Najlepších 10 receptov na jahňacie alebo kvalitné mäso vyžaduje starostlivosť. Inšpirujte sa!

Jahňacie sa ešte stále považuje za tradičný veľkonočný pokrm.

Keďže ide o mäso z mladých zvierat, je veľmi cenené a kvalitné, a je preto veľmi dôležité ho správne pripraviť.

Pripravili sme si pre vás 10 luxusných receptov na jahňacie mäso, podľa ktorých si ho zvládne pripraviť aj úplný začiatočník.

Tak poďme na to!

Veľkonočné jahňacie stehno

Luxusný obed, ktorý nezaberie veľa práce a pritom sa jedná o takú pochúťku. Ideálny pokrm na Veľkú noc!

INGREDIENCIA

  • 2,5 kg jahňacie stehná s kosťou
  • 4 strúčiky cesnaku
  • citrónová šťava
  • rozmarín
  • 2 lyžice masla
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ a čerstvo mleté korenie

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 220 °C.
  • Do stehna urobíme úzkym nožom otvory a vetvičky rozmarínu nastrkáme do naplnených otvorov, aby lístky pozerali.
  • Mäso potrieme maslom, osolíme a okoreníme.
  • Stehno oviažeme kuchynským povrázkom, aby držala tvar.
  • Pečieme 20 minút, podlejeme, stiahneme teplotu na 180 ° C a pečieme ešte hodinu.
  • Podávame so zemiakmi poliatymi výpečkom.
  • Výborne sa tiež hodí špenát zo žihľavy.
Stehná z jahňacieho servírované na doske so zemiakmi, cesnakom a miskou špenátu s lyžičkou.
www.jamieoliver.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recepty na dobroty na Veľkú noc , alebo pohostenie na poslednú chvíľu. Čo hosťom pripravíte?

Jahňací chrbát s hubovým ragú

Jahňacie mäso a huby dusené s červeným vínom, cesnakom a hovädzím vývarom sú neodolateľnou kombináciou, ktorá má takú krásnu hlbokú chuť, že vás jednoducho oslní!

INGREDIENCIA

  • 300 g celozrnných cestovín pappardelle
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 350 g vykosteného jahňacieho chrbta, orezaného a nakrájaného hona cca centimeter silnej medailónky
  • 1/4 lyžičky každej morskej soli a čerstvo mletého čierneho korenia
  • 350 g rôznych druhov húb (napríklad líšky, shiitake a šampiňóny), nahrubo nasekaných
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky suchého červeného vína
  • 8 sušených paradajok, nakrájaných na tenké plátky
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu

POSTUP

  1. Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote rozohrejeme olej.
  2. Jahňacie ochutíme soľou a korením.
  3. Mäso dáme na panvicu a opekáme, kým z oboch strán nezhnedne, asi 5 až 7 minút pre medium-rare alebo 7-9 minút pre medium. (V prípade potreby pracujeme po dávkach.)
  4. Jahňacie mäso preložíme na tanier a prikryjeme, aby zostalo teplé.
  5. Znížime teplotu na strednú, pridáme huby a restujeme za častého miešania, kým nezhnednú, asi 7 až 10 minút.
  6. Pridáme cesnak a restujeme za stáleho miešania, kým nebude voňavý, 30 sekúnd.
  7. Prilejeme vývar a víno a zoškrabneme opečené kúsky z dna panvice.
  8. Privedieme do varu a varíme, kým sa tekutina nezredukuje o jednu tretinu, asi 3 minúty.
  9. Na panvicu pridáme cestoviny.
  10. Prikryjeme a varíme za občasného miešania, kým cestoviny nie sú al dente, 4 až 5 minút.
  11. Do panvice vrátime jahňacie mäso a všetku nahromadenú šťavu a prehrejeme, asi 1 minútu.
  12. Pridáme paradajky a rozmarín a premiešame.
  13. Dobrú chuť!
Jahňacie mäso a huby dusené s červeným vínom, cesnakom a hovädzím vývarom, to všetko servírované s cestovinami na panvici.
www.cleaneatingmag.com

