Jemné a chutné morčacie mäso akoby si samo hovorilo o to, aby ste z neho pripravili výborné jedlo!
Skutočne záleží hlavne na vašej fantázii a na tom, čo máte doma k dispozícii.
Inšpirujte sa našimi vynikajúcimi recepty na morčacie rolády!
Morčacia roláda s plnkou
INGREDIENCIE
- 2 papriky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1/2 lyžičky kari
- soľ, korenie
- 4 morčacie prsia
- 2 lyžice masla
- rasca, majorán
- 1/2 kelímku kyslej smotany
POSTUP
- Cibuľu, cesnak a na kocky nakrájanú zeleninu zľahka orestujeme na panvici.
- Zmes zmiešame so smotanou, vznikne lepkavá plnka.
- Z plnky vytvarujeme silnejší valček, položíme ho na plát morčacieho mäsa a zavinieme.
- Roládu oviažeme tenkým špagátom, osolíme, posypeme rascou a majoránom a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 1,5 hodiny.
- Pri pečení občas obrátime a podlejeme.
- Ako príloha sa podáva zemiakov na rôzny spôsob, zemiaková kaša, knedle a zeleninový šalát.
Objavte podobné tipy
Roláda z morčacieho mäsa so zeleninou
Pripraviť roládu z morčacieho mäsa chce trochu zručnosti pri krájaní mäsa. Ak si na to netrúfate, môžete poprosiť o nakrájanie v mäsiarstve, kde mäso budete kupovať.
INGREDIENCIE
- 1 kg morčacích pŕs
- 150 g brokolice
- kúsok póru
- 1 červená paprika
- soľ
- 120 g údeného plátkové syra
POSTUP
- Pripravíme si morčacie mäso na roládu, narežeme ho a paličkou opatrne rozklepeme do plochy cez mikroténové vrecko.
- Brokolicu opláchneme a rozoberieme na jednotlivé ružičky, ktoré uvaríme domäkka v osolenej vode.
- Mäso osolíme a poukladáme uvarenú brokolicou, nakrájanými paprikami a pórom.
- Na to pridáme plátky syra a starostlivo zabalíme do rolády a zviažeme kuchynskou niťou.
- Roládu dáme do pekáča, podlejeme vodu a vložíme do rúry, kde ju budeme pomaly piecť pri 160 ° C.
- Podávame najlepšie s dusenou ryžou.
chatelaine.com
Viete, že morčacie mäso obsahuje tiež vitamíny skupiny B a veľa železa? Je preto vhodné pre tých, ktorí trpia nedostatkom červených krviniek alebo pre športovcov.
Plnené morčacie rolády so špenátom a syrom
Jednotlivé závitky sú obdobou rolády, ale ľahšie na prípravu. Stačí, aby sme si z morčacieho mäsa nakrájali jednotlivé plátky podľa počtu porcií, naplnili a zamotali do balíčka.
INGREDIENCIE
- 4 plátky morčacieho mäsa z pŕs
- 4 plátkov anglickej slaniny
- 150 g strúhaného tvrdého syra
- 100 g dusenej alebo údenej šunky
- hrsť čerstvých špenátových listov
- 1 vajce
- mleté čierne korenie
- soľ
- cibuľa
- olej
POSTUP
- Plátky morčacieho mäsa opatrne naklepeme a osolíme a okoreníme.
- Špenátové lístky sparíme a nasekáme nadrobno a spojíme s nakrájanou šunkou, syrom a vajcom. Osolíme.
- Na mäso vložíme špenátovou náplň a plátky anglickej slaniny a zabalíme a spíchneme k sebe špáradlom
- V kastróle si rozohrejeme olej, naň vložíme opiecť závitky z oboch strán.
- Potom ich podlejeme vodou a dusíme domäkka pod pokrievkou.
erecipesearch.com
Vyprážané morčacie rolády s nivou a šampiňónmi
Obdobou závitkov sú masové vrecká, ktorých príprava tiež nie je príliš zložitá.
INGREDIENCIE
- 4 plátky morčacieho mäsa z pŕs
- 120 g syru Niva
- 120 g šampiňónov
- kúsok póru
- soľ
- korenie
- hladká múka
- strúhanka
- vajcia
- worcester
POSTUP
- Plátky z morčacieho mäsa umyjeme a narežeme do nich opatrne kapsu.
- V panvičke na tuku podusíme umyté a nakrájané šampiňóny.
- Podusené šampiňóny spojíme s nastrúhanou nivou a ochutíme je worcestrom a naplníme nimi vrecká v morčacím mäse.
- Vrecká spíchneme k sebe špáradlom a obalíme v klasickom trojobale – hladká múka, vajce a strúhanka.
- Vrecká potom vypražíme v oleji domäkka.
bettycrocker.com
Závitky, rolády alebo vrecká z morčacieho mäsa môžeme podávať s ryžou, ak máme dostatok šťavy. Ak mäso smažíme, doplníme ho hranolkami alebo americkými zemiakmi.
Chybu ani neurobíme, ak k nim ponúkneme tiež zeleninový šalát alebo oblohu z čerstvej zeleniny.
Morčacie mäso a zdravie
Morčacie mäso má z hydiny vôbec najmenší obsah tukov. Je ľahko stráviteľné a nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach.
Má vysoký obsah zinku, a tým veľký vplyv na imunitný i nervový systém.
Zároveň obsahuje aminokyselinu tryptophan, ktorá znižuje depresie a nespavosť.
Ak si chcete zachovať štíhlu postavu, strong> mali by ste do svojho jedálnička zaraďovať morčacie mäso čo najčastejšie.