Skvelé recepty na nadýchané omelety z vajíčok. Rýchle a zdravé raňajky, obed aj večera!

Chcete si pripraviť chutný a zdravý pokrm, po ktorom nebudete mať hneď hlad?

Inšpirujte sa našimi receptami na vaječnú omeletu!

Základom sú samozrejme vajcia, ktoré je možné doplniť zeleninou, syrom, hubami či údeninou.

Spôsob prípravy je navyše veľmi jednoduchý a zvládne ho úplne každý.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Vaječná omeleta plnená zeleninovým šalátom a šampiňónmi

Nemusíte vždy používať iba šalát z nášho receptu. Využite akúkoľvek čerstvú sezónnu zeleninu. Ľahko si tak vytvoríte rýchly a vitamíny nabitý obed.

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 zväzok zelenej špargle
  • 150 g šampiňónov
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 1 PL oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olej a zľahka na ne orestujte nakrájanú cibuľu a papriku, približne 3-4 minúty.
  2. Následne pridajte do panvice na plátky nakrájané šampiňóny, špargľu a mrazený hrášok.
  3. Za stáleho miešania povarte 2-3 minúty.
  4. Na záver pridajte na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, soľ a korenie.
  5. Potom z panvice všetko odstráňte do pripravenej misky.
  6. Pridajte do panvice trochu nového oleja a potom do neho vlejte dve rozklepnuté a vidličkou rozšľahané vajíčka.
  7. Povarte 1-2 minúty, až vajcia stuhnú.
  8. Hotovú omeletu vyberte, položte na tanier a naplňte ju pripraveným šalátom.
  9. Rovnako postupujte aj s ďalšími vajcami.
Omeleta plnená šalátom zo zeleniny a šampiňóny
zdroj: weightwatchers.com

Vaječná omeleta chutí skvele s rozmanitým čerstvým pečivom. Upečte si k nej chrumkavé domáce bagety !

Vaječná omeleta so syrom a šunkou

Skvelá varianta pre bielkovinami nabité raňajky!

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 50 g šunky
  • 30 g čedaru
  • 10 g masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vajcia rozšľahajte v miske a dochuťte soľou a korením.
  2. Na panvici zahrejte maslo, kým nezačne peniť.
  3. Nalejte do panvice vajcia a varte, kým vajcia nezačnú tuhnúť.
  4. Následne do stredu omelety umiestnite plátky čedaru a tri štvrtiny plátkov šunky nakrájaných na kocky.
  5. Nechajte smažiť ešte minútku až dve, až sa syr rozpustí a okraje omelety začnú hnednúť.

Hotovú omeletu podávajte so zeleninovým šalátom preloženú napoly a posypanú zvyšnou šunkou.

Omeleta so syrom a kúskami šunky
zdroj: bbc.co.uk

Rýchla omeleta po taliansky

Máte hlad av chladničke okrem niekoľkých vajíčok takmer nič nie je? Riešením môže byť tento rýchly a jednoduchý recept.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 2 PL strúhaného syra
  • 3-4 cherry paradajky
  • 2 PL nasekané bazalky
  • 1 PL masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V miske rozšľahajte vidličkou vajcia.
  2. Na panvici rozpustite maslo a následne do panvice pridajte rozšľahané vajcia.
  3. Varte až do okamihu, až vajcia stuhnú.
  4. Následne pridajte na do panvice aj syr, na kolieska nakrájané paradajky a bazalku.
  5. Varte ešte približne minútu.

Vaječná omeleta sa servíruje posypaná čerstvou bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Omeleta s paradajkami a bazalkou
zdroj: simplyrecipes.com

Vajíčka nemusíte konzumovať len vo forme omelety. Skvele chutia aj miešané, natvrdo či vo forme volského oka. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na varené vajíčka 5krát inak !

Sedliacka omeleta so zemiakmi a slaninou

Zostali vám doma nezjedené varené zemiaky od obeda? Žiadny problém, použite ich na prípravu tohto lahodného pokrmu, ktorý vás skvele zasýti.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 2 zemiaky
  • 220 g slaniny
  • 100 g nastrúhaného syra čedar
  • 25 g masla
  • 6 jarných cibuliek
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Olúpané zemiaky dajte variť do hrnca s osolenou vodou.
  2. Varte približne 20-25 minút domäkka.
  3. Následne zemiaky sceďte, nechajte vychladnutý a potom nakrájajte na kocky.
  4. V medziobdobí si na panvici osmažte na kocky nakrájanú slaninu.
  5. K slanine pridajte maslo, nakrájaný zemiaky a polovicu na kolieska nakrájané jarné cibuľky.
  6. V miske rozšľahajte vajcia a pridajte k nim polovicu množstva syra.
  7. Premiešajte, dochuťte soľou a korením.
  8. Následne túto zmes prelejte cez slaninu a zemiaky v panvici.
  9. Na miernom ohni nechajte chvíľku variť, kým vajcia nestuhnú.
  10. Potom omeletu posypte zvyškom syra a jarnej cibuľky a nechajte na panvici do okamihu, keď sa syr začne pomaly rozpúšťať.
Omeleta zo zemiakov, vajíčok a slaniny
zdroj: goodto.com

Jemná francúzska omeleta

Francúzsky variant tohto pokrmu je známy svojou jemnosťou a vláčnosťou, ktorá do veľkej miery súvisí so špecifickým spôsobom jej prípravy. Uvarte si ju spoločne s nami!

