Recepty na koláče s marhuľami alebo na ktorom si pochutnáte vy?

Viete, že každodenná konzumácia marhúľ vám pomôže v boji proti starnutiu?

Kombinácia vitamínu C, A a fytonutrientov je pre pokožku totiž veľmi obohacujúca.

A vedeli ste, že 100 gramov marhúľ obsahuje iba 57 kalórií?

Tak prečo to nevyužiť a nevytvoriť z nich skutočné dobroty? To sú marhuľové koláče.

Marhuľový koláč s posýpkou

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 vajcia
  • marhule

Drobenka:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ hrnčeka cukru krupica
  • ½ hrnčeka masla izbovej teploty

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Ďalej si pripravte marhule – očistite ich, umyte a nakrájajte na polovice.
  • Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny.
  • Postupne pomaly pridávajte ostatné ingrediencie.
  • Hotové cesto nalejte do vopred pripravenej vymastenej formy na koláč.
  • Na cesto naskladajte polovice marhúľ a celý koláč zasypte pripravenou posýpkou z múky, cukru a masla.
  • Vložte do rúry a pečte do doby, než začne omrvinka zlátnuť.
koláč s marhuľami a posýpkou
Zdroj foto: epicurious.com

Marhuľový koláč s citrónovým nádychom

Neotáľajte a vyskúšajte tento recept na letné osvieženie.

Budete potrebovať:

  • 100 gramov polohrubej múky
  • 200 gramov cukru krupice
  • 100 gramov Solamylu
  • 5 žĺtkov
  • 5 bielkov
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • marhule

Postup prípravy:

  • Rúru predhrejte na 160 stupňov.
  • Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny.
  • Pomaly k nim pozvoľna zašľahávajte citrónovú kôru a šťavu, múku, Solamyl.
  • Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý do žĺtkovej zmesi opatrne vmiešajte.
  • Do pripravenej, vymastenej formy vylejte najskôr ⅓ cesta.
  • Na tú rozložte podľa ľubovôle marhule a zalejte ich zvyšnou časťou cesta.
  • Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút.
pečený koláč s marhuľami, trochou smotany a mandľami
Zdroj foto: bluecayenne.com

Koláč s marhuľami a tvarohom

Komu nevadí trošku zložitejšie recepty, rozhodne by mal vyskúšať tento recept s kyslou smotanou. Rozhodne za to stojí! Marhuľové koláče sú síce obľúbeným dezertom, pokiaľ ale chcete vyskúšať aj niečo iné, inšpirujte sa receptami na chutné sladké jedlá s marhuľami .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 ⅓ hrnčeka mandľovej múky
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 2 polievkové lyžice plátkov mandlí

Marhuľová náplň:

  • 250 gramov sušených marhúľ
  • 2 polievkové lyžice likéru Amaretto
  • 1 čajová lyžička krupicového cukru
  • 250 gramov mäkkého tvarohu
  • ¾ hrnčeka krupicového cukru
  • voda
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 vajcia

Krém z kyslej smotany:

  • 1 ½ hrnčeka kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • V miske zmiešajte mandľovú múku, hnedý cukor a mandle.
  • Pridajte rozpustené maslo a celú zmes vymiešajte vidličkou.
  • Pripravte si formu na koláč, ktorú vyložte papierom na pečenie.
  • Túto zmes natlačte do formy – môžete si pomôcť rukami.
  • Ďalej si začnite pripravovať krém z marhúľ.
  • Sušené marhule vložte do hrnca, zalejte trochou vody.
  • Marhule priveďte do varu a potom ich varte do zmäknutia – asi 10 minút.
  • Potom k nim prilejte Amaretto a oslaďte lyžičkou cukru.
  • Tvaroh, cukor, kyslú smotanu, kukuričný škrob a vanilkovú esenciu vyšľahajte.
  • Do šľahanej zmesi začnite postupne pridávať vajcia.
  • Akonáhle máte krém vyšľahaný, pridajte do neho dve polievkové lyžice marhuľovej zmesi – musia byť vychladnuté.
  • Takto pripravený koláč vložte do rúry na 45 minút.
  • Medzitým si do misy dajte zvyšné ingrediencie na krém z kyslej smotany – cukor, kyslá smotana a vanilkový extrakt.
  • Akonáhle uplynie doba pečenia, koláč z rúry vytiahnite a naneste naň tento krém.
  • Koláč pečte ďalších 8 minút.
  • Po upečení nechajte koláč vychladnúť, a nakoniec naň naneste zvyšnú zmes sušených marhúľ.
  • Pred podávaním koláč vložte do chladničky na 6 hodín.
pečený koláč s marhuľami as tvarohom posypaný sekanými mandľami
Zdroj foto: gracehillbandb.com

Kynutý marhuľový koláč inak

Nechajte sa inšpirovať receptom na skvelý koláč z marhúľ, ktorý sa od toho klasického značne líši.

