Vynikajúce recepty s mletým mäsom v 10 tradičných aj nových variantoch

Len fašírky a sekaná?

Naopak – skvelých receptov s mletým mäsom je veľa!

Môžete z neho pripraviť polievku, omáčku a samozrejme aj celý rad hlavných chodov.

Zvládnu si s ním poradiť aj úplní začiatočníci.

Ktorý recept bude vašim favoritom?

Cuketa plnená mletým mäsom

Spojenie sviežej, šťavnatej zeleniny a ľahko pikantného mletého mäsa je dokonalé.

Ingrediencie

  • 1 veľká cuketa
  • 250 g mletého mäsa
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sušených paradajok v oleji + 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica korenia zmesi talianskych byliniek (bazalka, oregano, rozmarín, estragón)
  • 100 g strúhaného syra parmezánového typu
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup

  • Cuketu umyte, pozdĺžne rozrežte a vydlabte lyžicou.
  • Dužinu nakrájajte.
  • Cesnak a šalotku olúpte a nasekajte najemno, sušené paradajky tiež pokrájajte.
  • Olej zo sušených paradajok rozohrejte na panvici.
  • Vložte šalotku a paradajky a orestujte.
  • Pridajte cesnak, mäso a cuketu, zasypte korením, soľou a korením a opekajte kým mäso nezhnedne.
  • Zmes preložte z panvice do vydlabaných cukiet, posypte nastrúhaným syrom.
  • Dajte ich na plech alebo do zapekacej misky a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° približne 20 minút.
Dve cuketové lodičky naplnené mäsom a posypané syrom
Zdroj: ohmydish.com

Rýchle bolonské špagety

Špagety s mletým mäsom v bolonskej omáčke sú jedným z najobľúbenejších cestovinových pokrmov. Ich príprava nemusí byť vôbec zložitá, skúste tento zjednodušený recept a do pol hodiny môžete servírovať.

Ingrediencie

  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 2 plechovky krájaných paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • korenie
  • 1 balíček špaget
  • syr parmezánového typu na posypanie

Postup

  • Špagety uvarte podľa návodu na obale
  • V hlbšej panvici rozpáľte olivový olej, pridajte najemno naseksnú cibuľu a orestujte do zlatista.
  • Pridajte cesnak a osmažte ďalšiu minútu.
  • Pridajte mäso a za stáleho miešania smažte pokiaľ úplne nezhnedne (asi 8 minút).
  • Pridajte paradajky, oreagano a petřžel, premiešajte a znížte teplotu.
  • Za občasného miešania varte ďalších 10 – 15 minút.
  • Zlejte špagety a servírujte ich preliate omáčkou a posypané nastrúhaným syrom.
Špagety preliate bolonskou zmesou z mletého mäsa a zeleniny na bielom tanieri
Zdroj: errenskitchen.com

Švédske mäsové guličky

Mäsové guličky z mletého mäsa sú veľmi obľúbené a populárne. Túto severskú klasiku si veľmi jednoducho pripravíte aj doma.

Ingrediencie

  • 500 g zmesi bravčového a hovädzieho mletého mäsa
  • ½ väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 plátok bieleho toastového chleba
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 3 lyžice masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ¼ lyžičky mlého nového korenia
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ lyžičky mlého čierneho korenia
  • 350 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°
  • Hriankový chlieb natrhajte alebo rozkrájajte na malé kúsky a dajte ho do misky a zalejte mliekom.
  • Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice masla, pridajte cesnak a cibuľu a orestujte.
  • Preložte do misky s chlebom a mliekom.
  • V inej mise zmiešajte mäso so soľou a korením, pridajte zmes namočeného chlebu s cibuľou a cesnakom a všetko riadne premiešajte.
  • Rukami alebo pomocou dvoch lyžičiek vytvárajte guličky a vykladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  • Pečte v rúre 15 minút.
  • Medzitým si pripravte omáčku:
  • Na panvici rozpustite lyžicou masla a zaprášte múkou, premiešajte.
  • Zalejte vývarom a prešľahajte vidličkou alebo metlou kým nezmiznú všetky hrudky.
  • Ochuťte soľou a korením a varte pokiaľ omáčka nezhustne.
  • Odstavte zo sporáka a vmiešajte smotanu.
  • Do omáčky vložte upečené mäsové guličky a premiešajte.
  • Podávajte so zemiakovou kašou a zavarenými brusnicami.
Mäsové guličky preliate omáčkou na tanieri so zemiakovou kašou
Zdroj: allrecipes.com

Papriky plnené mletým mäsom

Nie nadarmo patria plnené papriky medzi klasiku slovenskej kuchyne – sú chutné, výživné a nakŕmite nimi celú rodinu.

