Pripravte recepty na americké muffiny v tých naj variantoch a oslaďte život sebe aj svojim blízkym

Fandíte malým zákuskom či dezertom a maškrtná vás naháňa pri akejkoľvek príležitosti?

Potom neváhajte a vyskúšajte naše recepty na americké muffiny, ktoré sú malé, ale lahodné.

Vykúzlite tie najúžasnejšie lahôdky pre seba, svojich blízkych aj priatelia. Potešte ich chuťové bunky.

Neviete, čo kúpiť ako darček k narodeninám, sviatku alebo napríklad k Mikuláši? Upečte tieto sladkosti, zabaľte do krásnej krabičky a máte postarané.

Klasické americké muffiny

Čučoriedky sú obľúbeným druhom ovocia, ktorý sa hodí v podstate do akéhokoľvek múčnika, dezertu či koláča. V tomto recepte budú súčasťou vynikajúceho cesta premeneného na malý zákusok. Ostatne skúste aj iné recepty s čučoriedkami .

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 240 ml cmar
  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 225 g čučoriedok
  • Trstinový cukor na posyp

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov a pripravíme si formu na muffiny, pričom do každého otvoru vložíme papierový košíček zodpovedajúcej veľkosti.
  • Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva, prisypeme cukor, osolíme a premiešame.
  • Vyberieme si inú misku, dáme do nej cmar, vajcia, olej, vanilkový extrakt a našľaháme do peny.
  • Vaječnú zmes vlejeme do suchých prísad a jemne premiešame, aby sa všetky suroviny prepojili.
  • Dôležité je zmes príliš nepremiešať, inak budú muffiny zbytočne tuhé alebo horšie ako žuvačka a to nechceme.
  • Pomocou lyžice alebo malej naberačky rozdelíme do jednotlivých otvorov formy na muffiny. Plníme len do 3/4.
  • Povrch ozdobíme čučoriedkami a posypeme trochou trstinového cukru.
  • Vložíme do predhriatej rúry a hneď znížime teplotu na 180 stupňov.
  • Pečieme cca 25 minút dozlatista. Keď do muffinu vsunieme špajdľou, mala by byť po vytiahnutí čistá.
  • Hotové muffiny vyberieme z rúry a necháme 10 – 15 minút odpočívať vo forme.
  • Až potom ich preložíme na kuchynskú mriežku a počkáme, až úplne vychladnú.
Čučoriedkové muffiny v americkom štýle
Zdroj: https://sortedfood.com

Banánové muffiny

Ak sa má recept naozaj podariť, potrebujete dobre zrelé banány, ideálne sú tie, ktoré už majú takmer hnedú šupku a sú tak povediac prezreté.

Ingrediencie:

  • 70 g rozpusteného nesoleného masla
  • 195 g hladkej múky
  • 100 g prírodného cukru
  • 1 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 3 zrelé stredne veľké banány
  • 1 vajce veľkosti L
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 130 g čokoládových lupienkov

Postup:

  • Banány zbavíme šupky, dáme do misky a pomocou vidličky dôkladne roztlačíme.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Do jednotlivých otvorov formy na muffiny dáme papierové košíčky.
  • Vo veľkej mise premiešame múku, prírodný cukor, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Do inej misky dáme rozpustené maslo, roztlačené banány, vajcia, vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je zmes svetlejšia a napenená.
  • Banánovú zmes prelejeme do misky so suchými prísadami a vidličkou jemne miešame, aby sa suroviny premiešali, ale cesto nebolo zamiešané až príliš.
  • Nakoniec opatrne vmiešame čokoládové lupienky.
  • Košíčky na muffiny naplníme hotovým cestom len do 3/4 a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 20 až 25 minút. Pomocou špajle vyskúšame, či sú dosť upečené.
  • Hotové muffiny necháme po vybratí z rúry cca 15 minút odpočívať a potom ich preložíme na kuchynskú mriežku do úplného vychladnutia.
  • Kto chce, môže ich pred servírovaním poprášiť cukrom, ozdobiť tuhou šľahačkou alebo nechať tak ako sú.
Jednoduché banánové muffiny s čokoládovými lupienkami.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net

Ovocné tortičky bez váženia

Hrnčekové americké muffiny sú jednoduché, rýchlo hotové a chutia úplne úžasne, hoci sú vyrobené iba z niekoľkých základných surovín.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja

Na dochutenie:

  • Hrozienkové: Pridáme do cesta 1 hrnček nasekaných hrozienok.
  • Datlové: Prisypeme 1 hrnček jemne nasekaných datlí.
  • Syrové: Primiešame 1 hrnček strúhaného čedaru.
  • Slaninové: Pridáme 1/4 hrnčeka slaniny na kocky (ideálne osmažené).