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 2 PL najemno nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • Pažítka na ozdobu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici zohrejte olivový olej.
  2. V miske si rozšľahajte vajíčka.
  3. Následne do nich pridajte polovicu lyžice studeného masla a opäť dôkladne rozmiešajte, aby sa maslo úplne spojilo s vajcami. Zostávajúce maslo pridajte do panvice k oleju.
  4. Rozšľahané vajcia vlejte do panvice a pomaly vajíčkami v malých kruhoch pohybujte vidličkou.
  5. Keď sú vajcia takmer hotové, ich vrchnú časť uhlaďte lyžicou.
  6. Následne omeletu osoľte a okoreňte.
  7. Omeletu posypte postrúhaným syrom a najemno nakrájanú pažítkou.
  8. Vypnite oheň, panvicu priklopte pokrievkou a nechajte ešte približne minútku dôjsť. Záleží, ako veľmi „prepečenú“ omeletu chcete mať.

Francúzska vaječná omeleta sa podáva stočená do roličky s čerstvým zeleným šalátom.

Francúzska verzia omelety servírovaná so šalátom
zdroj: the spruceeats.com

Na raňajky, obed aj večeru si možno pripraviť aj lahodné vajíčkové nátierky ! Prichystajte si ich s tvarohom, tuniakom či avokádom!

Omeleta so špenátom a syrom

Špenát sa často používa na ozdobenie výsledného pokrmu. Skúste ho ale pridať rovno k vajíčkam. Uvidíte, že pokrm tak získa úplne iný rozmer!

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 1 šálka čerstvého listového
  • 1/4 šálky koriandra
  • 2 PL nadrobno nakrájané cibule
  • 2 PL nastrúhaného tvrdého syra (voliteľné)
  • 1 PL oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1/4 čajovej lyžičky oregana
  • štipka korenia

Postup:

  1. Špenát a koriander dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.
  2. Potom ich listy pokrájajte na menšie kúsky.
  3. V miske rozšľahajte vajcia.
  4. Pridajte do misky špenát, koriander, cibuľu, zázvor, oregano korenie a soľ.
  5. Všetko dôkladne premiešajte.
  6. Na panvici rozohrejte olej.
  7. Keď je olej dostatočne horúci, nalejte doň zmes z misky.
  8. Varte do doby, kým vajíčka stuhnú.

Hotovú omeletu posypte pripraveným nastrúhaným syrom a podávajte s čerstvým pečivom.

Špenátová omeleta podávaná s dusenou mrkvou
zdroj: indianhealthyrecipes.com

Poradíme vám s výberom odsávača pár. V našom teste digestorom sa môžete dočítať všetko podstatné.

Cuketová omeleta so syrom feta

Túžite po výdatnejšej verzii tohto pokrmu? Pridajte k vajíčkam cuketu a pripravte si chutný brunch!

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 2 cukety
  • 1/3 šálky syra feta
  • 2 PL čerstvého nasekaného kôpru
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cuketu umyte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Tie potom dajte do sitka a nechajte približne 30 minút takzvane vyplakať.
  3. Potom prebytočnú vodu vytlačte a plátky osušte papierovými utierkami.
  4. V miske rozšľahajte vajcia a potom k nim pridajte nadrobno pokrájanú fetu, kôpor, soľ a korenie.
  5. Na panvici zohrejte olivový olej a zľahka na ňom približne 6-8 minút orestujte plátkami cukety.
  6. Keď cuketa mierne zhnedne, zalejte ju pripravenou zmesou.
  7. Následne panvicu niekoľkokrát nakloňte na rôzne strany tak, aby sa vajcia dostali aj pod plátky cukety.
  8. Keď vajíčka začnú mierne tuhnúť, panvicu priklopte a nechajte ešte niekoľko málo minút variť.
Cuketová omeleta s kúskom kôpru
zdroj: foodandwine.com

Vajcia ako zdravá súčasť jedálnička

Iste si pamätáte, že ešte pred niekoľkými málo rokmi boli mnohými ľuďmi vajíčka považované za nie príliš zdravé. Myslelo sa totiž, že prispievajú k zvyšovaniu hladiny takzvaného zlého cholesterolu. Odborné štúdie ale napokon preukázali, že to bol omyl.

Vajcia totiž naopak vďaka obsahu lecitínu a kyseliny linolovej množstvo škodlivého cholesterolu v našom organizme znižujú. Z hľadiska ďalších zdraviu prospešných látok sú vajíčka bohaté predovšetkým na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Navyše obsahujú aj pestrú zmes vitamínov a minerálnych látok.

Široká paleta variantov vaječných omeliet

Na omelety je samozrejme najlepšie používať vlastné čerstvé vajcia. Veľa ľudí sa totiž dnes znova vracia k chovu sliepok. Pokiaľ možnosť domácich vajec nemáte, dávajte pred vajíčkami z velkochovov prednosť tým z bio fariem. Omelety je možné naplniť najrôznejšou zmesou zeleniny, či už čerstvej alebo povarenej, ďalej údeninami i rôznymi syrmi. Ich chuť je možné zvýrazniť aj rozmanitým korením či bylinkami.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.