Veľkonočné jahňacie guláš

Tento pokrm na vynikajúci guláš z jahňacieho mäsa, zeleniny a čiernych olív jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 1 kg jahňacieho
  • 3 mrkvy
  • 3 papriky
  • 0,5 kg zemiakov
  • hrsť bazalky
  • bobkový list
  • 1 cibuľa
  • soľ, korenie
  • mletá paprika
  • hrsť čiernych olív
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky

POSTUP

  • Jahňacie mäso nakrájame na kocky.
  • Olúpanú cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a speníme ju na rozpálenom masle spoločne s mrkvou a paprikou.
  • Ďalej do hrnca pridáme nakrájané a osolené jahňacie mäso a osmažíme ho.
  • Mäso podlejeme vodou a pridáme zemiaky a bobkový list.
  • Mäkké mäso vyberieme na nahriaty tanier, výpek zaprášime múkou a opražíme.
  • Nakoniec ho zriedime trochou studenej vody a za stáleho miešania prevaríme.
  • Mäso potom vložíme späť do šťavy k zemiakom a zelenine, pridáme soľ a korenie a olivy a necháme prejsť varom.
  • Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Guláš z jahňacieho mäsa, zeleniny a čiernych olív servírovaný v mištičke s vedľa položeným pečivom.
www.theaustinartisan.com

Pečený jahňací krk

Upečte si celý jahňací krk s mrkvou, nakladanou cibuľkou a množstvom čerstvých byliniek, servírovaný na maslových fazuliach. Je to skutočná delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 1 stredne veľký celý jahňací krk
  • 4 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na pomerne veľké kúsky
  • 6–8 nakladaných cibuliek, nakrájaných pozdĺžne na polovice
  • 2 celé strúčiky cesnaku, neolúpané
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 2 bobkové listy (čerstvé, nesušené)
  • ½ šálky vody
  • soľ a čierne korenie
  • extra panenský olivový olej
  • 1 konzerva maslových fazule, scedených
  • veľká hrsť petržlenovej vňate, iba listy
  • 1 citrón
  • rukola, na podávanie

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 160 stupňov Celzia.
  2. Mrkvu a cibuľku dáme do veľkého pekáča s pokrievkou.
  3. Pridáme vetvičky tymiánu, rozmarínu, bobkové listy a cesnak, pokvapkáme zľahka olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  4. Rozohrejeme panvicu so silným dnom a pridáme trochu olivového oleja.
  5. Jahňací krk osolíme a opražíme na panvici.
  6. Osmahnutý krk položíme na zeleninu v pekáčiku, pridáme vodu, priklopíme a pomaly pečieme štyri hodiny.
  7. Jahňací krk by sa mal po štyroch hodinách rozplývať v ústach.
  8. Teraz vmiešame maslové fazule (niekoľko z nich roztlačte vidličkou) a pečieme odkryté ďalšie pol hodiny.
  9. Potom do zeleniny vytlačíme dužinu cesnaku, pokvapkáme ju citrónovou šťavou a ochutnáte, či potrebuje ešte soľ a korenie.
  10. Celý jahňací krk naservírujeme na fazuľu a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou zmiešanou s jemne nastrúhanou citrónovou kôrou.
  11. Podávajte s pár lístkami rukoly dochutených citrónovou šťavou a troškou olivového oleja.
Jahňací krk s mrkvou, nakladanou cibuľkou a množstvom čerstvých byliniek, servírovaný na maslových fazuliach na tanieri s vidličkou. Vedľa je položená mištička s rukolou.
http://www.melkkos-merlot.co.za

Ako na výber tej správnej rúry pre vstavanie ? Inšpirujte sa naším testom!

Jahňacie rebrá

Jahňacie rebierka s cesnakom, chilli, brusnicami a čerstvými bylinkami sú oveľa lepšie ako vaše obľúbené rebrá, ktoré sa dávate obvykle v reštaurácii. Presvedčte sa sami!

