Máte chuť na niečo diétne, výživné, ale zároveň chutné?
Čo tak vyskúšať naše recepty na mrkvové šaláty, ktoré spĺňajú všetko vyššie spomínané?
Inšpirujte sa tradičným Coleslawom, menej tradičným šalátom s čiernou horčicou a praženými arašidmi či delikatesou s mangovo-chrenovým dresingom.
Dobrú chuť!
Mrkvový šalát s zelerom
Tento šalát zo špirálok marinovanej zeleniny je jednoduchý na prípravu, bohatý na živiny, zdravý a tiež úplne delikátny! Do 30 minút tak máte vykúzlenú skvelú ľahkú večeru či prílohu.
Ingrediencie
- 2 veľké mrkvy, olúpané
- 1 stredne veľký zeler, olúpaný
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica jablčného octu (alebo červeného vínneho octu)
- 1 lyžička medu alebo agávového sirupu (javorový sirup je tiež v poriadku)
- šťava z 1/2 limetky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 3 lyžice alebo viac pražených tekvicových semienok
- 2–3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Najprv očistite zeleninu.
- Odrežte vrcholy mrkvy aj zeleru.
- Olúpte zeleninu škrabkou.
- Umiestnite ju do špirálového krájača a urobte špirály zo všetkej zeleniny.
- Pokiaľ nemáte špirálový krájač, môžete použiť strúhadlo alebo zeleninu nakrájajte na rezančeky julienne.
- Do misky vložte špirálky a pridajte všetky prísady okrem petržlenu a tekvicových semienok.
- Premiešajte a nechajte 20-30 minút odležať v chladničke.
- Po 30 minútach vyberte misku z chladničky, pridajte petržlenovú vňať a tekvicové semienka.
- Podávajte ihneď alebo nechajte v chladničke na neskôr.

Vyskúšajte aj naše recepty na zelerové šaláty ! Sú zdravé, svieže a výživné. Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita.
Marocký mrkvovo-repový šalát s fetou
Lahodný šalát z mrkvy a červenej repy so zálievkou z rasce, pomaranča a citrónu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvele sa hodí ako príloha k mäsu a rybám.
Ingrediencie
- 500 g mrkvy, olúpané
- 340 g čerstvej repy (asi 2 strednej repy), orezanej a olúpanej (škrabkou na zeleninu)
- 3 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 polievkové lyžice nasekané čerstvej mäty
- ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
- ¼ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 lyžička morskej soli
- ¾ čajovej lyžičky mletej rasce
- ¾ lyžičky papriky
- 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
- 110 g syra feta, rozdrobeného
Postup
- Pomocou krájača zeleniny v kuchynskom robote nastrúhajte mrkva a červenú repu.
- Preneste zeleninu do servírovacej misy.
- Pridajte bylinky do servírovacej misy.
- V strednej miske alebo v nádobe so skrutkovacím uzáverom zmiešajte citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu, morskú soľ, rascu, papriku a olivový olej.
- Mrkvovú zmes zalejte trochou zálievky, tak aby bola ľahko obalená, a premiešajte.
- V prípade potreby pridajte ďalšie.
- Na šalát pridajte fetu a dochuťte.

Šalát z mrkvy a ananásu
Mrkvový šalát s ananásom a sladkým krémovým pomarančovým dresingom je úplná delikatesa, ktorou sa nebojte servírovať aj tým najnáročnejším hosťom. Zaiste si na ňom pochutnajú!
Ingrediencie
Na šalát:
- 500 g mrkvy, olúpané
- 2 šálky malých kúskov ananásu
- ¼ šálky sušených čerešní (voliteľne)
Na dresing:
- ¼ šálky rastlinného jogurtu
- šťava z 1 pomaranča Cara Cara
- šťava z ½ limetky
- 1 lyžička jablčného octu
- ¼ lyžičky mletej kurkumy
- ¼ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
Postup
- Zmiešajte všetky prísady na dresing a dajte bokom.
- Škrabkou na zeleninu olúpte z mrkvy „stužky“.
- Držte úzky koniec mrkvy v ruke, zatiaľ čo od seba odlepujete a vytvárate dlhé stužky.
- Zmiešajte mrkvové stuhy, ananás a sušené čerešne.
- Zalejte trochou dresingu (pravdepodobne nebudete potrebovať všetko) a dobre premiešajte.
- Užite si to!