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 200 stupňov a nachystáme si formu na muffiny.
  • Môžeme každý otvor vymazať maslom a vysypať strúhankou, prípadne postriekať kuchynským sprejom alebo dať do každého papierový košíček.
  • V mise zmiešame polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ aj kryštálový cukor. Uprostred si utvoríme jamku.
  • Do malej misky dáme vajcia, našľaháme, vmiešame mlieko a olej. Túto zmes vlejeme do jamky v mise a pomocou vidličky premiešame, až kým nebude múka prepojená s tekutou zmesou.
  • Cesto bude hrudkovité, ale tak to má byť. Rozdelíme ho do jednotlivých otvorov formy a plníme len do 3/4.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 25 minút dozlatista.
  • Upečené necháme 5 minút oddýchnuť a môžeme servírovať.
Hrnčekové muffiny s ovocím.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Čokoládové minidezerty

Pokiaľ sa radíte ku skutočným čokoholikom, potom vás tento recept rozhodne dostane. Tieto muffiny sú priamo nadupané touto obľúbenou surovinou a chutia úplne božsky. Jeden kúsok vám stačiť nebude, radšej to bude chcieť dvojitú dávku, aby sa dostalo aj na ostatných.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 200 g cukru kryštál
  • 41 g holandského kakaa
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 315 g mliečnych čokoládových lupienkov
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 185 g plnotučnej kyslej smotany
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 200 stupňov a nachystáme si formu a muffiny, pričom do každého otvoru vložíme papierový košíček. Pokiaľ nemáme košíčky, nastriekame formu kuchynským sprejom.
  • Do veľkej misy dáme múku, cukor, kakao, jedlú sódu, soľ, čokoládové lupienky a starostlivo premiešame. Zatiaľ odložíme bokom.
  • Pripravíme si inú misku, rozklepneme do nej vajcia, pridáme olej, kyslú smotanu, mlieko, vanilkový extrakt a šľaháme tak dlho, kým sa všetko nespojí.
  • Tekutú zmes vlejeme do suchých surovín a pomocou gumovej špachtle alebo drevenej varešky premiešame, kým sa všetky suroviny nespoja.
  • Hotové cesto naplníme pomocou lyžice a gumovej stierky do jednotlivých otvorov formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 5 minút pri teplote 200 stupňov, potom teplotu znížime na 170 ° C a necháme piecť ďalších cca 15 minút. Špajlí potom skúsime, či sú muffiny uprostred upečené.
  • Keď sú hotové, vyberieme ich z rúry a dáme na 10 minút odpočinúť aj s formou. Potom ich ešte len vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Pri izbovej teplote vydrží po dobe maximálne 4 – 5 dní, v chladničke cca 1 týždeň.
Luxusné dvojité čokoládové muffiny.
Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com

Mrkvové tortičky

Dokonale sladké, tak akurát vlhké as úžasne jemnou štruktúrou. Presne také sú tieto muffiny plné vynikajúcej mrkvy. Však mrkva sa dá využívať na množstvo lahôdok. Vynikajúce je napríklad mrkvové smoothie .

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 2 – 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky čerstvé jemne nastrúhané mrkvy

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a nachystáme si plech/formu na muffiny. Do každého otvoru vložíme papierový košíček a zatiaľ odložíme nabok.
  • Najskôr dáme do jednej misy múku, krupicový cukor, škoricu, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Premiešame suché suroviny a dáme bokom.
  • Do druhej misky dáme rastlinný olej, trstinový cukor, vajcia, vanilkový extrakt a veľmi dôkladne našľaháme. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu.
  • Prisypeme suchú zmes a miešame, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého cesta.
  • Cesto rozdelíme do formy na muffiny, pričom každý otvor naplníme len tak do 2/3.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 – 22 minút. Špajľa musí byť po zapichnutí a vytiahnutí zo stredu čistá.
  • Vyberieme z rúry, na 5 – 10 minút odložíme a potom preložíme na kuchynskú mriežku vychladiť.
  • Akonáhle muffiny vychladnú, môžeme podávať.
  • Keď ich dáme do vzduchotesnej nádoby, môžeme ich skladovať v chladničke až 14 dní. Pri izbovej teplote maximálne 3 dni.

Tip: Ak chceme muffin ako teplé raňajky, dáme ho na 15 – 30 sekúnd ohriať do mikrovlnnej rúry. Po vybratí dáme nahor kúsok čerstvého nesoleného masla, pokvapkáme javorovým sirupom a je hotovo.

