Zaujímate sa o zdravý životný štýl ?
Skúšate radi nové recepty ?
Pripravte si naše najlepšie recepty s tofu !
Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.
Dúhové špízy s tofu a teriyaki omáčkou
Domovom tofu je Ázie, a preto aj najčastejšie recepty z tofu patrí práve do čínskej, japonskej alebo vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte lahodné sladko-slanej špízy s tofu a ananásom okorenené čerstvým zázvorom.
INGREDIENCIE
Na teriyaki omáčku:
- 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
- 1/4 hrnčeka javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka ananásovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica škrobu
- 1 polievková lyžica vody
Na tofu špízy:
- 250 g tofu
- 1/2 veľké červené cibule
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 1/2 žltej papriky
- 250 g ananásu (môžete použiť i konzervovaný)
POSTUP:
- Najprv si pripravte teriyaki omáčku: všetky suroviny zmiešajte v hrnci na miernom ohni a nechajte cca 2 minúty povariť za stáleho miešania. Potom odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Tofu nakrájame na kocky cca 1 × 1 cm a zalejte teriyaki omáčkou. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
- Rúru predhrejte na 200 ° C.
- Na špajli napichujte striedavo nakrájané tofu, papriku, ananás a cibuľu a vytvorte cca 8 špízov.
- Špízy pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte cca 30 minút a počas pečenia niekoľkokrát otočte.
- Po upečení vyberte z rúry, potrite zvyšnou marinádou a ihneď podávajte napr. S ryžou.

Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Chrumkavé pečené nugetky z tofu
Tofu recepty často nahrádzajú recepty mäsové, avšak tieto nugetky si obľúbia aj masožrouti. Vyskúšajte je s pálivým dipom alebo sweet chilli omáčkou.
INGREDIENCIE
- 1 balenie tofu
- 75 g zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 75 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 150 g strúhanky
- 2 lyžičky papriky
- 1/2 lyžičky cesnaku
- 1/2 lyžičky cibule
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 200 ° C.
- Tofu nakrájame na kocky a jemne osušte papierovou utierkou.
- Zmiešajte vývar a sójovú omáčku a do zmesi vložte tofu tak, aby bolo obalené zo všetkých strán. Marinujte aspoň 10 minút.
- Marinované kocky tofu obalujte postupne v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte cca 15 minút, potom obráťte a pečte ďalších 15 minút. Vyberte z rúry a podávajte so svojim obľúbeným dipom.
Neviete si rady s prípravou dipe? Vyskúšajte naše osvedčené recepty na dipy < / a>.

Nátierka z údeného tofu a cícera
Vedeli ste, že tofu nepatria len do teplej kuchyne? Vyskúšajte skvelé recepty na jedlá s tofu na studeno! Čo treba zdravými proteíny nabitú nátierku voňajúcej po údení tofu?
INGREDIENCIE
- 1 plechovka cícera
- 175 g údeného tofu
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 2 polievková lyžica majonézy
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- štipka oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 malá mrkva
- pol červenej papriky
- 2 jarné cibuľky
POSTUP:
- Všetky suroviny vložte do mixéra a rozmixujte na hladkú kašu. Pokiaľ máte radšej hrubšie textúru, nekrájajte zeleninu ručne.
- Dajte vychladiť a podávajte s pečivom.

Cícer patrí medzi najzdravšie potraviny, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie skvelé cizrnové recepty !
Nátierka s tofu a sušenými paradajkami (vegan)
Premýšľate, ako pripraviť tofu na iný spôsob ako ázijský? Vyskúšajte túto stredomorskú nátierku so sušenými paradajkami a olivovým olejom, ktorá vás dostane!
INGREDIENCIE
- 300 g tofu
- 50 g sušených paradajok bez oleja
- 15 g kvasníc
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica lyžica olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP:
- Olúpte cesnak a vložte do mixéra spolu so sušenými paradajkami a rozmixujte.
- Pridajte tofu nakrájané na kocky, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a kvasnice a ešte trochu pomixujte.
- Dajte do chladničky, kde vám nátierka vydrží až týždeň.

Chcete vyskúšať aj ďalšie vynikajúce nátierky? Pozrite sa na naše osvedčené recepty na nátierky < / a>.
Jednoduché pečené tofu so zeleninou
Tofu je Algo a omegou modernej vegetariánskej kuchyne, preto nesmieme zabudnúť na úžasné recepty z tofu so zeleninou. Pečené tofu sa výborne hodí k typicky ázijským přílohám- ryžu, cestovinám alebo napríklad kuskusu.
INGREDIENCIE
- 250 g tofu
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice agávového sirupu alebo medu
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1/2 lyžice sladkej chilli omáčky
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 ° C.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie (okrem tofu) a vytvorte marinádu.
- Tofu nakrájame na kocky a dôkladne ponorte do marinády. Nechajte aspoň 30 minút marinovať.
- Tofu naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 10-15 minút, potom otočte a pečte ďalších 10 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
- Podávajte so zeleninou dusenou na pare a ryžovými rezancami.

