Fazuľky sú zdravé.
Obsahujú veľké množstvo bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.
Dostali ste na ne chuť len čo ste prečítali titulok, ale nie ste si istí ich prípravou? Všetky dôležité typy úprav fazuliek najde v nasledujúcich receptoch!
Príprava fazuliek
Ak je zrovna sezóna, tak môžeme fazuľky pripravovať čerstvé. Mali by byť sviežo zelené a turgidné. Pred prípravou ich musíme zbaviť dlhých vlákien pozdĺž struku a prípadných stopiek.
Potom je dobre prepláchneme, nakrájame na šikmé prúžky 3-4 cm dlhé a vyberieme ten pravý recept s fazuľkami.
Ak nie sú k dispozícii čerstvé, veľmi dobre ich nahradí fazuľky mrazené alebo sterilizované . Tie sú už očistené a nakrájané, takže ich môžeme hneď používať. Na tepelnú úpravu nepotrebujú veľa času, stačí zhruba 15 minút, to sú ešte trochu chrumkavé.
A teraz už na samotnej recepty.
Fazuľky v polievke
Veľmi častá a obľúbená pre svoju chuť je polievka so smotanou. Môže byť sladká i kyslá. Fazuľky tu môžeme dopĺňať aj ďalšie zeleninou, prípadne aj zemiaky.
INGREDIENCIE
- 1 malá cibuľka
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 hrste fazuľových strukov
- 6 paradajok
- 1 zelerová vňať
- soľ, korenie
- citrónová šťava
- lyžička cukru
POSTUP
- Osmažíme cibuľku na oleji.
- Zasypeme múkou.
- Miešame, smažíme, Žalý vriacou vodou.
- Po 5 minútach pridáme olúpané paradajky, fazuľky, zelerovú vňať nakrájanú na kocky.
- Pridáme soľ, korenie.
- Po zmäknutí zeleru pridáme citrónovú šťavu, cukor podľa chuti.
- Dovaríme 5 minút.
Objavte podobné tipy
Fazuľky v omáčke
Podobne ako u polievok i tu sa najčastejšie používajú fazuľky do smotanovej omáčky s kyslastou chuťou. Ale výborné sú aj s koreňovou zeleninou a smotanou upravené podobne ako sviečková, v rajskej alebo karí omáčke.
INGREDIENCIE
- 1/2 kg fazuľových strukov
- soľ
- 5 dkg masla
- 3 dkg múky
- 1/4 l hustej smotany
- korenie
- 1 lyžička octu
POSTUP
- Fazuľové struky uvaríme v slanej vode a necháme odkvapkať.
- Rozpustíme maslo, zasypeme múkou.
- Zmes zalejeme vodou z strukov a smotanou.
- Miešame a varíme.
- Pokvapkáme octom a pridáme korenie.
- Povaríme 10 minút.
- Pridáme fazuľky, dovaríme 5 minút.
Fazuľky ako príloha
Fazuľky sa výborne hodí ako príloha k mäsovým jedlám. Ich príprava je jednoduchá.
INGREDIENCIE
- 2 lyžice masla
- 3 plátky slaniny
- fazuľky
- soľ, korenie
POSTUP
- Pripravené fazuľky krátko orestujeme na masle alebo pre lepšiu chuť na malom množstve rozškvarenej slaniny.
- Podľa chuti i dokoreníme.
- Môžeme podávať.
Fazuľky ako samostatné jedlo
Pripravujeme ich buď ako dusené alebo zapekané, oboje sú veľmi chutné. Dusené fazuľky podávame so zemiakmi, cestovinami alebo dusenou ryžou. K zapekaným fazuľke sú vhodné rôzne upravené zemiaky.
dusené fazuľky
Dusené fazuľky väčšinou pripravujeme ako zmes a preto je dopĺňame mäsom, údeninou, vajcami, syry a ďalšie zeleninou. Mäso je vhodné predovšetkým kuracie pre svoju krátku dobu úpravy, ale môže to byť aj iné menej tučné mäso. S mäkkou údeninou dosiahneme veľmi rýchle prípravy kompletného jedla. Podobne je to aj s vajcami a syry. Zo syrov sa dajú použiť ako tvrdé a nastrúhané syry, tak mäkšie alebo aj tavené syry. Zo zeleniny to môžu byť takmer všetky druhy.
zapekané fazuľky
Na zapekanie musíme fazuľky najskôr povariť v osolenej vode. Potom je spoločne s ďalšími surovinami navrstvíme do zapekacej misky alebo pekáča a v predhriatej rúre zapečieme. Ako ďalšie suroviny opäť používame vopred tepelne upravené mäso, údeninu alebo inou, na zapekanie pripravenú zeleninu. Ako doplnok potom poslúži syry, vajcia, jogurt alebo smotana a rôzne korenie či koreniace prípravky podľa chuti.
Toto bolo 5 receptov s fazuľkami a pár bonusov navyše. Dúfame, že chutí. Určite vyskúšajte aj naše recepty na zapekané fazule.