Ingrediencie

  • 3 väčšie papriky
  • 250 g bravčového mletého mäsa
  • 60 g ryže
  • 3 paradajky
  • 60 g tvrdého syra
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • čersvá petržlenová vňať
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Ryžu uvarte podľa návodu na obale.
  • Papriky pozdĺžne rozrežte a odstráňte z nich semienka.
  • Paradajky nasekajte na drobné kúsky.
  • Mäso zmiešajte so soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  • Pridajte uvarenú a vychladnutú ryžu a kúsky paradajok a premiešajte.
  • Paprikové lodičky naplňte mäsovou zmesou a posypte nastrúhaným syrom.
  • Zapekaciu misku vymažte rastlinným olejom, vložte do nej papriky a pečte 35 -40 minút v rúre vyhriatej na 180 °.
  • Podávajte s pečivom alebo ľahkým šalátom.
Surové červené papriky plnené zmesou pomletého mäsa a ryže pripravenej na pečenie
Zdroj: bosskitchen.com

Zapečené zemiaky s mletým mäsom a pórom

Skvelé jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Pór dodá dávku vitamínov a smotana lahodnú chuť.

Ingrediencie

  • 0,5 kg zemiakov
  • 2 lyžice masla
  • 1 pór
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 125 ml hovädzieho vývaru
  • 50 g tvrdého syra (eidam, ementál, čedar)
  • ½ lyžičky oregana
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°
  • V hlbšej panvici nechajte rozpustiť lyžicu masla, pridajte na polkolieska nakrájaný pór a orestujte.
  • Pridajte mäso a opekajte, kým úplne nezhnedne.
  • Zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie a varte na miernom ohni 15 minút.
  • Zemiaky umyte, oškrabte a pokrájajte na kolieska.
  • Zmes rovnomerne rozotrite do vymastenej zapekacej misy a prekryte plátkami zemiakov.
  • Misu zakryte alobalom a dajte piecť na 40 minút.
  • Opatrne zložte alobal, zemiaky zasypte syrom a dajte zapiecť na ďalších 10 minút.
  • Podávajte so zeleninovou oblohou.
Zemiaky zapečené s mäsom a pórom v zapekacej mise
Zdroj: simplyrecipes.com

Váhate aký zaobstarať sporák? Pozrite sa na recenziu plynových sporákov . Napríklad vám s výberom pomôže.

Holandský rezeň

Pokrm, ktorý k svojmu názvu prišiel vďaka syru holandského typu, ktorý sa pridáva do mäsa. Inak ide o čisto českú klasiku. Skúste si ho pripraviť z kuracieho mletého mäsa. Je ľahšia a určite si pochutnáte.

Ingrediencie

  • 300 g mletého kuracieho mäsa
  • 150 g syra gouda
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý petržlen alebo pažítka
  • múka a strúhanka na obalenie
  • 3 lyžice rastlinného oleja

Postup

  • Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle
  • Zmiešajte 1 vajce, mäso, syr a 4 lyžice múky.
  • Osoľte, okoreňte a riadne premiešajte.
  • Vytvorte fašírky a obaľte ich najprv v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  • Vo väčšej panvici rozpáľte lyžicu oleja a rezne smažte z oboch strán do zlatista.
  • Servírujte posypané čestvými bylinkami a podávajte s varenými, alebo šťouchanými zemiakmi, alebo so zemiakovou kašou.
Dva holandské rezne na bielom tanieri so šťouchanými zemiakmi a zeleninovou oblohou
Zdroj: cooklikeczechs.com

Gulášová polievka s mletým mäsom

Ušetrite čas a pripravte si poctivú gulášovku z mletého mäsa. Je jednoduchá a rýchla, pritom skvele chutí a naozaj zasýti. Bez výčitiek ju môžete pripraviť aj ako hlavný chod.

Ingrediencie

  • 200 g mixu hovädzieho a bravčového mletého mäsa
  • 4 stredné zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • soľ
  • korenie
  • ¼ lyžičky rasce
  • ¼ lyžičky majoránky
  • 4 lyžičky sladkej papriky

Postup

  1. V hrnci rozohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a opražte.
  2. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, 1 lyžičku papriky a nechajte rozvoňať.
  3. Vložte mäso a poriadne premiešajte a pár minút opekajte.
  4. Osoľte, pridajte rascu a zvyšok papriky, premiešajte a zalejte litrom vody.
  5. Varte pod pokrievkou na miernom plameni 15 minút.
  6. Zemiaky umyte, oškrabte a pokrájajte na kocky.
  7. V menšom hrnci alebo panvičke si pripravte zápražku: rozpustite maslo, zaprášte múkou a premiešajte, odstavte z plameňa.
  8. Do polievky pridajte zemiaky, zápražku a majorán, premiešajte a varte ďalších 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  9. Podávajte s čerstvým pečivom.
Červená polievka s kúskami zemiakov, pomletého mäsa a zeleniny s plátkom chleba na tanieri
Zdroj: yummly.com