Prinášame vám aj recepty na mrkvové nátierky 6x inak, ktoré sa skvele hodia ako pohostenie pre vašich hostí, ale aj ako zdravá desiata pre deti.
Mrkvový šalát s cícerom, hrozienkami, parmezánom a vajcom
Mrkvové stuhy tvoria sladký a chrumkavý základ na šalát s cícerom, sladkými hrozienkami, vajcami, lahodným syrom a citrónovou zálievkou s karí korením. To jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 2 veľké vajcia
- 1 štipka citrónovej kôry (voliteľne)
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžička olivového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky kari
- 2 stredné mrkvy, olúpané
- 1/2 šálky cíceru z konzervy, opláchnuté a scedené
- 1/4 šálky hrozienok
- 15 g parmezánu, strúhaného
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
Postup
- Naplňte panvicu s vekom 8 cm vody a priveďte do varu.
- Opatrne po jednom pridávajte vajcia, potom znížte teplotu na minimum, zakryte a varte 10 minút.
- Uvarené vajcia dajte na 2 minúty do misky s ľadovou vodou, potom opatrne olúpte.
- Vajcia nahrubo nasekajte.
- V mise zmiešajte citrónovú kôru, šťavu, olivový olej, karí a štipku soli a korenia.
- Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte mrkvu na stuhy a dajte do misky so zálievkou.
- Pridajte cícer, vajcia, hrozienka, parmezán a petržlenovú vňať a premiešajte.
- Dobrú chuť!

Šalát z mrkvy s mangovo-chrenovým dresingom
Perfektný mrkvový šalát s čerstvou petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou a dresingom z mangovej šťavy a čerstvého chrenu si jednoducho zamilujete!
Ingrediencie
- 450 g mrkvy, olúpané
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 najemno nakrájané jarné cibuľky
- 2 čajové lyžičky čerstvého strúhaného chrenu
- 1 polievková lyžica čerstvej mangovej šťavy
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1-2 lyžičky medu, podľa chuti
- 1/4 čajovej lyžičky soli, podľa chuti
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, podľa chuti
Postup
- Nastrúhajte mrkva v kuchynskom robote.
- Dajte bokom.
- V šalátovej mise zmiešajte nastrúhaný chren, šťavu z manga, med, olivový olej, soľ a korenie.
- Pridajte mrkvu, čerstvú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku a dobre premiešajte.
- V prípade potreby ochutnajte a upravte korenie.
- Zakryte a dajte do chladničky, pokiaľ nebudete pripravení servírovať.

Objavte podobné tipy
Poľský kapustový šalát s mrkvou
Tradičný poľský šalát s kyslou kapustou, mrkvou a jablkami je plný chuti a pritom je tak jednoduchý na prípravu. Budete ho mať hotový za pouhých 10 minút!
Ingrediencie
- 100 g kyslej kapusty, nasekanej a scedenej
- 1 veľké sladké jablko
- 1 veľká mrkva, olúpaná
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- šťava z ½ pomaranča
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- 3-4 lyžice rastlinného oleja
- ⅔ lyžičky rasce, opečenej a rozdrvenej
- morská soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Kyslú kapustu dajte do sitka, jemným stlačením odstráňte prebytočnú vlhkosť a potom nahrubo nasekajte.
- Mrkvu nakrájajte na špirálky (alebo nahrubo nastrúhajte) a vložte do veľkej šalátovej misy.
- Pridajte cibuľu a kyslú kapustu.
- Na malej panvici nasucho opečte rascu.
- Ľahko rozdrvte a pridajte do šalátu.
- Nakrájajte na špirálky (alebo nahrubo postrúhajte) jablko a pridajte do šalátu.
- Prilejte pomarančovú a citrónovú šťavu, olej, pridajte citrónovú kôru a premiešajte pomocou 2 vidličiek/veľkých lyžíc.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Ihneď podávajte.

A čo také mrkvové smoothie? Má veľa veľmi pozitívnych vplyvov na naše telo a navyše aj skvele chutí. Nájdite si v našich receptoch na zdravé mrkvové nápoje tú najlepšiu inšpiráciu.
Šalát s kalerábom a mrkvou
Luxusný šalát z kalerábu, jabĺk a mrkvy s praženými arašidmi a čiernou horčicou má úplne jedinečnú chuť, ktorú si obľúbite. Zároveň je taký jednoduchý a zdravý!
Ingrediencie
- 1 stredný kaleráb
- 2 mrkvy
- 1 jablko
- šťava z 1 citróna
- 100 g pražených arašidov, nasekaných
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice čiernej horčice
- 2 lyžičky rasce
Postup
- Olúpte a najemno postrúhajte kaleráb, mrkvy a jablko.
- Preložte do širokej, plytkej servírovacej misy.
- Pridajte citrónovú šťavu a opražené arašidy.
- V menšom hrnci rozohrejte olej a pridajte horčicu a rascu.
- Opražte, stiahnite z ohňa a nalejte k ostatným surovinám.
- Šalát dokorene a dôkladne premiešajte.
- Podávajte pri izbovej teplote.

