6 skvelých receptov na rezančeky z hovädzieho mäsa, ktoré skrátka musíte vyskúšať

Hovädzie mäso obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín.

Tiež celý rad živín, minerálnych prvkov a vitamínov.

Jeho nevýhodou ale môže byť dlhý proces prípravy.

Preto je ideálne kúpiť kvalitný kúsok a pokrájať ho na drobné kúsky, ktoré sú hotové behom chvíľky.

Pozrite sa na celosvetovo obľúbené recepty na hovädzie rezančeky a inšpirujte sa.

Hovädzie Stroganov

Recept na hovädzie rezančeky Stroganov má pôvod v ruskej kuchyni. Pre svoju ľahkú a rýchlu prípravu býva tiež označovaný ako minútkový guláš.

Ingrediencie

  • 400 g hovädzie sviečkové
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica múky
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 60 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky
  • ½ lyžice dijonskej horčice
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Mäso pokrájajte na rezančeky, cibuľu a cesnak na drobno, šampiňóny na plátky.
  • V hlbokej panvici rozohrejte olej, potom pridajte mäso a za občasného miešania dve minúty opekajte.
  • Opečené mäso vyberte z panvice, prikryte a dajte bokom.
  • Do panvice pridajte maslo, cibuľu a šampiňóny a opekajte asi 8 minút, kým huby nepustia vodu.
  • Pridajte cesnak a nechajte rozvoňať.
  • Poprášte múkou a zhruba minútu za stáleho miešania opekajte.
  • Zmes podlejte vývarom, poriadne od dna prepláchnite, pridajte smotanu na šľahanie a duste niekoľko minút.
  • Do misky s kyslou smotanou dajte dve lyžice omáčky z panvice a premiešajte, až potom ju pozvoľna vlejte do panvice.
  • Pridajte worcester, horčicu, soľ a korenie a opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorá sa z neho uvoľnila.
  • Premiešajte a pozvoľna priveďte do varu.
  • Podávajte so zemiakmi, s ryžou, s cestovinami alebo s hranolčekmi.
Kúsky mäsa a šampiňónov v smotanovej omáčke
Zdroj: natashaskitchen.com

Ako pripraviť najlepší guláš z hovädzieho mäsa? Inšpirujte sa v desiatich receptoch na poctivý guláš .

Hovädzie rezančeky po cigánsku

Skvelá kombinácia zeleninovej omáčky a krehkého mäsa. S domácou knedľou je to úplná lahoda.

Ingrediencie

  • 380 g hovädzieho stehna
  • 1 zelená paprika
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 100 g kyslej smotany
  • 1,5 lyžice údené papriky
  • 1 lyžica oleja
  • soľ
  • korenie
  • čerstvá petržlen na ozdobu

Postup

  • Mäso a papriku očistite a pokrájajte na plátky.
  • Vo väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte mäso a papriku a opekajte 3-4 minúty.
  • Pridajte paradajky z plechovky, premiešajte, znížte plameň a duste 10 minút.
  • Dochuťte soľou a korením a opatrne vmiešajte po jednotlivých lyžiciach vmiešajte kyslú smotanu.
  • Pokiaľ je omáčka príliš hustá môžete ju zriediť vodou.
  • Prehrejte, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s karlovarskou knedľou alebo s ryžou.
Mäsová omáčka so zeleninou s tromi karlovarskými knedľami
Zdroj: cookidoo.co.uk

Pikantné hovädzie rezančeky na kari

Indický recept ľahko pikantnej chuti, ktorú v prípade potreby môžete zjemniť. Stačí keď pridáte viac bieleho jogurtu.

Ingrediencie

  • 200 g hovädzie sviečkové
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka kájaných paradajok
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice masla
  • 1 kocka hovädzieho bujónu alebo 100 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 5 klinčekov
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice curry
  • ½ lyžičky škorice
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • ½ lyžičky koriandorvých semienok
  • 2 lístky šalvie
  • 1 sušená chilli paprička tejo
  • ½ lyžice cukru
  • soľ

Postup

  • Vo väčšej panvici rozpustite lyžicu masla, sprudka na ňom opečiete mäso nakrájané na rezančeky.
  • Keď mäso zhnedne vyberte ho (vrátane šťavy) z panvice a dajte bokom.
  • Do panvice dajte druhú lyžicu masla a pozvoľna na ňu osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • V mažiari rozdrvte najemno všetko korenie okrem bobkového listu a chilli papričky.
  • Keď cibuľa zosklovatia zasypte ju zmesou korenia, pridajte bobkový list, čili papričku a najemno nasekaný cesnak a krátko opražte.
  • Pridajte paradajky z plechovky, cukor a priveďte do varu.
  • Do panvice vráťte mäso a podlejte vývarom, príp. Bujónom rozpusteným v horúcej vode.
  • Prikryte pokrievkou a 20 minút duste na miernom plameni.
  • Potom vmiešajte jogurt, poprášte múkou, premiešajte a varte ešte 10 minút, kým omáčka zhustne.
  • Dochuťte soľou, v prípade potreby pridajte cukor alebo citrónovú šťavu.
  • Takto upravené hovädzie rezančeky podávajte s ryžou alebo s indickými plackami.
Indické curry s rezančekmi hovädzieho mäsa, posypané petržlenovou vňaťou
Zdroj: cosori.com

Udon rezance s mäsom a zeleninou

Recept na ázijské hovädzie rezančeky so zeleninou je krásne farebný, ľahký a hotový behom pár minút.