Lasagne s mletým mäsom

Klasický taliansky pokrm známy po celom svete. Zapečené cestoviny s mletým mäsom sú kombináciou, ktorej skrátka nemožno odolať.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 ml červeného vína
  • 2 plechovky krájaných paradajok
  • 150 g slaniny
  • 1 balenie lasagne
  • soľ
  • korenie
  • oregano
  • tymian
  • 200 g nastrúhaného tvrdého syra

Bešamelová omáčka:

  • 1 menšia cibuľa
  • 6 klinčekov
  • 1 bobkový list
  • 750 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 100 g parmezánu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°.
  • V strednom hrnci rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a orestujte.
  • Pridajte najemno nasekaný cesnak a na kúsky nakrájanú slaninu a opekajte kým slanina nezozlátne.
  • Vložte mleté mäso, premiešajte a opekajte do zhnednutia.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte bylinky, premiešajte, pridajte víno a paradajky z plechovky, varte na miernom plameni 20 minút.
  • Na bešamel rozpustite v menšom hrnci maslo, zaprášte múkou a 2 minúty premiešavajte.
  • Stlmte plameň na minimum a pomaly, za stáleho miešania zalievajte mliekom.
  • Odstavte z platne, dochuťte soľou a korením a pridajte polovicu parmezánu a premiešajte.
  • Do vymastenej zapekacej formy vrstvite mäsovú zmes, bešamel, posypte syrom a prikryte plátkami lasagní.
  • Opakujte tak, aby poslednou vrstvou boli cestoviny. Prelejte ich zvyškom bešamelu a posypte zvyšným parmezánom.
  • Pečte 40 minút.
Pekáč s cestovinami zapečenými s mletým mäsom, syrom a bešamelom
Zdroj: delicious.com.au

Máte radi zapečené cestoviny? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lasagne .

Hovädzie burrito

Hľadáte zdravé recepty z mletého mäsa? Skúste mexickú kuchyňu. Je ľahšia, plná čerstvej zeleniny, strukovín, byliniek a skvelých chutí.

Ingrediencie

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 plechovka červených fazule
  • 50 ml hovädzieho vývaru
  • 4 pšeničné tortilly
  • 100 g čedaru

Postup

  • Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu a cesnak a krátko orestujte.
  • Pridajte mäso, premiešajte a zasypte soľou, korením, rascou a paprikou, opekajte 8 minút.
  • Fazuľu zlejte a prepláchnite.
  • K mäsu primiešajte paradajky a fazuľu, podlejte vývarom a varte na miernom plameni 10 minút.
  • Na každú tortillu vložte časť mäsovej zmesi, posypte strúhaným syrom, čerstvým koriandrom a zabaľte.
  • Zapečte z oboch strán pár minút na sucho na panvici, alebo pod grilom v rúre.
  • Podávajte napríklad so sálátom z rímskeho šalátu, paradajok a kukurice, s paradajkovou salsou, alebo s kyslou smotanou.
Dva taniere s rozkrojeným hovädzím burritom a zeleninovou oblohou, miska s kyslou smotanou
Zdroj: realfood.tesco.com

Karamelizované bravčové mäso s ryžou

Super rýchle, jednoduché, lahodné a úplne originálne. Skúste mleté mäso podľa vietnamského receptu.

Ingrediencie

  • 1 a ½ lyžice oleja
  • ½ cibule
  • 2 lyžičky najemno nasekaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá čili paprička
  • 500 g mletého bravčového
  • 5 lyžíc hnedého cukru
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 200 g ryže

Postup

  • Ryžu dajte variť podľa návodu na obale.
  • Vo väčšej panvici rozplatí olej, pridajte najemno nasekanú cibuľu, cesnak, chilli papričku a zázvor a orestujte.
  • Pridajte mäso, premiešajte a opekajte kým úplne nezhnedne.
  • Zasypte cukrom a prelejte rybou omáčkou, premiešajte a potom nechajte samovoľne opekať 2 mniuty, aby mäso skaramelizovalo.
  • Premiešajte a nechajte ešte raz asi pol minúty skaramelizovať.
  • Podávajte s porciou ryže as čerstvou zeleninou.
Jedálenská miska naplnená ryžou, opečeným bravčovým mletým mäsom a čerstvou zeleninou
Zdroj: recipetineats.com

9 tipov ako pripraviť domáci burger

Mleté mäso sa v posledných rokoch teší veľkej obľube aj pri grilovaní a to väčšinou vo forme burgerov. Inšpirujte sa vo videorecepte a pripravte si túto lahôdku ľahko doma. Ktorý sa stane vašim obľúbencom?

9 Juicy Homemade Burger Recipes • Tasty

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.