Šalát Coleslaw
Obľúbený kapustový šalát s krémovým dresingom je rýchly a jednoduchý na prípravu. Je plný živých, čerstvých chutí a má množstvo rôznych využití. Podávajte ho napríklad na sendvičoch s mäsom, v hot dogu či jednoducho len tak samotný. Užite si ho!
Ingrediencie
- 1 stredná hlávka kapusty, bez vonkajších listov
- 3 stredné mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 1/2 šálky čerstvých listov petržlenovej vňate, nahrubo nasekaných
- 1 šálka majonézy
- 2 lyžice jablčného octu alebo viac podľa chuti
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička zelerových semienok
- 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli alebo viac podľa chuti
- 1/4 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
Postup
- Kapustu rozkrojte na štvrtiny a vykrojte jadro.
- Každú štvrtinu prekrojte napoly a najemno postrúhajte.
- Nastrúhanú kapustu vložte do obrovskej misy.
- Do kapusty pridajte nastrúhanú mrkvu a petržlenovú vňať a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte majonézu, ocot, horčicu, zelerové semienka, soľ a korenie.
- Ochutnajte a potom upravte chuť podľa potreby.
- Kapustu a mrkvu zalejte dvoma tretinami zálievky a potom dobre premiešajte.
- Ak sa vám kapustový šalát zdá suchý, pridajte trochu zálievky.
- Podávajte ihneď alebo nechajte asi hodinu odležať v chladničke, aby sa chute spojili a kapusta zmäkla.

Pokiaľ vám tento pokrm zachutnal, pozrite sa na ďalších 5 inšpiratívnych receptov na šalát Coleslaw a tipy, ako ho vychutiť k dokonalosti!
Mrkvovo-kapustový šalát s kukuricou
Šalát z čerstvej zeleniny a sladkej kukurice je skvelou letnou prílohou pre rodinnú večeru či grilovanie. Je chrumkavý, sladký, pikantný s chuťou zázvoru a zároveň si ho hravo pripravíte behom chvíľky. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
Na šalát:
- 1 malá hlávka bielej kapusty, nastrúhaná
- 2 stredné mrkvy, nahrubo nastrúhané
- 1 stredný zeler, nahrubo nastrúhaný
- 1 šálka sladkej kukurice
Na zálievku:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- jablkový ocot, podľa chuti
- himalájska soľ, podľa chuti
- asi 5 mm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
- niekoľko kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy
Postup
- Nastrúhanú kapustu, mrkvu a zeler vložte do veľkej šalátovej misy.
- Pridajte sladkú kukuricu a dajte bokom.
- V mise zmiešajte ingrediencie na zálievku.
- Pridajte jablkový ocot a soľ podľa chuti. Šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Kapustovú zmes zalejte zálievkou a premiešajte.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Vložte do chladničky na 15 minút.
- Vyberte z chladničky a podávajte.

Tipy, ako zamraziť mrkva
- Pripravte si nasledujúce vybavenie: škrabku na zeleninu (voliteľne), doštičku a nôž, hrniec vriacej vody, štrbinovú lyžicu, misu s ľadovou vodou, plech na pečenie, papier na pečenie a vrecká do mrazničky.
- Mrkvu očistite a orežte.
- Nemusíte ju lúpať, v skutočnosti zachováte viac živín, pokiaľ si šupky ponecháte, ale je to na vás.
- Nakrájajte ich na centimetrové kolieska .
- Plátky mrkvy vhoďte do vriacej vody, aby ste ich niekoľko minút blanšírovali .
- Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou a preložte do misy s ľadovou vodou .
- Mrkvu zlejte a položte v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
- Dajte do mrazničky na hodinu alebo dve , kým nezmrzne.
- Mrazenú mrkvu preložte do vrecka do mrazničky a pevne uzavrite.
Takto zmrazená mrkva vydrží v mrazničke až 12 mesiacov . Pokiaľ vynecháte proces blanšírovania, mrkva vydrží 2 mesiace.
Môžete zamraziť aj už pečenú, restovanú či varenú mrkvu. Jednoducho ju preložíte do sáčkov alebo do misiek a dáte do mrazničky, kde vydrží až 3 mesiace .
Rozmrazenú mrkvu použite skôr do teplých jedál , pretože už nedosiahne takých kvalít ako mrkva čerstvá. Môže sa rozmočiť alebo stratiť textúru.
A ako šaláty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!