Ochutnajte tie najzaujímavejšie recepty na šaláty z čerstvej i kyslej kapusty, po ktorých sa len zaprášia. Inšpirujte sa!

Hľadáte ideálnu prílohu k mäsu alebo len ľahkú desiatu? Perfektné sú recepty na kapustový šalát v rôznych variantoch.

Je to dokonalá pochúťka napríklad na rodinnú grilovačku, ale pokojne sa dá pripraviť len ako chuťovka k pečenému mäsu.

Potešte svojich rodinných príslušníkov aj priatelia niečím novým, neopozeraným, a hlavne dokonale chutným.

Určite máte svoje obľúbené kúsky, ktoré pripravujete pravidelne, ale čo keď medzi našimi receptami nájdete aj nejaký čo nepoznáte a radi ho vyskúšate?

Klasický kapustový šalát Coleslaw

Túto pochúťku asi nie je potrebné predstavovať. Je obľúbený, maximálne jednoduchý a hodí sa prakticky ku všetkému.

Vynikajúci je najmä k pečenému mäsku. Neváhajte si prezrieť aj recepty na pečené kurča . Ku kuriatku bude úplne dokonalou prílohou.

Ingrediencie:

  • 1 balenie zmesi na kapustový šalát coleslaw
  • 1/2 hrnčeka kvalitnej majonézy
  • 1 a 1/2 lyžice medu (kto nemá, môže nahradiť rovnakým množstvom kryštálového cukru)
  • 1 a 1/2 polievkové lyžice jablčného octu
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • V malej miske rozšľaháme majonézu, med, jablkový ocot a podľa chuti aj soľ.
  • Zmes na šalát coleslaw dáme na sito a prepláchneme. Necháme odkvapkať a potom preložíme do misy.
  • Zalejeme majonézovou zmesou, dôkladne premiešame a môžeme ihneď servírovať.
Domáce coleslaw s ľahkým dresingom.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Kapustový šalát s mrkvou

Lahodný, cenovo prijateľný pre všetkých, a hlavne prospešný nášmu zdraviu. Presne taký je tento zeleninový pokrm, ktorý vďaka luxusnej majonéze pohladí vaše chuťové poháriky. Pripravte ho na rodinnú oslavu alebo priateľom pri popoludňajšom posedení. Budú sa olizovať ešte na druhý deň.

Ingrediencie:

  • 800 g čerstvej bielej kapusty
  • 800 g čerstvej mrkvy
  • 2 hrnčeky lístkov čerstvého koriandra
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 polievkové lyžice horčice (môže byť aj 1 celá)
  • 2 – 3 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  • 1/4 – 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička morskej soli (prípadne podľa chuti)
  • 1 hrnček avokádového oleja

Postup:

  • Kapustu nakrájame na veľmi tenké prúžky, a to buď nástavcom na krájanie pri kuchynskom robote alebo ostrým nožom.
  • Mrkvu očistíme a tiež nakrájame na mrkvu. Oboje dáme do misy. Koriander umyjeme, očistíme a necháme vykvapkať.
  • Do vysokej nádoby dáme vajcia, horčicu, limetkovú šťavu, soľ, korenie a pomocou ponorného tyčového mixéra začneme mixovať a postupne pomaly prilievať olej v čo najtenšom prúde.
  • Mixujeme tak dlho, pokiaľ majonéza nezhustne. Akonáhle je majonéza hustá, odoberieme 4 polievkové lyžice do inej misky.
  • K tomu prisypeme 1 hrnček koriadrových listov a rozmixujeme mixérom. Keď je koriandrová majonéza hladká, pridáme čistú majonézu a premiešame.
  • Takto hotovú majonézu preložíme do misy s kapustou a mrkvou, dôkladne zamiešame a podľa potreby ešte dochutíme soľou či korením, prípadne oboma.

Tip: Ak si neviete rady s výberom toho správneho kuchynského pomocníka do ruky alebo vám ten starý doslúžil, prejdite si našu recenziu na tyčové mixéry a vyberte si nového parťáka.