Vynikajúce mrkvové muffiny s nádychom škorice.
Zdroj: https://www.lecremedelacrumb.com

Slané muffinky

Rýchly a jednoduchý recept na vegetariánske pečivo po americku, ktoré je priamo nadupané lahodným syrom. Perfektne sa hodí napríklad na grilovačku alebo ako desiatu, prípadne sa dajú zabaliť na cestu.

Ingrediencie:

Suché prísady:

  • 250 g samokypriacej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 200 g strúhaného syra
  • 160 g sterilizované kukurice
  • 1 zväzok čerstvej pažítky
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 hrsť baby špenátu
  • 1/2 papriky (červená, žltá)

Mokré prísady

  • 2 vajcia
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 250 ml polotučného alebo plnotučného mlieka

Postup:

  • Plech na muffiny vystriekame kuchynským olejovým sprejom alebo dáme do každého otvoru papierový košíček.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
  • V jednej miske zmiešame všetky suché prísady, vrátane nasekanej pažítky i baby špenátu a na kocky nakrájané papriky.
  • Mokré prísady dáme do misy a pomocou metly, prípadne varešky či ručného mixéra dôkladne premiešame.
  • Vmiešame suchú zmes a miešame tak dlho, kým sa všetko neprepojí. Nesmieme to zamiešať príliš, ale zase pozor na zvyšky múky v mise.
  • Hotové cesto rozdelíme do jednotlivých otvorov formy a naplníme až po okraj.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 až 25 minút do zlatohneda.
Pikantné muffiny so syrom a kukuricou.
Zdroj: https://www.tamingtwins.com

Múčnik z tvarohu

Tento recept si určite obľúbite, pretože muffiny sú v tomto prípade dokonalé vlhké, majú hustú štruktúru. Avšak nie sú zbytočne presladené a úžasne vonia.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2/3 hrnčeka tvarohu (polotučný alebo plnotučný)
  • 2/3 hrnčeka polotučného mlieka (môže byť aj plnotučné)
  • 1 vajce

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme na 200 stupňov. Pekáč/formu na muffiny nastriekame kuchynským sprejom.
  • V malej mise zmiešame polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, škoricu a soľ.
  • Do inej misy dáme rozpustené maslo, vanilkový cukor, kryštálový cukor, tvaroh, mlieko aj vajcia a dôkladne rozšľaháme.
  • Pomaly budeme za stáleho miešania pridávať sypkú zmes a miešame, pokiaľ nie je všetko pekne prepojené. Cesto bude mať hutnejšiu konzistenciu.
  • Rovnomerne naplníme jednotlivé otvory formy na muffiny a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 15 až 17 minút, až bude povrch zlatistý.
  • Upečené vyberieme z rúry a na 10 minút odložíme nabok. Až potom vyberieme z formy.
Tvarohovo-škoricové muffiny.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Jablkový dezert

Tieto muffiny sú jedinečné tým, že vydržia krásne vláčne až 5 dní. To docielime správnym miešaním cesta. Ostatne túto konzistenciu možno dosiahnuť aj pri iných sladkých dobrôt. Vyskúšajte napríklad recepty na buchty z cmaru .

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky červených jabĺk na kocky

Mokré prísady:

  • 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 2/3 hrnčeka polotučného mlieka
  • 1 vajce veľkosti L
  • 1 lyžička bieleho octu

Suché prísady:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička škoricového prášku
  • Štipka soli

Poleva:

  • 2 polievkové lyžice hrubého cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Formu na muffiny vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, prípadne do každého otvoru vložíme papierový košíček.
  • Do misky dáme maslo, hnedý cukor a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny. Prilejeme mlieko, vajcia aj ocot a znova dôkladne rozšľaháme.
  • Múku rozprášime po povrchu našľahanej zmesi, prisypeme jedlú sódu, škoricu, soľ a len niekoľkokrát premiešame, aby sa múka začlenila do zmesi. Nakoniec vmiešame jablká. V ceste môžu zostať aj trochu hrudky.
  • Hotové cesto rozdelíme do plechu na muffiny pomocou lyžice alebo môžeme použiť dávkovač/porcovač na kopčekovú zmrzlinu.
  • Každý otvor zaplníme až po okraj, posypeme cukrom, aby sa utvorila chrumkavá krusta, a vložíme do predhriatej rúry.
  • Po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme 18 – 20 minút. Pomocou špajle potom skontrolujeme, či sú muffiny v strednej časti prepečené.
  • Upečené vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť. Potom preložíme dezerty na kuchynskú mriežku, kde ich necháme vychladnúť.

Tip: Ak všetko nezjeme alebo si chceme niečo málo robiť do zásoby, nie je problém muffiny aj zmraziť. Najlepšie v nádobe vhodnej do mrazničky.

