Vynikajúce recepty na kombináciu jahôd s mascarpone v 5 variantoch. Vyskúšajte ich všetky!

Leto sa blíži as ním aj sezóna jahôd.

Vyskúšajte naše dokonalé recepty na mascarpone s jahodami v 5 rôznych podobách.

Máme pre vás cheesecake rezy, penu aj pusinkovú roládu.

Pochutnáte si!

Jahody s čokoládou plnené mascarpone

Jahody plnené sladkou zmesou z mascarpone, citrónu a vanilky, poliate čokoládou a posypané orechy sú dokonalým zdravým dezertom vhodným na každú príležitosť!

Čo budete potrebovať

  • 230 g mascarpone, mäkčeného
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky vanilky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 24 jahôd bez stopky
  • 30 g polosladkej čokolády
  • 2 lyžice jemne nasekaných orechov (akýkoľvek druh, ktorý preferujete)

Postup

  • Do strednej misy pridajte mascarpone, citrónovú šťavu, vanilku a práškový cukor.
  • Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Naberte zmes do uzatvárateľného plastového vrecka a odstrihnite roh.
  • Jahody vydlabajte a naplňte ich mascarpone zmesou.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu.
  • Rozpustenú čokoládu naberte do uzatvárateľného plastového vrecka, odstrihnite roh a čokoládou ozdobte mascarpone viď foto nižšie.
  • Posypte nasekanými orechmi.
  • Jahody uchovávajte v chladničke, kým nie ste pripravení podávať.
  • Nechajte si chutiť!
Jahody plnené sladkou zmesou z mascarpone, citróna a vanilky, poliate čokoládou a posypané orechy na tanieriku.
www.the-girl-who-ate-everything.com

K sladkému dezertu sa skvele hodí lahodná káva. Pozrite sa na naše recenzie 3 najobľúbenejších kávovarov Jura a zistite, prečo sú tak výnimočné.

Pusinková roláda s macerovanými jahodami

Toto je úplne božský letný dezert! Jemná pusinková roláda plnená jahodami a krémom z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami sa u vás stopercentne stane hitom.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 4 bielky
  • 225 g práškového cukru
  • 1 lyžička preosiatej kukuričnej múky

Na náplň:

  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml mascarpone
  • preosiaty práškový cukor, podľa chuti
  • 225 g jahôd (každú nakrájajte na 4 alebo 6 kúskov v závislosti od ich veľkosti)
  • 1-2 listy bazalky natrhané najemno

Na macerované jahody:

  • 225 g jahôd nakrájaných na plátky
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • ½ lyžičky balzamikového octu
  • 3–4 listy bazalky natrhané najemno

Postup

  • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Do veľkej čistej misy dajte 4 bielky.
  • Šľahajte bielky, kým vám nevznikne hustá zmes, z ktorej sa tvoria mäkké špičky.
  • Za stáleho šľahania po lyžiciach pridajte 225 g práškového cukru.
  • Pridajte kukuričnú múku a prešľahajte.
  • Cesto vyklopte na vyložený plech a rozprestrite do roviny.
  • Pečte 8 minút.
  • Znížte teplotu rúry na 160 °C a pečte ďalších 8 minút.
  • Na pracovnú plochu položte čistú utierku.
  • Hore položte list papiera na pečenie.
  • Vyberte cesto z rúry a obráťte na nový list papiera na pečenie.
  • Nechajte 1-2 hodiny chladnúť.
  • Prípravte si náplň.
  • Šľahajte 150 ml smotany na šľahanie vo veľkej mise, kým nezačne hustnúť.
  • Pridajte 150 ml mascarpone a premiešajte.
  • Pridajte práškový cukor podľa chuti, po lyžičkách a premiešajte.
  • Akonáhle cesto vychladne, jemne odlúpnite papier na pečenie od jeho základne.
  • Krém rozotrite na cesto a ponechajte 2 cm okraj bez náplne na kratšej strane k vám a 1 cm okraj od najvzdialenejšieho krátkeho okraja.
  • Navrch dajte 225 g pripravených jahôd a rovnomerne ich rozdeľte.
  • Posypte trochou jemne natrhaných lístkov bazalky.
  • Roládu rolujte z kratšej strany, ktorá je vám najbližšie.
  • Na to použite papier na pečenie a utierku.
  • Nebojte sa, pokiaľ roláda trochu praskne.
  • Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
  • Medzitým dajte 225 g nakrájaných jahôd do misy s 2 lyžičkami cukru a zamiešajte.
  • Pridajte ½ lyžičky balzamikového octu a znova premiešajte.
  • Nechajte 30 minút odstáť, aby jahody pustili trochu šťavy.
  • Nenechávajte ich odstáť dlhšie ako 90 minút, pretože potom príliš zmäknú.
  • Roládu preložte na servírovací tanier, poprášte trochou práškového cukru a podávajte s macerovanými jahodami.
Pusinková roláda plnená jahodami a krémom z mascarpone na tanieriku.
www.onlycrumbsremain.com

