Jahňacie sa ešte stále považuje za tradičné veľkonočné pokrm.
Keďže ide o mäso z mladých zvierat, je veľmi cenené a kvalitné, a je preto veľmi dôležité ho správne pripraviť.
Jahňacie mäso je výborným zdrojom bielkovín. Je tiež zdrojom minerálov a stopových prvkov, hlavne zinku. Ďalej významným zdrojom železa a medi.
Ako na to? Odpoveď je skrytá v týchto 5 skvelých receptoch na veľkonočné jahňacie !
Veľkonočné jahňacie stehno
INGREDIENCIE
- 2,5 kg jahňacieho stehna s kosťou
- 4 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- rozmarín
- 2 lyžice masla
- 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 220 ° C. Do stehna urobíme úzkym nožom otvory a vetvičky rozmarínu nastrkáme do naplnených otvorov, aby lístky pozerali.
- Mäso potrieme maslom, osolíme a okoreníme.
- Stehno oviažeme kuchynským povrázkom, aby držala tvar.
- Pečieme 20 minút, podlejeme, stiahneme teplotu na 180 ° C a pečieme ešte hodinu.
- Podávame so zemiakmi politými výpekom. Výborne sa tiež hodí špenát zo žihľavy.
Objavte podobné tipy
Veľkonočné jahňacie guláš
INGREDIENCIE
- 1 kg jahňacieho
- 3 mrkvy
- 3 papriky
- 0,5 kg zemiakov
- hrsť bazalky
- bobkový list
- 1 cibuľa
- soľ, korenie
- mletá paprika
- hrsť čiernych olív
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
POSTUP
- Jahňacie mäso nakrájame na kocky.
- Ošúpanú cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a speníme ju na rozpálenom masle spoločne s mrkvou a paprikou.
- Ďalej do hrnca pridáme nakrájané a osolené jahňacie mäso a osmažíme ho. Mäso podlejeme vodou a pridáme zemiaky a bobkový list.
- Mäkké mäso vyberieme na nahriaty tanier, výpek zaprášime múkou a opražíme. Nakoniec ho zriedime trochou studenej vody a za stáleho miešania provaříme.Maso potom vložíme späť do šťavy k zemiakom a zelenine, pridáme soľ a korenie a olivy a necháme prejsť varom.
- Hotový guláš ozdobíme bazalkou.
Veľkonočné jahňacie chrbát
INGREDIENCIE
- jahňacie chrbát
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky tymiánu
- 4 vetvičky rozmarínu
- 1/4 l vývaru
- 2 štipky brusinčí
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica masla
- soľ, korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 220 ° C.
- Chrbát osolíme, okoreníme, votrieme časť cesnaku, časť byliniek jemne nasekaných a sprudka necháme zatiahnuť zo všetkých strán na veľké rozpálenej panvici, kým nezozlátne zo všetkých strán.
- Vložíme do formy na pečenie a ešte 5-10 minút necháme mäso zatiahnuť, tentoraz v rúre.
- Zmiernime na 170 ° C, mäso podlejeme vývarom, do šťavy prisypeme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, zvyšné bylinky v celých snítkách, med a priklopíme.
- Pečieme 45 minút za občasného polievania mäsa šťavou.
- Chrbát vyberieme, prikrytý necháme ešte chvíľku oddýchnuť a medzitým si pripravíme omáčku.
- Všetko, čo zostalo v pekáčiku, zlejeme do menšieho hrnca, vyberieme vetvičky byliniek a rozmixujeme. Na miernom ohni prehrejeme a dochutíme soľou, medom.
jahňacie rebrá
INGREDIENCIE
- 1 kg jahňacích rebierok
- 3 chilli papričky
- brusnice
- 3 strúčiky cesnaku
- vetvičku rozmarínu a tymianu
- soľ, korenie
- štipky brusinčí
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Na masle prudko opečieme osolené a okorenené rebrá.
- Vyberieme ich a dáme orestovať nadrobno nakrájaný cesnak, rozmarín a tymián.
- Zalejeme vývarom a necháme cca 5 minút odvařit.
- Mäso, vetvičky brusinčí, brusnice aj omáčku dáme do pekáča, priklopíme a vložíme do vyhriatej rúry na 150º C na 2,5 hodiny. Odklopíme a pečieme ďalších 40 -60 minút.
- Podávame ozdobené kúsky pečené zeleniny.
jahňacie kotlety
INGREDIENCIE
- 8 jahňacích kotletek
- 1 citrón
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ, korenie
- rozmarín
- petržlenová vňať
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Jahňacie po oboch stranách potrieme rozpoleným citrónom.
- Cesnak, korenie a nasekaný petržlen promíchíme a zmesou potrieme kotlety.
- Necháme v chladničke odležať cez noc.
- Rúru predhrejte na 220º C. Kotlety dáme do vymasteného pekáča.
- Asi štyri minúty sprudka zapečieme, potom znížime teplotu na 180 stupňov, odkryte a pečte 5 minút.
- Nakoniec stiahneme teplotu na 140º C a dopečieme 15 minút.
- Servírujeme so zemiakovou kašou.
Pečená jahňacie stehno na cesnaku
POSTUP
- 2 kg jahňacie stehno
- 3 lyžice olivový olej
- 40 strúčik cesnak čerstvý mladý
- 6 vetvička tymian čerstvý
- soľ na dochutenie
- korenie mleté na dochutenie
INGREDIENCIE
- Predhrejeme rúru na 240 ° C.
- Jahňacie stehno vložíme do pekáča, pokropíme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme tymiánom a dáme bokom.
- Jednotlivé strúčiky cesnaku od seba oddelíme, ale nelúpeme je.