INGREDIENCIA

  • 1 kg jahňacích rebierok
  • 3 chilli papričky
  • brusnice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vetvička rozmarínu a tymiánu
  • soľ, korenie
  • vetvičky brusnicu
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Na masle sprudka opečieme osolené a okorenené rebrá.
  • Vyberieme ich a dáme orestovať nadrobno nakrájaný cesnak, rozmarín a tymián.
  • Zalejeme vývarom a necháme cca 5 minút odvariť.
  • Mäso, vetvičky brusnicu, brusnice aj omáčku dáme do pekáča, priklopíme a vložíme do vyhriatej rúry na 150 º C na 2,5 hodiny.
  • Odklopíme a pečieme ďalších 40 -60 minút.
  • Podávame ozdobené kúsky pečenej zeleniny.
Rebierka z jahňacieho pečená s cesnakom, chilli, brusnicami a čerstvými bylinkami, servírovaná na taieri so zeleninou.
www.kidgredients.com.au

Jahňacie kotlety s citrónom a cesnakom

Jahňacie kotletky marinované v zmesi cesnaku, korenia a petržlenovej vňate, pečené do mäkka, sú krásne šťavnaté a nemusíte sa hanbiť ich servírovať ani tým náročnejším hosťom.

INGREDIENCIA

  • 8 jahňacích kotletiek
  • 1 citrón
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ, korenie
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Jahňacie po oboch stranách potrieme rozpoleným citrónom.
  • Cesnak, korenie a sekanú petržlenovú vňať premiešame a zmesou potrieme kotlety.
  • Necháme v chladničke uležať cez noc.
  • Rúru predhrejeme na 220 ºC.
  • Kotlety dáme do vymasteného pekáča.
  • Asi štyri minúty sprudka zapečieme, potom znížime teplotu na 180 stupňov, odkryjeme a pečieme 5 minút.
  • Nakoniec stiahneme teplotu na 140 º C a dopečieme 15 minút.
  • Servírujeme so zemiakovou kašou.
Kotlety z jahňacieho, marinované v zmesi cesnaku, korenia a petržlenovej vňate, pečené do mäkka, servírované na tanieri s plátkami citróna, rozmarínom a vidličkou.
www.thelemonbowl.com

Máme pre vás aj luxusné recepty na zapekané kotletky na 6 rôznych spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!

Dusené jahňacie kolienko na červenom víne so zeleninou

Luxusné dlho dusené mäso na zelenine a červenom víne, ktoré sa vám rozplynie v ústach, môžete podávať napríklad ako delikátnu večeru či slávnostný obed. Servírujte so zelenými fazuľkami a polentou.

INGREDIENCIA

  • 6 jahňacích kolienok (celkom asi 2,5 kg)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 stredné cibule, nakrájané
  • 3 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
  • 10 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 1 (750 ml) fľaša suchého červeného vína
  • 1 konzerva (800 ml) nakrájaných paradajok so šťavou
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 5 lyžičiek nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

POSTUP

  1. Kolienka posypeme soľou a korením.
  2. V ťažkom veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokom plameni.
  3. Po dávkach pridávame kolienka do hrnca a restujeme dohneda zo všetkých strán, asi 8 minút.
  4. Preneste kolienka do misky.
  5. Do hrnca pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak a restujeme dozlatista, asi 10 minút.
  6. Vmiešame všetky zostávajúce ingrediencie.
  7. Vrátime kolienka do hrnca a zatlačíme dole, aby sa ponorili.
  8. Tekutinu privedieme do varu.
  9. Znížime teplotu na stredne nízku.
  10. Zakryjeme a dusíme, kým mäso nezmäkne, asi 2 hodiny.
  11. Odkryjeme hrniec a dusíme, kým mäso nezmäkne, asi o 30 minút dlhšie.
  12. Preneste kolienka na tanier a zakryte potravinárskou fóliou.
  13. Omáčku varte v hrnci do zhustnutia, asi 15 minút.
  14. Dochuťte soľou a korením.
  15. Nalejte omáčku cez kolienka a servírujte.
Dusené kolienko z jahňacieho ozdobené vetvička rozmarínu.
www.epicurious.com

Veľkonočné jahňacie rebrá na mede

Vyskúšajte aj ďalší recept na jahňacie rebierka, tentoraz pečené v marináde z medu, cesnaku a cibule. Zaručene si pochutnáte!

