Najlepšie recepty do teplovzdušnej fritézy: inšpirujte sa!

Zaujíma vás, ako sa dá využiť teplovzdušná fritéza? Receptov na jedla je veľa.

Ide o univerzálny hrniec, ktorý poskytuje nielen zdravý spôsob smaženie, ale aj pečenia.

Čo všetko v ňom vykúzlite?

Poďte sa pozrieť na najobľúbenejšie recepty z teplovzdušnej fritézy!

Hovädzí steak z teplovzdušnej fritézy

Hovädzie flákať mäsa. To za to stojí. Je plný bielkovín a železa.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice zmäknutého masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky čerstvo nasekaného petržlenu
  • 1 lyžička čerstvo nasekanej pažítky
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lyžička čerstvo nasekaného tymiánu
  • 1 kg hovädzieho vysokého roštenky
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • V mise si zmiešajte maslo s bylinkami a zabaľte do potravinovej fólie. Hotové bylinkové maslo si dajte vychladiť do chladničky na 20 minút.
  • Steak si z oboch strán Nasoľte a napepřete.
  • Dajte ho smažiť do teplovzdušnej fritézy pri 200 ° C na dobu 12-14 minút (ak si prajete medium, pre raw samozrejme zvoľte dobu kratšiu).
  • V polovici doby steak otočte, aby sa rovnomerne prepiekol.
  • Nakoniec potrite bylinkovým maslom a môžete podávať.
hovädzí steak
cookinglight.com

K tomu steaku můžeme doporučit brambory na netradiční způsob.

Kuracie rezne z teplovzdušnej fritézy

Kuracie rezne … Česká špecialita a voňavý nedeľný obed. Tentoktát vo zdravšie, ale napriek tomu veľmi chutné variante.

Ingrediencie:

  • 2 prsné rezne
  • ¼ lyžičky soli
  • korenie
  • 2 lyžice múky
  • 1 veľké vajce
  • ¾ hrnčeka strúhanky
  • olivový olej
  • 1 citrón
  • ½ lyžice čerstvej petržlenu (nasekané)

Postup:

  • Rezne si naporciujte, vyklepte, osoľte.
  • Obaľte v múke, vajci zmiešanom s petržlenovou vňaťou a korením a nakoniec v strúhanke.
  • Smažte na 200 ° C približne 15 minút.
  • V polovici pečenia rezne obráťte, aby sa prepiekli rovnomerne.
  • Podávajte pokvapkané olejom a s plátkami citróna.
rezeň z teplovzdušnej fritézy
littlesunnykitchen.com

K dobrému řízku se hodí samozřejmě i výborný bramborový salát.

Donuty z teplovzdušnej fritézy

Recepty z teplovzdušnej fritézy môžu byť aj sladké ako med. Americká sladká bodka. „Škoda, že sú nezdravé.“ To už si hovoriť nemusíte. Poďme smažiť zdravšie.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • olej v spreji
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/4 hrnčeka cukru
  • kocka droždia
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • štipka soli
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na vanilkovú polevu:

  • 1 hrnček cukru múčka
  • 60 ml mlieka
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 3/4 hrnčeka cukru múčky
  • 1/4 hrnčeka kakaa
  • 3 lyžice mlieka

Na škoricovú polevu:

  • 1/2 hrnčeka cukru (krupica)
  • 2 lyžice škorice
  • 2 lyžice rozpusteného masla

Postup:

  • Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozdrobíme droždie.
  • Nechajte kysnúť asi 8 minút.
  • Múku si zmiešajte so soľou.
  • Vo väčšej mise si vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia, vanilku, potom vykysnutý kvások a nakoniec múku zmiešanú so soľou.
  • Cesto dôkladne prohnětejte.
  • Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
  • Potom si cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na zhruba 1 a pol cm hrubú placku.
  • Vyberte si hrnček o takomto priemerom, aby sa do fritézy vliezli aspoň 2 donuty súčasne.
  • Z cesta si vykrájajte kruhy, potom si menším hrnčekom (štamprlí) vykrojte diery uprostred.
  • Vykrojené donuty prikryte a nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť.
  • Vystrihnite si kúsok papiera na pečenie, dajte ho do nádoby fritézy, naň položte dva donuty a dajte piecť na 190 ° C počas 6 minút.
  • Takto postupujte so všetkými donuty.
  • Nakoniec je máčajte do vami zvolenej polevy.
  • Ako na náplne? Čokoládovou a vanilkovou stačí vytvoriť zmiešaním ingrediencií.
  • Škoricová je tiež jednoduchá. Zmiešajte cukor a škoricu. Touto zmesou posypte donuty potreté maslom.
donuty
recipesfromapantry.com

Domáce žemle z fritézy

Jednoduché a celkom rýchlo hotové maslové žemle. A keby ste si napriek tomu nevedeli rady, mrknite na videorecept.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mlieka
  • 114 g rozpusteného masla
  • 60 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia

Postup:

  • Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a nechajte vzísť kvások.
  • Do múky si urobte jamku, vlejte do neho vykysnutý kvások, pridajte zvyšok cukru, soľ, vajce a rozpustené maslo.
  • Všetko dôkladne prepracujte v nelepivé cesto.
  • Pod utierkou ho nechajte vykysnúť približne pol hodiny. Malo by byť dvakrát väčšia.
  • Z cesta si vytvarujte kruh a nakrojete ho na 16 kusov.
  • Z každého kúsku urobte guľu.
  • Skladajte do fritézy vyloženej papierom na pečenie.
  • Pečte pri 160 ° C asi 15 minút.
  • Nakoniec potrite maslom.
maslovej žemle
achookwoman.blogspot.com

Domáce pizza taštičky

Táto Calzone čiže plnená pizza je síce domáci, ale recept na pizza cesto tvoriť nemusíte. Stačí ho kúpiť, prípadne nahradiť cestom listovým.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka nakrájanej červenej cibule
  • 3 hrnčeky baby špenátu
  • ⅓ hrnčeka paradajkovej omáčky
  • 60 g kuracích pŕs (upečených alebo osmažených)
  • 170 g hotového pizza cesta
  • 90 g nastrúhanej mozzarelly

Postup:

  • Na rozpálenom oleji si orestujte cibuľu, pridajte špenát a asi minútu a pol ho duste pod pokrievkou kým nezvädne.
  • Primiešajte paradajkovú omáčku, kuracie mäso nakrájané na kúsky a odstavte.
  • Cesto si rozdeľte na 4 rovnaké porcie.
  • Vyvaľkajte ho do tvaru kruhu.
  • Každý kruh naplňte zmesou špenátu a posypte syrom.
  • Preložte je napoly, aby vznikli polmesiaca.
  • Okraje stlačte, aby zmes nevytekala.
  • Pečte pri 190 ° C 12 minút.
  • Nakoniec potrite olivovým olejom.
plnená pizza
cookinglight.com

Nebo si udělejte domácí těsto na pizzu. Je to jednoduché.

Cibuľové krúžky z teplovzdušnej fritézy

Chcete ďalšie recepty pre teplovzdušnú fritézu? Cibuľové krúžky sú obľúbenou krčmové špecialitou k pivu. Skvele tiež pasujú k Bürger.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička údené papriky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžice vody
  • 1 hrnček strúhanky
  • 1 veľká sladká cibuľa
  • olej na potretie

Dip:

  • 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/4 lyžičky papriky

Postup:

  • Cibuľu si nakrájame na zhruba centimetrová kolieska.
  • Múku, údenú papriku a štipku soli si zmiešajte.
  • Do druhej misky si dajte vyšľahané vajcia a vodou.
  • Do tretej misky potom dajte strúhanku.
  • Krúžky obaľte v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  • Pečte na 190 ° C dozlatista (cca 10 minút).
  • Dip si vytvorte zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Servírujte s dipom.
vyprážané cibuľové krúžky
platedcravings.com

Tip: Udělejte si k cibulovým kroužkům i domácí hamburger.

Chipsy z červenej repy

Zeleninové chipsy získavajú na popularite kvôli svojim výhodám pre zdravie. Maškrtenie je to pravé orechové.

Ingrediencie:

  • 3 červenej repy strednej veľkosti
  • 2 lyžičky repkového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Postup:

  • Repu si ošúpte, umyte a nakrájajte na približne 3 mm hrubé kolieska.
  • Zmiešajte ich s olejom, soľou a korením.
  • Polovicu dávky dajte piecť na 160 ° C na 25-30 minút.
  • Každých päť minút fritovací košík pretrepte.
  • To isté opakujte s druhou dávkou.
repnej chipsy
binkisculinarycarnival.com

jarné závitky

Máte chuť na ázijskú kuchyňu? Vyskúšajte obľúbené jarné závitky plné zeleniny a kreviet.

Ingrediencie:

  • 2 a ½ lyžice sezamového oleja
  • 2 hrnčeky nakrouhaného kapusta
  • 1 hrnček mrkvy nakrájané na tenké a úzke rezančeky
  • 1 hrnček na rezance nakrájané červenej papriky
  • 120 g ošúpaných a vypitvané kreviet
  • ¾ hrnčeka na rezance nakrájaných hrášku
  • ¼ hrnčeka nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • ¼ lyžičky rozdrveného červeného korenia
  • 8 ks (20 × 20 cm) ryžového papiera
  • 1/2 hrnčeka sladkej chilli omáčky

Postup:

