Najlepších 10 receptov na jahňacie aneb kvalitné mäso vyžaduje starostlivosť

Jahňacie sa ešte stále považuje za tradičné veľkonočné pokrm.

Keďže ide o mäso z mladých zvierat, je veľmi cenené a kvalitné, a je preto veľmi dôležité ho správne pripraviť.

Jahňacie mäso je výborným zdrojom bielkovín. Je tiež zdrojom minerálov a stopových prvkov, hlavne zinku. Ďalej významným zdrojom železa a medi.

Ako na to? Odpoveď je skrytá v týchto 5 skvelých receptoch na veľkonočné jahňacie !

Veľkonočné jahňacie stehno

INGREDIENCIE

  • 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
  • 4 strúčiky cesnaku
  • citrónová šťava
  • rozmarín
  • 2 lyžice masla
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 220 ° C. Do stehna urobíme úzkym nožom otvory a vetvičky rozmarínu nastrkáme do naplnených otvorov, aby lístky pozerali.
  • Mäso potrieme maslom, osolíme a okoreníme.
  • Stehno oviažeme kuchynským povrázkom, aby držala tvar.
  • Pečieme 20 minút, podlejeme, stiahneme teplotu na 180 ° C a pečieme ešte hodinu.
  • Podávame so zemiakmi politými výpekom. Výborne sa tiež hodí špenát zo žihľavy.

Recept na jahňacie stehno

Veľkonočné jahňacie guláš

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahňacieho
  • 3 mrkvy
  • 3 papriky
  • 0,5 kg zemiakov
  • hrsť bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie
  • mletá paprika
  • hrsť čiernych olív
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky

POSTUP

  • Jahňacie mäso nakrájame na kocky.
  • Ošúpanú cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a speníme ju na rozpálenom masle spoločne s mrkvou a paprikou.
  • Ďalej do hrnca pridáme nakrájané a osolené jahňacie mäso a osmažíme ho. Mäso podlejeme vodou a pridáme zemiaky a bobkový list.
  • Mäkké mäso vyberieme na nahriaty tanier, výpek zaprášime múkou a opražíme. Nakoniec ho zriedime trochou studenej vody a za stáleho miešania provaříme.Maso potom vložíme späť do šťavy k zemiakom a zelenine, pridáme soľ a korenie a olivy a necháme prejsť varom.
  • Hotový guláš ozdobíme bazalkou.

Recept na jahňacie gulíš

Veľkonočné jahňacie chrbát

INGREDIENCIE

  • jahňacie chrbát
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 1/4 l vývaru
  • 2 štipky brusinčí
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • soľ, korenie

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 220 ° C.
  • Chrbát osolíme, okoreníme, votrieme časť cesnaku, časť byliniek jemne nasekaných a sprudka necháme zatiahnuť zo všetkých strán na veľké rozpálenej panvici, kým nezozlátne zo všetkých strán.
  • Vložíme do formy na pečenie a ešte 5-10 minút necháme mäso zatiahnuť, tentoraz v rúre.
  • Zmiernime na 170 ° C, mäso podlejeme vývarom, do šťavy prisypeme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, zvyšné bylinky v celých snítkách, med a priklopíme.
  • Pečieme 45 minút za občasného polievania mäsa šťavou.
  • Chrbát vyberieme, prikrytý necháme ešte chvíľku oddýchnuť a medzitým si pripravíme omáčku.
  • Všetko, čo zostalo v pekáčiku, zlejeme do menšieho hrnca, vyberieme vetvičky byliniek a rozmixujeme. Na miernom ohni prehrejeme a dochutíme soľou, medom.

Recept na jahňacie chrbát

jahňacie rebrá

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahňacích rebierok
  • 3 chilli papričky
  • brusnice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vetvičku rozmarínu a tymianu
  • soľ, korenie
  • štipky brusinčí
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Na masle prudko opečieme osolené a okorenené rebrá.
  • Vyberieme ich a dáme orestovať nadrobno nakrájaný cesnak, rozmarín a tymián.
  • Zalejeme vývarom a necháme cca 5 minút odvařit.
  • Mäso, vetvičky brusinčí, brusnice aj omáčku dáme do pekáča, priklopíme a vložíme do vyhriatej rúry na 150º C na 2,5 hodiny. Odklopíme a pečieme ďalších 40 -60 minút.
  • Podávame ozdobené kúsky pečené zeleniny.

Recept na jahňacie rebrá

jahňacie kotlety

INGREDIENCIE

  • 8 jahňacích kotletek
  • 1 citrón
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ, korenie
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Jahňacie po oboch stranách potrieme rozpoleným citrónom.
  • Cesnak, korenie a nasekaný petržlen promíchíme a zmesou potrieme kotlety.
  • Necháme v chladničke odležať cez noc.
  • Rúru predhrejte na 220º C. Kotlety dáme do vymasteného pekáča.
  • Asi štyri minúty sprudka zapečieme, potom znížime teplotu na 180 stupňov, odkryte a pečte 5 minút.
  • Nakoniec stiahneme teplotu na 140º C a dopečieme 15 minút.
  • Servírujeme so zemiakovou kašou.

