Med je skvelým sladidlom do čaju. Ale viete, čo s ním inak v kuchyni?
Ako a čím je vlastne prospešný a hlavne, aké recepty z medu sú tie najobľúbenejšie?
O tom najstarším sladidle na svete sa dozviete viac v týchto 5 jednoduchých receptoch s medom !
Medové guličky
INGREDIENCIE
- 250g hladkej múky
- 3 lyžice medu
- 1 vajce
- lyžička sódy bikarbóny
- 40 g rozpusteného masla
- 80 g práškového cukru
krém
- 1/2 plechovky kondenzovaného mlieka
- 120 g masla
POSTUP
- Všetky ingrediencie na cesto vymiesime a vytvarujeme z neho placky.
- Placky pečieme pri 180 ° C asi 10 minút a necháme vychladnúť.
- Medzitým zmixujeme krém.
- Vychladnuté cesto rozdrvíme na malé omrvinky.
- Trochu odrobiniek si odložíme nabok, zvyšok zmiešame s krémom do malých hrudiek, ktoré vložíme na hodinu do chladničky.
- Potom dotvarujeme guličky a opäť vložíme na hodinu do chladničky.
- Nakoniec obaľujeme v odložených drobečkách cesta.
- Uchovávame v chladničke a podávame ako zákusok.

Cibuľa s medom
INGREDIENCIE
- 3 cibule
- asi 3/4 hrnčeka medu zľahka nahriateho
POSTUP
- Cibuľu rozdrobíme na mesiačiky a vložíme do misky.
- Zalejeme ich všetky medom (ale nemusí plávať), ktorý by mal mať teplotu okolo 35 ºC.
- Prikryjeme a necháme deň stáť, aby sa z cibule do medu uvoľnili účinnej látky.
- Pri ťažkom odklašlávání pijeme 3x denne zcezenou šťavu.

Objavte podobné tipy
Medové trubičky
INGREDIENCIE
- 250 g hladká múka
- 100 g práškového cukru
- 100 g medu
- 2 žĺtky
- 3 lyžice mlieka
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- šľahačka na náplň
- čokoládová poleva na ozdobu
POSTUP
- Sódu zmiešame s múkou a zo všetkých prísad vypracujeme cesto.
- Necháme cez noc v chladničke.
- Vyvaľkáme cez mierne pomúčenú mikrotén tenšie cesto a vykrajujeme kolieska s polomerom 2 cm (priemer 4 cm).
- Pečieme na papieri na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C do ľahkej zmeny farby.
- Ešte horúce natáčame na kovové rúrky a konce stlačíme k sebe.
- Necháme deň alebo dva stranou (až zmäknú) a až potom plníme.

Kuracie krídla na mede
INGREDIENCIE
- 1/2 kg kuracích krídeliek
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 lyžíc medu
- chilli
- korenie
- soľ
- bazalka
- 2 lyžice sójovej omáčky
POSTUP
- Všetky ingrediencie vymiešame na hladkú marinádu, cesnak dôkladne vymiešame so soľou.
- Marinujeme cez noc a druhý deň pečieme alebo grilujeme.
- Krídelká sú lahodne pikantné, podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.

Rebrá na medu
INGREDIENCIE
- 1 kg rebierok
- 2 lyžice oleja
- 6 lyžíc medu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica worchestru
- soľ, korenie
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 2 cibule
POSTUP
- Cesnak prelisujeme a zmiešame so zvyškom ingrediencií okrem cibule.
- Marinádou potrieme rebierka a necháme v chladničke v uzavretej nádobe do druhého dňa.
- Vymastíme pekáč, vložíme do neho na kolieska nakrájanú cibuľu, na ňu rozprestrieme rebierka a ľahko podlejeme vodou neb vývarom. Pekáč zakryjeme vrchnákom.
- Predhrejeme rúru a pri 200 ºC pečieme asi hodinu a pol.
- Podávame so zemiakovou prílohou.

K rebierkam sa výborne hodia šťouchané zemiaky so špenátom.
Med sa nehodí do každého pečenia. Napríklad piškótové múčniky sú s medom málo kypré. Naopak potrieme ak s ním mäso pred pečením, vytvára sa chrumkavá krusta pekné zlatistej farby.
Pre tieto účely môžeme med ešte miešať s pikantnějšími surovinami, ako je horčica či rôzne druhy korenia.
Skúste si tiež obľúbený múčnik s medom – medovník.