Inšpirujte sa našimi luxusnými receptami s fazuľkami 5x inak. Pochutí si na nich celá rodina!

Fazuľky sú zdravé a tiež veľmi chutné, pokiaľ si ich viete správne pripraviť.

A s tým vám poradíme!

Máme pre vás 5 skvelých receptov so zelenými fazuľkami, ktoré si zamilujú aj tí, ktorí ich nemajú práve dvakrát v láske.

Tak poďme na to!

Šalát zo zelených fazuliek a raných zemiakov

Vymeňte svoj tradičný zemiakový šalát s majonézou za tento svieži a chutný pokrm. Pochutnáte si na ňom všetci!

INGREDIENCIA

  • 230 g čerstvých zelených fazuliek, konce zastrihnuté
  • 700 g nových zemiakov
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia

POSTUP

  1. Naplňte stredne veľkú misku vodou a ľadom.
  2. Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  3. Pridajte zelené fazuľky a varte ich 1-2 minúty, vyberte ich dierovanou lyžicou a vložte do misky s vodou a ľadom, aby ste zastavili proces varenia.
  4. Akonáhle vychladnú, sceďte ich v sitku.
  5. Do rovnakého hrnca s vriacou vodou pridajte zemiaky.
  6. Varte ich 15–20 minút, alebo kým nezmäknú.
  7. Sceďte ich a nechajte pár minút vychladnúť.
  8. Zatiaľ čo zemiaky chladnú, zmiešajte v miske ocot, horčicu, cesnak a soľ.
  9. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej, kým dresing nezhustne a nezemulguje.
  10. Akonáhle zemiaky dostatočne vychladnú, rozkrojte ich pozdĺžne napoly.
  11. Vhoďte ich všetky do veľkej misy so zelenými fazuľkami.
  12. Pridajte dresing a všetko premiešajte.
  13. Pridajte nasekanú pažítku a čierne korenie, znovu premiešajte a podávajte.
Nové zemiaky s fazuľkami a dresingom servírované na tanieri.
www.girlgonegourmet.com

Zelené fazuľky na smotane

Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo pripravené zo zelených fazuliek a vynikajúce sladkokyslé smotanové omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!

INGREDIENCIA

  • 450 g zelených fazuliek, mrazených
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 polievkové hladké múky
  • 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • ⅓ šálky smotany na šľahanie
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1-2 lyžičky soli

POSTUP

  1. Mrazené fazuľky nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
  2. V hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
  3. Fazuľky opatrne vložte do vriacej vody a varte 3 minúty.
  4. Potom z nich vyberte šálku vývaru a dajte ich bokom, zvyšok sceďte.
  5. Fazuľky ihneď schlaďte ľadovou vodou, aby ste zastavili proces varenia a umožnili zelenine zachovať si krásnu sviežu farbu.
  6. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokú teplotu a orestujte cibuľu, ktorú ste predtým nakrájali nadrobno.
  7. Miešajte, kým cibuľa nezosklovatí.
  8. To trvá asi 3-5 minút.
  9. Stlmte oheň a pridajte múku.
  10. Miešajte minútu.
  11. Potom hrniec stiahnite z platne.
  12. Postupne prilievajte vývar z fazuliek a usilovne miešajte, aby sa hrudky rozpustili.
  13. Táto fáza bude vyžadovať trochu práce, ale buďte trpezliví; ak prilievate teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
  14. Postupne prilievajte mlieko a šľahajte.
  15. Vráťte hrniec na sporák.
  16. Zvýšte teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
  17. Pridajte bobkový list a nové korenie a vmiešajte ocot.
  18. Znížte plameň na minimum, prikryte a nechajte 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
  19. Zápražka sa pekne prevarí, zmäkne, spojí omáčku a stratí múčnú chuť.
  20. Nakoniec hrniec odstavte zo sporáka a vmiešajte smotanu.
  21. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka a prešľahajte.
  22. Pridajte lyžičku cukru a podľa potreby dochuťte soľou alebo octom.
  23. Vyberte bobkové listy a nové korenie.
  24. Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájajte ich na menšie kúsky.
  25. Vložte ich do omáčky a nechajte chvíľu prehriať.
  26. Vyvarujte sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
Fazuľky v smotanovej omáčke so zemiakmi a vajcom servírované na tanieri s vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na kuracie mäso na smotane , na ktorých si zaručene pochutnáte!

Fazuľky na slanine a cesnaku

Luxusné zelené fazuľky restované na olivovom oleji a masle spolu s cesnakom a slaninkou sú jednoduchým a chutným spôsobom, ako túto nie vždy obľúbenú zeleninu servírovať ako súčasť delikátneho sviatočného menu.

