Leto sa blíži as ním aj sezóna jahôd.
Vyskúšajte naše dokonalé recepty na mascarpone s jahodami v 5 rôznych podobách.
Máme pre vás cheesecake rezy, penu aj pusinkovú roládu.
Pochutnáte si!
Jahody s čokoládou plnené mascarpone
Jahody plnené sladkou zmesou z mascarpone, citrónu a vanilky, poliate čokoládou a posypané orechy sú dokonalým zdravým dezertom vhodným na každú príležitosť!
Čo budete potrebovať
- 230 g mascarpone, mäkčeného
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- ½ lyžičky vanilky
- 3 lyžice práškového cukru
- 24 jahôd bez stopky
- 30 g polosladkej čokolády
- 2 lyžice jemne nasekaných orechov (akýkoľvek druh, ktorý preferujete)
Postup
- Do strednej misy pridajte mascarpone, citrónovú šťavu, vanilku a práškový cukor.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Naberte zmes do uzatvárateľného plastového vrecka a odstrihnite roh.
- Jahody vydlabajte a naplňte ich mascarpone zmesou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu.
- Rozpustenú čokoládu naberte do uzatvárateľného plastového vrecka, odstrihnite roh a čokoládou ozdobte mascarpone viď foto nižšie.
- Posypte nasekanými orechmi.
- Jahody uchovávajte v chladničke, kým nie ste pripravení podávať.
- Nechajte si chutiť!

K sladkému dezertu sa skvele hodí lahodná káva. Pozrite sa na naše recenzie 3 najobľúbenejších kávovarov Jura a zistite, prečo sú tak výnimočné.
Pusinková roláda s macerovanými jahodami
Toto je úplne božský letný dezert! Jemná pusinková roláda plnená jahodami a krémom z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami sa u vás stopercentne stane hitom.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 4 bielky
- 225 g práškového cukru
- 1 lyžička preosiatej kukuričnej múky
Na náplň:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml mascarpone
- preosiaty práškový cukor, podľa chuti
- 225 g jahôd (každú nakrájajte na 4 alebo 6 kúskov v závislosti od ich veľkosti)
- 1-2 listy bazalky natrhané najemno
Na macerované jahody:
- 225 g jahôd nakrájaných na plátky
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- ½ lyžičky balzamikového octu
- 3–4 listy bazalky natrhané najemno
Postup
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Do veľkej čistej misy dajte 4 bielky.
- Šľahajte bielky, kým vám nevznikne hustá zmes, z ktorej sa tvoria mäkké špičky.
- Za stáleho šľahania po lyžiciach pridajte 225 g práškového cukru.
- Pridajte kukuričnú múku a prešľahajte.
- Cesto vyklopte na vyložený plech a rozprestrite do roviny.
- Pečte 8 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 °C a pečte ďalších 8 minút.
- Na pracovnú plochu položte čistú utierku.
- Hore položte list papiera na pečenie.
- Vyberte cesto z rúry a obráťte na nový list papiera na pečenie.
- Nechajte 1-2 hodiny chladnúť.
- Prípravte si náplň.
- Šľahajte 150 ml smotany na šľahanie vo veľkej mise, kým nezačne hustnúť.
- Pridajte 150 ml mascarpone a premiešajte.
- Pridajte práškový cukor podľa chuti, po lyžičkách a premiešajte.
- Akonáhle cesto vychladne, jemne odlúpnite papier na pečenie od jeho základne.
- Krém rozotrite na cesto a ponechajte 2 cm okraj bez náplne na kratšej strane k vám a 1 cm okraj od najvzdialenejšieho krátkeho okraja.
- Navrch dajte 225 g pripravených jahôd a rovnomerne ich rozdeľte.
- Posypte trochou jemne natrhaných lístkov bazalky.
- Roládu rolujte z kratšej strany, ktorá je vám najbližšie.
- Na to použite papier na pečenie a utierku.