- Pridáme ich k jahňacie stehna, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme hodinu a pol za občasného podlievania vypečenou šťavou.
- Rúru vypneme, pekáč prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť v chladnúce rúre po dobu 10 minút.
- Jahňacie stehno rozdelíme na jednotlivé porcie a podávame s upečenými strúčiky cesnaku, vypečenou šťavou a varenými novými zemiakmi.
foodnetwork.co.uk
Jahňacie guláš z marinovaného mäsa
INGREDIENCIE
- 300 g jahňacieho mäsa zo stehna
- 400 g jahňacieho mäsa z pliecka
- 80 ml oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica korenia divočina
- 120 g slaniny
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkvy
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 120 g šampiňónov
- 500 ml červeného vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 3 štipky soli a korenia
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžice petržlenovej vňate – nasekanej
POSTUP
- Mäso nakrájame na kocky a dáme do uzatvárateľnej, nízke misky, pridáme olej, korenie, pretlačený cesnak.
- Mäso dobre premiešame a necháme cez noc marinovať.
- Ošúpanú cibuľu nakrájanú na kolieska orestujeme s nakrájanou slaninou, pridáme mäso aj s marinádou a sprudka všetko orestujeme.
- Zalejeme vínom, vývarom a dusíme hodinu a pol, alebo kým nie je mäso mäkké.
- 30 minút pred koncom dusenia pridáme k mäsu nakrájané huby a na kolieska nakrájanú mrkvu.
- Mäso podľa chuti osolíme, okoreníme a zahustíme múkou rozmiešanou v malom množstve vody.
- Hotové guláš posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
fieldandflower.co.uk
Veľkonočné jahňacie rebrá na mede
INGREDIENCIE
- 1 kg jahňacích rebier
- olej
- 2 cesnak
- 2 lyžice medu
- 2 ks cibule
- 2 ks bobkový list
- 4 ks nové korenie
- 2 ks klinček
- soľ a korenie mleté
- 2 lyžičky pálivej papriky
POSTUP
- Rebierka rozrežeme na časti, osolíme, okoreníme.
- Do misy s vekom nalejeme olej, med, pridáme nastrúhaný cesnak a cibuľu pokrájanú na štvrtky a rozobranú na dieliky.
- Pridáme zvyšné korenie, starostlivo premiešame, prikryjeme vrchnákom a necháme marinovať aspoň 3 hodiny.
- Potom dáme do pekáča aj s marinádou podlejeme trochou vody a pečieme dozlata.
howtobbqright.com
Jahňacie kotlety na rozmaríne
INGREDIENCIE
- 1 kg jahňacie kotlety
- 3 lyžice oleja
- 150 g slaniny
- 500 ml vývaru
- 1 ks veľké cibule
- 1 zväzok rozmarínu
- 1 šúľky cesnaku
- soľ a korenie
POSTUP
- Slaninu nakrájame na kocky a nasypeme dno pekáča.
- Pridáme ošúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu.
- Mäso potrieme časťou cesnaku rozotreného so soľou.
- Vložíme očistené mäso, nakrájané na jednotlivé kotlety.
- Kotlety predtým sprudka zatiahneme po oboch stranách na panvici (asi 2 minúty z každej strany).
- Zvyšný cesnak rozložíme okolo mäsa, pridajte vetvičky rozmarínu, všetko ešte trochu osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom.
- Pekáčik zakryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 140 ° C a pečte 40 minút.
- Hotové mäso vyberieme a udržujeme v teple.
- Šťavu v pekáčiku prudko zvaríme a zredukujeme na polovicu.
- Kotlety a podávajte preliate šťavou s bramorovou kašou, avokádovým šalátom.
vibrantmethod.com
Jahňací chrbát na červenom víne
INGREDIENCIE
- 750 g jahňacieho chrbta
- 50 g masla
- 500 ml vývaru
- 300 ml červeného vína
- 4 lyžice paradajkového pretlaku
- 6 guličiek nového korenia a čierneho korenia
- 3 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- mleté čierne korenie a soľ
- vetvička rozmarínu
POSTUP
- Na masle restujeme hrubo pokrájanú cibuľu dozlatista.
- Mäso očistíme, osolíme, okoreníme.
- Na cibuľke necháme zatiahnuť zo všetkých strán
- Mäso dáme bokom a pridáme na drobno nakrájaný cesnak, všetko korenie a zľahka zarestujeme.
- Pridáme pretlak a ešte chvíľku restujeme, podlejeme vínom, to necháme odpariť.
- Pridáme vývar, odvaríme přípečky, vrátime mäso, prikryjeme pokrievkou a v rúre vyhriatej na 180-200 ° C pečieme cca 20 min.
- Potom pokrievku odkryjeme a ešte cca 30 min dopekáme na farbu.
- Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a udržujeme v teple.
- Šťavu prepasírujeme a dochutíme.
foodtolove.com.au
K jahňaciemu mäsu väčšinou podávame rôzne upravené zemiaky a zeleninovú oblohu predovšetkým z čerstvej zeleniny alebo zeleninové šaláty a nakladané huby. K dusenému jahňaciemu mäsu sa ako príloha hodí aj zemiakové knedle alebo dusená ryža.
K pripraveným jedlám z jahňacieho mäsa sa hodí varené alebo dusené zemiaky na akýkoľvek spôsob, americké zemiaky či zemiaková kaša
Na okorenenie odporúčame šafrán, zázvor a kurkuma. Mäso a zemiaky je dobré doplniť jogurtovým dipom.
Pochutnala si celá rodina? Pochváľte sa priateľom na sociálnych sieťach!