Najlepšie kuracie mäso na smotane? 5 receptov, na ktorých si zaručene pochutnáte

Kuracie mäso je výživné a tvorí základ nášho jedálnička.

Smotanová omáčka je veľmi rýchla a jednoduchá na prípravu.

Keď ich spojíte dohromady dostanete lahodné jedlo, ideálne na obed, alebo večeru.

Inšpirujte sa našimi najobľúbenejšími receptami na kura na smotane!

Zapečené kura na smotane

Máte radi zapečené pokrmy? Tak to je kuracie mäso na šampiňónoch v smotanovej omáčke práve pre vás.

INGREDIENCIA

  • 1 kg kuracieho vykosteného mäsa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, krájaná na kocky
  • 1 lyžica rozotreného cesnaku
  • 200 g anglickej slaniny na plátky
  • 100 ml kuracieho vývaru
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 200 g šampiňónov, krájaných
  • 100 g baby špenátu
  • 1/2 šálky mrazeného hrášku
  • 1/2 šálky mrazenej kukurice
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na teplotu 180˚C.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte cibuľu, cesnak a anglickú slaninu a orestujte.
  4. Pridajte kuracie mäso a huby a opekajte kým huby nepustia vodu.
  5. Zmes preložte do zapekacej misy, zalejte vývarom a smotanou.
  6. Pridajte kukuricu, hrášok a baby špenát.
  7. Osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
  8. Dajte zapiecť do rúry na 20 – 30 minút.
Zapečené kuracie mäso so smotanou

zdroj: thewhoot.com

Kuracie mäso so smotanou na karí

Nebojte sa orientálnej chuti a skúste kuracie mäso ozvláštniť indickým korením. Jeho štipľavosť krásne zjemní smotana a výsledná chuť je jednoducho dokonalá.

INGREDIENCIA

  • 4 ks kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice kari korenia
  • 1 lyžička nasekaného zázvoru
  • 1 téglik smotany 12%
  • 2 lyžice olivového oleja
  • korenie a soľ

POSTUP

  1. V lyžici olivového oleja rozmiešajte soľ a korenie
  2. V tejto zmesi vykúpte kuracie prsia
  3. Na panvici rozohrejte druhú lyžicu oleja a mäso na ňom opečte 2 minúty z každej strany
  4. Potom ho vyberte a dajte bokom
  5. Do panvice dajte nadrobno nakrájanú cibuľku a orestujte
  6. Pridajte korenie, nadrobno nasekaný cesnak a zázvor a krátko opečte nech sa korenie rozvonia
  7. Zmiernite plameň a do panvice nalejte smotanu.
  8. Pozvoľna priveďte do varu
  9. Vložte späť kuracie mäso, zakryte pokrievkou a varte 15 minút
  10. Potom môžete servírovať.
Kuracie plátky v karí omáčke

zdroj: 12tomatoes.com

Smotanové kuracie kúsky s fazuľkami

Zelené fazuľky na smotane s kuracím mäsom sú rýchlym a jednoduchým receptom. Biele víno dodá omáčke šmrnc a celé jedlo pozdvihne na úplne inú úroveň.

INGREDIENCIA

  • 600 g kuracích pŕs
  • 500 g mrazených fazuľkových strukov
  • 250 ml bieleho suchého vína
  • 250 ml smotany
  • 2 ks cibule šalotky, nakrájaná
  • 1 lyžica rozmarínu
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Fazuľky vyberte z mrazničky a nechajte ich rozmraziť.
  2. Prsia rozkrojte napoly, okoreňte soľou a korením a osmažte na oleji.
  3. Potom z panvice vyberte a dajte bokom.
  4. Osmažte cibuľku a cesnak, pridajte fazuľky a rozmarín a smažte spoločne za stáleho miešania asi 5 minút.
  5. Do panvice prilejte polovičné množstvo vína a poduste.
  6. Keď sa tekutina odparí, zalejte zvyškom vína a smotanou.
  7. Do vzniknutej omáčky vložte späť kuracie mäso a 5 minút pod pokrievkou všetko zvoľna poduste.
dva kúsky opečeného kuracieho mäsa na smotane s fazuľkami

zdroj: cookscountry.com

Tip: Odporúčame využiť panvicu s pokrievkou. Ak ešte doma žiadnu nemáte, s výberom vám poradíme v recenzii panvičiek s pokrievkou .