Pečený cheesecake z hodvábneho tofu
Príprava tofu Cheesecake nie je o nič dlhšie, než klasický pečený koláč a jeho chuť vás jednoducho dostane. Vyskúšajte tento proteíny nabitý sladký dezert, ktorý môžete vyšperkovať kopcom domácej šľahačky alebo napríklad horúcim ovocným prelivom z lesných plodov.
INGREDIENCIE
Na korpus:
- 150 g mandľové múky
- štipka soli
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice cukru
Na náplň:
- 400 g hodvábneho tofu
- 100 g mandľové múky
- 10 lyžíc cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 ° C.
- Zmiešajte suroviny na korpus a vtlačte na dno formy na pečenie vyloženej papierom na pečenie tak, aby nikde neboli medzery.
- Pečte 10-15 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na náplň, môžete rozmixovať mixérom dohladka.
- Nalejte na upečený korpus a celú formu vložte na plech, do ktorého nalejte po okraj vodu.
- Pečte cca 60 minút. Potom vyberte z vodného kúpeľa a nechajte úplne vychladnúť.

Milujete americký cheesecake? Vyskúšajte napríklad tekvicový cheesecake alebo ďalšie luxusné dezerty z tekvice !
Čo je to tofu
Tofu je tradičná ázijská pochúťka, ktorá vznikla v Číne zhruba dve storočia pred naším letopočtom. K nám sa tofu dostalo až v 20. storočí a doslova si podmanilo celú Európu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánskej aj vegánskej, bezlepkové, bohaté na proteíny , naopak chudobné na sacharidy aj tuky, takže vlastne takmer ideálna potravina . A z čoho je teda tofu vyrobené?
Základ tofu tvorí mlieko vytvorené zo sójových bôbov , ktoré sa zmieša so zrážadlo a výsledkom je v podstate rastlinný syr. Ak sa dodrží správny postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickú strukovinové pachuť a v prírodnej podobe je pripravené na dochutenie a ďalšiu úpravu.
Prírodné tofu môžete jesť aj surové, avšak jeho hubovitá štruktúra je ideálny na marinovanie a korenenie . Dáky tomu má takmer univerzálne použitie v kuchyni ako náhrada Masa- skvele vstrebáva všetky chute korenia, ktoré mu dodáte. Navyše sa s ním dobre pracuje.
druhy
V našich obchodoch je už tofu bežne k dostaniu, pretože tvorí súčasť zdravého jedálnička, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárne. Existujú dva základné druhy tofu- tvrdé a hodvábne .
Hodvábne tofu má konzistenciu krémového syra a najmä vo vegánskej kuchyni má porovnateľné využití- používa sa do sladkých dezertov, ale vytvoriť z neho môžete aj guľôčky na smaženie.
Klasické „tvrdé“ tofu môžete kúpiť buď v prírodnej variante, alebo rôzne marinované, napr. Bylinkové, chilli, lahôdkové … Najobľúbenejšie a pravdepodobne najchutnejšie je potom údené tofu , ktoré je chuťovo porovnateľné napr. s údeným syrom.
Prínosy tofu pre zdravie
Ako už bolo povedané, tofu je v mnohých ohľadoch zdravú potravinou. Nič však nie je čiernobiele, poďme si teda prejsť základné klady i zápory tofu s ohľadom na naše zdravie. Ako všade aj tu platí, že nič sa nemá preháňať, a preto je tofu prospešné len pri konzumácii v rozumnej miere.
V čom je teda tofu prospešné?
- sójový proteín pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL)
- denná konzumácia sóje (vrátane tofu) môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, vrátane hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti (BMI)
- je vynikajúcim zdrojom železa a vápnika
- ďalej obsahuje malé množstvo tiamínu, riboflavínu, niacínu, vitamínu B-6, cholínu, mangánu a selénu
- je dôležitým zdrojom bielkovín, najmä pre vegánov a vegetariánov
- obsahuje fytoestrogeny- potenciálne znižuje riziko rakoviny prsníka
- pomáha znižovať negatívne prejavy menopauzy (najmä návaly horúčavy)
- znižuje riziko aterosklerózy a vysokého krvného tlaku
- má pozitívny vplyv pri chronickom ochorení obličiek
- sójové izoflavóny môžu pomôcť znižovať úbytky kostí (osteoporóza) a zvyšovať hustotu minerálov v kostiach
- môže pomôcť zabrániť poškodeniu pečene spôsobenému voľnými radikálmi
Na čo si dať pri konzumácii tofu naopak pozor:
- tofu a všetky sójové výrobky obsahujú veľké množstvo oxalátu- nevhodné pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi obsahujúce oxalát
- niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia sóje môže súvisieť s vyššou mierou rakoviny prsníka, súvislosť ane nebola celkom preukázaná
- fytoestrogén v sójových produktoch môže mať mierne feminizačný účinok (vývoj prsníka u mužov), alebo mať vplyv na plodnosť
- sójové produkty pochádzajúce z USA sú často geneticky modifikované (GMO) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
- sójové produkty môžu byť spracované hexánom (rozpúšťadlo) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
Sója nemusí byť je vo forme tofu- vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty zo sóje .