Kel strong> – pre niekoho je nepredstaviteľné toto slovo len vysloviť, pre niekoho je to zase lahôdka.
Mnoho ľudí však ani netušia, ako veľmi veľkým prínosom strong> môže byť pre naše zdravie. Strong>
Obsahuje totiž dôležité antioxidanty strong>, ako je vitamín C alebo Betakarotén strong>. Vďaka tomu ovplyvňuje pozitívne náš zrak strong> a posilňuje odolnosť našej pokožky. Strong>
Ak vás nepresvedčil ani fakt, ako veľmi môžete získať jedením kelu, stopercentne vás presvedčí týchto 6 receptov na prípravu vynikajúcich pokrmov z kelu. Strong>
Teplá kelový nátierka
ingrediencie:
- 1 menšia kel
- 4 vajcia
- 1 cibuľa
- 5 dkg droždia
- mlieko
- mleté čierne korenie
- soľ
postup:
- Kel povaríme, scedíme a nadrobno nasekáme.
- Nakrájanú cibuľu dáme speniť na tuk, pridáme rozdrobené droždie a smažíme, kým droždie nezačne voňať.
- Podlejeme trochou mlieka, pridáme kel a podusíme.
- Primiešame vyšľahané, osolené vajcia, okoreníme a miešame do zhustnutia.
www.kurzyatac.cz
Nátierku môžeme rozmixovať a teplú ju podávame s hriankami či tmavým chlebom. Strong>
Objavte podobné tipy
Kapustová polievka so smotanou
ingrediencie:
- 35 dkg kelu
- 1/2 hrnčeka sladkej smotany
- 5 dkg slaniny
- 2 lyžice masla
- 2 žĺtky
- 1 liter vývaru
- hladká múka
- korenie
- soľ
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
postup:
- Očistenú kapustu nakrájame na drobné kocky.
- Rozpustíme maslo v hrnci, vložíme kapustu a chvíľu dusíme.
- Potom zalejeme litrom vývaru a zhruba 10 minút povaríme.
- V smotane rozšľaháme lyžicu múky, nalejeme do polievky, aby sme ju zahustili, a ešte krátko povaríme.
- Polievku odstavíme z platne. Rozmiešame žĺtky a za stáleho miešania ich vlejeme do polievky.
- Ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.
www.jenprozeny.cz
Posypeme opraženou slaninou, nakrájanú na kocky a posekanou petržlenovou vňaťou.
Dusená kapusta
ingrediencie:
- 1 veľká kel
- cibuľa
- trocha slaniny alebo slaniny
- soľ
- trocha múky na zaprášenia
- korenie
- cesnak
- vajíčko
postup:
- Najskôr dáme kel do vriacej vody spariť a necháme ju prejsť varom.
- V hrnci si osmažíme na hrubo nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný slanina alebo slaninu a pridáme aj pokrájanú na prúžky a scedenú kapustu.
- Podlejeme vodou, osolíme a po zmäknutí zaprášime múkou.
- Potom zľahka okoreníme, pridáme cesnak a nakoniec rozšľahané vajce.
www.apetitonline.cz
Kapustové karbonátky s vločkami
ingrediencie:
- 40 dkg kelu (môže byť aj polovica kelu a polovica karfiolu)
- 10 dkg ovsených vločiek
- soľ
- 2 dkg tuku
- 1 cibuľa
- cesnak
- 10 dkg čerstvých alebo sušených húb
- 1 vajce
postup:
- Kel (alebo kel napoly s karfiolom) uvaríme v osolenej vode, scedíme a pomelieme alebo nadrobno nasekáme.
- Vločky uvaríme vo vode na kašu, necháme chvíľu vychladnúť a pridáme ku kapuste.
- Na tuku opražíme cibuľu, podusené huby a tiež pridáme ku kapuste.
- Všetko okoreníme cesnakom, osolíme, okoreníme, spojíme rozšľahaným vajcom a zahustíme strúhankou.
- Karbonátky obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a usmažíme.
www.apetitonline.cz
Vhodnou prílohou je zemiaková kaša, napríklad s uhorkovým šalátom.
Plnené kapustové listy
ingrediencie:
- 8 menších kapustových listov
- 8 koliesok salámy
- 8 plátkov syra
- 2 paradajky
- 2 cibule
- horčica
- soľ
- korenie
postup:
- Kapustové listy uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať.
- Na každý list položíme koliesko salámy, potrieme horčicou, okoreníme, prikryjeme kolieskom cibule, plátkom paradajky a hore dáme plátok syra.
- Zabalíme ako závitok a pre spevnenie môžeme spichnúť špáradlom.
- Vložíme do tukom vymasteného pekáča a zapekáme asi 30 minút.
Vhodnou prílohou je zemiaková kaša. Strong>
kapustové závitky
ingrediencie:
- 1 kel
- soľ
Plnka:
- hubová praženica
- údené mäso
- syr
- vajcia
- vaječná praženice
- cibuľa
- tuk
- múka
- strúhanka
postup:
- Z kelu oddelíme potrebný počet väčších listov, mierne povaríme a necháme odkvapkať.
- Listy naplníme zmesou z údeného mäsa, praženicu, syra, varenými vajcami.
- Závitky zbalíme ako listová kabelka (kratšej strany preložíme k stredu a zabalíme)
www.prozeny.cz
Závitky strong> majú viac spôsobov ďalšie úpravy. Môžeme ich vložiť na panvicu sa spenenú cibuľou a podliať vývarom. Dusíme 25 minút.
Dajú sa tiež vložiť do pekáča, pokvapkať maslom či smotanou a zapiecť.
Môžeme ich tiež obaliť v trojobale alebo v cestíčku, a následné usmažiť.
Variant na naplnenie je tiež celá rada a vo výsledku záleží len na vašej fantáziu a chuti. Strong>
V prípade, že ste si kel obľúbili, určite vyskúšajte recepty s ružičkový kelom .