Mleté mäso má jednu veľkú výhodu! Alebo možno dve.
Jednak spracujete aj menej kvalitné mäsové odrezky a jednak je rýchlo uvarené.
Preto karbonátky patrí k obľúbeným pokrmom, ktoré môžu byť vďaka použitým ingredienciám zakaždým iné. Trebárs aj zeleninové.
Nechajte sa inšpirovať našimi obľúbenými recepty na fašírky, z ktorých si vyberie naozaj každý.
kapustové karbonátky
Kombinácia mletého mäsa a kelu je dokonalá.
INGREDIENCIE
- 400 g mletého mäsa
- 400 g kelu
- 1 cibuľa
- cesnak podľa chuti
- soľ
- žemľa
- 7 lyžíc mlieka
- olej
- strúhanka
- mleté čierne korenie
- majoránka
- polohrubá múka
POSTUP
- Kel umyjeme a v osolenej vode uvaríme domäkka.
- Potom kel pomelieme alebo nasekáme na veľmi drobné kúsky.
- Do misy dáme mleté mäso a nasekanú kapustu.
- Doplníme žemlí namočenú v mlieku.
- Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú cibuľu.
- Pridáme vajce a podľa potreby aj strúhanku.
- Z mäsovej zmesi vytvarujeme karbonátky, ktoré obaľujeme v polohrubej múke.
- Na panvici rozohrejeme olej a v ňom karbonátky pomaly usmažíme z oboch strán.

Karbonátky z mletého mäsa
Klasika, ktorá nikdy nesklame, sú karbonátky z mletého mäsa, ktoré pozná takmer každý.
INGREDIENCIE
- 500 g mletého mäsa
- 1 žemľa
- 3 lyžice mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- majoránka
- rasca
- 2 vajcia
- strúhanka
POSTUP
- Mleté mäso dáme do misky.
- Žemľu namočíme v mlieku a necháme napučať.
- Žemľu pridáme k mletému mäsu a zamiešame.
- Osolíme, okoreníme, dochutíme majoránom a rascou.
- Pridáme 2 vajcia a zmes dobre premiešame.
- Potom z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji.

karfiolové karbonátky
Karbonátky možno pripravovať tiež zo zeleniny. Výborne sa pre tento prípad hodí aj karfiol.
INGREDIENCIE
- 1 karfiol
- asi 100 g mäkkej salámy
- 2 vajcia
- strúhanka
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP
- Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme domäkka.
- Potom karfiol roztlačíme.
- Karfiol dáme do misky, pridáme vajce, strúhanku, nakrájaný salámu.
- Osolíme a okoreníme.
- Tvoríme karbonátky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.
Objavte podobné tipy
brokolicové karbonátky
Nemusíte brokolicu? Skúste ju v karbonátku a uvidíte, že vám budú chutiť.
INGREDIENCIE
- 500 g brokolice
- 2 vajcia
- strúhanka
- polohrubá múka
- 1 cibuľa
- cesnak
- olej
- soľ
- korenie
POSTUP
- Brokolicu rozoberieme na ružičky a v osolenej vode ju uvaríme domäkka.
- Potom brokolicu nasekáme nožom na drobné kúsky, ktoré dáme do misky.
- Pridáme prelisovaný cesnak, vajcia, strúhanku.
- Osolíme a okoreníme.
- Z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v polohrubej múke.
- Karbonátky usmažíme na panvičke na oleji dozlatista.

Cuketové karbonátky
Ideálny zeleninou k príprave karbonátok je tiež cuketa.
INGREDIENCIE
- 2 mladé cukiny
- 2 vajcia
- strúhanka
- cesnak
- majoránka
- korenie
- soľ
- 100 g tvrdého syra
POSTUP
- Mladú cuketu umyjeme, lúpať ju ani nemusíme a nastrúhame ju.
- Cuketu dáme do misky, pridáme nastrúhaný syr, strúhanku, vajcia.
- Osolíme a okoreníme a ochutíme majoránom a hmotu dobre prepracujeme.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame na oleji dozlatista z oboch strán.

rybie fašírky
Ak máte radi rybie mäso, nemusíte báť sa ho použiť na prípravu karbonátok.
INGREDIENCIE
- 300 g mrazených rybích filet
- soľ
- korenie
- majoránka
- 2 vajcia
- polohrubá múka
- strúhanka
- olej
POSTUP
- Rybie filé necháme rozmraziť a nasekáme ho na jemné kúsky.
- Dáme do misky a pridáme vajce, strúhanku, soľ, korenie a majoránku.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v múke.
- Karbonátky osmažíme na oleji z oboch strán dozlatista.

hubové karbonátky
Doniesli ste si z lesa košík húb a neviete, čo s nimi? Potom neváhajte a pripravte si výborné hubové karbonátky.
INGREDIENCIE
- 500 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
- majoránka
- rasca
- strúhanka
- polohrubá múka
- olej
POSTUP
- V kastróle na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu.
- Huby umyjeme a očistíme a nakrájame na drobné kúsky, ktoré pridáme k cibuli v kastróla.
- Osolíme a okoreníme a ochutíme majoránom.
- Podusíme domäkka.
- Ako sú huby mäkké, zahustíme je strúhankou a tvarujeme fašírky.
- Karbonátky obalíme v múke a smažíme na oleji dozlatista z oboch strán.

Ak vám zachutili práve hubové karbonátky, skúste niektoré z troch receptov na hubové karbonátky na našom webe s receptami.