Mrkvový šalát s kapustou na grilovanie s koriandrovo-limetkovou majonézou.
Zdroj: https://greenhealthycooking.com/

Pikantná chrenová zmes

Chrumkavá kapusta je snáď najlepšou surovinou, ktorú možno použiť na prípravu šalátu. Avšak keď mu ešte sekunduje ostrý chren, vynikajúca dijonská horčica a majonéza, nie je o luxusnú chuť núdze. Tento kapustový šalát vás rozhodne nakopne.

Ingrediencie:

  • 1 hlávka čerstvej bielej kapusty
  • 2 hrnčeky kvalitnej majonézy alebo obľúbeného šalátového krémového dresingu
  • 2 polievkové lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 vrchovatá lyžica dijonská horčica
  • 1 lyžica cukru kryštál (ak budeme dávať šalátový dresing, potom cukor vynecháme)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky zelerových semienok
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 jemne nasekaný strúčik cesnaku
  • 3 nakrájané stredne veľké mrkvy

Postup:

  • Ostrým nožom nakrájame hlávku kapusty na štvrťky a odstránime tvrdé časti (kostál).
  • Jednotlivé štvrťky nakrájame na čo najtenšie plátky a dáme do veľkej misy.
  • V inej miske zmiešame majonézu, nastrúhaný chren, jablkový ocot, horčicu, cukor, soľ, korenie a cesnak.
  • Dobre premiešanú zmes pridáme k nakrájanej kapuste, prihodíme mrkvu a dôkladne premiešame, aby sa všetky chute prepojili.
  • Môžeme ihneď podávať alebo dať na 3 – 4 hodiny vychladiť do chladničky.
Kapustový šalát s chrenom a dijonskou horčicou.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com/

Zeleninová misa s kôprom

Pokiaľ sa pustíme do prípravy tohto typu pokrmu, je potrebné si pamätať, že zelenina musí byť chrumkavá a dokonale čerstvá. Inak by nemal tú správnu chuť.

Ingrediencie:

  • 600 g savojskej kapusty nakrájanej na veľmi tenké plátky
  • 1 stredne veľká cibuľa na jemné plátky
  • 400 g čerstvého feniklu (očistený a nasekaný na jemné kúsky.
  • Ľadová voda + kocky ľadu
  • 1 šalátová uhorka nakrájaná nie tenké plátky
  • Soľ podľa chuti
  • 1 hrnček čerstvej smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1/2 hrnčeka nasekaného kôpru
  • 3 lyžice maku

Postup:

  • Pripravíme si tri misky s ľadovou vodou a ľadovými kockami. Do jednej vložíme nakrájanú kapustu, do druhej cibuľu a tretiu je pre fenikel. Necháme zeleninu 30 minút odstáť v ľadovom kúpeli.
  • Potom všetku zeleninu scedíme a dáme osušiť do odstredivky na šalát.
  • Osušenú zeleninu dáme do väčšej misy a zatiaľ odložíme nabok.
  • V inej miske premiešame nakrájanú uhorku s 2 lyžičkami soli a tiež zalejeme ľadovou vodou. Dáme na 30 minút odstáť a potom tiež vložíme do odstredivky.
  • Preložíme do misy k ostatnej zelenine.
  • Do misky od uhorky vlejeme smotanu s octom a našľaháme, aby bola hmota tuhá. Primiešame kôpor, mak a ochutíme soľou.
  • Nakoniec vmiešame kapustu, cibuľu, fenikel aj uhorku a môžeme ihneď podávať.
Šalát z kapusty, uhorky a feniklu s kôprom.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Šalát z kyslej kapusty

Je veľmi osviežujúci a je úžasný ku grilovanému mäsu. Tento typ kapusty máme väčšinou spojený s knedlom, bravčom, zelou, ale verte, že aj v tejto podobe si ho dokonale vychutnáte.

