Ochutnajte vynikajúce recepty na medové guličky marlenka, po ktorých sa len zaprášia

Pokiaľ ste zatiaľ nevyskúšali recepty na marlenkové guličky, potom je najvyšší čas.

Majú vynikajúcu chuť, sú jemné, mäkké a jeden kúsok vám rozhodne stačiť nebude.

Prekvapte svojich najbližších a nachystajte im pohostenie, za ktoré vás budú nosiť na rukách.

Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie varianty, o ktorých si myslíme, že vám určite prirastú k srdcu.

Klasické marlenka guličky

Zostalo vám cesto na medovník alebo snáď upečené medové perníčky, ktoré už nikto nechce? Rozhodne je škoda, niečo také vyhodiť. Jednoducho toto pečivo recyklujte a vyrobte z neho iné. Neváhajte a prejdite si recepty na medové perníčky , ktoré sa pre túto pochúťku perfektne hodia ako základ.

Ingrediencie:

Na základnú hmotu:

  • 30 dkg medových perníčkov alebo cesta na medovník
  • 8 dkg mletých vlašských orechov
  • 5 dkg rozpusteného nesoleného masla
  • Karamelový krém
  • 100 ml mlieka (prípadne viac, podľa potreby)

Na karamelový krém:

  • 18 dkg cukru
  • 70 ml vody
  • 150 ml smotany na šľahanie (aspoň 33 %)

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka

Na obalenie:

  • Drobčeky z perníčkov alebo medového cesta

Postup:

  • Najskôr si pripravíme karamelový krém, ktorý potrebujeme ako prísadu do základnej hmoty.
  • Do hrnca dáme vodu, cukor a privedieme do varu, aby vznikol tmavý sirup. Nezabúdame miešať, aby sa to nepripálilo.
  • Potom odstavíme z platne a za stáleho miešania pomaly prilievame smotanu. Musíme dať pozor, pretože zmes bude veľmi divoko bublať.
  • Dôkladne premiešame a dáme vychladiť.
  • Na náplň dáme do misky kondenzované mlieko, pridáme mascarpone a starostlivo premiešame, ideálne ručným mixérom na nízku rýchlosť.
  • Dáme vychladiť minimálne na 1 až 2 hodiny do chladničky, aby sa náplň dobre tvarovala.
  • Keď je náplň stuhnutá, vyberieme ju z chladničky a lyžičkou odoberáme malé kúsky a tvarujeme cca 1,5 cm veľké guličky.
  • Pracujeme rýchlo, pretože náplň sa pod teplom rukou začne rozpúšťať. Hotové guličky dáme späť do chladničky na ďalšiu hodinu.
  • Rozmixujeme medové perníčky na jemné drobčeky, pridáme vlašské orechy, rozpustené maslo, hotový a vychladený karamelový krém a mlieko.
  • Vypracujeme hmotu/cesto a lyžicu odoberáme vždy rovnako veľký kúsok, ktorý trochu sploštíme, položíme naň vždy jednu stuhnutú náplň v guličke a vytvarujeme marlenkovú guľôčku.
  • Nakoniec obalíme v omrvinkách z perníčkov alebo medového cesta, záleží na tom, čo použijeme.
Domáce orechové guličky marlenka z perníčkov či medového cesta.
Zdroj: https://tuzrolpattant.reblog.hu

Medové guličky marlenka

Ak milujete nepečené pečivo, určite s jeho prípravou nemusíte čakať až na Vianoce. Naopak si tento recept môžete pripraviť kedykoľvek v priebehu roka, napríklad na oslavu narodenín alebo na posedenie s priateľmi či rodinou.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 plechovka karamelizovaného salka (už hotové)
  • 1 hrsť mletých vlašských orechov
  • 50 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
  • 180 g detských piškót

Na obalenie:

  • Mleté vlašské orechy podľa potreby

Postup:

  • Do misy dáme nadrobno rozdrvené piškóty, pridáme hotové salko, med, mleté orechy, zmäknuté maslo a vypracujeme hladkú hmotu.
  • Pokiaľ je cesto veľmi riedke, pridáme ešte viac piškót, prípadne orieškov, naopak do veľmi hustého cesta prilejeme mlieko.
  • Z hmoty odoberáme rovnako veľké kúsky, ktoré tvarujeme do guličiek.
  • Pripravíme si guľôčku, do ktorej nasypeme mleté orechy a každú guľôčku v nich obalíme.
  • Jednotlivé guličky ukladáme vždy po jednej do papierového košíčka.
Nepečené medové gule s orieškami a detskými piškótami.
Zdroj: https://najrecept.sk

Zdravé medovníkové guličky

Niekedy sa môže stať, že človeka prepadne chuť na niečo dobré, sladučké, ale zároveň v trochu zdravšom variante. To presne spĺňa tento vynikajúci recept, ktorý pohladí vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vykôstkovaných datlí
  • 1 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice kokosovej múky
  • 1 – 2 hrsti sušených brusníc, mandlí a tekvicových semienok (možno použiť aj slnečnicové semienka, hrozienka, vlašské orechy, ľanové semienko alebo čokoľvek iné)

Postup:

  • Datle zalejeme vriacou vodou a necháme aspoň pol hodiny odstáť.
  • Potom ich preložíme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sme ich mali namočené.
  • Prisypeme ovsené vločky, kokosovú múčku, sušené brusnice, mandle aj semienka.
  • Prilejeme rozpustený kokosový olej s medom a všetko dôkladne premiešame.
  • Hmota by mala byť hustá a lepivá.
  • Odoberáme kusy hmoty a tvarujeme z nej guličky (môžete si pomôcť lyžičkou na zmrzlinu)
  • Necháme pár hodín oddýchnuť v chladničke a môžeme servírovať.
Marlenkové guličky s vynikajúcou náplňou zo salka.
Zdroj: https://lapetit.sk

Tip: Vyskúšajte aj bezlepkové guličky marlenka . Sú tiež úplne vynikajúce.
Čo budete potrebovať:
460 g bezlepkových medových plátov + 30 g na obaľovanie, 250 g skaramelizovaného salka, 170 g čerstvého nesoleného masla, 1 – 2 polievkové lyžice medu.
Ako na to:
Rozmixujte medové pláty na drobčeky, dajte do misky, pridajte maslo, salko a med. Vypracujte hmotu, z ktorej odoberajte kúsky cesta a tvarujte do guličiek.

Dajte do mixéra 30 g plátov na obalenie a rozmixujte na jemné kúsky. V nich obaľujte jednotlivé guličky. Vkladajte do papierových košíčkov a nechajte v chladničke cca 30 – 60 minút odpočinúť. Až potom podávajte.

Pokiaľ ide o marlenkové guličky, tak to najlepšie, čo môžete použiť na ich výrobu je medovo-karamelová torta/korpus, ktorá sa už od roku 2003 vyrába aj u nás, aj keď pôvodne sa začal vyrábať o mnoho rokov skôr. Okrem samotnej torty sa vyrábajú ešte medové/marlenkové guličky, rolády, snacky a mnohé ďalšie cukrovinky. Patent má registrovaný Gevorg Avetisyan.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.