Mleté mäso má jednu podstatnú výhodu – je pomerne rýchlo urobené.
Preto sa hodí aj pre grilovanie, kde naviac iste oceníte, že mleté mäso môžete aj rôzne koreniť a ochutiť.
Záleží len na vašej fantázii, ako si poradíte. Alebo sa nechajte inšpirovať našimi receptami na grilované mleté mäso!
Grilované guličky z mletého mäsa
Mleté mäso na guličky by sme si mali mlieť sami doma, len tak totiž vieme, aké mäso bolo použité.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- 1 vajce
- 3 cibule
- červená paprika
- 150 g anglickej slaniny vcelku
- grilovacie korenie
- strúhanka
- olej
- soľ
- ligurček
POSTUP
- Mleté mäso dáme do misky a zmiešame dohromady s vajcom, korením a prípadne strúhankou, ak je mäso redšej konzistencie.
- Potom tvarujeme guľky vo veľkosti asi 3 až 4 cm v priemere, ktoré striedavo napichujeme na ihlu s plátkom papriky, kúskom slaniny a cibule.
- Grilujeme asi 15 minút, pritom guličky potierame olejom s grilovacím korením.
starfinefoods.com
Objavte podobné tipy
Domáce hamburger z mletého mäsa
Na prípravu hamburgeru budeme potrebovať hovädzie mäso, ktoré si sami namelieme.
INGREDIENCIE
- 100 g mletého hovädzieho mäsa
- soľ
- korenie
- plátok eidamu
- majonéza alebo tatárska omáčka
- cibuľa
- rajskej jablko
- žemľa
- lístok hlávkového šalátu
POSTUP
- Pripravíme si mleté mäso. Vôbec ničím ho nekoreníme ani nesolíme. Len si vytvarujeme plochou karbonátku.
- Tú posypeme korením a osolíme a grilujeme.
- Potom ju obrátime, opäť okoreníme a osolíme a znovu grilujeme.
- Pripravíme si žemľu, tú rozkrojíme.
- Vložíme do nej grilovaný hamburger a dozdobíme paradajkou, syrom, majonézou a cibuľou a lístkom hlávkového šalátu.
taste.com.au
Ku grilovanému mletému mäsu podávame rôzne ochutené omáčky a dipy.
Ako príloha sa hodia rôzne druhy pečiva – chleba, rožky. Chybu ani neurobíme, keď ako prílohu ponúkneme vyprážané zemiakové hranolky.
Karbonátky na grile
Ak máme mäso už namletej z obchodu, potom príprava grilovaných karbonátok nám už veľa času nezaberie.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- lyžice oleja
- lyžice plnotučnej horčice
- lyžice worcesterskej omáčky
- lyžička mletej sladkej papriky
- lyžička sušeného tymianu
- štipka mletej rasce
- strúhanka
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP
- Mleté mäso dáme do misky.
- Na panvičke orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a pridáme do misky k mäsu.
- Ochutíme korením a soľou a zahustíme prípadne strúhankou.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré grilujeme z oboch strán asi 10 minút.
grilling24x7.com
Špízy z mletého mäsa na grile
Z mletého mäsa môžeme vyrobiť aj guľôčky, ktoré napichujeme na ihlu a grilujeme potom ako špízy. Môžeme ich doplniť zeleninou.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- cibuľa
- cesnak
- majoránka
- celý rasca
- mleté čierne korenie
- vajcia
- soľ
- strúhanka
- zelená a červená paprika
POSTUP
- Mleté mäso dáme do misky a pridáme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.
- Ochutíme soľou a korením.
- Pridáme vajce a na zahustenie strúhanku.
- Zo zmesi budeme tvarovať guľky, ktoré napichujeme na ihlu striedavo s nakrájanou paprikou.
- Pripravené špízy grilujeme na rozpálenom grile zo všetkých strán domäkka – asi 10 minút.
taste.com.au
Čevabčiči na špajli
Pripravte si na grile aj guľôčky z mletého mäsa.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- cibuľa
- cesnak
- grilovacie korenie alebo gyros
- červená alebo zelená paprika
- anglická slanina vcelku
- soľ
- možné použiť aj zelené bylinky
POSTUP
- Do misky dáme mleté mäso.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak vymiešame a pridáme k mäsu.
- Zmes osolíme a ochutíme korením a prípadne tiež zelenými bylinkami.
- Tvoríme malé guličky, ktoré napichujeme na ihle striedavo s nakrájanou cibuľou a paprikou a kockami anglickej slaniny.
- Grilujeme zo všetkých strán domäkka asi 10 minút.
seriouseats.com
Mleté rybie mäso na grile
Rybie mäso má tú výhodu, že je ľahko stráviteľné, výživovo hodnotné a jeho úprava zaberie minimum času.
INGREDIENCIE
- 400 g rybieho filé, alebo vyskostěné čerstvé ryby
- 2 šalotky, jemne nakrájané
- 1 chilli paprička, jemne nakrájaná
- 2 lyžice čerstvého koriandra, nasekaný
- 1 lyžica šťavy z limetiek
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 bielok
- mleté čierne korenie, štipka
POSTUP
- Ryby pomelieme na jemno.
- Mäso dáme do misy, pridáme všetky zostávajúce suroviny.
- Miešame, kým sa zmes nespojí.
- Zmes dajte do chladničky, aby trochu prežila a lepšie sa tvarovala.
- Potom z mäsovej zmesi tvorte valčeky a tie napichujte na grilovacie špajle.
- Špízy vložíme na rozpálený gril.
- Grilujeme z každej strany asi 5 minút.
www.accoutrement.com.au
Ak máte pred sebou grilovanie, ale nechce sa vám tráviť čas s mletím mäsa, skúste napríklad grilovanie rýb , je to o veľa ľahšie.
Prílohy ku grilovanému mletému mäsu môžu byť rozmanité od chleba, bieleho pečiva až po rôzne upravené zemiaky.
Pokiaľ nie je pečivo úplne čerstvé a máme radi chrumkavé, tak ho zabalené do alobalu chvíľu pečieme na grile.
K mäsu potom podávame zeleninovú oblohu, zeleninové šaláty a nemusíme vynechať ani horčicu, kečup alebo vhodnou studenú omáčku.