Ingrediencie:

  • 1 liter odkvapkanej kyslej kapusty
  • 1 hrnček na rezančeky nakrájaného zeleru
  • 1/2 hrnčeka zelenej a červenej papriky
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček bieleho octu
  • 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja (môže byť aj slnečnicový)
  • 1/4 lyžičky soli (prípadne aj viac ak sa vám bude zdať šalát málo slaný)

Postup:

  • Odkvapkanú kyslú kapustu dáme do veľkej misy.
  • Pridáme cibuľu, zeler, papriku a dáme na 20 minút do chladničky.
  • Medzitým dáme do malej misky olej, ocot aj cukor a pomocou šľahacej metličky dôkladne zmiešame.
  • Vyberieme z chladničky zeleninu, zalejeme pripravenou cukrovou zmesou a premiešame, aby sa všetky suroviny prepojili.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 24 hodín do chladničky, aby šalát odležal.
  • Nasledujúci deň už stačí naservírovať.
Luxusný kapustový šalát pripravovaný z kvalitnej kyslej kapusty.
Zdroj: https://homeinthefingerlakes.com/

Krčmová bašta na poľský spôsob

Vďaka tomuto receptu môžete vyskúšať jednoduchý pokrm, ktorý je alternatívou pochúťky podávanej v obľúbenej reštaurácii NorthWoods Inn Calirfornia.

Tá sa orientuje na poľskú a americkú kuchyňu. Tento kapustový šalát je rovnako ako mnoho iných poľských lahôdok tohto typu založený na báze octu a neobsahuje ani kvapku majonézy.

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky čerstvej červenej kapusty
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/2 hrnčeka + 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 3 lyžice cukru
  • 3/4 lyžičky cibuľového prášku
  • 2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička Lawryho korenené soli (v obchodoch ako Lawry’sSeasoned Salt)

Postup:

  • Kapustu rozdelíme na dve časti, pričom jednu nakrájame najemno, druhú nahrubo. Dáme do veľkej misy.
  • V malej miske najskôr rozšľaháme rastlinný olej, cukor a červený vínny ocot.
  • Potom primiešame cibuľový prášok, soľ, mleté čierne korenie a ochutenú soľ.
  • Zálievkou prelejeme nakrájanú kapustu a čo najlepšie premiešame.
  • Misu zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky.
  • Šalát necháme naležať 48 hodín. Kapusta sčervená, zmäkne a všetky chute sa prepoja.
  • Keď sa nechá odležať 4 až 5 dní, potom chutí úplne božsky. Len to chce takú dlhú trpezlivosť.

Tip: Ak sa vám nepodarí Lawryho korenenú soľ zohnať, skúste si vyrobiť svoju vlastnú doma. Táto soľ je vlastne zmes niekoľkých druhov korenia a soli.

Zmiešajte 6 polievkových lyžíc soli, 1/2 lyžičky sušeného tymiánu, 1/2 lyžičky majoránu, 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku, 2 a 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky, 1/4 lyžičky kari (alebo len kurkumy), 1 horčica, 1/4 lyžičky cibuľového prášku, 1/8 lyžičky sušeného kôpru, 1/2 lyžičky zelerovej soli.

Stačí len dôkladne zamiešať a uchovávať v uzavretej nádobe, ktorá naozaj veľmi dobre tesní, na chladnom, ale suchom mieste.

Sladkokyslý šalát z červenej kapusty podľa reštaurácie NorthWoods Inn California.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Vietnamský šalát

Kapusta je obľúbenou a pre mnohé domácnosti jednou zo zásadných surovín. Výhodou je, že táto zelenina má dlhú trvanlivosť. Môžete si hlávku rozdeliť na časti a používať do rôznych pokrmov. Pokiaľ jednotlivé časti vhodne zabalíme, vydržia pokojne aj 14 dní. Občas ho však musíme orosiť trochou vody.

