5 najlepších receptov na medové pokrmy. Sladké aj slané varianty!

Med je skvelým sladidlom do čaju.

Ale viete, ako inak sa dá v kuchyni použiť?

Máme pre vás tie najlepšie recepty s medom v 5 rôznych variantoch.

Ochutnajte luxusné kačacie prsia, talianske guličky aj obľúbené perníčky.

Tak poďme na to!

Kuracie krídla na mede s chilli a cesnakom

Tieto krídielka marinované v mede, cesnaku, chilli a sójovej omáčke sa budú perfektne vynímať nielen na vašej letnej grilovačke.

INGREDIENCIA

  • 1/2 kg kuracích krídielok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 lyžíc medu
  • chilli
  • korenie
  • soľ
  • bazalka
  • 2 lyžice sójovej omáčky

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie vymiešajte v hladkú marinádu, cesnak dôkladne utrite so soľou.
  2. Marinujte cez noc a na druhý deň pečte alebo grilujte.
  3. Krídielka sú lahodne pikantné, podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Kuracie krídielka marinované v mede, cesnaku, chilli a sójovej omáčke, posypané jarnou cibuľkou a servírované v hlbokom tanieri.
www.karenskitchenstories.com

Vyskúšajte aj našich ďalších 6 najlepších receptov na krehké kuracie krídelká . Hlavné jedlo, ale aj chuťovka na párty!

Talianske guličky Struffoli

Vyskúšajte tento vynikajúci sviatočný dezert! Jedná sa o malé chrumkavé guličky s medovou polevou, posypané dúhovými guličkami.

INGREDIENCIA

  • 4 vajcia
  • 2 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky hrubej soli
  • kôra z 1 citróna
  • kôra z 1 pomaranča
  • repkový olej, na vyprážanie
  • 1 šálka medu
  • ½ až ¾ šálky dúhových guličiek, na posypanie

POSTUP

  1. Do veľkej misy pridajte vajcia, múku, ½ lyžičky vanilkového extraktu, soľ a citrusovú kôru.
  2. Rukami premiešajte, kým nevznikne lepivé cesto.
  3. Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a cesto hneťte 2 až 3 minúty.
  4. Cesto rozdeľte na tri rovnako veľké časti.
  5. Jednotlivé kusy zrolujte do dlhých povrazov s hrúbkou asi 1,5 cm.
  6. Nakrájajte povrazy na kúsky o veľkosti 0,5 až 1,5 cm a každý kus zrolujte do tvaru malej gule.
  7. Nepravidelné veľkosti sú normálne a fungujú dobre.
  8. Nalejte olej do veľkej panvice s ťažkým dnom tak, aby bola naplnená asi do veľkosti tretiny guličiek.
  9. Zahrejte olej na 175 stupňov Celzia.
  10. Potom si pripravte tácku vyloženú papierovými utierkami, aby po vyprážaní absorboval prebytočný olej.
  11. Keď olej dosiahne požadovanú teplotu, opatrne do neho vhadzujte guličky cesta po malých dávkach a smažte, kým sa nenafúknu a zo všetkých strán nezozlátnu.
  12. Pomocou kovového sitka vyberte usmažené guličky a preložte na plech vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali.
  13. Pokračujte, kým nie sú všetky guličky cesta vyprážané.
  14. Zatiaľ čo sa cesto smaží, pridajte do malého hrnca med a ½ lyžičky vanilky.
  15. Nastavte na strednú teplotu.
  16. Občas premiešajte a odstavte z ohňa, akonáhle zmes dosiahne konzistenciu podobnú sirupu, to potrvá asi 5 minút.
  17. Ešte teplé osmažené guličky pridajte do veľkej misy.
  18. Nalejte na ne horúcu medovú zmes a do misy pridajte aj dúhové guličky.
  19. Miešajte, kým guličky nebudú v posypkách a medovej zmesi plne obalené.
  20. Ihneď podávajte alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni.
Malé chrumkavé guličky s medovou polevou, posypané dúhovými guličkami a servírované na tanieri.
www.wishesndishes.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely.

Medové rezy

Jednoduchý múčnik, na ktorý potrebujete ingrediencie, ktoré väčšinou máte schované doma v špajze: kokos, kukuričné ​​lupienky, ovsené vločky, cukor, maslo a samozrejme med. A navyše deti tento dezert úplne milujú!

INGREDIENCIA

  • 45 g kukuričných lupienkov
  • 120 g ovsených vločiek
  • 120 g sušeného kokosu
  • 165 g práškového cukru
  • 125 g masla alebo margarínu
  • 2 lyžice medu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 160 °C.
  2. Plech na pečenie s rozmermi 30×20 cm bohato vymažte maslom/margarínom.
  3. Dajte bokom.
  4. Vo veľkej miske jemne rozdrvte kukuričné ​​lupienky zadnou stranou lyžice – buďte opatrní, aby ste ich nerozdrvili príliš, pretože stále chcete, aby rezom dodali trochu textúry a chrumkavosti.
  5. Do kukuričných lupienkov pridajte ovsené vločky, kokos a práškový cukor.
  6. Suché ingrediencie miešajte, kým sa nespoja.
  7. V malom hrnci rozpustite na miernom ohni maslo/margarín a med.
  8. Nalejte zmes masla/margarínu a medu do suchých prísad a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  9. Zmes preložte do vopred vymastenej formy.
  10. Zadnou stranou lyžice zatlačte zmes do rohov a rovnomerne ju vyrovnajte do formy.
  11. Pečte v predhriatej rúre 10–15 minút, kým buchta nezíska teplú zlatú farbu.
  12. Pred vyklopením na doštičku a nakrájaním na plátky alebo štvorce nechajte úplne vychladnúť.
Rezy z medu nakrájané na kocky a naukladané na sebe.
www.bakingwithgranny.co.uk