Recept na jahňacie kotlety

Pečená jahňacie stehno na cesnaku

POSTUP

  • 2 kg jahňacie stehno
  • 3 lyžice olivový olej
  • 40 strúčik cesnak čerstvý mladý
  • 6 vetvička tymian čerstvý
  • soľ na dochutenie
  • korenie mleté ​​na dochutenie

INGREDIENCIE

  • Predhrejeme rúru na 240 ° C.
  • Jahňacie stehno vložíme do pekáča, pokropíme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom a dáme bokom.
  • Jednotlivé strúčiky cesnaku od seba oddelíme, ale nelúpeme je.
  • Pridáme ich k jahňacie stehna, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme hodinu a pol za občasného podlievania vypečenou šťavou.
  • Rúru vypneme, pekáč prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť v chladnúce rúre po dobu 10 minút.
  • Jahňacie stehno rozdelíme na jednotlivé porcie a podávame s upečenými strúčiky cesnaku, vypečenou šťavou a varenými novými zemiakmi.

Pečená jahňacie stehno na cesnaku foodnetwork.co.uk

Jahňacie guláš z marinovaného mäsa

INGREDIENCIE

  • 300 g jahňacieho mäsa zo stehna
  • 400 g jahňacieho mäsa z pliecka
  • 80 ml oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica korenia divočina
  • 120 g slaniny
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkvy
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 120 g šampiňónov
  • 500 ml červeného vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 štipky soli a korenia
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice petržlenovej vňate – nasekanej

POSTUP

  • Mäso nakrájame na kocky a dáme do uzatvárateľnej, nízke misky, pridáme olej, korenie, pretlačený cesnak.
  • Mäso dobre premiešame a necháme cez noc marinovať.
  • Ošúpanú cibuľu nakrájanú na kolieska orestujeme s nakrájanou slaninou, pridáme mäso aj s marinádou a sprudka všetko orestujeme.
  • Zalejeme vínom, vývarom a dusíme hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké.
  • 30 minút pred koncom dusenia pridáme k mäsu nakrájané huby a na kolieska nakrájanú mrkvu.
  • Mäso podľa chuti osolíme, okoreníme a zahustíme múkou rozmiešanou v malom množstve vody.
  • Hotové guláš posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jahňacie guláš z marinovaného mäsa fieldandflower.co.uk

Veľkonočné jahňacie rebrá na mede

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahňacích rebier
  • olej
  • 2 cesnak
  • 2 lyžice medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové korenie
  • 2 ks klinček
  • soľ a korenie mleté
  • 2 lyžičky pálivej papriky

POSTUP

  • Rebierka rozrežeme na časti, osolíme, okoreníme.
  • Do misy s vekom nalejeme olej, med, pridáme nastrúhaný cesnak a cibuľu pokrájanú na štvrtky a rozobranú na dieliky.
  • Pridáme zvyšné korenie, starostlivo premiešame, prikryjeme vrchnákom a necháme marinovať aspoň 3 hodiny.
  • Potom dáme do pekáča aj s marinádou podlejeme trochou vody a pečieme dozlata.

Veľkonočné jahňacie rebrá na mede howtobbqright.com

Jahňacie kotlety na rozmaríne

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahňacie kotlety
  • 3 lyžice oleja
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks veľké cibule
  • 1 zväzok rozmarínu
  • 1 šúľky cesnaku
  • soľ a korenie

POSTUP

  • Slaninu nakrájame na kocky a nasypeme dno pekáča.
  • Pridáme ošúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu.
  • Mäso potrieme časťou cesnaku rozotreného so soľou.
  • Vložíme očistené mäso, nakrájané na jednotlivé kotlety.
  • Kotlety predtým sprudka zatiahneme po oboch stranách na panvici (asi 2 minúty z každej strany).
  • Zvyšný cesnak rozložíme okolo mäsa, pridajte vetvičky rozmarínu, všetko ešte trochu osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom.
  • Pekáčik zakryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 140 ° C a pečte 40 minút.
  • Hotové mäso vyberieme a udržujeme v teple.
  • Šťavu v pekáčiku prudko zvaríme a zredukujeme na polovicu.
  • Kotlety a podávajte preliate šťavou s bramorovou kašou, avokádovým šalátom.

Jahňacie kotlety na rozmaríne vibrantmethod.com

Jahňací chrbát na červenom víne

INGREDIENCIE

  • 750 g jahňacieho chrbta
  • 50 g masla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • 6 guličiek nového korenia a čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • mleté čierne korenie a soľ
  • vetvička rozmarínu

POSTUP

  • Na masle restujeme hrubo pokrájanú cibuľu dozlatista.
  • Mäso očistíme, osolíme, okoreníme.
  • Na cibuľke necháme zatiahnuť zo všetkých strán
  • Mäso dáme bokom a pridáme na drobno nakrájaný cesnak, všetko korenie a zľahka zarestujeme.
  • Pridáme pretlak a ešte chvíľku restujeme, podlejeme vínom, to necháme odpariť.
  • Pridáme vývar, odvaríme přípečky, vrátime mäso, prikryjeme pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180-200 ° C pečieme cca 20 min.
  • Potom pokrievku odkryjeme a ešte cca 30 min dopekáme na farbu.
  • Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a udržujeme v teple.
  • Šťavu prepasírujeme a dochutíme.

Jahňací chrbát na červenom víne foodtolove.com.au

K jahňaciemu mäsu väčšinou podávame rôzne upravené zemiaky a zeleninovú oblohu predovšetkým z čerstvej zeleniny alebo zeleninové šaláty a nakladané huby. K dusenému jahňaciemu mäsu sa ako príloha hodí aj zemiakové knedle alebo dusená ryža.

K pripraveným jedlám z jahňacieho mäsa sa hodí varené alebo dusené zemiaky na akýkoľvek spôsob, americké zemiaky či zemiaková kaša

Na okorenenie odporúčame šafrán, zázvor a kurkuma. Mäso a zemiaky je dobré doplniť jogurtovým dipom.

Pochutnala si celá rodina? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.