9 vynikajúcich receptov na šaláty z mrkvy ako zdravá príloha či ľahká večera!

Máte chuť na niečo diétne, výživné, ale zároveň chutné?

Čo tak vyskúšať naše recepty na mrkvové šaláty, ktoré spĺňajú všetko vyššie spomínané?

Inšpirujte sa tradičným Coleslawom, menej tradičným šalátom s čiernou horčicou a praženými arašidmi či delikatesou s mangovo-chrenovým dresingom.

Dobrú chuť!

Mrkvový šalát s zelerom

Tento šalát zo špirálok marinovanej zeleniny je jednoduchý na prípravu, bohatý na živiny, zdravý a tiež úplne delikátny! Do 30 minút tak máte vykúzlenú skvelú ľahkú večeru či prílohu.

Ingrediencie

  • 2 veľké mrkvy, olúpané
  • 1 stredne veľký zeler, olúpaný
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu (alebo červeného vínneho octu)
  • 1 lyžička medu alebo agávového sirupu (javorový sirup je tiež v poriadku)
  • šťava z 1/2 limetky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 3 lyžice alebo viac pražených tekvicových semienok
  • 2–3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Najprv očistite zeleninu.
  2. Odrežte vrcholy mrkvy aj zeleru.
  3. Olúpte zeleninu škrabkou.
  4. Umiestnite ju do špirálového krájača a urobte špirály zo všetkej zeleniny.
  5. Pokiaľ nemáte špirálový krájač, môžete použiť strúhadlo alebo zeleninu nakrájajte na rezančeky julienne.
  6. Do misky vložte špirálky a pridajte všetky prísady okrem petržlenu a tekvicových semienok.
  7. Premiešajte a nechajte 20-30 minút odležať v chladničke.
  8. Po 30 minútach vyberte misku z chladničky, pridajte petržlenovú vňať a tekvicové semienka.
  9. Podávajte ihneď alebo nechajte v chladničke na neskôr.
Šalát z mrkvy a zeleru servírovaný na tanieri s dvoma vareškami.
www.cottercrunch.com

Vyskúšajte aj naše recepty na zelerové šaláty ! Sú zdravé, svieže a výživné. Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita.

Marocký mrkvovo-repový šalát s fetou

Lahodný šalát z mrkvy a červenej repy so zálievkou z rasce, pomaranča a citrónu a fetou je výživný a šťavnatý, a skvele sa hodí ako príloha k mäsu a rybám.

Ingrediencie

  • 500 g mrkvy, olúpané
  • 340 g čerstvej repy (asi 2 strednej repy), orezanej a olúpanej (škrabkou na zeleninu)
  • 3 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 polievkové lyžice nasekané čerstvej mäty
  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • ¼ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 lyžička morskej soli
  • ¾ čajovej lyžičky mletej rasce
  • ¾ lyžičky papriky
  • 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja lisovaného za studena
  • 110 g syra feta, rozdrobeného

Postup

  1. Pomocou krájača zeleniny v kuchynskom robote nastrúhajte mrkva a červenú repu.
  2. Preneste zeleninu do servírovacej misy.
  3. Pridajte bylinky do servírovacej misy.
  4. V strednej miske alebo v nádobe so skrutkovacím uzáverom zmiešajte citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu, morskú soľ, rascu, papriku a olivový olej.
  5. Mrkvovú zmes zalejte trochou zálievky, tak aby bola ľahko obalená, a premiešajte.
  6. V prípade potreby pridajte ďalšie.
  7. Na šalát pridajte fetu a dochuťte.
Šalát z mrkvy, červenej repy, fety a zálievky servírovaný na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.pamelasalzman.com

Šalát z mrkvy a ananásu

Mrkvový šalát s ananásom a sladkým krémovým pomarančovým dresingom je úplná delikatesa, ktorou sa nebojte servírovať aj tým najnáročnejším hosťom. Zaiste si na ňom pochutnajú!

