Výborné recepty na polievky na Vianoce na jednom mieste! Pochutnajte si, kým rozbalíte darčeky

Polievka by na Vianoce jednoducho nemala chýbať!

Najmä preto, že má za úlohu vzbudiť chuťové bunky a pripraviť žalúdok na ďalší chod.

Podľa tradície sa do polievok pridávajú aj krúpy a strukoviny, predovšetkým potom hrach. Tým bol zaistený dostatok peňazí a úrody na ďalší rok.

Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami na vianočné polievky!

Vianočná hrachová polievka

Štedrý deň je VEĽKÝ deň v Českej republike, máme štedrovečernú večeru a večer otvárame darčeky. K štedrovečernej tabuli patrí aj lahodné jedlo, aké je tento recept na tradičnú polievku z hrachu.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g zeleného hrášku, cez noc namočený a scedený
  • 1 veľká mrkva, nahrubo nakrájaná
  • 2 zelerové tyčinky s listami, nakrájané nahrubo
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nahrubo nasekané
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1,5 l vody
  • Kocka zeleninového bujónu
  • 150 g mrazeného hrášku
  • chlieb na krutóny
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup

  • Vo veľkom hrnci zmiešajte hrášok, mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, majorán a vodu.
  • Priveďte do varu, stlmte a prikryté varte asi 1 hodinu. Hrášok by mal byť veľmi mäkký.
  • Po hodine varenia pridajte bujón a varte ďalších 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
  • Polievku rozmixujte v kuchynskom robote do hladka. Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridajte viac vody.
  • Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme mrazený hrášok, iba prehrejeme.
  • Zatiaľ čo sa polievka varí, nakrájajte plátky chleba na kocky.
  • Vložíme ich do misy a zmiešame s olejom.
  • Kocky chleba rozložte na plech a opekajte do zlatista
  • Polievku podávajte s krutónmi navrchu.

Krutóny do polievky si môžete pripraviť aj podľa nás! Prečítajte si o tomto chrumkavom doplnku do každej polievky!

Krémová a lahodná polievka zo žltého hrachu s mrkvou.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Tradičná rybia vianočná polievka

Recept na poctivú polievku, ktorá ctí vianočnú tradíciu.

Čo budeme potrebovať

  • 1 rybia hlava
  • mliečie
  • ikry
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 1/4 póru
  • 2 lyžice masla
  • hladká múka
  • 2 hrsti petržlenu
  • soľ

Postup

  1. Rybiu hlavu uvaríme v 1,5 l vody.
  2. Akonáhle je mäkká, vyberieme ju a oberieme mäso.
  3. Mäso vrátime do polievky.
  4. Pridáme mliečie a ikry.
  5. Varíme približne 15 minút.
  6. Zeleninu nakrájame na kocky a pridáme do polievky.
  7. Varíme domäkka.
  8. Z masla a múky vytvoríme zápražku.
  9. Dáme do polievky a chvíľu varíme.
  10. Polievku dochutíme soľou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
  11. Podávame.

Aby rybie mäso bolo naozaj jemné a krehké sa postarákvalitný pomalý hrniec . Aký je ten najlepší sa dozviete v našej recenzii!

Lahodná polievka z ryby a zeleniny.
Zdroj: honest-food.net

Vianočná polievka z kapra

Voňavá a výživná polievka s kaprom je ako stvorená na rodinnú večeru. Polievka má bohatú chuť. Ak máte radi hustejšie polievky, pridajte trochu pšeno alebo ryže.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg kapra
  • 250 g filetu z kapra
  • 2 l vody
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva
  • 5-6 ks zemiakov
  • Kôpor – podľa chuti
  • Petržlen – podľa chuti
  • 2-3 ks bobkového listu
  • 5 ks nového korenia
  • Soľ – podľa chuti
  • štipka papriky