- Nebojte sa, pokiaľ roláda trochu praskne.
- Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
- Medzitým dajte 225 g nakrájaných jahôd do misy s 2 lyžičkami cukru a zamiešajte.
- Pridajte ½ lyžičky balzamikového octu a znova premiešajte.
- Nechajte 30 minút odstáť, aby jahody pustili trochu šťavy.
- Nenechávajte ich odstáť dlhšie ako 90 minút, pretože potom príliš zmäknú.
- Roládu preložte na servírovací tanier, poprášte trochou práškového cukru a podávajte s macerovanými jahodami.

Máme pre vás aj 10 najlepších receptov na kokosové pusinky ! Vychutnajte si každé sústo.
Objavte podobné tipy
Jahodová torta s krémom z mascarpone
Pripravte si túto veľkolepú maslovú tortu s mascarpone krémom prevoňaným pomarančom a čerstvými jahodami. Prekvapivo je aj ľahký na prípravu a vaša rodina aj hostia ho budú milovať!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 240 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 110 g masla, zmäknutého
- 200 g krupicového cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 170 g kyslej smotany
Na náplň:
- 450 g smotany na šľahanie
- 200 g krupicového cukru
- 1 balenie stužovača šľahačky
- 340 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice pomarančového likéru (voliteľne)
- 900 g jahôd zbavených listov
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte tukom 23 cm tortovú pružinovú formu.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej mise šľahajte maslo a cukor, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Jedno po druhom zašľahajte vajcia; po pridaní druhého vajca zastavte a oškrabte steny a dno misky a krátko premiešajte, aby sa začlenili všetky lepkavé zvyšky.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Do cesta pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozotrite do pripravenej formy a stierkou alebo nožom zarovnajte povrch.
- Tortu pečte 40 až 45 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte tortu z rúry a nechajte 10 minút chladnúť.
- Prejdite tenkou čepeľou okolo okrajov, aby ste ho uvoľnili zo strán, potom odopnite formu a vyberte tortu.
- Presuňte ho na mriežku, aby úplne vychladol.
- Šľahajte hustú smotanu, kým sa vám nevytvoria mäkké vrcholy.
- Zmiešajte 70 g cukru so stužovačom šľahačky a pridajte do smotany.
- Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Odoberte 1 a 1/2 šálky šľahačky a dajte bokom na ozdobenie vršku.
- V samostatnej miske vyšľahajte mascarpone so zvyšným cukrom, vanilkovým extraktom, pomarančovou kôrou a likérom do hladka.
- Do mascarpone zmesi vmiešajte šľahačku.
- Zúbkovaným nožom rozrežte tortu vodorovne na polovicu.
- Odstráňte hornú polovicu a dajte ju stranou.
- Vráťte spodnú polovicu na dno formy.
- Nasaďte na tortu boky formy a uzavrite okolo torty.
- Jahody nakrájajte zvisle na polovice a položte ich na tortu tak, aby sa rezné strany dotýkali stien formy.
- Stred torty naplňte celými jahodami a vršky zrežte tak, aby boli kratšie ako boky formy.
- Na jahody rozotrite náplň.
- Poklepte formou o pracovnú plochut, tým vyplníte prípadné medzery.
- Priklopte tortu hornou vrstvou, reznou stranou dole.
- Vršok torty potrite odloženú.
- V prípade potreby ozdobte ďalšími jahodami.
- Ihneď podávajte!

Citrónová pena z mascarpone s jahodovým pyré
Ľahko sladkastá našľahaná citrónová pena z mascarpone v kombinácii s kyslastým jahodovým pyré vytvára dokonalý krémový a dekadentný letný dezert. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na jahodové pyré:
- 2 šálky jahôd, olúpaných a nakrájaných
- 3 lyžice kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
Na penu:
- 170 g mascarpone
- 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- voliteľne na ozdobenie: nakrájané jahody, čerstvá citrónová kôra
Postup
- V strednom hrnci zahrievajte na strednom plameni jahody, cukor a citrón po dobu 10 minút.