Ingrediencie

Na šalát:

  • 500 g mrkvy, olúpané
  • 2 šálky malých kúskov ananásu
  • ¼ šálky sušených čerešní (voliteľne)

Na dresing:

  • ¼ šálky rastlinného jogurtu
  • šťava z 1 pomaranča Cara Cara
  • šťava z ½ limetky
  • 1 lyžička jablčného octu
  • ¼ lyžičky mletej kurkumy
  • ¼ lyžičky soli (alebo podľa chuti)

Postup

  1. Zmiešajte všetky prísady na dresing a dajte bokom.
  2. Škrabkou na zeleninu olúpte z mrkvy „stužky“.
  3. Držte úzky koniec mrkvy v ruke, zatiaľ čo od seba odlepujete a vytvárate dlhé stužky.
  4. Zmiešajte mrkvové stuhy, ananás a sušené čerešne.
  5. Zalejte trochou dresingu (pravdepodobne nebudete potrebovať všetko) a dobre premiešajte.
  6. Užite si to!
Šalát s mrkvou a ananásom servírovaný na tanieri s vedľa položeným pohárom s dresingom.
www.veggieinspired.com

Prinášame vám aj recepty na mrkvové nátierky 6x inak, ktoré sa skvele hodia ako pohostenie pre vašich hostí, ale aj ako zdravá desiata pre deti.

Mrkvový šalát s cícerom, hrozienkami, parmezánom a vajcom

Mrkvové stuhy tvoria sladký a chrumkavý základ na šalát s cícerom, sladkými hrozienkami, vajcami, lahodným syrom a citrónovou zálievkou s karí korením. To jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 2 veľké vajcia
  • 1 štipka citrónovej kôry (voliteľne)
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky kari
  • 2 stredné mrkvy, olúpané
  • 1/2 šálky cíceru z konzervy, opláchnuté a scedené
  • 1/4 šálky hrozienok
  • 15 g parmezánu, strúhaného
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

Postup

  1. Naplňte panvicu s vekom 8 cm vody a priveďte do varu.
  2. Opatrne po jednom pridávajte vajcia, potom znížte teplotu na minimum, zakryte a varte 10 minút.
  3. Uvarené vajcia dajte na 2 minúty do misky s ľadovou vodou, potom opatrne olúpte.
  4. Vajcia nahrubo nasekajte.
  5. V mise zmiešajte citrónovú kôru, šťavu, olivový olej, karí a štipku soli a korenia.
  6. Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte mrkvu na stuhy a dajte do misky so zálievkou.
  7. Pridajte cícer, vajcia, hrozienka, parmezán a petržlenovú vňať a premiešajte.
  8. Dobrú chuť!
Šalát z mrkvy, cíceru, hrozienok, parmezánu a vajec servírovaný na tanieri.
www.self.com

Šalát z mrkvy s mangovo-chrenovým dresingom

Perfektný mrkvový šalát s čerstvou petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou a dresingom z mangovej šťavy a čerstvého chrenu si jednoducho zamilujete!

Ingrediencie

  • 450 g mrkvy, olúpané
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 najemno nakrájané jarné cibuľky
  • 2 čajové lyžičky čerstvého strúhaného chrenu
  • 1 polievková lyžica čerstvej mangovej šťavy
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1-2 lyžičky medu, podľa chuti
  • 1/4 čajovej lyžičky soli, podľa chuti
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia, podľa chuti

Postup

  1. Nastrúhajte mrkva v kuchynskom robote.
  2. Dajte bokom.
  3. V šalátovej mise zmiešajte nastrúhaný chren, šťavu z manga, med, olivový olej, soľ a korenie.
  4. Pridajte mrkvu, čerstvú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku a dobre premiešajte.
  5. V prípade potreby ochutnajte a upravte korenie.
  6. Zakryte a dajte do chladničky, pokiaľ nebudete pripravení servírovať.
Šalát s mrkvou, čerstvou petržlenovou vňaťou, jarnou cibuľkou a dresingom z mangovej šťavy a čerstvého chrenu servírovaný v miske.
www.low-histamine.com

Poľský kapustový šalát s mrkvou

Tradičný poľský šalát s kyslou kapustou, mrkvou a jablkami je plný chuti a pritom je tak jednoduchý na prípravu. Budete ho mať hotový za pouhých 10 minút!