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžičky svetlo hnedého cukru
  • 2 lyžičky ázijské rybie omáčky
  • Kôra a šťava z 1 limetky (dôkladne umyté)
  • 1/2 mletej papričky jalapeno (vrátane semien)
  • 1 mletý strúčik cesnaku
  • 4 lyžice arašidového oleja
  • 300 g tofu nakrájaného na 2 cm hrubé plátky
  • 1/2 hlávky strúhanej bielej kapusty
  • 1 veľká očistená a nastrúhaná mrkva
  • 1/3 – 1/2 hrnčeka hrubo nasekaných pražených solených arašidov
  • 2 lyžice nasekaného koriandra

Na ozdobu:

  • Arašidy
  • Koriander

Postup:

  • V menšej mise našľaháme 2 lyžice sójovej omáčky, hnedý cukor, 1/2 lyžičky rybej omáčky, šťavu aj kôru z limetky, papričku jalapeno a cesnak. Nakoniec zašľaháme ešte 3 lyžice arašidového oleja.
  • Tofu vyberieme z obalu a pomocou kuchynských papierových utierok osušíme.
  • Na veľkej panvici zohrejeme zvyšnú 1 lyžicu arašidového oleja a akonáhle sa začne trblietať, vložíme plátky tofu.
  • Necháme opekať 3 minúty, aby získalo zlatohnedý odtieň. Potom opatrne otočíme a pečieme ďalšie 2 minúty.
  • Medzitým si pripravíme tanier, na ktorý položíme papierové utierky a na tie potom naukladáme osmažené tofu.
  • Akonáhle sa prebytočný tuk vsiakne do papierových utierok, presunieme ho na doštičku.
  • Zmiešame zvyšné 1 a 1/2 lyžíc sójovej omáčky a 1/2 lyžičky rybej omáčky.
  • Touto zmesou potrieme tofu z oboch strán a potom ho nakrájame na rovnaké kúsky, ktoré budú tak akurát na zahryznutie.
  • Tofu preložíme do veľkej misy, prihodíme kapustu, mrkvu, arašidy a omáčku/zálievku, ktorú sme si pripravovali na začiatku.
  • Dôkladne premiešame a môžeme servírovať.
  • Pred podávaním ozdobíme arašidy a koriandrom.
Chrumkavý vietnamský kapustový šalát s restovaným tofu.
Zdroj: https://cooking.nytimes.com/

Pár zaujímavostí na záver

Základné druhy kapusty

Biele hlávkové je najčastejšie používané a rozdeľujeme ho na skoré, letné a jesenné. Hodí sa ako príloha, do polievky, na plnku, ale aj ako hlavný chod či do šalátov. Dokonca nájde uplatnenie aj v nejakom tom múčniku.

Červená kapusta je úplne nepostrádateľnou prílohou k pečenej kačici. Sekundujú mu pomaranče alebo jablká. Okrem kapustových šalátov, je to perfektná surovina do polievok, najmä do populárneho boršča. Dá sa tiež dusiť na víne s korením.

Oproti tomu pekinská kapusta má pretiahnutý tvar, pevné listy a oveľa jemnejšiu chuť ako klasická biela kapusta. V surovej forme je ideálnou prísadou do rôznych ázijských šalátov. Varené potom zapadne skvele do polievky a taktiež je vhodné na restovanie v rôznych pokrmoch.

Prečo konzumovať kapustu?

Pravidelnou konzumáciou dopĺňame nášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Kapusta je bohatá na vlákninu, vyniká nízkou kalorickou hodnotou, navyše neobsahuje cholesterol ani tuk.

Aké zdraviu prospešné látky nájdeme v kapuste?

  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B
  • Draslík
  • Vápnik
  • Chlór
  • Fosfor a mnoho ďalších.

Keď si navyše pripravíme kyslú kapustu, získame pomocníka v prevencii proti rakovine pľúc, hrubého čreva, pečene i prsníka. Obsahuje mikroorganizmy prospievajúce našej črevnej mikroflóre, zlepšuje celkové zažívanie a pomáha vstrebávať živiny.

Poznávame fenikel

Táto liečivá rastlina má aj u nás mnoho priaznivcov nielen pre jej typickú aromatickú vôňu aj chuť, ale aj kvôli vlastnostiam ktorými disponuje.