Vynikajúce jablčné muffiny z čerstvých jabĺk.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Cuketové kopčeky

Táto zelenina je na pečenie ako stvorená. Každému cestu dodá potrebnú vlhkosť, takže je dokonale vláčna a má úžasnú konzistenciu. Akonáhle tieto muffiny ochutnáte spolu so svojimi blízkymi, hneď sa po nich zapráši.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 hrnčeky strúhané cukety
  • 3/4 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 2 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 – 3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 hrnček hrozienok (možno použiť aj sušené brusnice)

Postup:

  • Najskôr predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Vo veľkej mise našľaháme vajcia s vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme nastrúhanú cuketu a rozpustené maslo. Znovu premiešame.
  • Do samostatnej misky nasypeme múku, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok, soľ a premiešame.
  • K cukete prihodíme nasekané vlašské orechy, hrozienka a prisypeme sypkú zmes. Premiešame pomaly, aby nebolo cesto až príliš zamiešané.
  • Formu na muffiny postriekame olejovým kuchynským sprejom a každý otvor zaplníme cestom až nahor.
  • Vložíme na stredný rošť do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 – 30 minút. Povrch by mal byť zlatisto hnedý.
  • Špajlí vyskúšame, či je stred muffinov upečený. Pokiaľ áno, vyberieme plech z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
  • Potom vyberieme muffiny z formy a necháme ďalších 20 minút chladnúť.
Najlepšie muffiny z cuketového cesta.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Jogurtové muffiny

Jednoduché, veľmi chutné a hlavne maximálne rýchle. Vždy nie je nálada pripravovať nejaké zdĺhavé a príliš náročné recepty, preto občas skúste nejakú tú rýchlovku, nech ušetríte trochu času na iné príjemné zážitky. Prečo to občas neskúsiť v americkom štýle a neurobiť si tento vynikajúci dezert?

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 3/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/4 hrnčeka nízkotučného jogurtu
  • 4 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
  • 1/4 hrnčeka nesladeného jablčného pyré
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2 – 3 lyžice cukru kryštál

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov. Pekáč na muffiny postriekame kuchynským sprejom, alebo dáme do každého otvoru papierový košíček.
  • Do nádoby kuchynského robota nasypeme múku, trstinový cukor, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu, nové korenie, klinčeky a muškátový oriešok.
  • Dôkladne premiešame a zatiaľ necháme stáť.
  • V mise rozšľaháme vajcia, jogurt, rozpustené maslo, jablkový pretlak a vanilkový extrakt.
  • Akonáhle máme zmiešané, prelejeme jogurtovú zmes do nádoby robota k suchým surovinám a miešame, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto nalejeme do pripravených košíčkov na muffiny. Povrch posypeme kryštálovým cukrom a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 18 minút, kým nie sú muffiny po ľahkom stlačení pružné a nemajú zlatistý povrch.
  • Necháme 5 minút odpočinúť, potom vyberieme z formy a dáme na mriežku vychladnúť.
  • Ideálne je podávať muffiny pri izbovej teplote.
Čučoriedkové muffiny s vanilkovým jogurtom.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Čo je vlastne muffin?

Jednoducho povedané, je to pečivo v mini variante. Vyzerá tak trochu ako malá torta, ale nebýva toľko sladená. Vo väčšine prípadov sa pripravuje bez polevy, maximálne sa môže poprášiť práškovým cukrom, ale ani to nie je veľmi časté. Je totiž úplne dokonalý tak, ako je.

Správny muffin by sa mal dať vziať do dlane dospeláka a zjesť naraz. V podstate to je taká sladká jednohubka (prípadne slaná). Naraziť môžeme na nepreberné množstvo variantov a to nielen v sladkej, ale aj slanej podobe. Svoju základňu majú jednoznačne v USA, hoci sú rozšírené po celom svete.

Aké prísady sa bežne používajú na ochutenie amerických muffinov?

  • Čučoriedky
  • Maliny
  • Datle
  • Hrozienka
  • Tekvica
  • Datle
  • Oriešky
  • Banány
  • Pomaranče
  • Broskyne
  • Jahody
  • Černice
  • Mandle
  • Mrkva

Pokiaľ ide o korenie, tam ide najčastejšie o škoricu, ale používa sa aj nové korenie, klinčeky alebo napríklad badián či aníz. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú a je len na vás, akú kombináciu vlastne zvolíte. Výsledná chuť sa tak vždy bude odvíjať od použitých prísad. Nesmieme zabudnúť ani na ingredienciu zo všetkých najdôležitejšiu a tou je ako inak ako čokoláda.

No a ako sa také muffiny vlastne vyrábajú vo veľkom, na to sa už môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

MUFFINS | How It's Made

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.