Ingrediencie

  • 200 g Udon rezancov (môžete použiť aj klasické vaječné alebo ryžové)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 g hovädzie sviečkové
  • 200 g šampiňónov
  • 2 mrkvy
  • ½ brokolica
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžička nasekaného zázvoru
  • 1 lyžička nasekaného cesnaku
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • soľ
  • korenie

Postup

  • V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, rybiu omáčku, nasekaný zázvor a cesnak, čili vločky, cukor a korenie a nechajte bokom.
  • Rezance uvarte podľa návodu.
  • Mäso nakrájajte na rezančeky, ružičky brokolice rozkrojte napoly, mrkvu a šampiňóny pokrájajte na plátky.
  • Vo veľkej panvici alebo vo woku rozohrejte olej a sprudka na ňom opečte mäso, 3-4 minúty, kým nezhnedne. Vyberte a dajte bokom.
  • Do panvice dajte zeleninu a sprudka orestujte, tak aby sa prehriala a pritom si zachovala svoju chrumkavosť.
  • Pridajte rezance, mäso a pripravenú omáčku, starostlivo premiešajte a môžete podávať.

Alebo môžete postupovať podľa videoreceptu:

Zmes rezancov, zeleniny a mäsa vo veľkej nerezovej panvici
Zdroj: damndelicious.net

Máte radi ázijskú kuchyňu? Vyskúšajte recepty na rezance Pad thai .

Rezančeky z hovädzieho mäsa na červenom víne

S francúzskym receptom na mäso podusené vo víne budete zaručene oslavovať úspech.

Ingrediencie

  • 300 g hovädzieho stehna
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lyžice múky
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica masla

Postup

  • Mäso nakrájajte na prúžky, šalotku a cesnak na drobno.
  • V väčšej panvici rozohrejte olej a maslo, pridajte cibuľu a mäso a pozvoľna opečte kým sa mäso nezatiahne a cibuľa nezhnedne.
  • Pridajte cesnak, pretlak a tymián, premiešajte a krátko opečte.
  • Podlejte vínom, premiešajte a povarte.
  • Prilejte vývar, zakryte pokrievkou a na miernom plameni duste 20 minút.
  • Zaprášte múkou, premiešajte a ešte 10 minút povarte.
  • Dochuťte soľou a korením a podávajte so zemiakovou kašou alebo so šťouchanými zemiakmi.
Kúsky hovädzieho mäsa v omáčke z červeného vína
Zdroj: recipetineats.com

Pestrý šalát s hovädzím a avokádom

Hľadáte ľahkú a pritom výživnú večeru? Tento nutrične bohatý šalát s rezančekmi z hovädzieho mäsa vás určite poteší.

Ingrediencie

  • 1 plátok hovädzieho mäsa na steak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g cherry paradajok
  • 1 balenie mozzarelových guličiek
  • 1 avokádo
  • 1 hrsť rukoly
  • 1 hrsť poľníka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Na panvici rozpustite maslo, mäso osoľte, okoreňte a opečte z každej strany 3 minúty.
  • Vyberte z panvice a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Paradajky rozpoľte, avokádo olúpte a rozkrájajte na plátky, rukolu a valeriánku umyte.
  • Vo veľkej mise zmiešajte oba šaláty, paradajky, avokádo, olivový olej a balzamikový ocot. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Mäso rozkrájajte na veľmi tenké plátky a spolu s mozzarellou servírujte na šaláte. Podávajte samotné, alebo s opečenou bagetkou.
Tanier s listami šalátu, s paradajkami, kúskami avokáda a plátkami mäsa
Zdroj: taste.com.au

5 dôvodov prečo jesť hovädzie

  • Je skvelým zdrojom bielkovín.
  • Keď si vyberiete ten správny kúsok a vhodnú úpravu má hovädzie mäso nižší obsah tuku ako kuracie alebo bravčové.
  • Je bohaté na minerály (zinok, selén, fosfor, železo . . .).
  • Má vysoký obsah vitamínov skupiny B.
  • Obsahuje kreatín – látku, ktorá podporuje rast svalovej hmoty.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.