Máme pre vás aj 10 najlepších receptov na kokosové pusinky ! Vychutnajte si každé sústo.

Jahodová torta s krémom z mascarpone

Pripravte si túto veľkolepú maslovú tortu s mascarpone krémom prevoňaným pomarančom a čerstvými jahodami. Prekvapivo je aj ľahký na prípravu a vaša rodina aj hostia ho budú milovať!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 240 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 110 g masla, zmäknutého
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 170 g kyslej smotany

Na náplň:

  • 450 g smotany na šľahanie
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 balenie stužovača šľahačky
  • 340 g mascarpone
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
  • 2 lyžice pomarančového likéru (voliteľne)
  • 900 g jahôd zbavených listov

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Vymažte tukom 23 cm tortovú pružinovú formu.
  • V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Vo veľkej mise šľahajte maslo a cukor, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
  • Jedno po druhom zašľahajte vajcia; po pridaní druhého vajca zastavte a oškrabte steny a dno misky a krátko premiešajte, aby sa začlenili všetky lepkavé zvyšky.
  • Vmiešajte vanilkový extrakt.
  • Do cesta pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto rozotrite do pripravenej formy a stierkou alebo nožom zarovnajte povrch.
  • Tortu pečte 40 až 45 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Vyberte tortu z rúry a nechajte 10 minút chladnúť.
  • Prejdite tenkou čepeľou okolo okrajov, aby ste ho uvoľnili zo strán, potom odopnite formu a vyberte tortu.
  • Presuňte ho na mriežku, aby úplne vychladol.
  • Šľahajte hustú smotanu, kým sa vám nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Zmiešajte 70 g cukru so stužovačom šľahačky a pridajte do smotany.
  • Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Odoberte 1 a 1/2 šálky šľahačky a dajte bokom na ozdobenie vršku.
  • V samostatnej miske vyšľahajte mascarpone so zvyšným cukrom, vanilkovým extraktom, pomarančovou kôrou a likérom do hladka.
  • Do mascarpone zmesi vmiešajte šľahačku.
  • Zúbkovaným nožom rozrežte tortu vodorovne na polovicu.
  • Odstráňte hornú polovicu a dajte ju stranou.
  • Vráťte spodnú polovicu na dno formy.
  • Nasaďte na tortu boky formy a uzavrite okolo torty.
  • Jahody nakrájajte zvisle na polovice a položte ich na tortu tak, aby sa rezné strany dotýkali stien formy.
  • Stred torty naplňte celými jahodami a vršky zrežte tak, aby boli kratšie ako boky formy.
  • Na jahody rozotrite náplň.
  • Poklepte formou o pracovnú plochut, tým vyplníte prípadné medzery.
  • Priklopte tortu hornou vrstvou, reznou stranou dole.
  • Vršok torty potrite odloženú.
  • V prípade potreby ozdobte ďalšími jahodami.
  • Ihneď podávajte!
Maslová torta s mascarpone krémom prevoňaným pomarančom a čerstvými jahodami.
www.kingarthurbaking.com

Citrónová pena z mascarpone s jahodovým pyré

Ľahko sladkastá našľahaná citrónová pena z mascarpone v kombinácii s kyslastým jahodovým pyré vytvára dokonalý krémový a dekadentný letný dezert. To jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

Na jahodové pyré:

  • 2 šálky jahôd, olúpaných a nakrájaných
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna

Na penu:

  • 170 g mascarpone
  • 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • voliteľne na ozdobenie: nakrájané jahody, čerstvá citrónová kôra