Ingrediencie

  • 100 g kyslej kapusty, nasekanej a scedenej
  • 1 veľké sladké jablko
  • 1 veľká mrkva, olúpaná
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • šťava z ½ pomaranča
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 3-4 lyžice rastlinného oleja
  • ⅔ lyžičky rasce, opečenej a rozdrvenej
  • morská soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Kyslú kapustu dajte do sitka, jemným stlačením odstráňte prebytočnú vlhkosť a potom nahrubo nasekajte.
  2. Mrkvu nakrájajte na špirálky (alebo nahrubo nastrúhajte) a vložte do veľkej šalátovej misy.
  3. Pridajte cibuľu a kyslú kapustu.
  4. Na malej panvici nasucho opečte rascu.
  5. Ľahko rozdrvte a pridajte do šalátu.
  6. Nakrájajte na špirálky (alebo nahrubo postrúhajte) jablko a pridajte do šalátu.
  7. Prilejte pomarančovú a citrónovú šťavu, olej, pridajte citrónovú kôru a premiešajte pomocou 2 vidličiek/veľkých lyžíc.
  8. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  9. Ihneď podávajte.
Šalát z mrkvy, kapusty a červenej cibule, servírovaný na tanieri s klinom citróna.
www.everydayhealthyrecipes.com

A čo také mrkvové smoothie? Má veľa veľmi pozitívnych vplyvov na naše telo a navyše aj skvele chutí. Nájdite si v našich receptoch na zdravé mrkvové nápoje tú najlepšiu inšpiráciu.

Šalát s kalerábom a mrkvou

Luxusný šalát z kalerábu, jabĺk a mrkvy s praženými arašidmi a čiernou horčicou má úplne jedinečnú chuť, ktorú si obľúbite. Zároveň je taký jednoduchý a zdravý!

Ingrediencie

  • 1 stredný kaleráb
  • 2 mrkvy
  • 1 jablko
  • šťava z 1 citróna
  • 100 g pražených arašidov, nasekaných
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice čiernej horčice
  • 2 lyžičky rasce

Postup

  1. Olúpte a najemno postrúhajte kaleráb, mrkvy a jablko.
  2. Preložte do širokej, plytkej servírovacej misy.
  3. Pridajte citrónovú šťavu a opražené arašidy.
  4. V menšom hrnci rozohrejte olej a pridajte horčicu a rascu.
  5. Opražte, stiahnite z ohňa a nalejte k ostatným surovinám.
  6. Šalát dokorene a dôkladne premiešajte.
  7. Podávajte pri izbovej teplote.
Šalát z kalerábu, jabĺk a mrkvy s praženými arašidmi a čiernou horčicou servírovaný na tanieri s lyžicou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Šalát Coleslaw

Obľúbený kapustový šalát s krémovým dresingom je rýchly a jednoduchý na prípravu. Je plný živých, čerstvých chutí a má množstvo rôznych využití. Podávajte ho napríklad na sendvičoch s mäsom, v hot dogu či jednoducho len tak samotný. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 1 stredná hlávka kapusty, bez vonkajších listov
  • 3 stredné mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 1/2 šálky čerstvých listov petržlenovej vňate, nahrubo nasekaných
  • 1 šálka majonézy
  • 2 lyžice jablčného octu alebo viac podľa chuti
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička zelerových semienok
  • 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli alebo viac podľa chuti
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti

