Najlepšie domáce lístkové cesto a koláče, záviny a rezy z neho

Ideálnym základom pre výrobu rezov alebo závinov je lístkové cesto.

Nielen že je hneď po ruke, pretože si ho môžeme kúpiť v obchode, ale súčasne sa z neho výborne pečie.

Ostatne posúďte sami a inšpirujte sa našimi chutnými receptami.

Štrúdľu z lístkového cesta

Zdá Ak sa vám príprava ťahaného štrúdle príliš zložitá, využite cesto listovej.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie lístkového cesta
  • jablká
  • hrozienka
  • škorica
  • cukor
  • strúhanka
  • vajcia

POSTUP

  1. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu.
  2. Každú polovicu zvlášť rozvaľkáme na tenkú placku.
  3. Pripravíme si jablká, ktoré olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle, pričom prebytočnú šťavu radšej vytlačíme.
  4. Plochu placky z lístkového cesta rovnomerne posypeme tenkou vrstvou strúhanky.
  5. Na ňu navŕšime jablká, ktoré posypeme umytými hrozienkami, cukrom a škoricou.
  6. Opatrne všetko zamotávajú do závinu a dáme na papier na pečenie na plech. Odporúčame všetko pripravovať na kvalitnej pracovnej doske nech sa cesto zbytočne nelepí.
  7. Postup opakujeme s druhou plackou.
  8. Záviny pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom.
  9. Záviny upečieme vo vyhriatej rúre asi pri 200 stupňov Celzia.

Hotový recept na štrúdľu z lístkového cesta kivibloguje.blogspot.com

Krémeš z lístkového cesta

Dnes už klasickým múčnikom z lístkového cesta sú krémeš.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie lístkového cesta – 500 g

na krém:

  • 500 ml vody, 1 a pol sáčku vanilkového pudingu, 120 g práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 3 vajcia
  • 200 ml šľahačky
  • 1 lyžice práškového cukru

POSTUP

  1. Lístkové cesto sa rozváľa na placku tak veľkú, ako veľký je plech, na ktorom ju potom budete piecť.
  2. Placku upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi po dobu 10 minút.
  3. Upečený listový plát rozkrojíme na polovicu.
  4. Jednu polovicu rozkrájame ešte na ďalšie porcie podľa toho, koľko ich chceme mať.
  5. Teraz si vyrobíme krém. Z pol litra vody odlejeme trošku a v nej rozmiešame vanilkovej pudingy.
  6. Zvyšok vody uvedieme do varu a prilejeme rozmiešané pudingy, pridáme práškový a vanilkový cukor a dobre premiešame. Varíme asi 2 minúty a odstavíme. Potom do tohto vmiešame ešte za horúca ušľahaný sneh z 3 bielkov.
  7. Krém natrieme na polovicu upečeného lístkového cesta, ktoré sme nepokrájeli. Necháme vychladnúť.
  8. Ušľaháme šľahačku a pridáme do nej lyžicu práškového cukru, vďaka tomu totiž lepšie stuhne. Ušľahanú šľahačku natrieme na vychladnutý krém a povrch poukladáme nakrájanými štvorci tej druhej polovice lístkového cesta. Keby sme ho vopred nepokrájeli, tak by si pri krájaní cesto mrvili.
  9. Nakoniec môžeme povrch ozdobiť čokoládovou polevou.

Hotový recept na krémeš z lístkového cesta sororessa.blogspot.com

Šatôčky z lístkového cesta

Z lístkového cesta je možné vytvoriť tiež plnené šatôčky. Jedná sa o veľmi jednoduchý recept vhodný aj pre začiatočníka v pečení.

INGREDIENCIE

  • 500 g lístkového cesta
  • ľubovoľná náplň – lekvár, marmeláda, nutela
  • 1 vajce

POSTUP

  1. Lístkové cesto rozvaľkáme na placku tenkú asi 2 mm.
  2. Radielkom z neho nakrájame jednotlivo štvorce s veľkosťou asi 10 x 10 cm.
  3. Doprostred štvorca dáme plnku a konce spojíme do šatôčky.
  4. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom.
  5. V rúre upečieme asi pri 180 stupňoch Celzia po dobu 20 minút dozlatista.

