Ak naháňate posledné dve kilá alebo sa zaujímate o diétnu stravu aj dlhodobejšie, iste oceníte nasledujúce recepty.
Polievka je skvelým jedlom, ktoré zahreje aj poteší chuťové bunky. Je tak výbornou voľbou pre obed alebo večeru. Dopriať si môžete hustú polievku iba zo zeleniny, ktorú možno zjemniť mliekom alebo aj trochou smotany. Pre zahustenie je vhodná uvarená rozmixované zemiak.
Rozhodne neplatí, že nízkokalorické jedlo nie je chuťovo dobré. Presvedčte sa sami v nasledujúcich receptoch.
Nízkokalorická mrkvová polievka
Polievka má vďaka mrkve lahodnú ľahko sladkastú chuť. Kari korenie urýchli metabolizmus, a polievka bude skutočne „tukožrútska“.
INGREDIENCIE
- 5 mrkvou
- 3 zemiaky
- menšia cibuľa
- 1 lyžička oleja
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
- kari
- 1 smotana na varenie (možno vynechať)
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a troche oleja orestujeme.
- Mrkvy aj zemiaky oškrabeme a nakrájame na kocky.
- Pridáme do hrnca k cibuli.
- Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.
- Polievku rozmixujeme.
- Na záver dochutíme kari korením, soľou a korením.
- Pre ešte jemnejšiu chuť môžeme pridať smotanu.
- Podávame.
Objavte podobné tipy
Nízkokalorická tekvicové polievka
Po tejto polievke sa utlčieme aj nedietářky a ujedať vám bude celá rodina. Je totiž diabolsky dobrá.
INGREDIENCIE
- 1 tekvica
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 1 menšia chilli paprička
- kúsok zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Cibuľu nakrájame najemno a na lyžicu masla orestujeme.
- Pridáme na plátky pokrájaný kúsok zázvoru a nasekanú chilli papričku.
- Tekvicu tiež pokrájame a pridáme do hrnca.
- Krátko restujeme a zalejeme vývarom.
- Varíme domäkka a rozmixujeme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Podávame.
Nízkokalorická brokolicová polievka
Brokolica je Superpotraviny plnú vitamínov a ďalších prospešných látok. Vďaka vysokému obsahu vody je skvelým pomocníkom pri chudnutí.
INGREDIENCIE
- 500 g brokolice
- 1 zelerová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oleja
- 1 hrsť pažítky
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Cesnak nakrájame na plátky a orestujeme na lyžičke oleja.
- Pridáme nasekanú zelerovú vňať.
- Ružičky brokolice pridáme k cesnaku.
- Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.
- Rozmixujeme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Posypeme čerstvou pažítkou a podávame.
Nízkokalorická karfiolová polievka
Karfiol je obľúbeným bračekom brokolica. V našej kuchyni je o niečo obvyklejšie a rovnako tak chutný.
INGREDIENCIE
- 500 g karfiolu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l mlieka
- soľ
- korenie
POSTUP
- Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vývare domäkka.
- Rozmixujeme.
- Prilejeme mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Podávame.
Nízkokalorická pórová polievka
Delikátna pórová polievka, ktorá je dostatočne hustá a funguje aj ako hlavný chod.
INGREDIENCIE
- 5 ks póru
- 1 až 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 smotana na varenie
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme a uvaríme domäkka.
- Vývar privedieme k varu a vložíme pokrájaný pór.
- Chvíľu varíme.
- Pridáme zemiaky a rozmixujeme.
- Dochutíme korením a soľou.
- Zjemníme smotanou.
- Podávame.
Pri podávaní môžeme polievku posypať hrsťou opražených semienok strong>. Jedlo potom dobre vyzerá, ešte lepšie chutí a telu dodáme dôležité zdravé tuky.
Namiesto klasického mlieka môžeme v polievke využiť i mlieko kokosové, jedlá tak získa nádych exotiky. Myslíme však na množstve, mlieko z kokosu je kalorickejšie ako mlieko kravské.
Druhy zeleniny je možné rôzne kombinovať, v krémových polievkach sa dobre vyníma aj cuketa alebo paradajky.
V prípade, že polievku podávame ako obed, doplníme polievku vhodnú bielkovinou, napríklad nízkotučným syrom nakrájaným na kocky. Polievka tak dlhšie zasýti. K večeru opäť k polievke pridáme syr, šunku alebo jogurt.
Ak chcete aj druhý chod zvoliť diétne, skúste si pripraviť nízkokalorickú rybu .