Postup

  • V strednom hrnci zahrievajte na strednom plameni jahody, cukor a citrón po dobu 10 minút.
  • Jahody by mali byť zredukované na šťavnatú, bublinkovú „marmeládu“.
  • Rozmixujte ponorným mixérom na hladšiu zmes.
  • Nemusí byť dokonale hladká – ale pokiaľ ju chcete hladšiu, stačí ju pretlačiť cez jemné sito, aby ste odstránili semienka.
  • Dajte do chladničky chladiť, zatiaľ čo budete pripravovať penu.
  • V strednej miske zmiešajte mascarpone a 1 lyžicu cukru a pomocou ručného alebo stolného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nespoja.
  • V ďalšej miske zmiešajte smotanu na šľahanie, 1/2 lyžice cukru, vanilku a soľ a pomocou ručného mixéra šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Smotanovú zmes spolu s citrónovou šťavou vmiešajte do zmesi mascarpone.
  • Lyžicou naložte zmes do cukrárskeho vrecka.
  • Pripravte si dva poháre a začnite zostavovať dezert.
  • Do každého pohára naložte jahodového pyré, potom vrstvu peny a opakujte ešte dvakrát, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
  • Posypte na kocky nakrájanými jahodami a/alebo čerstvou citrónovou kôrou a podávajte.
  • Užite si to!
Našľahaná citrónová pena z mascarpone s kyslastým jahodovým pyré v pohároch s vedľa položenými lyžičkami.
www.stressbaking.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie najsladšie jahodové recepty ! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa.

Jahodové cheesecake rezy

Tieto luxusné nepečené rezy z mascarpone si zamilujete! Korpus z BeBe sušienok, ľahučký krém s nádychom mäty a macerované jahody dohromady tvoria výborný dezert, ktorý jednoducho musíte ochutnať.

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 140 g BeBe sušienok, drvených
  • 50 g trstinového cukru
  • 6 lyžíc masla, rozpusteného
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 230 g mascarpone
  • 30 g práškového cukru
  • ¾ lyžičky mätového extraktu
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty

Na topping:

  • 450 g čerstvých jahôd nakrájaných na plátky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 3-4 vetvičky čerstvej mäty, nakrájané na malé kúsky

Postup

  • Rozdrvte sušienky v kuchynskom robote alebo v sáčku so zipsom pomocou valčeka.
  • V strednej miske zmiešajte rozdrobené sušienky a trstinový cukor a premiešajte.
  • Potom pridajte rozpustené maslo a vanilku a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Pevne zmes zatlačte na dno plechu 20 x 20 cm vyloženého papierom na pečenie.
  • Dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať náplň.
  • Ručným mixérom alebo stolným mixérom s nástavcom na šľahanie šľahajte smotanu na šľahanie do tuha, asi 2-3 minúty.
  • Dajte bokom.
  • V inej miske šľahajte mascarpone, práškový cukor, mätový extrakt a vanilkovú pastu na strednom stupni, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1-2 minúty.
  • Potom pomocou stierky vmiešajte šľahačku.
  • Zmes rozotrite na pripravený vychladnutý korpus.
  • Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie {ideálne chlaďte 2 hodiny pred podávaním}.
  • Nakrájané jahody dajte do misy a posypte kryštálovým cukrom a čerstvou mätou.
  • Premiešajte a nechajte odležať a macerovať asi 30 minút.
  • Zdvihnite cheesecake z plechu pomocou papiera na pečenie.
  • Nakrájajte na rezy a potom na ne navrstvite nakrájané jahody (nezabudnite scediť všetku nahromadenú šťavu z jahôd).
  • Nechajte si chutiť!
Nepečené jahodové rezy z mascarpone.
www.twosugarbugs.com

Mascarpone je nám známe najmä z klasického talianskeho dezertu tiramisu. Vedeli ste ale, že je tento syr neskutočne všestanný a perfektne sa vyníma aj v slaných pokrmoch alebo dokonca polievkach? Prečítajte si náš obsiahly článok o mascarpone a objavte všetky jeho skryté stránky a spríjemnite si svoj kulinársky a chuťový zážitok!

A ako vám naše dnešné recepty jahodovej mascarpone chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.