Hotový recept na šatôčky z lístkového cesta vivaitalia.blog.cz

Jablkový závin z lístkového cesta

Závin z lístkového cesta je asi najchutnejšie s jablkovou náplňou.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie lístkového cesta – 500 g
  • jablká
  • hrozienka
  • orechy
  • vajcia
  • škorica
  • cukor
  • strúhanka

POSTUP

  1. Lístkové cesto prepolíme a vyvaľkáme na dve placky.
  2. Orechy nahrubo nastrúhame.
  3. Jablká ošúpeme a tiež nahrubo nastrúhame.
  4. Placku posypeme strúhankou, poukladáme strúhanými jablkami, ochutíme cukrom, škoricou, pridáme hrozienka a orechy.
  5. Všetko opatrne zamotávajú do závinu, dáme plech na papier na pečenie a potrieme vajcom.
  6. Záviny upečieme na pečenie papiera.
  7. Pečieme asi 20 až 30 minút pri 200 stupňoch Celzia.

Hotovú recept na jablkový závin z lístkového cesta jablecnerecepty.cz

Koláč z lístkového cesta

Ak nemáte čas pripravovať cesto na koláč, potom voľte rýchlo dostupné lístkové cesto, ktoré kúpite už hotové.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie lístkového cesta – 500 g
  • 1 plechovka broskyňového kompótu
  • 1 balenie tvarohu – 250 g
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 60 g cukru
  • 2 vajcia

POSTUP

  1. Z lístkového cesta vyvaľkáme placku asi 2 mm hrubú, ktorú vložíme do koláčovej formy vyloženej papierom na pečenie.
  2. Na cesto rozložíme broskyne.
  3. Pripravíme si krém: zmiešame tvaroh, smotanu, cukor a vajcia a nalejeme ho na broskyne.
  4. Upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov Celzia asi po dobu 35 minút.

Hotový recept na koláč z lístkového cesta zklamca1.blogspot.com

Lístkové cesto s jahodami a pudingom

suroviny:

  • 1 mrazené lístkové cesto
  • 2 lyžice jahodovej marmelády
  • 160 ml (2/3 hrnčeka) vanilkového pudingu
  • 16 jahôd
  • cukor múčka

Postup prípravy:

  • Uvarte si vanilkový puding s cukrom a nechajte vychladnúť.
  • Rúru si predhrejte na 200 stupňov Celzia a vysteľte si plech papierom na pečenie.
  • Z lístkového cesta si vyrežte 4 rovnaké, rovné štvorce, každý rozrežte na polovicu, čím vytvoríte 8 obdĺžnikov.
  • Položte na plech, každý kúsok jemne “popichajte” vidličkou a pečte cca 10 minút do doby, keď bude cesto zlatisté a nafúknuté.
  • Nechajte vychladnúť, následne vrúbkovaným nožom rozrežte vodorovne na polovicu.
  • Na rozrezanú stanu namažte marmeládu a uvarený, stuhnutý puding.
  • Na vršok naskladajte plátky očistených jahôd a posypte práškovým cukrom.
  • Zakryte druhou časťou rozrezaného cesta a ihneď podávajte.
Lístkové cesto s jahodami a tvarohom.

Ak ste viac na slané, určite skúste naše ďalšie recepty sa slanám listovým cestom. A verte nám. Niečo tak dobrého ste dlho nejedli!

Hruškový koláč z lístkového cesta

Tento koláč sa iste hodí k víkendové pohode a odpočinku. S šálkou dobrej kávy alebo čaju určite zachutí.

INGREDIENCIE

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 150 g hnedého cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 500 g hrušiek, olúpaných a zbavených jadrovníkov
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • hrozienka
  • 1 vanilkový cukor
  • hladká múka na poprášenie

POSTUP

  1. V mise zmiešame tvaroh, práškový cukor, hrozienka, citrónovú kôru, vanilkový cukor a vajcia.
  2. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do guľatého tvaru a prenesieme ho do formy vyloženej papierom na pečenie.
  3. Cesto potrieme tenkou vrstvou pripravenej plnky a rozložíme na ňu hrušky miesto vedľa miesta, nakrájané na tenké plátky cez seba.
  4. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečieme asi 25 minút dozlatista.
Hruškový koláč z lístkového cesta
kitchenette.cz

Koláč s lístkového cesta s jahodami

INGREDIENCIE

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 500 g zrelých jahôd
  • 250 g mascarpone
  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice práškového cukru (alebo jednoducho podľa chuti, menej
  • alebo viac)
  • lyžička nastrúhanej citrónovej kôry (nemusí byť)
  • 2 lyžice plátkových mandlí, nasucho opražených na panvici

