Kuracie mäso je na našom stole veľmi často.
Nie tak často už kura na smotane, ktoré pre nás osobne patrí medzi jedny z najlepších kombinácií.
Inšpirujte sa našimi najobľúbenejšími recepty na kuracie mäso so smotanou!
Zapečené kura na smotane
Bude iste lahôdkou, ak k nemu pridáte šampiňóny, hrášok, kukuricu a baby špenát.
Vedeli ste, že? Špenát obsahuje veľa draslíka, je odporúčaný na vysoký krvný tlak, anémiu a zápchu.
INGREDIENCIE
- 1 kg kuracieho vykosteného mäsa
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, krájaná na kocky
- 1 lyžica rozotreného cesnaku
- 200 g anglickej slaniny na plátky
- 100 ml kuracieho vývaru
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g šampiňónov, krájaných
- 100 g baby špenátu
- 1/2 šálky mrazeného hrášku
- 1/2 šálky mrazenej kukurice
- soľ a korenie
POSTUP
- Predhrejeme rúru na teplotu 180cm.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, cesnak a anglickú slaninu.
- Orestujeme, pridáme kuracie mäso a huby.
- Zmes preložíme do zapekacej misy, zalejeme vývarom a smotanou.
- Pridáme kukuricu, hrášok a baby špenát.
- Osolíme a okoreníme a dobre premiešame.
- Dáme zapiecť do rúry na 20 – 30 minút.

Kuracie mäso na kari so smotanou
Aj keď má karí sladkú až štipľavú chuť, tak v tomto pokrme je práve výborne zjemnené pridanou smotanou.
INGREDIENCIE
- 2 ks kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 1 lyžica kari korenia
- 1 téglik smotany 12%
- korenie a soľ
POSTUP
- Cibuľku nadrobno nakrájanú opražíme na oleji.
- Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia.
- Posypeme soľou, korením a kari.
- Hneď ako sa mäso zatiahne, pridáme smotanu.
- Varíme za stáleho miešania 15 minút.

Objavte podobné tipy
Kuracie rezančeky na smotane
Kuracie prsia v spojení so smotanou a šampiňónmi sú veľmi chutné a ich príprava nezaberie ani príliš času.
INGREDIENCIE
- 600 g kuracích pŕs
- 400 g šampiňónov, nakrájané na štvrtiny
- 250 ml bieleho suchého vína
- 2 ks cibule šalotky, nakrájaná
- 1 lyžica rozmarínu
- soľ a korenie
POSTUP
- Mäso okoreníme soľou a korením a na oleji z oboch strán opražíme.
- Potom z panvice vyberieme a dáme bokom.
- Osmažíme cibuľku a cesnak, pridáme nakrájané šampiňóny a rozmarín a smažíme spoločne za stáleho miešania asi 5 minút.
- Do panvice prilejeme polovičné množstvo vína a podusíme.
- Keď sa tekutina odparí, zalejeme zvyškom vína a smotanou.
- Do vzniknutej omáčky vložíme kuracie mäso a 5 minút pod pokrievkou všetko zvoľna podusíme.
- Mäso vyberieme z omáčky, nakrájame na plátky a servírujeme na tanier.

Kuřecí se smetanou a špenátem
Ve spojení s gnocchi je opravdu velmi vydatné, ale chutné jídlo které spojuje chuť kuřecího masa, česneku a špenátu.
INGREDIENCIE
- 2 ks kuracích pŕs na rezance alebo kocky
- 2 ks smotany na varenie 33%
- 100 g listového špenátu
- 100 g šampiňónov
- 3 ks cesnaku strúčiky
- 0,5 lyžičky kari
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 0,5 lyžičky bazalky
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžica hladkej múky
POSTUP
- Cesnak speníme na troche oleja zľahka dozlatista.
- Medzitým si nakrájame mäso a zmiešame s kari, paprikou, bazalkou, oreganom.
- Potom pridáme na panvicu a sprudka osmažíme, aby mäso nestvrdol.
- Ďalej pridáme šampiňóny, orestujeme a potom špenát, ktorý chvíľu podusíme.
- Nakoniec pridáme smotanu, zohrejeme a zaprášime lyžicou múky.
- Prevaríme.
- Môžeme pridať gnocchi, premiešať a podľa chuti posypať strúhaným syrom.

Kuře na paprice se smetanou
INGREDIENCIE
- 4 plátky kuracích pŕs
- 45 g mletej sladkej papriky
- 500 ml mlieka
- 280 ml smotany na šľahanie
- 200 ml vývaru
- 1 nadrobno nakrájanú bielu cibuľu
- rastlinný olej na restovanie
- 1 lyžičku hladkej múky na zaprášenia
- oriešok masla
- soľ a čerstvo namleté korenie
POSTUP
- Umyté kuracie prsíčka najprv osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením.
- Restujeme je zvoľna rovnomerne po každej strane na rozpálenom oleji.
- Dozlatista osmahlé je odložíme stranou.
- Do panvice pridáme kocky cibuľky a restujeme je dozlatista.
- Teraz všetko zaprášime sladkou paprikou, ešte chvíľku opražíme a potom už základ schladíme mliekom a vývarom.
- Mäso presunieme späť do hrnca a dusíme domäkka.
- Samotnú omáčku zahustíme bielou zápražkou a povaríme 30 minút.
- Dochutíme ju soľou a korením.
- Aby bola zamatovo hladká, pridáme do nej smotanu a oriešok masla a všetko precízne rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Hotovú krémovú omáčku precedíme.

Prílohu volíme podľa typu jedla. K omáčkam to môžu byť cestoviny či knedle, na ktorých domácu tvorbu sa môžete pozrieť v našom ďalšom článku. K prírodným šťavám podávame skôr rôzne upravené zemiaky alebo dusenú ryžu.