INGREDIENCIA

  • 500 g zelených fazuliek, čerstvých, opláchnutých, so zastrihnutými koncami
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 6 prúžkov slaniny, uvarených, zbavených tuku, nakrájaných

POSTUP

  1. Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci, pridajte zelené fazuľky (voda by mala byť tesne nad fazuľkami) a ½ lyžičky soli.
  2. Varte na stredne miernom ohni 5 minút, fazuľky sceďte.
  3. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej a maslo.
  4. Pridajte nasekaný cesnak a za stáleho miešania ho restujte asi 30 sekúnd.
  5. Pridajte nakrájanú uvarenú slaninu a zelené fazuľky.
  6. Vymažte na strednom plameni asi 1 minútu, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  7. Odstráňte zo sporáka.
  8. Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  9. Užite si to!
Zelené fazuľky s cesnakom a slaninou.
www.juliasalbum.com

Polievka zo zelených fazuliek na kyslo

Výborná krémová polievka zo zelených fazuliek a zemiakov poteší celú vašu rodinu a navyše ju máte hotovú raz dva!

INGREDIENCIA

  • 200 g zelených fazuliek, mrazených alebo nakladaných
  • 3 stredné zemiaky
  • bobkový list
  • voda
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ a ocot na dochutenie
  • vajíčka (voliteľne)

POSTUP

  1. Pripravte si hrniec, do ktorého dajte nakrájané fazuľky, očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list, trošku soli a zalejte vodou.
  2. Pokiaľ použijete nakladané fazuľky, tak najskôr nechajte zemiaky trochu povariť a fazuľky pridajte trošku neskôr, aby sa vám úplne nerozvarili.
  3. V extra nádobke si rozmiešajte smotanu na varenie s hladkou múkou.
  4. Keď budú zemiaky a fazuľky mäkké, tak pridajte zmes smotany s hladkou múkou a povarte asi 5 minút.
  5. Na záver dochuťte octom a podľa potreby soľou.
  6. Pokiaľ chcete, môžete do polievky pridať aj vajíčka.
  7. Tie môžete buď uvariť v extra hrnci natvrdo, a potom si ich dať do taniera alebo ich môžete uvariť priamo v polievke.
  8. Vajíčko rozbite do naberačky, a tú pomaly ponorte do polievky.
  9. Počkajte, kým sa vajíčko zatiahne a trošku zvrchu uvarí a potom ho do polievky vyklopte.
  10. K polievke sa hodí čerstvé pečivo a ak máte radi sladko-kyslé chute, tak na záver môžete do polievky pridať aj trošku cukru.
Krémová polievka s fazuľkami, zemiakmi a vajcom servírovaná v hlbokom tanieri a ozdobená bylinkami.
www.kamzakrasou.sk

Varná doska patrí spoločne s chladničkou k najdôležitejším kuchynským spotrebičom.
Vybrať si môžeme hneď z niekoľkých typov. K tým najobľúbenejším patria tie na indukciu. Čo pri ich výbere nezabudnúť zohľadniť a aké sú ich najväčšie výhody a nevýhody? Všetko sa dozviete v našej recenzii indukčných varných dosiek .

Fazuľky v paradajkovej omáčke

Vyskúšajte túto chutnú prílohu, ktorá sa skvele hodí ku grilovanému či pečenému mäsu. Servírovať tento pokrm však môžete aj samostatne ako ľahký hlavný chod.

INGREDIENCIA

  • 500 g zelených fazuliek, nakrájaných
  • 500 g kvalitných konzervovaných paradajok
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno a/alebo 1 strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej
  • niekoľko lístkov čerstvej bazalky (voliteľne)

POSTUP

  1. Orestujte si cibuľu a/alebo cesnak na olivovom oleji.
  2. Potom pridajte konzervované paradajky a nechajte dusiť.
  3. Medzitým blanšírujte nakrájané zelené fazuľky v dobre osolenej vode, kým nebudú chrumkavé.
  4. Potom sceďte a pridajte ich do paradajkovej omáčky spolu s trochou vody z varenia a nechajte ich v omáčke dusiť do mäkka.
  5. Dobrú chuť!
Zelené fazuľky s omáčkou z paradajok.
www.memoriediangelina.com

Máme pre vás aj zaujímavé paradajkové recepty pre najrôznejšie príležitosti. Inšpirujte sa!

A ako správne fazuľky pripraviť?

Ak je práve sezóna, tak môžeme fazuľky pripravovať čerstvé. Mali by byť sviežo zelené a nezavädnuté. Pred prípravou ich musíme zbaviť dlhých vlákien pozdĺž struku a prípadných stopiek.

Potom ich dobre prepláchneme, nakrájame na šikmé prúžky 3-4 cm dlhé a vyberieme ten pravý recept s fazuľkami.

Ak nie sú k dispozícii čerstvé, veľmi dobre ich nahradia fazuľky mrazené alebo sterilizované . Tie sú už očistené a nakrájané, takže ich môžeme hneď používať. Na tepelnú úpravu nepotrebujú veľa času, stačí zhruba 15 minút, to sú ešte trochu chrumkavé.

Toto bolo 5 receptov s fazuľkami a pár bonusov navyše. Dúfame, že ste si pochutnali!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.