Múčniky z tvarohu: sladké a výdatné

Tiež radi spomínate na svoje detské roky, kedy ste milovali všetko, kde bol tvaroh?

Čo tak si pripomenúť tie najzaujímavejšie recepty s tvarohom, ktoré nám chutia odjakživa?

O tvarohu vieme, že je to obľúbený mliečny produkt, ktorý milujú nielen gazdinky, ale nedajú na neho dopustiť napríklad profesionálni športovci. Tvaroh sa získava zrážaním kazeínu, čo je jedna zo základných mliečnych bielkovín. Obsah tuku je rozdielny, preto sa tiež tvaroh rozdeľuje na odtučnený, nízkotučný, polotučný a plnotučný.

Nie je prekvapením, že tvaroh napomáha k znižovaniu hladiny cholesterolu, normalizuje proces krvotvorby, ale má aj pozitívny vplyv na metabolizmus a nervový systém. Keď si ho dáte na večeru, podporíte nielen svoje zdravie, ale bude sa vám oveľa lepšie zaspávať.

V tomto článku sme pre vás pripravili 4 sladké recepty a jeden recept na slanú nátierku. Veríme, že si všetky užijete. Poďme na to.

Tvarohová bábovka

Vláčny Tvarohová Bábovka
cookingandme.com

Bábovka s kávičkou alebo čajom už jednoducho k nášmu životu patrí. Dokážete si predstaviť víkend bez bábovky? Katastrofa. Pripravte si jednu rýchlu, vláčnu a hlavne moc dobrú bábovku s obľúbeným tvarohom.

INGREDIENCIE

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 mäkký tvaroh vo vaničke
  • 1 hrnček cukru múčka
  • 1 kocka zmäknuté Hery
  • 1/4 lyžičky sušenej citrónovej kôry

POSTUP

  1. Začneme tým, že si pripravíme tuhý sneh z bielkov, ktorý zatiaľ odložíme bokom.
  2. Do inej misy dáme zmäknutú Heru, žĺtky a cukor, dôkladne vyšľaháme a pridáme, tvaroh, prášok do pečiva, vanilkový cukor a múku.
  3. Dobre prošleháme a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Vareškou len opatrne premiešavame s cestom, aby zostalo nadýchané.
  4. Pripravte si formu na bábovku, môže byť silikónová, ktorú nie je potrebné vymazávať alebo klasická, ktorú vymažete a vysypete múkou či strúhankou (podľa toho čo používate radšej).
  5. Vlejeme cesto a vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečieme 45 – 60 minút, záleží na type rúry. Upečenú bábovku môžeme pocukrovať alebo pocákat čokoládovou polevou, prípadne ani jedno, ak máte radšej menej sladké múčniky.
Tip: kdo chce, může odlít do formy jen 2/3 těsta a do poslední třetiny přidat trochu mléka nebo 1 žloutek a 2 lžíce kakaa, rozmíchat a nalít ke zbytku těsta do formy, kde vařečkou zlehka promísíte, aby vznikl mramor.

Tvarohové ovocné knedle

Jahodová knedliky z tvarohu
snapguide.com

Ovocné knedle sú dokonalosť sama. Krásne vláčne, jemnučké a úžasne chutné. Pripravujú sa väčšinou z kysnutého cesta, ale frčí tiež zo zemiakového či tvarohového cesta.

Náplň záleží na vás, ostatne niekto radšej marhule, iný jahody a ďalší zase lekvár. Skúste si pripraviť tvarohové knedle jahodové.

INGREDIENCIE

  • 250 g mäkkého tvarohu v kocke
  • 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 3 lyžičky cukru múčka
  • celé jahody

Na ozdobu: tvaroh na strúhanie, rozpustené maslo, práškový cukor.

POSTUP

  1. Do misy nasypeme múku, pridáme tvaroh, cukor múčka, osoľte a všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré vyklopíme na dosku.
  2. Vyvaľkáme plát s hrúbkou 4 mm a pomocou radielkom ho rozdelíme na štvorce. Ak nemáte radielkom, postačí aj nôž (štvorca musí byť väčšia, než sú jahody).
  3. Na každý štvorec vždy položíme jahodu, zabalíme, v dlani vytvarujeme do tvaru okrúhleho knedle. Takto spracujeme všetko cesto s jahodami a dáme si variť vodu.
  4. Akonáhle voda vrie, začneme vhadzovať jeden knedľu za druhým a priebežne premiešavame pomocou varešky, čím zabránime tomu, aby sa knedle lepili na dno.
  5. Varíme približne 5 až 7 minút, až do tej doby, než vyplávajú na hladinu. Hotové knedle vyberieme z vody, vložíme do misy a popicháme ich všetky vidličkou, aby z nich vyšla para.
  6. Je dobré ich pomazať rozpusteným maslom, tým sa k sebe neprilepí. Pred servírovaním je len naukladáme na tanier, posypeme cukrom, nastrúhaným tvrdým tvarohom a pokvapkáme ich rozpusteným maslom. Kto má rád, môže si ich ešte posypať škoricou, kakaom alebo napríklad obľúbeným Grankom.

