Pokiaľ ste zatiaľ nevyskúšali recepty na marlenkové guličky, potom je najvyšší čas.
Majú vynikajúcu chuť, sú jemné, mäkké a jeden kúsok vám rozhodne stačiť nebude.
Prekvapte svojich najbližších a nachystajte im pohostenie, za ktoré vás budú nosiť na rukách.
Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie varianty, o ktorých si myslíme, že vám určite prirastú k srdcu.
Klasické marlenka guličky
Zostalo vám cesto na medovník alebo snáď upečené medové perníčky, ktoré už nikto nechce? Rozhodne je škoda, niečo také vyhodiť. Jednoducho toto pečivo recyklujte a vyrobte z neho iné. Neváhajte a prejdite si recepty na medové perníčky , ktoré sa pre túto pochúťku perfektne hodia ako základ.
Ingrediencie:
Na základnú hmotu:
- 30 dkg medových perníčkov alebo cesta na medovník
- 8 dkg mletých vlašských orechov
- 5 dkg rozpusteného nesoleného masla
- Karamelový krém
- 100 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby)
Na karamelový krém:
- 18 dkg cukru
- 70 ml vody
- 150 ml smotany na šľahanie (aspoň 33 %)
Na krém:
- 125 g mascarpone
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
Na obalenie:
- Drobčeky z perníčkov alebo medového cesta
Postup:
- Najskôr si pripravíme karamelový krém, ktorý potrebujeme ako prísadu do základnej hmoty.
- Do hrnca dáme vodu, cukor a privedieme do varu, aby vznikol tmavý sirup. Nezabúdame miešať, aby sa to nepripálilo.
- Potom odstavíme z platne a za stáleho miešania pomaly prilievame smotanu. Musíme dať pozor, pretože zmes bude veľmi divoko bublať.
- Dôkladne premiešame a dáme vychladiť.
- Na náplň dáme do misky kondenzované mlieko, pridáme mascarpone a starostlivo premiešame, ideálne ručným mixérom na nízku rýchlosť.
- Dáme vychladiť minimálne na 1 až 2 hodiny do chladničky, aby sa náplň dobre tvarovala.
- Keď je náplň stuhnutá, vyberieme ju z chladničky a lyžičkou odoberáme malé kúsky a tvarujeme cca 1,5 cm veľké guličky.
- Pracujeme rýchlo, pretože náplň sa pod teplom rukou začne rozpúšťať. Hotové guličky dáme späť do chladničky na ďalšiu hodinu.
- Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobčeky, pridáme vlašské orechy, rozpustené maslo, hotový a vychladený karamelový krém a mlieko.
- Vypracujeme hmotu/cesto a lyžicu odoberáme vždy rovnako veľký kúsok, ktorý trochu sploštíme, položíme naň vždy jednu stuhnutú náplň v guličke a vytvarujeme marlenkovú guľôčku.
- Nakoniec obalíme v omrvinkách z perníčkov alebo medového cesta, záleží na tom, čo použijeme.

Objavte podobné tipy
Medové guličky marlenka
Ak milujete nepečené pečivo, určite s jeho prípravou nemusíte čakať až na Vianoce. Naopak si tento recept môžete pripraviť kedykoľvek v priebehu roka, napríklad na oslavu narodenín alebo na posedenie s priateľmi či rodinou.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 plechovka karamelizovaného salka (už hotové)
- 1 hrsť mletých vlašských orechov
- 50 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
- 180 g detských piškót
Na obalenie:
- Mleté vlašské orechy podľa potreby
Postup:
- Do misy dáme nadrobno rozdrvené piškóty, pridáme hotové salko, med, mleté orechy, zmäknuté maslo a vypracujeme hladkú hmotu.
- Pokiaľ je cesto veľmi riedke, pridáme ešte viac piškót, prípadne orieškov, naopak do veľmi hustého cesta prilejeme mlieko.
- Z hmoty odoberáme rovnako veľké kúsky, ktoré tvarujeme do guličiek.
- Pripravíme si guľôčku, do ktorej nasypeme mleté orechy a každú guľôčku v nich obalíme.
- Jednotlivé guličky ukladáme vždy po jednej do papierového košíčka.

Zdravé medovníkové guličky
Niekedy sa môže stať, že človeka prepadne chuť na niečo dobré, sladučké, ale zároveň v trochu zdravšom variante. To presne spĺňa tento vynikajúci recept, ktorý pohladí vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vykôstkovaných datlí
- 1 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 3 polievkové lyžice medu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice kokosovej múky
- 1 – 2 hrsti sušených brusníc, mandlí a tekvicových semienok (možno použiť aj slnečnicové semienka, hrozienka, vlašské orechy, ľanové semienko alebo čokoľvek iné)
Postup:
- Datle zalejeme vriacou vodou a necháme aspoň pol hodiny odstáť.
- Potom ich preložíme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sme ich mali namočené.
- Prisypeme ovsené vločky, kokosovú múčku, sušené brusnice, mandle aj semienka.
- Prilejeme rozpustený kokosový olej s medom a všetko dôkladne premiešame.
- Hmota by mala byť hustá a lepivá.
- Odoberáme kusy hmoty a tvarujeme z nej guličky (môžete si pomôcť lyžičkou na zmrzlinu)
- Necháme pár hodín oddýchnuť v chladničke a môžeme servírovať.

Tip: Vyskúšajte aj bezlepkové guličky marlenka . Sú tiež úplne vynikajúce.
Čo budete potrebovať:
460 g bezlepkových medových plátov + 30 g na obaľovanie, 250 g skaramelizovaného salka, 170 g čerstvého nesoleného masla, 1 – 2 polievkové lyžice medu.
Ako na to:
Rozmixujte medové pláty na drobčeky, dajte do misky, pridajte maslo, salko a med. Vypracujte hmotu, z ktorej odoberajte kúsky cesta a tvarujte do guličiek.
Dajte do mixéra 30 g plátov na obalenie a rozmixujte na jemné kúsky. V nich obaľujte jednotlivé guličky. Vkladajte do papierových košíčkov a nechajte v chladničke cca 30 – 60 minút odpočinúť. Až potom podávajte.
Pokiaľ ide o marlenkové guličky, tak to najlepšie, čo môžete použiť na ich výrobu je medovo-karamelová torta/korpus, ktorá sa už od roku 2003 vyrába aj u nás, aj keď pôvodne sa začal vyrábať o mnoho rokov skôr. Okrem samotnej torty sa vyrábajú ešte medové/marlenkové guličky, rolády, snacky a mnohé ďalšie cukrovinky. Patent má registrovaný Gevorg Avetisyan.