Kuracie rezančeky so smotanou a špenátom

Pridajte k mäsu a omáčke gnocchi a získate naozaj výdatný a výživný pokrm, na ktorom si pochutí celá rodina.

INGREDIENCIA

  • 2 ks kuracích pŕs na rezančeky alebo kocky
  • 2 ks smotany na varenie 33%
  • 100 g listového špenátu
  • 3 ks cesnaku strúčiky
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice sušených paradajok v oleji
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 0,5 lyžičky bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 balenie gnocchi

POSTUP

  1. Na panvici rozpáľte trochu oleja a opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte cesnak a zľahka orestujte
  3. Mäso nakrájajte na prúžky, zmiešajte so sladkou paprikou, bazalkou a oreganom
  4. Pridajte ho na panvicu a sprudka osmažte
  5. Pridajte špenát, paradajky a premiešajte
  6. Zalejte smotanou a pozvoľna priveďte do varu
  7. Na miernom plameni povarte 5 minút
  8. Poprášte lyžicou smotany a prevarte
  9. Gnocchi uvarte de návodu a premiešajte s omáčkou
  10. Servírujte posypané syrom parmezánového typu.

Gnocchi s kuracím mäsom a špenátom v smotanovej omáčke zdroj: eatyourselfskinny.com

Kurča na paprike so smotanou

Klasika slovenskej kuchyne, s ktorou ale nemusíte stráviť celé dopoludnie. Rýchly a jednoduchý recept na kura na smotane s paprikou.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice oleja
  • 4 kuracie stehná
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžičky sladkej červenej papriky
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ
  • korenie
  • oregano

POSTUP

  1. Na väčšej panvici rozpáľte olej
  2. Zmiešajte bylinky so soľou a korením a obaľte nimi kuracie stehná
  3. Dajte mäso na panvicu a opekajte 5 minút z každej strany
  4. Znížte teplotu a do panvice pridajte najemno nasekaný cesnak a sladkú papriku
  5. Krátko opečte a zalejte vývarom
  6. Priveďte do varu
  7. Prilejte smotanu a krátko povarte
  8. V prípade potreby dochuťte a môžete servírovať.
Kuracie mäso v paprikovej smotanovej omáčke

zdroj: onceuponafoodblog.com/

Chcete skúsiť aj iné varianty tohto jedla? Inšpirujte sa ďalšími receptami na kura na paprike .

Kuracia pečeň v jemnej omáčke

Pečeň je skvelým zdrojom vitamínu A, D a všetkých vitamínov skupiny B. Vychutnajte si ich v jemnej smotanovej omáčke.

INGREDIENCIA

  • 0,5 kg kuracej pečene
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/4 hrnčeka bieleho vína
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Na väčšej panvici rozpáľte olej.
  2. Pridajte najemno nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte.
  3. Pridajte pečeň a opekajte 5-7 minút.
  4. Prilejte víno a smotanu.
  5. Zasypte tymianom, paprikou, osoľte a okoreňte.
  6. Zamiešajte, priveďte do varu a ešte 5 minút prevarte.
  7. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte
Smotanová omáčka s kuracou pečeňou

Zdroj: munchkintime.com

Prílohu volíme podľa typu jedla. K omáčkam to môžu byť cestoviny či knedle, na ktorých domácu tvorbu sa môžete pozrieť v našom ďalšom článku. K prírodným šťavám podávame skôr rôzne upravené zemiaky alebo dusenú ryžu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.