Ochutnajte tie najlepšie recepty z tofu. Zdravá strava nie je ani trochu nudná!

Pripravte si naše najlepšie recepty s tofu!

Oživte si svoj jedálniček a dajte oddýchnuť trávenie, od ťažkých mäsitých jedál!

Ak ku všetkému radi skúšate nové recepty, potom je tento článok to pravé pre vás!

Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.

Zeleninová panvica s údeným tofu a teriyaki omáčkou

Domovom tofu je Ázia, a preto aj najčastejšie recepty z tofu patria práve do čínskej, japonskej alebo vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananásom okorenené čerstvým zázvorom.

Čo budeme potrebovať

Na teriyaki omáčku

  • 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
  • 1/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka ananásovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica škrobu
  • 1 polievková lyžica vody

Na tofu a zeleninu

  • 250 g údeného tofu
  • 1/2 veľké červené cibule
  • 1/2 červenej papriky
  • 1/2 zelenej papriky
  • 1/2 žltej papriky
  • 250 g ananásu (môžete použiť aj konzervovaný)

Postup

  1. Najprv si pripravte teriyaki omáčku: všetky suroviny zmiešajte v hrnci na miernom ohni a nechajte cca 2 minúty povariť za stáleho miešania. Potom odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
  2. Tofu nakrájajte na kocky cca 1×1 cm a zalejte teriyaki omáčkou. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C.
  4. Do pekáča vysypeme nakrájané marinované tofu, papriku, ananás a cibuľu
  5. Pečte cca 30 minút a počas pečenia niekoľkokrát otočte.
  6. Po upečení vyberte z rúry, potrite zvyšnou marinádou a ihneď podávajte napr. s ryžou.
Panvica s tofu a zeleninou v sladkej omáčke.
Zdroj: littlespicejar.com

Nátierka z údeného tofu a cíceru

Vedeli ste, že tofu nepatrí len do teplej kuchyne? Vyskúšajte skvelé recepty na jedlá s tofu na studeno! Čo napríklad zdravými proteínmi nabitú nátierku voňajúcu po údenom tofe?

Čo budeme potrebovať

  • 1 plechovka cíceru
  • 175 g údeného tofu
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievková lyžica majonézy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 malá mrkva
  • pol červenej papriky
  • 2 jarné cibuľky

Postup

  1. Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú kašu. Pokiaľ máte radšej hrubšiu textúru, nekrájajte zeleninu ručne.
  2. Dajte vychladiť a podávajte s pečivom.

Cícer patrí medzi najzdravšie potraviny, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie skvelé cícerové recepty !

Miska plná krémovej nátierky s cibuľkou.
Zdroj: muriellebanackissa.com

Chrumkavé pečené nugetky z tofu

Tofu recepty často nahrádzajú recepty mäsové, avšak tieto nugetky si obľúbia aj mäsožrúti. Vyskúšajte ich s pálivým dipom alebo sweet chilli omáčkou.

Čo budeme potrebovať

  • 1 balenie tofu
  • 75 g zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 75 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 150 g strúhanky
  • 2 lyžičky papriky
  • 1/2 lyžičky cesnaku
  • 1/2 lyžičky cibule
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Tofu nakrájajte na kocky a zľahka osušte papierovou utierkou.
  3. Zmiešajte vývar a sójovú omáčku a do zmesi vložte tofu tak, aby bolo obalené zo všetkých strán. Marinujte aspoň 10 minút.
  4. Marinované kocky tofu obaľujte postupne v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečte cca 15 minút, potom obráťte a pečte ďalších 15 minút. Vyberte z rúry a podávajte so svojim obľúbeným dipom.

Neviete si rady s prípravou dipu? Vyskúšajte naše osvedčené recepty na dipy .

Miska plná chrumkavého lahodného tofu v strúhanke.
Zdroj: biancazapatka.com

Nátierka z údeného tofu a sušenými paradajkami

Premýšľate, ako pripraviť tofu na iný spôsob ako ázijský? Vyskúšajte túto stredomorskú nátierku so sušenými paradajkami a olivovým olejom, ktorá vás dostane!

Čo budeme potrebovať

  • 300 g údeného tofu
  • 50 g sušených paradajok bez oleja
  • 15 g kvasníc
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Olúpte cesnak a vložte do mixéra spolu so sušenými paradajkami a rozmixujte.
  2. Pridajte tofu nakrájané na kocky, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a kvasnice a ešte trochu premixujte.
  3. Dajte do chladničky, kde vám nátierka vydrží až týždeň.

Chcete vyskúšať aj ďalšie vynikajúce nátierky? Pozrite sa na naše osvedčené recepty na syrové nátierky .