Postup

  1. Kapustu rozkrojte na štvrtiny a vykrojte jadro.
  2. Každú štvrtinu prekrojte napoly a najemno postrúhajte.
  3. Nastrúhanú kapustu vložte do obrovskej misy.
  4. Do kapusty pridajte nastrúhanú mrkvu a petržlenovú vňať a premiešajte.
  5. V samostatnej miske zmiešajte majonézu, ocot, horčicu, zelerové semienka, soľ a korenie.
  6. Ochutnajte a potom upravte chuť podľa potreby.
  7. Kapustu a mrkvu zalejte dvoma tretinami zálievky a potom dobre premiešajte.
  8. Ak sa vám kapustový šalát zdá suchý, pridajte trochu zálievky.
  9. Podávajte ihneď alebo nechajte asi hodinu odležať v chladničke, aby sa chute spojili a kapusta zmäkla.
Kapustový šalát s mrkvou a majonézou servírovaný na veľkom tanieri.
www.inspiredtaste.net

Pokiaľ vám tento pokrm zachutnal, pozrite sa na ďalších 5 inšpiratívnych receptov na šalát Coleslaw a tipy, ako ho vychutiť k dokonalosti!

Mrkvovo-kapustový šalát s kukuricou

Šalát z čerstvej zeleniny a sladkej kukurice je skvelou letnou prílohou pre rodinnú večeru či grilovanie. Je chrumkavý, sladký, pikantný s chuťou zázvoru a zároveň si ho hravo pripravíte behom chvíľky. Dobrú chuť!

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 1 malá hlávka bielej kapusty, nastrúhaná
  • 2 stredné mrkvy, nahrubo nastrúhané
  • 1 stredný zeler, nahrubo nastrúhaný
  • 1 šálka sladkej kukurice

Na zálievku:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • jablkový ocot, podľa chuti
  • himalájska soľ, podľa chuti
  • asi 5 mm čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • niekoľko kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy

Postup

  1. Nastrúhanú kapustu, mrkvu a zeler vložte do veľkej šalátovej misy.
  2. Pridajte sladkú kukuricu a dajte bokom.
  3. V mise zmiešajte ingrediencie na zálievku.
  4. Pridajte jablkový ocot a soľ podľa chuti. Šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  5. Kapustovú zmes zalejte zálievkou a premiešajte.
  6. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  7. Vložte do chladničky na 15 minút.
  8. Vyberte z chladničky a podávajte.
Šalát z mrkvy, zeleru, kukurice a kapusty servírovaný v mise.
www.natalieshealth.com

Tipy, ako zamraziť mrkva

  1. Pripravte si nasledujúce vybavenie: škrabku na zeleninu (voliteľne), doštičku a nôž, hrniec vriacej vody, štrbinovú lyžicu, misu s ľadovou vodou, plech na pečenie, papier na pečenie a vrecká do mrazničky.
  2. Mrkvu očistite a orežte.
  3. Nemusíte ju lúpať, v skutočnosti zachováte viac živín, pokiaľ si šupky ponecháte, ale je to na vás.
  4. Nakrájajte ich na centimetrové kolieska .
  5. Plátky mrkvy vhoďte do vriacej vody, aby ste ich niekoľko minút blanšírovali .
  6. Vyberte ich z vody dierovanou lyžicou a preložte do misy s ľadovou vodou .
  7. Mrkvu zlejte a položte v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Dajte do mrazničky na hodinu alebo dve , kým nezmrzne.
  9. Mrazenú mrkvu preložte do vrecka do mrazničky a pevne uzavrite.

Takto zmrazená mrkva vydrží v mrazničke až 12 mesiacov . Pokiaľ vynecháte proces blanšírovania, mrkva vydrží 2 mesiace.

Môžete zamraziť aj už pečenú, restovanú či varenú mrkvu. Jednoducho ju preložíte do sáčkov alebo do misiek a dáte do mrazničky, kde vydrží až 3 mesiace .

Rozmrazenú mrkvu použite skôr do teplých jedál , pretože už nedosiahne takých kvalít ako mrkva čerstvá. Môže sa rozmočiť alebo stratiť textúru.

A ako šaláty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.