Najlepší plnené rolády s morkou: recepty & inšpirácie

Jemné a chutné morčacie mäso akoby si samo hovorilo o to, aby ste z neho pripravili výborné jedlo!

Skutočne záleží hlavne na vašej fantázii a na tom, čo máte doma k dispozícii.

Inšpirujte sa našimi vynikajúcimi recepty na morčacie rolády!

Morčacia roláda s plnkou

INGREDIENCIE

  • 2 papriky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1/2 lyžičky kari
  • soľ, korenie
  • 4 morčacie prsia
  • 2 lyžice masla
  • rasca, majorán
  • 1/2 kelímku kyslej smotany

POSTUP

  1. Cibuľu, cesnak a na kocky nakrájanú zeleninu zľahka orestujeme na panvici.
  2. Zmes zmiešame so smotanou, vznikne lepkavá plnka.
  3. Z plnky vytvarujeme silnejší valček, položíme ho na plát morčacieho mäsa a zavinieme.
  4. Roládu oviažeme tenkým špagátom, osolíme, posypeme rascou a majoránom a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 1,5 hodiny.
  5. Pri pečení občas obrátime a podlejeme.
  6. Ako príloha sa podáva zemiakov na rôzny spôsob, zemiaková kaša, knedle a zeleninový šalát.

Recept na morčacie roládu

Roláda z morčacieho mäsa so zeleninou

Pripraviť roládu z morčacieho mäsa chce trochu zručnosti pri krájaní mäsa. Ak si na to netrúfate, môžete poprosiť o nakrájanie v mäsiarstve, kde mäso budete kupovať.

INGREDIENCIE

  • 1 kg morčacích pŕs
  • 150 g brokolice
  • kúsok póru
  • 1 červená paprika
  • soľ
  • 120 g údeného plátkové syra

POSTUP

  1. Pripravíme si morčacie mäso na roládu, narežeme ho a paličkou opatrne rozklepeme do plochy cez mikroténové vrecko.
  2. Brokolicu opláchneme a rozoberieme na jednotlivé ružičky, ktoré uvaríme domäkka v osolenej vode.
  3. Mäso osolíme a poukladáme uvarenú brokolicou, nakrájanými paprikami a pórom.
  4. Na to pridáme plátky syra a starostlivo zabalíme do rolády a zviažeme kuchynskou niťou.
  5. Roládu dáme do pekáča, podlejeme vodu a vložíme do rúry, kde ju budeme pomaly piecť pri 160 ° C.
  6. Podávame najlepšie s dusenou ryžou.

Horova recept na roládu z morčacieho mäsa so zeleninou chatelaine.com

Viete, že morčacie mäso obsahuje tiež vitamíny skupiny B a veľa železa? Je preto vhodné pre tých, ktorí trpia nedostatkom červených krviniek alebo pre športovcov.

Plnené morčacie rolády so špenátom a syrom

Jednotlivé závitky sú obdobou rolády, ale ľahšie na prípravu. Stačí, aby sme si z morčacieho mäsa nakrájali jednotlivé plátky podľa počtu porcií, naplnili a zamotali do balíčka.

INGREDIENCIE

  • 4 plátky morčacieho mäsa z pŕs
  • 4 plátkov anglickej slaniny
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • 100 g dusenej alebo údenej šunky
  • hrsť čerstvých špenátových listov
  • 1 vajce
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • cibuľa
  • olej

POSTUP

  1. Plátky morčacieho mäsa opatrne naklepeme a osolíme a okoreníme.
  2. Špenátové lístky sparíme a nasekáme nadrobno a spojíme s nakrájanou šunkou, syrom a vajcom. Osolíme.
  3. Na mäso vložíme špenátovou náplň a plátky anglickej slaniny a zabalíme a spíchneme k sebe špáradlom
  4. V kastróle si rozohrejeme olej, naň vložíme opiecť závitky z oboch strán.
  5. Potom ich podlejeme vodou a dusíme domäkka pod pokrievkou.

Hotový recept na závitky z morčacieho mäsa so syrom a špenátom erecipesearch.com

Vyprážané morčacie rolády s nivou a šampiňónmi

Obdobou závitkov sú masové vrecká, ktorých príprava tiež nie je príliš zložitá.

INGREDIENCIE

  • 4 plátky morčacieho mäsa z pŕs
  • 120 g syru Niva
  • 120 g šampiňónov
  • kúsok póru
  • soľ
  • korenie
  • hladká múka
  • strúhanka
  • vajcia
  • worcester

POSTUP

  1. Plátky z morčacieho mäsa umyjeme a narežeme do nich opatrne kapsu.
  2. V panvičke na tuku podusíme umyté a nakrájané šampiňóny.
  3. Podusené šampiňóny spojíme s nastrúhanou nivou a ochutíme je worcestrom a naplníme nimi vrecká v morčacím mäse.
  4. Vrecká spíchneme k sebe špáradlom a obalíme v klasickom trojobale – hladká múka, vajce a strúhanka.
  5. Vrecká potom vypražíme v oleji domäkka.

Hotový recept na vrecká z morčacieho mäsa s nivou a šampiňónmi bettycrocker.com

Závitky, rolády alebo vrecká z morčacieho mäsa môžeme podávať s ryžou, ak máme dostatok šťavy. Ak mäso smažíme, doplníme ho hranolkami alebo americkými zemiakmi.

Chybu ani neurobíme, ak k nim ponúkneme tiež zeleninový šalát alebo oblohu z čerstvej zeleniny.

Morčacie mäso a zdravie

Morčacie mäso má z hydiny vôbec najmenší obsah tukov. Je ľahko stráviteľné a nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach.

Má vysoký obsah zinku, a tým veľký vplyv na imunitný i nervový systém.

Zároveň obsahuje aminokyselinu tryptophan, ktorá znižuje depresie a nespavosť.

Ak si chcete zachovať štíhlu postavu, mali by ste do svojho jedálnička zaraďovať morčacie mäso čo najčastejšie.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.