Postup

  • Starostlivo umyte ryby, odstráňte šupiny. Odstráňte žiabre.
  • Rybiu hlavu a filet vložte do hlbokého hrnca a naplňte ich dvoma litrami studenej vody.
  • Hrniec dajte na platňu, vývar priveďte do varu.
  • Rybí vývar varte 30 minút na miernu teplotu.
  • Potom hotovú rybu a filet vyberieme z vývaru.
  • Zemiaky umyte a olúpte, nakrájajte na kocky.
  • Do vriaceho rybieho vývaru pridajte nakrájané zemiaky.
  • Zeleninu varte 5-7 minút.
  • Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na rezančeky.
  • Do polievky s kaprom pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a pokračujte vo varení, kým zelenina nezmäkne.
  • Ku koncu varenia pridajte do rybej polievky bobkové listy, nové korenie a nadrobno nasekaný kôpor a petržlen.
  • Polievku osolíme a dochutíme korením.
  • Polievku varte ďalšie 1-2 minúty, vypnite oheň.
  • Uvarené rybie filé oddeľte od kostí. Nalejte polievku na taniere alebo vývar.
  • Na každý tanier pridajte porciu filetu z kapra.

Ako vieme z kapra nemusí byť len polievka. Pripravte si aj tieto lahodné kaprie pochúťky !

Lahodná polievka z kaprieho mäsa s kôprom a zeleninou.
Zdroj: curiouscuisiniere.com

Kuracia vianočná polievka

Polievka s mäsom z kurčaťa as kvapkaním tak, ako by ju uvarila babička.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kuracie stehno
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 kocka masoxu
  • hrsť pažítky
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Postup

  1. Kuracie stehno dáme do vody a privedieme do varu.
  2. Zeleninu nakrájame na kocky a pridáme k mäsu.
  3. Akonáhle je stehno mäkké, vyberieme ho.
  4. Mäso oberieme a vložíme späť do polievky.
  5. Dochutíme masoxom.
  6. Polohrubou múku premiešame s vajíčkom a osolíme.
  7. Necháme stuhnúť v mrazničke.
  8. Kvapanie nastrúhame do vriacej polievky.
  9. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

Do polievky sa hodia pečeňové knedličky, kvapkanie, krutóny, ryža alebo aj cestoviny. Polievka by však nemala byť príliš sýta.

Lahodný vývar s rezancami a kuracím mäsom s kapustnicou.
Zdroj: aspicyperspective.com

(NE)tradičné vianočné tradície vo svete

  1. Vianočné kura
    Vianoce sú predovšetkým o jedle av Japonsku je toto jedlo spojené s tromi písmenami: KFC. Ľudia sa hrnú do amerického reťazca rýchleho občerstvenia KFC, aby jedli vyprážané kuracie mäso. Tradícia jedenia „(vyprážaného) vianočného kurčaťa“ siaha až do marketingovej kampane v roku 1974.
  2. Šťastné čísla
    Od konca 19. storočia rozdáva španielska národná lotéria najväčšiu možnú výhru v lotérii. To sa stalo obrovskou spoločenskou udalosťou a obvykle 22. decembra sa ľudia schádzajú s desiatkami žrebov v ruke, každý vo veľkej nádeji, že budú jedným zo šťastných výhercov.
  1. Vianočné poleno
    V prípade, že nie ste priaznivcami vianočných stromčekov, môžeme vás zaujať tradíciami vianočného polena. V mnohých častiach Španielska nosia darčeky Tió de Nadal alebo vianočné poleno – kus dreva, ktorý často zdobí tvár a nôžky.
  1. Metla a mopy
    V Nórsku Vianoce znamenajú schovanie mopov a metiel – nie preto, že by sa ľuďom nechcelo upratovať, ale preto, že Nóri sú trochu poverčiví a chcú zabrániť zlým duchom, ktorí sa tej noci vrátia na Zem, aby ukradli metly a jazdili po nich na vianočnom nebi.
  2. Vianočné pavúky
    Verte tomu alebo nie, existuje niečo ako vianočný pavúk. Na Ukrajine zdobia vianočné stromčeky pavučiny, o ktorých sa hovorí, že prinášajú šťastie. Príbeh, ktorý sa k tejto tradícii spája, rozpráva o chudobnej žene, ktorá si nemohla dovoliť ozdoby, ktorými by si ozdobila stromček. Druhý deň ráno sa prebudila a jej strom bol pokrytý pavučinami, ktoré v slnečnom svetle vyzerali ako trblietajúce sa ozdoby.
  3. Káčer Donald
    Dôležitou švédskou tradíciou je vianočný „špeciál káčera Donalda“. Tento hodinový televízny program sa vysiela na Štedrý deň o 15:00 a všetky slávnosti sú naplánované okolo neho, aby ho mohli rodiny sledovať spoločne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.