Podobá sa kôpru, pričom najviac sa vyskytuje v oblasti Stredozemného mora, ale aj v Prednej Ázii. V Českej republike sa mu darí na južnej Morave.

Využitie nájdeme ako pre listy, koreň či stopkatá časť, ale samozrejme aj pre plody. Najvyužívanejšie sú však jednoznačne feniklové semená.

Čo semená feniklu obsahujú?

  • Anethol
  • Silica
  • Fenylkarbónové kyseliny
  • Mastný olej
  • Flavonoidy
  • Kumaríny
  • Živica
  • Horčiny
  • Saponíny
  • Rutín
  • Vitamíny A, B, C, E a mnoho ďalších prospešných látok.

Prečo konzumovať fenikel?

  • Na posilnenie imunity/imunitného systému, je to tiež čisto prírodný antioxidant.
  • Pomáha s podporou normálneho a úplne prirodzeného trávenia aj s normálnou funkciou dýchacieho systému.
  • Je to stimulant na tvorbu materského mlieka.
  • Uľahčuje pri vykašliavaní a pomáha uvoľniť hlieny.
  • Má povzbudzujúce účinky do jedla.

Tip: Z feniklu sa dá vyrobiť skvelý čaj. Stačí len zaliať 2 lyžičky drvených semien feniklu 250 ml vriacej vody a nechať 15 minút lúhovať. Potom len precedíme a môžeme piť 3 x denne, keď sme prechladnutí. Tento čaj perfektne prečistí dýchacie cesty.

Aké sú druhy octu?

Ocot je nepostrádateľnou súčasťou každej domácnosti. Okrem toho, že je to vynikajúca pochutina do rôznych pokrmov, je to zároveň skvelý pomocník na domáce upratovanie. V kuchyni pomáha najmä pri konzervácii zeleniny, ale taká varená šošovka sa bez neho tiež nezaobíde.

  • Vínny ocot – na jeho výrobu sa používa červené alebo biele víno. Najkvalitnejšie sú tie, ktoré dozrievajú v drevenom sude. Tam môžu byť pokojne až 2 roky.
  • Jablčný ocot – jeho farba je žltohnedá a vyrába sa zásadne z jablčného muštu.
  • Balzamikový ocot – má špecifickú chuť aj arómu. Jeho domovinou je talianske Modena na severe krajiny. Na výrobu tohto druhu octu sa používa vylisované hrozno a to konkrétne z odrody trebbiano. Ak by sme chceli naozaj ten najlepší balzamikový ocot v tradičnej podobe, potom je to ten, čo zreje minimálne 12 rokov v drevených sudoch. Tu je nutné počítať aj s vyššou cenou, ktorá je porovnateľná s tými najkvalitnejšími a najlepšími vínami.
  • Ryžový ocot – vyrába sa svetlý, červený a tmavý. Tmavý variant je najpoužívanejší v Číne. Svetlá verzia sa väčšinou pridáva do zálievok na šalát alebo do ryže na suši.
  • Liehový ocot – hovorí sa mu tiež kvasný a vzniká tak, že sa nechá kvasiť riedený etanol. Má všestranné použitie, či už ako prísada do nápojov vďaka tomu, že má podobnú vôňu a chuť ako kyselina citrónová, alebo ako prostriedok na upratovanie. Skvele tiež vyčistí práčku alebo okná.
  • Sladový ocot – ako už názov napovedá, hlavnou surovinou je jačmeň a jeho zladovanie. Tým dochádza k premene škrobu obsiahnutého v zrne na tzv. maltózu, čo je vlastne sladový cukor. Potom sa z neho v podstate uvarí niečo ako kvasené pivo. Počká sa až zoctovatí a ocot sa potom nechá zrieť, až kým nemá svetlo hnedé sfarbenie.

V receptoch taktiež narazíte na názov tofu, čo je obľúbená surovina ázijskej kuchyne. Pozrite sa, ako sa vlastne vyrába.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.