Mäsové rezance – rýchly obed i večera

Chcete rýchlo pripraviť masové jedlo? Máte doma korenie, kúsok údeniny alebo syra, huby, zeleninu či ovocie?

Potom určite uspejete s niektorým z receptov na masové rezančeky , ktoré možno pripravovať v hrnci na platni, v pekáčiku v rúre alebo pre skutočné zrýchlenie v tlakovom hrnci.

Receptov na výber je nepreberné množstvo, zapojiť môžete aj vlastnú fantáziu pri dodržaní základných zásad.

V tomto článku vás zoznámime s tromi. Najskôr ale poďme správne mäso vybrať a pripraviť.

výber mäsa

Mäsové rezančeky môžeme pripravovať ako z kvalitnejších druhov mäsa, u hovädzieho predovšetkým z roštenky, u bravčového z kotlety alebo stehna , ako aj z tých ostatných, kam patrí napríklad zadné hovädzie alebo bravčové pliecko.

Dalo by sa použiť aj predné hovädzie, ale tam potom radšej krájame mäso na kocky, aby sa nerozpadal na vlákna. Bravčový bôčik je na dusenie príliš tučný, ten si ponecháme na pečenie. Samozrejme môžeme využiť kuracie a morčacie mäso či vykosteného králika. S rybím mäsom musíme zaobchádzať opäť opatrne, aby sa pri dusení nerozpadlo.

Príprava mäsa

Mäso vopred umyjeme, osušíme, zbavíme prípadných nežiaducich blán, tučných okrajov a nakrájame je cez vlákno na rezance asi 1-2 x 4 cm.

Mäso potom osolíme, okoreníme a premiešame. Môžeme ich vopred aj marinovať niekoľko hodín alebo do druhého dňa v niektorej z vhodných marinád, mäso tým skrehne a je skôr mäkké.

Kuracie masové rezance v sezame

Sezam sa ku kuraciemu mäsu skvele hodí. Vyskúšajte tieto rýchle kuracie rezančeky v sezame a presvedčte sa sami.

Podávať ich môžete s varenými alebo pečenými zemiakmi, ale aj s ryžu alebo hranolkami. Odporúčame šalát alebo zeleninovú oblohu, ktorá skvele doplní masové rezance.

Jedlo sa veľmi hodí, keď potrebujete rýchlo uvariť. Kuracie rezance pripravíte behom desiatich minút.

INGREDIENCIE

pre dve osoby

  • 2 kuracie prsia
  • sójová omáčka na dochutenie
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice sezamu
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Kuracie mäso nakrájame na rezance, osolíme, okoreníme, pridáme sladkú papriku.
  2. Na panvici rozohrejeme olej a sprudka na ňom necháme zatiahnuť mäso.
  3. Mäso osolíme, okoreníme a pokvapkáme sójovou omáčkou.
  4. Podlejeme 1/2 deci vody a dusíme kým sa voda nevyvarí.
  5. Po vyvarení vody pridáme do panvice 1 lyžicu oleja.
  6. Do panvice nasypeme sezamové semienka, premiešame s mäsom a necháme ešte dve minúty opekať. Nezabúdame miešať, aby sa sezamové semienka nepripálila.

Kuracie mäso na rezančeky s hranolkami a zeleninovou oblohou

Kuracie mäso so zeleninou

Kuracie mäso so zeleninou na štýl ázijskej kuchyne je skvelé s ryžou. Navyše ho pripravíte behom chvíle a nemusíte tak v kuchyni tráviť dlhé hodiny.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 2 kusy kuracích pŕs
  • 1 malá cibuľa
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 jarná cibuľka
  • chilli paprička podla chuti
  • 1 lyžica medu
  • sójová omáčka
  • soľ
  • korenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Kuracie prsia nakrájame na rezance, cibuľu na väčšie kusy (cca 1-2 centimetre veľké kocky), jarnú cibuľku nadrobno vrátane zelenej časti, papriku na kocky a chilli papričku v množstve podľa chuťou na malé kúsky.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame v mise so sójovou omáčkou, 2 lyžicami oleja a medom. Okoreníme, osolíme a necháme odležať v chladničke minimálne hodinu.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom celú zmes.
  4. Podávame najlepšie s ryžou, môžeme dozdobiť kúskom petržlenovej vňate.

Kuracie mäso s cibuľou, paprikou a ďalšie zeleninou

Bravčové mäso na rezančeky v paradajkovej omáčke

Pre tento recept je vhodné bravčové i hovädzie mäso. Ideálne stehno alebo pliecko, z hovädzieho potom hovädzie zadné či roštenec.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 250 – 300 g mäsa
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán a rozmarín na dochutenie
  • soľ
  • korenie
  • olej na restovanie

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme do sklovata.
  2. Pridáme na rezance alebo kocky nakrájané mäso a sprudka orestujeme.
  3. Pridáme paradajkový pretlak a 1 deci vody a dôkladne zamiešame.
  4. Ochutíme roztlačeným cesnakom, majoránkou, rozmarínom, soľou a korením.
  5. Necháme dusiť pod pokrievkou 20-25 minút kým mäso nezmäkne.
  6. Podávame s ryžou, cestovinami alebo šťouchanými zemiaky.

Bravčové mäso na rezančeky v paradajkovej omáčke s ryžou

Chuť týchto receptov na mäso na rezančeky vynikne, keď vyberiete kvalitné mäso a dôkladne ho podusíte či osmažíme. Pokiaľ máte radi štipľavé jedlá, neváhajte pridať do každého z nich viac chilli papričky alebo sušeného chilli korenie.

Všetky tieto neodolateľné recepty môžete podávať so zeleninovým šalátom. Určite k nim vyskúšajte svieže šaláty z čerstvej zeleniny , ktorým hovädzie, kuracie aj bravčové masovej rezančeky doplníte o potrebnú, zdraviu prospešnou zeleninu.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.