Najlepšie recepty na plnené rolády z morky 5x inak. Inšpirujte sa!

Máte chuť na jemné biele mäso, ale pripravené trochu netradične?

Potom vyskúšajte naše recepty na morčaciu roládu, na ktorých si pochutí celá vaša rodina!

Máme pre vás variantu so špenátom, sušenými paradajkami i šampiňónmi.

Vyskúšajte ich všetky!

Roláda z morky so slaninovo-kelovou plnkou

Perfektný sviatočný pokrm, s ktorým urobíte veľa parády! Lahodná morčacia roláda plnená zmesou kelu a slaniny je jednoduchá a navyše si skvele pochutnáte.

INGREDIENCIA

  • 2 morčacie prsia bez kosti (cca 1 kg každé)
  • 5 prúžkov silne nakrájanej slaniny
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 6 lístkov šalvie nakrájaných najemno
  • 140 g kelu, nahrubo nakrájané
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 110 g strúhaného parmezánu

Na potretie rolády:

  • 4 lyžice masla
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 3 listy šalvie

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Zahrejte panvicu na strednom plameni.
  • Pridajte slaninu a opekajte, kým nebude hnedá a chrumkavá z oboch strán, 6–8 minút. Vyberte slaninu a dajte bokom.
  • Tuk zo slaniny nechajte na panvici a pridajte cibuľu, soľ a korenie.
  • Smažte, kým cibuľa nezmäkne, 5 minút.
  • Pridajte cesnak, tymian a šalviu a jednu minútu restujte.
  • Pridajte kel a pokračujte v restovaní, kým kel nezačne vädnúť a mäknúť, 5 minút.
  • Odoberte z platne a dajte bokom vychladnúť.
  • Akonáhle zmes vychladne na izbovú teplotu, pridajte citrónovú šťavu a syr.
  • Premiešajte.
  • Vykostené morčacie prsia položte kožou dole.
  • Ostrým nožom rozrežte prsia ako otvorenú knihu.
  • Takto otvorené prsia položte vedľa seba, aby vám vzniklo jedno veľké prsia.
  • Môžete použiť namiesto toho aj jedno veľké (cca 2 kg).
  • Morku osoľte, okoreňte a položte na ňu pripravenú plnku.
  • Začnete rolovať pri kratšom konci.
  • Uistite sa, že vo vnútri rolády nie je zrolovaná žiadna morčacia koža a prebytočnú kožu odrežte.
  • Použite šesť 25 cm kusov potravinárskeho povrázku, aby ste roládu pevne zaistili.
  • Vložte do pekáča.
  • Roládu upečte v predhriatej rúre.
  • Každých 20 minút potrite rozpusteným bylinkovým maslom, ktoré si pripravíte tak, že rozpustíte 4 lyžice masla s dvoma vetvičkami tymiánu a tromi lístkami šalvie, a necháte 10 minút lúhovať.
  • Pečte, pokiaľ koža nie je tmavo hnedá a mäso nebude mať uprostred teplotu cca 62 °C, asi 1 až 1 a ½ hodiny.
  • Vyberte z rúry a zakryte fóliou.
  • Pred krájaním nechajte roládu 20 minút odpočinúť.
  • Užite si to!
Roláda plnená zmesou slaniny a kelu nakrájaná na tenklé plátky.
www.wyseguide.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie na titánové panvice . V čom tkvie ich výhody a ktorá sa stala favoritom? Prečítajte si viac!