- Jahody by mali byť zredukované na šťavnatú, bublinkovú „marmeládu“.
- Rozmixujte ponorným mixérom na hladšiu zmes.
- Nemusí byť dokonale hladká – ale pokiaľ ju chcete hladšiu, stačí ju pretlačiť cez jemné sito, aby ste odstránili semienka.
- Dajte do chladničky chladiť, zatiaľ čo budete pripravovať penu.
- V strednej miske zmiešajte mascarpone a 1 lyžicu cukru a pomocou ručného alebo stolného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nespoja.
- V ďalšej miske zmiešajte smotanu na šľahanie, 1/2 lyžice cukru, vanilku a soľ a pomocou ručného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Smotanovú zmes spolu s citrónovou šťavou vmiešajte do zmesi mascarpone.
- Lyžicou naložte zmes do cukrárskeho vrecka.
- Pripravte si dva poháre a začnite zostavovať dezert.
- Do každého pohára naložte jahodového pyré, potom vrstvu peny a opakujte ešte dvakrát, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
- Posypte na kocky nakrájanými jahodami a/alebo čerstvou citrónovou kôrou a podávajte.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše ďalšie najsladšie jahodové recepty ! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa.
Jahodové cheesecake rezy
Tieto luxusné nepečené rezy z mascarpone si zamilujete! Korpus z BeBe sušienok, ľahučký krém s nádychom mäty a macerované jahody dohromady tvoria výborný dezert, ktorý jednoducho musíte ochutnať.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 140 g BeBe sušienok, drvených
- 50 g trstinového cukru
- 6 lyžíc masla, rozpusteného
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na krém:
- 120 ml smotany na šľahanie
- 230 g mascarpone
- 30 g práškového cukru
- ¾ lyžičky mätového extraktu
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
Na topping:
- 450 g čerstvých jahôd nakrájaných na plátky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 3-4 vetvičky čerstvej mäty, nakrájané na malé kúsky
Postup
- Rozdrvte sušienky v kuchynskom robote alebo v sáčku so zipsom pomocou valčeka.
- V strednej miske zmiešajte rozdrobené sušienky a trstinový cukor a premiešajte.
- Potom pridajte rozpustené maslo a vanilku a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pevne zmes zatlačte na dno plechu 20 x 20 cm vyloženého papierom na pečenie.
- Dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať náplň.
- Ručným mixérom alebo stolným mixérom s nástavcom na šľahanie šľahajte smotanu na šľahanie do tuha, asi 2-3 minúty.
- Dajte bokom.
- V inej miske šľahajte mascarpone, práškový cukor, mätový extrakt a vanilkovú pastu na strednom stupni, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1-2 minúty.
- Potom pomocou stierky vmiešajte šľahačku.
- Zmes rozotrite na pripravený vychladnutý korpus.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie {ideálne chlaďte 2 hodiny pred podávaním}.
- Nakrájané jahody dajte do misy a posypte kryštálovým cukrom a čerstvou mätou.
- Premiešajte a nechajte odležať a macerovať asi 30 minút.
- Zdvihnite cheesecake z plechu pomocou papiera na pečenie.
- Nakrájajte na rezy a potom na ne navrstvite nakrájané jahody (nezabudnite scediť všetku nahromadenú šťavu z jahôd).
- Nechajte si chutiť!

Mascarpone je nám známe najmä z klasického talianskeho dezertu tiramisu. Vedeli ste ale, že je tento syr neskutočne všestanný a perfektne sa vyníma aj v slaných pokrmoch alebo dokonca polievkach? Prečítajte si náš obsiahly článok o mascarpone a objavte všetky jeho skryté stránky a spríjemnite si svoj kulinársky a chuťový zážitok!
A ako vám naše dnešné recepty jahodovej mascarpone chutili? Napíšte nám do komentárov!