Kačacie prsia na mede

Tento luxusný recept na medové kačacie prsia sa veľmi ľahko pripravuje a jedná sa napríklad o krásne predjedlo, ktoré nadchne všetkých vašich hostí. Pokrm môžete podávať aj s dusenou zeleninou a gratínom a vznikne vám skvelý hlavný chod pre akúkoľvek príležitosť.

INGREDIENCIA

  • 4 kačacie prsia
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • 2 hrsti hrozienok
  • 2 nasekané šalotky
  • 4 lyžice medu
  • škorica
  • 200 ml ovocného džúsu (marhuľový, ananásový…)
  • tymian, soľ, rasca

POSTUP

  1. Kačacie prsia na povrchu narezajte.
  2. Potom ich dajte do hrnca s trochou vody.
  3. Je nevyhnutné, aby sa kačacia koža dotýkala hrnca.
  4. Po 10 minútach varenia prsia otočte na druhú stranu a povarte 10 minút.
  5. Osoľte a okoreňte.
  6. Kačacie prsia vyberte z hrnca.
  7. V hrnci poduste 3 minúty šalotku.
  8. Potom k šalotke pridajte balzamikový ocot, korenie a med.
  9. Po ďalších 2 minútach do omáčky pridajte hrozienka a ovocný džús.
  10. Zmes je nutné pravidelne miešať.
  11. Omáčku 10 minút varte a potom do hrnca pridajte kačacie prsia.
  12. 5 minút bude stačiť, aby boli prsia plne uvarené a pripravené na podávanie.
  13. Užite si to!
Medové kačacie prsia servírované na tanieri so šalátom.
www.eatwell101.com

Medové perníčky

Lahodné perníčky ochutené sladkým medom a korením sú u nás obľúbené nielen na Vianoce. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého návodu!

INGREDIENCIA

  • 70 g masla izbovej teploty
  • 160 g práškového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 2 celé vajcia izbovej teploty plus jedno ďalšie vajcia na potretie
  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého badiánu
  • 1/4 lyžičky zázvoru
  • 1/4 lyžičky klinčeka
  • štipka soli
  • 2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľne)

POSTUP

  1. Do strednej misy preosejte múku, jedlú sódu, mletú škoricu, mletý badián, zázvor, klinčeky a štipku soli.
  2. Ušľahajte maslo spolu s práškovým cukrom do nadýchanej hmoty.
  3. Potom zašľahajte vajcia, jedno po druhom.
  4. Potom postupne prilievajte med, vanilkový extrakt a citrónovú kôru (voliteľne).
  5. Misku oškrabajte stierkou a šľahajte asi minútu.
  6. Znížte stupeň šľahania na nízku rýchlosť a postupne pridávajte múku preosiatu s korením a jedlou sódou.
  7. Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  8. Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a minútu hneťte.
  9. Pokiaľ sa cesto zdá príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  10. Zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc.
  11. Predhrejte rúru na 176 – 182 stupňov Celzia.
  12. Vyložte si plechy papierom na pečenie alebo dierovanou podložkou.
  13. Cesto vyvaľkajte medzi 2 kusmi papiera na pečenie na hrúbku asi 3 – 4 mm.
  14. V prípade potreby veľmi ľahko pomúčite spodný papier na pečenie.
  15. Vykrajujte perníčky a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  16. Pečte 6–8 minút, kým nie sú perníčky nafúknuté a zlaté.
  17. Väčšie perníčky sa môžu piecť trochu dlhšie.
  18. Menšie tvary a väčšie tvary skúste piecť zvlášť, menšie tvary sa upečú skôr ako väčšie.
  19. Vyberte z rúry, nechajte pár minút vychladnúť na plechu a potom preložte na chladiacu mriežku.
  20. Ak chcete mať perníčky pekne lesklé, ušľahajte 1 vajce a potom ho sceďte.
  21. Perníčky pomažte vajcom hneď po vytiahnutí z rúry, kým sú ešte horúce.
  22. Uistite sa, že nepridávate príliš veľa rozšľahané vajcia, pretože môže stekať po stranách a pod perníčky.
  23. Užite si to!
Perníčky ochutené sladkým medom a korením v rôznych variantoch.
www.hanielas.com

Ak ste fanúšikmi tejto obľúbenej pečiva, nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie recepty na mäkké perníčky s medom v piatich variantoch!

Med sa nehodí do každého pečenia. Napríklad piškótové múčniky sú s medom málo kypré. Naopak, ak potrieme s ním mäso pred pečením, vytvára sa chrumkavá krusta peknej zlatistej farby.

Na tieto účely môžeme med ešte miešať s pikantnejšími surovinami, ako je horčica či rôzne druhy korenia.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.