Jednoduché tvarohové rezy

Rýchlo tvarohové rezy
www.edna.it

Uponáhľaná doba si žiada jednoduché recepty, ktoré môžeme vytiahnuť z rukáva, vždy keď máme málo času. Tieto tvarohové rezy sú vskutku rýchle a veľmi chutné.

INGREDIENCIE

  • 450 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 750 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)
  • 3 vajcia
  • Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 5 dkg sušených brusníc
  • 5 dkg hrozienok
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 2 – 3 lyžice mlieka

POSTUP

  1. Pripravíme si misu, nasypeme do nej múku, kryštálový cukor, soľ, prášok do pečiva a zamiešajte. Plech vyložíme papierom na pečenie a nasypeme doň polovicu sypkej zmesi, ktorú dôkladne rozprestrieme po celej ploche plechu. Odložíme zatiaľ plech bokom a dáme si predhriať rúru na 190 ° C.
  2. V ďalšej mise zmiešame tvaroh, vajcia, citrónovú šťavu, vanilkový cukor, brusnice, hrozienka a mlieko. Vzniknutú zmes dáme na plech a pomocou lyžice alebo cukrárenské stierky rozprestrieme rovnako, ako predtým suché ingrediencie.
  3. Keď máme hotovo, zasypeme tvarohovú zmes zvyškom sypkých surovín, znovu rozotrieme a uhladíme.
  4. Zmäknuté maslo nakrájame na tenké plátky a postupne ich skladáme jeden vedľa druhého na celý povrch cesta. Potom plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 45 až 50 minút. Správne upečené rezy majú zlatistý povrch.
  5. Upečené rezy necháme najskôr vychladnúť a až potom je rozkrájame na jednotlivé diely. Môžeme ešte pocukrovat alebo dať na rez kopček vanilkovej či čokoládovej zmrzliny.

Tvarohová buchta

Buchta s tvarohovou naplnou
mimibazar.cz

Sladučká, vláčna a veľmi chutná buchta z tvarohu poteší vaše chuťové poháriky. Príprava nie je nijako zložitá, takže jej zvládne úplne každý.

INGREDIENCIE 1

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 žĺtky
  • 180 g rozpustenej Hery
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 3 – 4 kvapky vanilkovej arómy
  • maslo na potretie

INGREDIENCIE 2

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice solamylu

POSTUP

  1. Do misy dáme polohrubú múku, soľ, žĺtky, rozpustenú Heru, mlieko, vanilková aróma a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho zhruba 20 minút odpočinúť a potom ho rozdelíme na dve časti.
  2. Na doske vyvaľkáme plát o veľkosti plechu, ten potom položíme na papier na pečenie, ktorým sme si predtým vyložili plech a naň rozotrieme tvarohovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií.
  3. Následne zakryjeme druhou časti cesta, ktoré tiež vyvaľkáme na rovnako veľký plát. Cestá k sebe pritlačíme za všetkých strán tak, aby sa náplň nedostala počas pečenia von.
  4. Pomocou vidličky potom povrch cesta niekoľkokrát prepichneme a vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C. Necháme piecť 20 až 25 minút.
  5. Ešte teplú buchtu potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom (ak chcete chrumkavejšiu povrch buchty, použite kryštálový cukor alebo krupicu miesto práškového).

Tvarohová nátierka

Nátierka z tvarohu
thelittleepicurean.com

Nátierky sú ideálne ako rýchla desiata alebo tiež večera. Tvaroh je ako základ nátierok veľmi vyhľadávaný, pretože dodáva úžasnú chuť aj krémovitú konzistenciu. Cesnak dodá tú pravú chuť spolu s bylinkami.

INGREDIENCIE

  • 250 g tvarohu
  • 2 – 3 lyžice bieleho jogurtu (alebo 2 lyžice mlieka)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • štipka čerstvo mletého štvorfarebnej korenia
  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky (kto nemá rád, môže dať namiesto nej pažítku)

POSTUP

  1. Tvaroh dáme do misy a rozmiešame s jogurtom.
  2. Osolíme, pridáme prelisovaný cesnak, okoreníme a nakoniec prihodíme nadrobno nasekanej lístky čerstvej bazalky.
  3. Premiešame a podávame s čerstvým chrumkavým pečivom, ideálne na bagete.

Podarilo sa? Ak ste si tieto recepty s tvarohom zamilovali, mrknite sa aj na ďalšie sladké recepty, kde je jednou z hviezd práve tvaroh.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.