INGREDIENCIA

  • 1 kg jahňacích rebier
  • olej
  • 2 cesnak
  • 2 lyžice medu
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové korenie
  • 2 ks klinčeky
  • soľ a korenie mleté
  • 2 lyžičky pálivej papriky

POSTUP

  • Rebierka rozrežeme na časti, osolíme, okoreníme.
  • Do misy s vekom nalejeme olej, med, pridáme nastrúhaný cesnak a cibuľu pokrájanú na štvrťky a rozobranú na dieliky.
  • Pridáme zvyšné korenie, starostlivo premiešame, prikryjeme vekom a necháme marinovať aspoň 3 hodiny.
  • Potom dáme do pekáča aj s marinádou podlejeme trochou vody a pečieme dozlatista.
Pečené rebierka z jahňacieho v marináde.
www.howtobbqright.com

Vyskúšajte aj našich 5 skvelých receptov na rebrá pripravené v rúre pre skutočných gurmánov!

Jahňacie kotlety na rozmaríne

Rozmarín sa k jahňaciemu mäsu skvele hodí, preto pre vás máme aj nasledujúci recept. Mäso pečené so slaninkou, cibuľou, cesnakom a rozmarínom poteší vaše chuťové bunky a užije si ho celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 1 kg jahňacej kotlety
  • 3 lyžice oleja
  • 150 g slaniny
  • 500 ml vývaru
  • 1 ks veľké cibule
  • 1 zväzok rozmarínu
  • 1 palica cesnaku
  • soľ a korenie

POSTUP

  • Slaninu nakrájame na kocky a nasypeme dno pekáča.
  • Pridáme olúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu.
  • Mäso potrieme časťou cesnaku rozotreného so soľou.
  • Vložíme očistené mäso, nakrájané na jednotlivé kotlety.
  • Kotlety predtým sprudka zatiahneme po oboch stranách na panvici (asi 2 minúty z každej strany).
  • Zvyšný cesnak rozložíme okolo mäsa, pridajte vetvičky rozmarínu, všetko ešte trochu osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom.
  • Pekáčik zakryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 140 ° C a pečte 40 minút.
  • Hotové mäso vyberieme a udržujeme v teple.
  • Šťavu v pekáčiku prudko zvaríme a zredukujeme na polovicu.
  • Kotlety a podávajte preliate šťavou s bramorovou kašou, avokádovým šalátom.
Kotlety z jahňacieho upečené so slaninkou, cibuľou, cesnakom a rozmarínom, servírované na tanieri s čerstvými bylinkami.
www.vibrantmethod.com

Jahňací chrbát na červenom víne

Dusené jahňacie na červenom víne je obľúbenou pochúťkou, ktorá je navyše neuveriteľne jednoduchá na prípravu. Neveríte? Tak poďte variť!

INGREDIENCIA

  • 750 g jahňacieho chrbta
  • 50 g masla
  • 500 ml vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • 6 guličiek nového korenia a čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cibuľa
  • mleté korenie a soľ
  • vetvička rozmarínu

POSTUP

  • Na masle restujeme hrubo pokrájanú cibuľu dozlatista.
  • Mäso očistíme, osolíme, okoreníme.
  • Na cibuľke necháme zatiahnuť zo všetkých strán
  • Mäso dáme bokom a pridáme na drobno nakrájaný cesnak, všetko korenie a ľahko zarestujeme.
  • Pridáme pretlak a ešte chvíľku restujeme, podlejeme vínom, to necháme odpariť.
  • Pridáme vývar, odvaríme prípečky, vrátime mäso, prikryjeme pokrievkou av rúre vyhriatej na 180-200 ° C pečieme cca 20 min.
  • Potom pokrievku odkryjeme a ešte cca 30 min dopekáme na farbu.
  • Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a udržujeme v teple.
  • Šťavu prepasírujeme a dochutíme.
Mäso z jahňacieho servírované na tanieri s omáčkou, zemiakovou kašou a fazuľkami.
www.foodtolove.com.au

K jahňaciemu mäsu väčšinou podávame rôzne upravené zemiaky a zeleninovú oblohu predovšetkým z čerstvej zeleniny alebo zeleninové šaláty a nakladané huby.

K dusenému jahňaciemu mäsu sa ako príloha hodia aj zemiakové knedle alebo dusená ryža .

K pripraveným jedlám z jahňacieho mäsa sa hodia varené alebo dusené zemiaky na akýkoľvek spôsob, americké zemiaky či zemiaková kaša.

Na okorenenie odporúčame šafran, zázvor a kurkumu .

Mäso a zemiaky je dobré doplniť jogurtovým dipom .

Pochutnala si celá rodina? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.