Morčacie roláda so šampiňónmi a pórom

Tento recept na morčaciu roládu je vhodný pre každú príležitosť a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Vyskúšajte ho aj vy!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla
  • 2 póry nakrájané na tenké plátky
  • 2 stopky stopkového zeleru nakrájané najemno (asi ½ šálky)
  • 230 g šampiňónov, najemno nasekaných v kuchynskom robote
  • ½ lyžičky sušeného estragónu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • ¼ šálky dezertného vína (napr. Marsala)
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie
  • 1 (cca kilové) vykostené morčacie prsník

POSTUP

  • Predhrejte veľkú panvicu na strednom plameni.
  • Rozpustite maslo a restujte pór a stopkový zeler, kým nezačnú mäknúť – asi 8 minút.
  • Pridajte šampiňóny a estragón a ďalej restujte asi 10 minút, kým sa tekutina neodparí.
  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Pridajte do panvice dezertné víno a zoškrabnite dno panvice plochou špachtľou, aby ste získali všetky hnedé kúsky.
  • Panvicu stiahnite z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a šalviu.
  • Zeleninu znovu osoľte podľa chuti a náplň nechajte vychladnúť.
  • Morčacie prsník položte na doštičku.
  • Ostrý nôž držte rovnobežne s doskou a zatlačte dlaňou voľnej ruky smerom dole na morčacie prsník.
  • Prekrojte dlhšiu stranu prsia v tretine dĺžky od hornej časti a zastavte sa, kým prsník úplne prerežete.
  • Otočte prsník o 180 stupňov a znovu prsník prekrojte rovnobežne s doskou do tretiny od hornej časti prsia.
  • Prsník opäť neprerežte úplne.
  • Teraz by ste mali byť schopní prsník otvoriť ako harmoniku.
  • Položte takto pripravené prsník naplocho na doske.
  • Ľahko ho naklepte.
  • Morčacie mäso ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením a potom rovnomerne naneste na prsia náplň.
  • Zrolujte mäso okolo náplne av pravidelných intervaloch zaviažte.
  • Pečte moriek pri 175 stupňoch Celzia po dobu asi 75 minút, alebo pokiaľ teplomer s okamžitým odpočtom vložený do stredu morky nedosiahne teplotu 71˚C.
  • Roládu vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním ju nechajte desať minút odpočívať na doske voľne zakrytú fóliou.
Roláda plnená šampiňónmi a pórom servírovaná na tanieri so zemiakovou kašou a zelenými fazuľkami.
www.bluejeanchef.com

Pripravili sme si pre vás aj tie najlepšie recepty na stehná z morčacieho mäsa pre všetkých gurmánov. Užite si ich!

Roláda z morčacích pŕs na grécky spôsob

Táto luxusná morčacia roláda plnená zmesou ryže, špenátu, mrkvy a fety zaujme všetkých stravníkov! A s naším receptom ju hravo zvládnete.

INGREDIENCIA

  • ¼ šálky nevarenej ryže arborio
  • 1 a ½ lyžičky soli, alebo podľa chuti
  • 1 stredný strúčik cesnaku, olúpaný a jemne rozdrvený
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 280 g čerstvého baby špenátu
  • 1 stredná mrkva, jemne nakrájaná
  • 2 lyžičky sušeného oregána
  • ¾ lyžičky mletého koriandra
  • ½ šálky rozdrobeného syra feta
  • 3 lyžice čerstvého kôpru, nakrájaného
  • 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 veľké vajcia, rozšľahané
  • ¼ lyžičky čierneho korenia, čerstvé mletého
  • 3 bobkové listy
  • 2 lyžice masla
  • 1 kg vykosteného morčacieho prsia bez kože, rozkrojeného ako otvorená kniha a splošteného na hrúbku cca 0,5 kg

