDIENCIA

  • 1 lístkové cesto
  • 100 g tvrdého syra
  • soľ, rasca
  • malá cibuľka nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky rozotreného cesnaku
  • sezamové semienka
  • špenátový pretlak
  • vajcia na potretie

POSTUP

  1. Rozvaľkáme si cesto a prenesieme na plech.
  2. Medzitým si uvaríme špenát podľa zvyku, pridáme cesnak a cibuľu.
  3. Špenát rovnomerne nanášame na lístkové cesto.
  4. Potom ho pokryjeme syrom.
  5. Nakoniec závin opatrne zabalíme, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou a sezamovým semienkom.
  6. Pečieme pri 220 ° C do ružova.
Recept na slanú štrúdľu so špenátom je jednoduchý.

Slaná štrúdľa s kapustou

INGREDIENCIA

  • 1 lístkové cesto
  • soľ, rasca
  • malá cibuľka nakrájaná nadrobno
  • biela kyslá kapusta
  • vajcia na potretie

POSTUP

  1. Rozvaľkáme cesto a rozprestrieme na plech.
  2. Kapustu precedíme a podusíme na cibuľa, osolíme a okoreníme.
  3. Kapustu rozprestrieme doprostred cesta.
  4. Nakoniec závin opatrne zabalíme, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou.
  5. Pečieme pri 220 ° C do ružova.
Recept na slany strudl s kapustou je rýchly a obľúbený.

Slaná štrúdľa s cibuľovou náplňou

INGREDIENCIA

  • 1 lístkové cesto
  • 3 cibuľa
  • 150 g slaniny alebo údeného mäsa
  • soľ, rasca
  • 2 lyžice oleja

POSTUP

  1. Očistenú cibuľu nakrájame na tenké kolieska, orestujeme na oleji spolu s kockami slaniny.
  2. Osolíme, posypeme rascou a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava.
  3. Nakoniec cibuľu ochutíme sójovou omáčkou.
  4. Listové cesto rozprestrieme na plech, stred posypeme strúhankou a na ňu nanesieme cibuľovú zmes.
  5. Kratšie strany cesta založíme cez náplň, dlhšie strany narežeme vo vodorovných pruhoch a preložíme na striedačku cez náplň.
Recept na báječnú slanú štrúdľu s cibuľovou náplňou.

Všetky štôlne stojí za to vychutnať si pri popoludňajšej návšteve s dobrou kávou, môžete skúsiť pripraviť alžírsku alebo čokoládovú, alebo pre milovníkov čaju čaj s mätou. Skúsiť môžete aj ľadovú kávu , o ktorej tiež píšeme na webe.

Skvelú kávu v teplom i studenom variante vykúzlite behom chvíľky v kávovaroch Dolce Gusto . Pozrite sa, ako dopadlo ich hodnotenie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.