POSTUP

  1. Rúru zohrejeme na 180 ° C.
  2. Koláčovú formu vyložíme listovým cestom (papier ponecháme), prebytočné cesto odstrihneme nožnicami, starostlivo vytvoríme okraje, cesto popicháme vidličkou na mnohých miestach a upečieme do zlatista (asi 20 minút, podľa rúry).
  3. Necháme vychladnúť.
  4. V miske zmiešame mascarpone so smotanou, citrónovou kôrou a cukrom, zmes natrieme na upečený korpus.
  5. Jahody očistíme, nakrájame na plátky, polovičky, alebo iné kúsky a rovnomerne poukladáme na krém.
  6. Povrch posypeme opraženými mandľami a pocukrujeme.
  7. Necháme odležať asi hodinu v chladničke.
Koláč s lístkového cesta s jahodami
labuznik.cz

Pudingové rezy z lístkového cesta

Príprava síce zaberie viac času, ale výsledok rozhodne stojí za to.

INGREDIENCIE

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 300 ml mlieka
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 80 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 g cukru múčka

POSTUP

  1. Lístkové cesto zľahka rozvaľkáme, prenesieme na plech, popicháme vidličkou a upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 ° C.
  2. Pripravíme si náplň.
  3. V časti mlieka si rozmiešame vanilkový puding.
  4. Zvyšné mlieko s cukrom privedieme do varu, ihneď potom do neho nalejeme rozmiešaný puding a za stáleho miešania varíme na miernom príkonu asi 3 minúty.
  5. Takto uvarený základné krém vložíme do stroja s metlou.
  6. Stroj zapneme na rýchlosť 1, pridáme vanilkový cukor a miešame do vychladnutia.
  7. Medzitým si zmäknuté maslo nakrájame na malé kúsky.
  8. Do vychladnutého základného krému je postupne vmiešame.
  9. Na upečený plát starostlivo rozotrieme pripravený krém tak, aby po celej ploche mal rovnakú výšku, a bol rozotrený až ku kraju plátu.
  10. Povrch musí byť hladký.
  11. Potom na neho položíme druhý plát tak, aby vrchná strana plátu bola na krému.
  12. Na vrchnej plát položíme iný plech, ľahko zaťažíme a uložíme do chladničky.
  13. Tento výrobok sa zosadzuje deň vopred, aby zvláčnel, a lepšie sa tiež krájal.
  14. Druhý deň dezert nakrájame na porcie 3 x 7 cm, posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Pudingové rezy z lístkového cesta
mujobchod.cz

Tvarohové rezy z lístkového cesta

Tvarohové rezy z lístkového cesta sú rýchle a výborné.

INGREDIENCIE

  • lístkové cesto – viď. základný recept
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 2 ks vajec
  • 3 lyžice cukru kryštálu
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml smotany

POSTUP

  1. Tvarohy zmiešame so smotanou, 2 lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a 2 žĺtky (bielky schováme na sneh).
  2. Dôkladne premiešame.
  3. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice.
  4. Prvý vyvaľkáme (asi na veľkosť ¾ plechu).
  5. Prenesieme na papier na pečenie, natrieme tvarohovou zmesou a prekryjeme rozvalený druhou polovicou lístkového cesta.
  6. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 ° C asi na 25 minút.
  7. Bielky vyšľaháme s lyžicou cukru v pevný sneh a chvíľu predtým, než sú rezy upečené, rovnomerne rozotrieme na rezy.
  8. Vrátime do rúry a pečieme do zlatista (asi 5 minút).

 TIP : Do tvarohových řezů můžete dát ovoce (broskve, mandarinky, jahody), piškoty, nebo sušenky. 

Tvarohové rezy z lístkového cesta
erecepty.eu

Z lístkového cesta môžeme tiež pripravovať známej cukrárske zákusky, medzi ktoré určite patrí rúrky, rožteky, košíčky a šatôčky.

Výhoda prípravy z lístkového cesta je, že si tieto tvary plnené až po upečení môžeme pripraviť podľa nášho vlastného času ako polotovary a plniť ich až tesne pred podávaním.

Plníme krémy alebo ochutenú šľahačkou. Okrem toho sa z lístkového cesta veľmi rýchlo dajú pripraviť rôzne koláčiky, taštičky plnené rôznymi náplňami a s nimi aj pečené.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.