  • Na panvici si rozohrejeme lyžicu a pol oleja.
  • Pridajte kapustu, mrkvu, červenú papriku a restujte asi minútu, minútu a pol.
  • Zmes nechajte vychladiť.
  • Vo veľkej mise si zmiešajte zeleninovú zmes s hráškom, krevetami, koriandrom, limetkovou šťavou, červeným korením a rybie omáčkou.
  • Ryžový papier si nechajte podľa návodu na obale zmäknúť, a potom ho naplňte zmesou.
  • Skladajte ho prvýkrát po stranách, a potom rolujte, aby zmes vo vnútri dobre držala.
  • Konce ryžového papiera navlhčite vodou, aby sa prilepili.
  • Dajte smažiť po 4 ks do fritézy na 6-7 minút.
  • Servírujte so sladkou čili omáčkou.
jarné závitky
buythiscookthat.com

Chrumkavá vyprážané ryba

Tu máme ďalší tip na smaženú rybu s minimom oleja. Je krásne chrumkavá. Ako prílohu môžete zvoliť hranolky, ktoré si v teplovzdušnom hrnci pripravíte tiež.

Ingrediencie:

  • 500 g tresky nakrájané na prúžky
  • soľ
  • korenie
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 veľké vajce
  • strúhanka na obalenie
  • korenie (zmiešať papriku, zázvor, štipku muškátového orieška, kajenské korenie mleté)

Na servírovanie:

  • plátky citróna

Postup:

  • Nachystajte si misky na trojobal.
  • V jednej múku, v druhej vyšľahané vajcia a v tretej strúhanku zmiešanú s korením.
  • Rybu osoľte a okoreňte, obaľte v múke, vajíčku a nakoniec v zmesi strúhanky a korenia.
  • Pečiete v teplovzdušnom hrnci pri teplote 200 ° C 6 minút.
  • Potom rybu otočte a dopečte ďalších 5 minút.
ryba z teplovzdušnej fritézy
littlesunnykitchen.com

Buffalo karfiol

Chrumkavý karfiol s dipom môže byť skvelé lákadlo ako ľahká večera alebo desiata.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice kečupu
  • 2 lyžice pálivej omáčky (ostrého kečupu)
  • 1 veľký bielok
  • 3/4 hrnčeka strúhanky
  • 1/2 hlavy karfiolu
  • olej na potretie
  • 1/4 hrnčeka (nízkotučné) kyslej smotany
  • 1 lyžica nadrobené nivy
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1 lyžička červeného vínneho octu
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • soľ

Postup:

  • Karfiol si nakrájajte na menšie ružičky.
  • Obaľte je v kečupu zmiešanom s ostrým kečupom a bielky.
  • Následne je obaľte v strúhanke zmiešanej s trochou soli a korenia.
  • Vymažte prvú polovicu karfiolu pri 160 ° C 20 minút.
  • Potom osmažte druhú časť karfiolu.
  • Medzitým, čo sa karfioly smaží, si pripravte dip zmiešaním kyslej smotany, nivy, korenia a vínneho octu.
  • Osmažené karfioly potrite olejom.
  • Karfiol si vychutnajte spolu s týmto dipom.
karfiol z fritézy
lexiscleankitchen.com

Nápady na recepty z teplovzdušnej fritézy sa nám to priamo hemží, čo? A to ich je len obyčajná piaď.

Čo je vlastne teplovzdušný hrniec a ako funguje?

Možno ste už o pojme zdravé fritovanie počuli. A napríklad je to pre vás novinka. Teplovzdušný hrniec je elektrospotrebič, ktorý funguje na báze horúceho cirkulujúceho vzduchu. V skratke teda možno povedať, že využíva tzv. Konvekcia, čo je v českom preklade prúdenia. Ide teda o malú rúru. Princíp je úplne jednoduchý, že?

Docielite rovnakého mechanizmu ako u vyprážanie v oleji s tým rozdielom, že v teplovzdušnom hrnci využijete až o 80% menej oleja. Obrovskou výhodou tiež je, že po vyprážaní nezostáva zápach z prepáleného tuku.

Aké sú ďalšie výhody teplovzdušné fritézy?

Okrem obmedzenia značného množstva prepáleného tuku si môžete vynachváliť aj rýchlosť prípravy. Nielen, že u hrnce nemusíte stáť a čakať, ale medzitým, čo sa jedlo smaží, sa môžete venovať iným veciam.

Ja osobne najviac oceňujem, keď nemusím nahrievať celú rúru. Ak chcem niečo málo upiecť, je to behom chvíľky. A navyše je ušetrená aj elektrická energia.

Ak ešte teplovzdušný hrniec nemáte, odporúčame, aby ste jeho výber starostlivo zvážili. Najmä aby vám vyhovovala aj jeho veľkosť, respektíve objem. Skvelý bonus je, ak sú k nemu aj ďalšie príslušenstvo, napríklad v podobe plechu na pečenie.

Viac sa dočítate v recenziu teplovzdušných fritéz , ktorá oznamuje všetky potrebné informácie vedúce k výberu toho správneho výrobku.

Napíšte, ako vám to smaženie a pečenie v teplovzdušnom hrnci ide. A ak máte svoje osvedčené recepty na jedlá v teplovzdušnej fritéze, podeľte sa.

Nech vám chutí!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.