Máte radi strukoviny? Vyberte si z najlepších receptov s fazuľkami

Fazuľky sú zdravé.

Obsahujú veľké množstvo bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.

Dostali ste na ne chuť len čo ste prečítali titulok, ale nie ste si istí ich prípravou? Všetky dôležité typy úprav fazuliek najde v nasledujúcich receptoch!

Príprava fazuliek

Ak je zrovna sezóna, tak môžeme fazuľky pripravovať čerstvé. Mali by byť sviežo zelené a turgidné. Pred prípravou ich musíme zbaviť dlhých vlákien pozdĺž struku a prípadných stopiek.

Potom je dobre prepláchneme, nakrájame na šikmé prúžky 3-4 cm dlhé a vyberieme ten pravý recept s fazuľkami.

Ak nie sú k dispozícii čerstvé, veľmi dobre ich nahradí fazuľky mrazené alebo sterilizované . Tie sú už očistené a nakrájané, takže ich môžeme hneď používať. Na tepelnú úpravu nepotrebujú veľa času, stačí zhruba 15 minút, to sú ešte trochu chrumkavé.

A teraz už na samotnej recepty.

Fazuľky v polievke

Veľmi častá a obľúbená pre svoju chuť je polievka so smotanou. Môže byť sladká i kyslá. Fazuľky tu môžeme dopĺňať aj ďalšie zeleninou, prípadne aj zemiaky.

INGREDIENCIE

  • 1 malá cibuľka
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 hrste fazuľových strukov
  • 6 paradajok
  • 1 zelerová vňať
  • soľ, korenie
  • citrónová šťava
  • lyžička cukru

POSTUP

  1. Osmažíme cibuľku na oleji.
  2. Zasypeme múkou.
  3. Miešame, smažíme, Žalý vriacou vodou.
  4. Po 5 minútach pridáme olúpané paradajky, fazuľky, zelerovú vňať nakrájanú na kocky.
  5. Pridáme soľ, korenie.
  6. Po zmäknutí zeleru pridáme citrónovú šťavu, cukor podľa chuti.
  7. Dovaríme 5 minút.

Fazuľková polievka je najchutnejšie so smotanou.

Fazuľky v omáčke

Podobne ako u polievok i tu sa najčastejšie používajú fazuľky do smotanovej omáčky s kyslastou chuťou. Ale výborné sú aj s koreňovou zeleninou a smotanou upravené podobne ako sviečková, v rajskej alebo karí omáčke.

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg fazuľových strukov
  • soľ
  • 5 dkg masla
  • 3 dkg múky
  • 1/4 l hustej smotany
  • korenie
  • 1 lyžička octu

POSTUP

  1. Fazuľové struky uvaríme v slanej vode a necháme odkvapkať.
  2. Rozpustíme maslo, zasypeme múkou.
  3. Zmes zalejeme vodou z strukov a smotanou.
  4. Miešame a varíme.
  5. Pokvapkáme octom a pridáme korenie.
  6. Povaríme 10 minút.
  7. Pridáme fazuľky, dovaríme 5 minút.

Fazuľky v omáčke sú dobré s hubami.

Fazuľky ako príloha

Fazuľky sa výborne hodí ako príloha k mäsovým jedlám. Ich príprava je jednoduchá.

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice masla
  • 3 plátky slaniny
  • fazuľky
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Pripravené fazuľky krátko orestujeme na masle alebo pre lepšiu chuť na malom množstve rozškvarenej slaniny.
  2. Podľa chuti i dokoreníme.
  3. Môžeme podávať.

Fazuľky tvorí výbornú prílohu k mäsu alebo smaženému syra.

Fazuľky ako samostatné jedlo

Pripravujeme ich buď ako dusené alebo zapekané, oboje sú veľmi chutné. Dusené fazuľky podávame so zemiakmi, cestovinami alebo dusenou ryžou. K zapekaným fazuľke sú vhodné rôzne upravené zemiaky.

dusené fazuľky

Dusené fazuľky väčšinou pripravujeme ako zmes a preto je dopĺňame mäsom, údeninou, vajcami, syry a ďalšie zeleninou. Mäso je vhodné predovšetkým kuracie pre svoju krátku dobu úpravy, ale môže to byť aj iné menej tučné mäso. S mäkkou údeninou dosiahneme veľmi rýchle prípravy kompletného jedla. Podobne je to aj s vajcami a syry. Zo syrov sa dajú použiť ako tvrdé a nastrúhané syry, tak mäkšie alebo aj tavené syry. Zo zeleniny to môžu byť takmer všetky druhy.

zapekané fazuľky

Na zapekanie musíme fazuľky najskôr povariť v osolenej vode. Potom je spoločne s ďalšími surovinami navrstvíme do zapekacej misky alebo pekáča a v predhriatej rúre zapečieme. Ako ďalšie suroviny opäť používame vopred tepelne upravené mäso, údeninu alebo inou, na zapekanie pripravenú zeleninu. Ako doplnok potom poslúži syry, vajcia, jogurt alebo smotana a rôzne korenie či koreniace prípravky podľa chuti.

Toto bolo 5 receptov s fazuľkami a pár bonusov navyše. Dúfame, že chutí. Určite vyskúšajte aj naše recepty na zapekané fazule.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.