Tiež ste prepadli kúzlu amerických muffinov?
Tieto malé buchtičky sa zmestia akurát tak do ruky, a navyše výborne chutia.
Ich príprava nemusí byť príliš zložitá, ak budete vedieť, ako na to.
Aby ste zvládli americkej muffiny upiecť, k tomu vám dopomôžu i naše recepty. Tak sa nechajte inšpirovať.
Sladké muffiny a príprava cesta
Základom je polohrubá múka, trochu cukru, vajcia, rozohriate maslo, vlažné mlieko, rôzne prísady a prášok do pečiva. Týmto zložením sa cesto na muffiny blíži k našim bábovkám, biskupským chlebíčkům alebo aj rôznym rýchlym buchtám či koláčom, ktoré sa pečú na plechu, takže recepty na ne nám môžu niekedy byť aj inšpiráciou.
Použitím kypriaceho prášku sa americkej muffiny líši od anglických muffinov, ktoré sa pripravujú z kysnutého cesta s droždím. Súčasne sa tým príprava amerických muffinov stáva ďaleko rýchlejšie, pretože nie je potrebné nechávať cesto kysnúť.
Uvedené základné suroviny možno samozrejme rôzne obmieňať. Namiesto polohrubej múky možno použiť aj hladkú, ak ju máte na múčniky radšej, časť múky možno nahradiť ovsenými vločkami, prípadne i celozrnnou múkou. Namiesto bežného cukru sa môže používať hnedý cukor alebo sladiť medom. Maslo je možné nahradiť olejom, mlieko a časť tuku jogurtom alebo kyslou smotanou. Prášok do pečiva môže niekedy vystriedať už ochutený prášok do perníka alebo jedlá sóda. Týmito obmenami sa docieli rôznych chutí.
čokoládové muffiny
U muffinov oceníme, že sa zmestia akurát tak do dlane a pohodlne sa konzumujú. Výborne chutia obzvlášť čokoládové muffiny, ktoré milujú hlavne deti.
INGREDIENCIE
- 100 g čokolády na varenie
- 2 lyžice kakaa
- 2 vajcia
- 220 g polohrubej múky
- 170 ml kefíru
- 130 ml oleja
- 100 g práškového cukru
POSTUP
- Do hlbšej misy dáme múku, cukor, kefír, kakao a olej a prášok do pečiva a šlehače spracujeme cesto.
- Čokoládu na varenie nakrájame na drobné kocky a zmiešame ju do cesta.
- Cesto plníme do papierových košíčkov, prípadne do silikónových formičiek asi 1 cm pod okraj, pretože muffiny pri pečení nadobudnú na objeme.
- Povrch muffinov posypeme čokoládou.
- Pečieme asi 30 minút.

Viete že, čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré majú pozitívny účinok na ľudský organizmus? Ovplyvňuje totiž krvný tlak a kardiovaskulárny systém. Kvalitná čokoláda funguje aj ako afrodiziakum. Na pozore by sme mali byť akurát u nekvalitných čokolád, v ktorých je vysoké percento tukov a cukrov, ktoré nie sú zdraviu prospešné.
banánové muffiny
Vyskúšajte banánom naplniť americký muffin. Výsledok vás určite prekvapí svojou dokonalou chuťou, ktorú si obľúbia hlavne deti.
INGREDIENCIE:
- 2 banány
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- pol balíčka prášku do pečiva
- 250 g hladkej múky
- 3 vajcia
POSTUP:
- Banány olúpeme a vidličkou je roztlačíme na kašu.
- V mise vymiešame vajcia s cukrom a maslom a pridáme roztlačené banány.
- Potom pridáme múku s práškom do pečiva a spracujeme cesto.
- Cesto plníme do košíčkov asi 1 cm pod okraj.
- Upečieme asi 30 minút v rúre pri 190 stupňoch Celzia.

Banány sú bohaté na draslík, fosfor a horčík a vitamín C. Vôňa, chuť i konzistencia banánov je ovplyvnená teplotou, pri ktorej dozrievajú. Nevhodné je ukladanie banánov do chladničky, taký chlad im nesvedčí.
Objavte podobné tipy
Cuketové muffiny
Cuketa cesto zvláčni a ľahko skyprí. Pritom jej nevýraznú chuť v muffinov ani nespoznáme.
INGREDINCE:
- asi 250 g cukety
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 90 ml oleja
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
POSTUP:
- V mise vyšľaháme do peny smotanu, vajce, olej a cukor.
- Cuketu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Potom zmiešame obe zmesi dohromady a plníme s ňou košíčkami.
- Upečieme asi po dobu 25 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.

Najchutnejšie plody cukety sú vo veľkosti asi 25 cm, to ešte nemajú ani vyzreté semená. Cuketa má veľmi malú energetickú hodnotu, pretože z 91% obsahuje vodu. Je však bohatá na draslík, ktorý vyplavuje z tela nadbytočnú vodu.
Jablkové muffiny
Jablká sú k dostaniu prakticky po celý rok, preto je príprava jablčných muffinov pomerne jednoduchá.
INGREDIENCIE
- 1 jablko
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 0,5 hrnčeka cukru
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička citrónovej kôry
POSTUP
- V mise opatrne zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, citrónovú kôru a jablko pokrájané na malé kocky a doplníme mliekom a olejom.
- Zmes zamiešame a naplníme do formičiek na muffiny.
- Posypeme mletou škoricou a pečieme asi 25 minút pri 200 stupňov Celzia.

Viete, že jablká posilňujú imunitný systém, srdce i krvný obeh? Vedia stabilizovať hladinu cukru v krvi a čistí črevá a posilňujú ďasná.
tvarohové muffiny
Tvaroh je veľmi výživný vďaka obsahu bielkovín. Hodí sa zároveň aj ako náplň do muffinov.
INGREDIENCIE
- 1 kocka mäkkého tvarohu
- hrsť hrozienok
- 1 vanilkový cukor
- pol balíčka prášku do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 g čokoládových hobliniek
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
POSTUP
- V mise vyšľaháme do peny vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Pridáme olej, múku, mäkký tvaroh a prášok do pečiva.
- Cesto doplníme umytými hrozienkami a čokoládovými hoblinkami.
- Formičky na muffiny naplníme cestom pod okraj.
- Pečieme asi 20 minút pri 190 stupňoch Celzia.

Americké muffiny môžeme podávať ako raňajky alebo desiatu. Samozrejme, že sa hodí aj ako občerstvenie pre návštevu.
Zvlášť pekne sa muffiny vynímajú v farebných košíčkoch. Chybu neurobíme, ponúkneme ak k nim čierny, ovocný alebo napríklad šípkový čaj.