Máte chuť na kapustové lahôdky? Toto sú tie najlepšie recepty

Kel – pre niekoho je nepredstaviteľné toto slovo len vysloviť, pre niekoho je to zase lahôdka.

Mnoho ľudí však ani netušia, ako veľmi veľkým prínosom môže byť pre naše zdravie.

Obsahuje totiž dôležité antioxidanty , ako je vitamín C alebo Betakarotén . Vďaka tomu ovplyvňuje pozitívne náš zrak a posilňuje odolnosť našej pokožky.

Ak vás nepresvedčil ani fakt, ako veľmi môžete získať jedením kelu, stopercentne vás presvedčí týchto 6 receptov na prípravu vynikajúcich pokrmov z kelu.

Teplá kelový nátierka

ingrediencie:

  • 1 menšia kel
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 5 dkg droždia
  • mlieko
  • mleté čierne korenie
  • soľ

postup:

  1. Kel povaríme, scedíme a nadrobno nasekáme.
  2. Nakrájanú cibuľu dáme speniť na tuk, pridáme rozdrobené droždie a smažíme, kým droždie nezačne voňať.
  3. Podlejeme trochou mlieka, pridáme kel a podusíme.
  4. Primiešame vyšľahané, osolené vajcia, okoreníme a miešame do zhustnutia.

Kapustová nátierka www.kurzyatac.cz

Nátierku môžeme rozmixovať a teplú ju podávame s hriankami či tmavým chlebom.

Kapustová polievka so smotanou

ingrediencie:

  • 35 dkg kelu
  • 1/2 hrnčeka sladkej smotany
  • 5 dkg slaniny
  • 2 lyžice masla
  • 2 žĺtky
  • 1 liter vývaru
  • hladká múka
  • korenie
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • petržlenová vňať

postup:

  1. Očistenú kapustu nakrájame na drobné kocky.
  2. Rozpustíme maslo v hrnci, vložíme kapustu a chvíľu dusíme.
  3. Potom zalejeme litrom vývaru a zhruba 10 minút povaríme.
  4. V smotane rozšľaháme lyžicu múky, nalejeme do polievky, aby sme ju zahustili, a ešte krátko povaríme.
  5. Polievku odstavíme z platne. Rozmiešame žĺtky a za stáleho miešania ich vlejeme do polievky.
  6. Ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.

Kapustová polievka so smotanou www.jenprozeny.cz

Posypeme opraženou slaninou, nakrájanú na kocky a posekanou petržlenovou vňaťou.

Dusená kapusta

ingrediencie:

  • 1 veľká kel
  • cibuľa
  • trocha slaniny alebo slaniny
  • soľ
  • trocha múky na zaprášenia
  • korenie
  • cesnak
  • vajíčko

postup:

  1. Najskôr dáme kel do vriacej vody spariť a necháme ju prejsť varom.
  2. V hrnci si osmažíme na hrubo nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný slanina alebo slaninu a pridáme aj pokrájanú na prúžky a scedenú kapustu.
  3. Podlejeme vodou, osolíme a po zmäknutí zaprášime múkou.
  4. Potom zľahka okoreníme, pridáme cesnak a nakoniec rozšľahané vajce.

Dusená kapusta www.apetitonline.cz

Kapustové karbonátky s vločkami

ingrediencie:

  • 40 dkg kelu (môže byť aj polovica kelu a polovica karfiolu)
  • 10 dkg ovsených vločiek
  • soľ
  • 2 dkg tuku
  • 1 cibuľa
  • cesnak
  • 10 dkg čerstvých alebo sušených húb
  • 1 vajce

postup:

  1. Kel (alebo kel napoly s karfiolom) uvaríme v osolenej vode, scedíme a pomelieme alebo nadrobno nasekáme.
  2. Vločky uvaríme vo vode na kašu, necháme chvíľu vychladnúť a pridáme ku kapuste.
  3. Na tuku opražíme cibuľu, podusené huby a tiež pridáme ku kapuste.
  4. Všetko okoreníme cesnakom, osolíme, okoreníme, spojíme rozšľahaným vajcom a zahustíme strúhankou.
  5. Karbonátky obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a usmažíme.

kapustové karbonátky www.apetitonline.cz

Vhodnou prílohou je zemiaková kaša, napríklad s uhorkovým šalátom.

Plnené kapustové listy

ingrediencie:

  • 8 menších kapustových listov
  • 8 koliesok salámy
  • 8 plátkov syra
  • 2 paradajky
  • 2 cibule
  • horčica
  • soľ
  • korenie

postup:

  1. Kapustové listy uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať.
  2. Na každý list položíme koliesko salámy, potrieme horčicou, okoreníme, prikryjeme kolieskom cibule, plátkom paradajky a hore dáme plátok syra.
  3. Zabalíme ako závitok a pre spevnenie môžeme spichnúť špáradlom.
  4. Vložíme do tukom vymasteného pekáča a zapekáme asi 30 minút.

Plnené kapustové listy

Vhodnou prílohou je zemiaková kaša.

kapustové závitky

ingrediencie:

  • 1 kel
  • soľ

Plnka:

  • hubová praženica
  • údené mäso
  • syr
  • vajcia
  • vaječná praženice
  • cibuľa
  • tuk
  • múka
  • strúhanka

postup:

  1. Z kelu oddelíme potrebný počet väčších listov, mierne povaríme a necháme odkvapkať.
  2. Listy naplníme zmesou z údeného mäsa, praženicu, syra, varenými vajcami.
  3. Závitky zbalíme ako listová kabelka (kratšej strany preložíme k stredu a zabalíme)

kapustové závitky www.prozeny.cz

Závitky majú viac spôsobov ďalšie úpravy. Môžeme ich vložiť na panvicu sa spenenú cibuľou a podliať vývarom. Dusíme 25 minút.

Dajú sa tiež vložiť do pekáča, pokvapkať maslom či smotanou a zapiecť.

Môžeme ich tiež obaliť v trojobale alebo v cestíčku, a následné usmažiť.

Variant na naplnenie je tiež celá rada a vo výsledku záleží len na vašej fantáziu a chuti.

V prípade, že ste si kel obľúbili, určite vyskúšajte recepty s ružičkový kelom .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.