POSTUP

  • Varte ryžu vo veľkom hrnci v osolenej vriacej vode do mäkka, asi 15 minút.
  • Medzitým na doske nasekajte cesnak s 1/4 lyžičky soli a rozdrvte na pastu.
  • Dajte bokom.
  • Vo veľkom širokom hrnci s pokrievkou rozohrejte na strednom plameni olej.
  • Pridajte špenát, mrkva, 1/4 lyžičky soli a 1 lyžičku vody.
  • Varte prikryté za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne, 3–5 minút.
  • Zložte z platne, ihneď vmiešajte cesnakovú zmes, 1 lyžičku oregana a koriander, potom preložte na veľký tanier a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Medzitým sceďte ryžu, rozložte ju na veľký tanier a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, asi 5 minút.
  • Špenátovú zmes rukami vytlačte po malých hŕstkach, potom preložte na doštičku a nasekajte nahrubo.
  • V miske zmiešajte špenát, vychladnutú ryžu, fetu, 2 lyžice kôpru, citrónovú kôru, vajcia, 1/4 lyžičky soli a štedrú štipku korenia.
  • Položte plát morčacieho prsia naplocho a ochuťte 1/2 lyžičkou soli a štedrou štipkou korenia.
  • Navrch rozprestrite špenátovú náplň a ponechajte cca centimetrový okraj.
  • Začnite rolovať na dlhej strane a zrolujte do rolády.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a rošt dajte doprostred.
  • Medzitým v malej panvici alebo hrnci zmiešajte maslo, bobkové listy, zvyšnú lyžicu kôpru, 1 lyžičku oregana a štedrú štipku korenia.
  • Zahrievajte na stredne nízkej teplote, kým sa maslo nerozpustí.
  • Odstráňte z tepla.
  • Vložte roládu do zapekacej misy.
  • Potrite zmesou masla, potom dochuťte 1/4 lyžičky soli a štedrou štipkou korenia.
  • Bobkové listy zastrčte pod povrázok.
  • Pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti nezaznamená 73ºC, 40–45 minút.
  • Vyberte roládu z rúry.
  • Preložte na doštičku a nechajte aspoň 15 minút odpočinúť.
  • Potom ju nakrájajte na tenké plátky naprieč 16 kúskami.
  • Užite si to!
Roláda z morky plnená zmesou ryže, špenátu, mrkvy a fety pokrájaná na plátky a servírovaná na veľkom tanieri s nožom as vedľa položenými dvoma pohármi vody.
www.weightwatchers.com

Morčacia roláda plnená mozzarellou a sušenými paradajkami

Tak toto je úplná lahôdka! Kto by nemal rád kombináciu mozzarelly, paradajok a bazalky. A teraz si to predstavte ešte navyše s morčacou roládou. Vynikajúce!

INGREDIENCIA

  • 1 morčacie prsia (o veľkosti cca 1,2 kg)
  • 5 lyžíc pesta zo sušených paradajok
  • 10 sušených paradajok (v oleji)
  • 125 g Buffalo mozzarelly
  • 1 hrsť bazalky
  • 8 plátkov Prosciutta
  • čerstvo mleté korenie
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g paradajok
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 vetvička šalvie
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 4 lyžice repkového oleja
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 guličky korenia
  • bazalka (na ozdobu)

POSTUP

  • Morčacie prsník narežte a otvorte ako knihu, paličkou na mäso naklepte a vnútro potrite 2–3 lyžicami pesta.
  • Sušené paradajky a mozzarellu sceďte.
  • Mozzarellu natrhajte na malé kúsky.
  • Bazalku opláchnite a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
  • Položte prosciutto, bazalku a sušené paradajky na morčacie prsia, ponechajte 1–2 cm široký okraj voľný.
  • Posypte mozzarellou pozdĺž stredu a dochuťte čiernym korením.
  • Roládu zrolujte a zvonku potrite zvyšným pestom, zaistite mäsiarskym povrázkom.
  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Paradajky opláchnite a osušte.
  • Bylinky opláchnite a osušte.
  • Na panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej a mäso na ňom zo všetkých strán opečte.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým nezosklovatí.
  • Pridajte víno a vývar.
  • Vráťte mäso do panvice, pridajte bylinky a guličky korenia, vložte do rúry a za občasného podlievania pečte 1 hodinu 30 minút.
  • Na posledných 20 minút pridajte paradajky.
  • Vyberte z rúry a udržujte v teple.
  • Omáčku sceďte a okoreňte.
  • Roládu nakrájajte a podávajte na drevenom lopári ozdobenom bazalkou.
  • Omáčku podávajte bokom.
Roláda z morky plnená bazalkou, syrom a paradajkami na drevenej doske s nožom.
www.eatsmarter.com

Roláda z morčacieho mäsa s plnkou

Táto roláda obsahuje šťavnaté mäso z morčacích pŕs, ktoré je zatočené okolo zmesi čerstvých byliniek, kukuričného chleba, jabĺk a chrumkavej bravčovej klobásy. To si jednoducho musíte zamilovať!