Lahodná nátierka bez mäsa, z paradajok, paprík a tofu.
Zdroj: letsbrightenup.com

Jednoduché vyprážané tofu so zeleninou

Tofu je alfou a omegou modernej vegetariánskej kuchyne, preto nesmieme zabudnúť na úžasné recepty z tofu so zeleninou. Pečené tofu sa výborne hodia k typicky ázijským prílohám-ryži, cestovinám alebo napríklad kuskusu.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g tofu
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice agávového sirupu alebo medu
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 1/2 lyžice sladkej chilli omáčky

Postup

  1. V miske zmiešajte všetky ingrediencie (okrem tofu) a vytvorte marinádu.
  2. Tofu nakrájajte na kocky a dôkladne ponorte do marinády. Nechajte aspoň 30 minút marinovať.
  3. Na panvicu pridajte olej a nechajte ho rozohriať.
  4. Tofu pridajte na panvicu a smažte dozlatista.
  5. Podávajte so zeleninou dusenou na pare a ryžovými rezancami.

Pre skvele usmažený pokrm si vyberte jednu z našich recenzovaných panvíc z nerezu ! S nimi nešliapnete vedľa!

Tanierik osmaženého tofu s omáčku na namáčanie.
Zdroj: blog.seasonwithspice.com

Kórejská tofu polievka

Táto kórejská polievka je plná chuti kimchi, cesnakového korenia a hodvábne mäkkým tofu. Uvarí sa iba za 30 minút a vznikne vynikajúce jedlo, ktoré je vegánske a bez lepku!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 5 cm zázvoru, nakrájaného
  • 120 g kimchi
  • 1 lyžička červených čili vločiek
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica tamari
  • 140 ml kimchi šťavy
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 balenie mäkkého tofu, odkvapkané a nakrájané na veľké kocky
  • 2 jarné cibule, nakrájané na plátky

Postup

  • V hrnci rozohrejte olivový olej na stredne vysokú teplotu, pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a nechajte 2 minúty variť.
  • Pridajte kimchi, vločky červeného chilli, sezamový olej, tamari a kimchi šťavu a všetko premiešajte a nechajte variť na strednú teplotu 1-2 minúty.
  • Prilejeme vývar, privedieme do varu, potom prikryjeme a necháme 10-15 minút prebublávať.
  • Odstráňte veko a pridajte tofu a nakrájanú zelenú cibuľku a podávajte.
Hrniec plný červenej pálivej kórejskej polievky.
Zdroj: seonkyounglongest.com

Čo je tofu?

Tofu je tradičná ázijská pochúťka, ktorá vznikla v Číne zhruba dve storočia pred naším letopočtom. K nám sa tofu dostalo až v 20. storočí a doslova si podmanilo celú Európu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánske i vegánske, bezlepkové, bohaté na proteíny , naopak chudobné na sacharidy aj tuky, takže vlastne takmer ideálna potravina . A z čoho je teda tofu vyrobené?

Základ tofu tvorí mlieko vytvorené zo sójových bôbov , ktoré sa zmiešajú so zrážadlom a výsledkom je v podstate rastlinný syr. Pokiaľ sa dodrží správny postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickú strukovinovú pachuť av prírodnej podobe je pripravené na dochutenie a ďalšiu úpravu.

Prírodné tofu môžete jesť aj surové, avšak jeho hubovitá štruktúra je ideálna na marinovanie a korenie . Vďaka tomu má takmer univerzálne použitie v kuchyni ako náhrada mäsa – skvele vstrebáva všetky chute korenia, ktoré mu dodáte. Navyše sa s ním dobre pracuje.

Druhy

V našich obchodoch je už tofu bežne k dostaniu, pretože tvorí súčasť zdravého jedálnička, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárny. Existujú dva základné druhy tofu – tvrdé a hodvábne .

Hodvábne tofu má konzistenciu krémového syra a najmä vo vegánskej kuchyni má porovnateľné využitie – používa sa do sladkých dezertov, ale vytvoriť z neho môžete aj guličky na vyprážanie.

Klasické „tvrdé“ tofu môžete kúpiť buď v prírodnom variante, alebo rôzne marinované, napr. bylinkové, chilli, lahôdkové… Najobľúbenejšie a pravdepodobne najchutnejšie je potom údené tofu , ktoré je chuťovo porovnateľné napr. s údeným syrom.

Na čo si dať pri konzumácii tofu naopak pozor:

  • tofu a všetky sójové výrobky obsahujú veľké množstvo oxalátu- nevhodné pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi obsahujúci oxalát
  • niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia sóje môže súvisieť s vyššou mierou rakoviny prsníka, súvislosť ane nebola úplne preukázaná
  • fytoestrogén v sójových produktoch môže mať mierne feminizačný účinok (vývoj prsníka u mužov), alebo mať vplyv na plodnosť
  • sójové produkty pochádzajúce z USA sú často geneticky modifikované (GMO) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
  • sójové produkty môžu byť spracované hexánom (rozpúšťadlo) – riešením je kupovať tofu v biokvalite

Sója nemusí byť ich vo forme tofu – vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty zo sóje .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.