INGREDIENCIA

  • 2 stredné stopky stonkového zeleru
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 stredné sladké jablko
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
  • 1 lyžica čerstvých lístkov šalvie a ďalšie na ozdobu
  • 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu a ďalšie na ozdobu
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžičky soli
  • 230 g bravčovej klobásy
  • 110 g kukuričného chleba
  • 1 veľké morčacie prsia bez kosti, s kožou (cca 2 kg)
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Umiestnite rošt doprostred rúry a zahrejte na 175 °C.
  • Do veľkej misy dajte najemno nakrájaný stopkový zeler, cibuľu, nasekaný cesnak a jablko.
  • Rozpustite 2 lyžice masla na veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
  • Pridajte cibuľovú zmes a 1 lyžičku soli.
  • Varte za občasného miešania do mäkka asi 10 minút.
  • Vráťte zmes do veľkej misy.
  • Do panvice pridajte zvyšnú lyžicu masla a rozpustite.
  • Pridajte bravčovú klobásu (v prípade potreby najprv odstráňte črievka) a varte, pričom klobásu nalámte drevenou lyžicou na malé kúsky, kým nezhnedne a nebude prevarená, 6 až 8 minút.
  • Preložte do misy s cibuľou.
  • Do misy rozdrobte aj kukuričný chlieb na veľmi malé kúsky o veľkosti strúhanky.
  • Bylinky na roládu nasekajte, premiešajte a pridajte do misy.
  • Položte 1 celé vykostené morčacie prsník s kožou kožou dole na doštičku dlhšou stranou bližšie k vám.
  • Morku prikryte 2 mierne sa prekrývajúcimi listami plastovej fólie.
  • Plochou stranou paličky na mäso prsník naklepte, pokiaľ nebude mať rovnomernú hrúbku cca centimeter.
  • Mäso z oboch strán ochuťte zvyšnými 2 lyžičkami soli.
  • Preneste náplň na mäso a rozotrite do rovnomernej vrstvy, pričom po celom obvode ponechajte centimetrový okraj.
  • Morku zrolujte zdola nahor pevne do kláta a urovnajte švom dole, konce zastrčte.
  • Zviažte kuchynským povrázkom, raz po dĺžke rolády a potom po šírke v 5 cm intervaloch.
  • Nalejte 1 šálku kuracieho vývaru do pekáča s rozmermi 23 x 33 cm.
  • Roládu položte do stredu pekáča švom dole.
  • Osušte ju a potom potrite vrch 2 lyžicami oleja.
  • Posypeme 1/4 lyžičky čierneho korenia.
  • Pečte, pokiaľ nie je koža zlatisto hnedá a vnútorná teplota nedosahuje aspoň 71 °C, 70 až 80 minút.
  • Preložte na doštičku a nechajte aspoň 10 minút odpočívať.
  • Vývar a šťavu z pekáča použite ako omáčku.
  • Odrežte a odstráňte kuchynský povrázok, potom roládu nakrájajte priečne na centimeter hrubé plátky.
  • Ozdobte zvyšnými nasekanými čerstvými bylinkami.
Plnená roláda z morky servírovaná na veľkom tanieri s čerstvými bylinkami.
www.thekitchn.com

Morčacie mäso a zdravie

Morčacie mäso má z hydiny vôbec najmenší obsah tukov. Je ľahko stráviteľné a nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach.

Má vysoký obsah zinku, a tým veľký vplyv na imunitný aj nervový systém .

Zároveň obsahuje aminokyselinu tryptophan , ktorá znižuje depresie a nespavosť.

Ak si chcete zachovať štíhlu postavu, mali by ste do svojho jedálnička zaraďovať morčacie mäso čo najčastejšie.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.