Budete potrebovať:

  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia
  • ⅛ hrnčeka teplej vody
  • 165 gramov zmäknutého masla
  • ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • ¼ hrnčeka kyslej smotany
  • ¾ hrnčeka jemne nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
  • ½ hrnčeka cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ hrnčeka marhuľového džemu alebo čerstvého marhuľového pyré
  • ¼ lyžičky vínneho kameňa – kúpite v zdravej výžive
  • práškový cukor
  • ¼ hrnčeka jemne nasekaných mandlí alebo vlašských orechov

Postup prípravy:

  • Kvasnice rozpustite v ¼ hrnčeka teplej vody a odložte nabok.
  • Pripravte si formu na koláč – vyložte papierom na pečenie.
  • Múku s maslom ušľahajte, pridajte žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec droždie.
  • Všetko poriadne vymiešajte – cesto nechajte aspoň 20 minút pod utierkou nakysnúť.
  • Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.
  • Prvý diel cesta vložte do formy na koláč.
  • V miske zmiešajte nasekané orechy, cukor a škoricu – zmes nasypte na cesto vo forme.
  • Rozvaľkajte si druhý diel cesta, ktorým prikryte ten prvý diel.
  • Druhý diel cesta vo forme potrite marhuľovým džemom alebo marhuľovým pyré.
  • Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Tesne pred tým, než bude koláč dopečený, vyšľahajte bielky – pridajte do nich vínny kameň a postupne zašľahávajte práškový cukor – podľa chuti.
  • Tuhý sneh naneste na koláč, zasypte zvyšnými orechmi a vložte do rúry – sneh by mal pomaly zozlatnúť.
okrúhly pečený koláč s marhuľami
Zdroj foto: thespruceeats.com

Klasický kysnutý koláč s marhuľami

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 60 gramov cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 25 gramov droždia
  • 150 mililitrov vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 80 gramov masla
  • štipka soli
  • marhule

Drobenka:

  • 20 gramov hrubej múky
  • 20 gramov masla
  • 20 gramov cukru krupice

Postup prípravy:

  • Múku preosejte, vytvorte jamku a do nej rozdrobte droždie.
  • Zasypte lyžičkou cukru a zalejte menším množstvom vlažného mlieka.
  • Nechajte vzísť kvások.
  • Do hotového kvásku pridajte zvyšok cukru, vanilkový cukor, maslo, mlieko a soľ.
  • Vypracujte v hnetači hladké a vláčne cesto, ktoré nechajte 45 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Akonáhle cesto vykyslo, rozvaľkajte ho na plát asi 1 centimeter vysoký.
  • Vložte cesto na vopred pripravený plech.
  • Na cesto rozložte kúsky marhúľ a zasypte posýpkou.
  • Marhuľový koláč vložte do rúry a pečte na 180 stupňov asi 30 minút.
kysnutý koláč s marhuľami posypaný práškovým cukrom
Zdroj foto: belindajeffery.com.au

Rýchly koláč z marhúľ

Nestíhate? Potrebujete rýchlo pripraviť nejaký dobrý múčnik? Rozhodne siahnite po tomto recepte na marhuľové koláče. Jeho príprava nezaberie viac ako 15 minút.

Budete potrebovať:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 120 gramov cukru krupice
  • 125 gramov tuku
  • ⅛ litra mlieka
  • 1 vajce
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • marhule

Postup prípravy:

  • Vajcia s cukrom utrite do peny.
  • Postupne pridajte všetky ingrediencie okrem marhúľ a vymiešajte tak, aby sa ingrediencie spojili.
  • Pripravte si formu na koláč, môžete použiť aj plech.
  • Cesto do formy nalejte, položte naň umyté, očistené a na plátky nakrájané marhule.
  • Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte na 180 stupňov dozlatista.
okrúhly koláč s marhuľami
zdroj foto: parade.com

Koláč z marhuľovej výživy

Tak s týmto receptom rozhodne zabodujete nielen u dospelých, ale hlavne u detí. Zostalo vám stále dosť marhúľ? Nevešajte hlavu, poradíme vám, ako marhule zavariť .

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • 2 poháre detskej marhuľovej výživy

Postup prípravy:

  • Najskôr si rúru predhrejte na 170 stupňov.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny.
  • Pridajte postupne olej, múku, mlieko a prášok do pečiva.
  • Všetko zmiešajte dohromady.
  • Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  • Ten opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
  • Celé cesto vlejte do pripraveného plechu či formy.
  • Do cesta nalejte „cik cak“ detskú výživu.
  • Pečte dovtedy, kým koláč nezačne zlátnuť.
koláč z marhuľovej výživy so smotanovou polevou a posypaný kakaom
Zdroj foto: receptyschuti.cdnvio.eu

Pudingový koláč s marhuľami

Puding je skvelou prísadou do akéhokoľvek pečenia. Pokiaľ sa vám zacnelo po Vianociach, vyskúšajte recept na krehké rožky plnené pudingom.

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta – 2 kusy v balíčku
  • 1 balíček detských piškótov
  • marhuľový kompót
  • 3 vrecká vanilkového pudingu
  • 1 liter mlieka
  • 4 polievkové lyžice cukru kryštál

Postup prípravy:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Plát lístkového cesta rozvaľkajte a prekrojte na polovicu.
  • Pripravte si formu – ideálny bude klasický plech na pečenie.
  • Vyvaľkaný plát cesta uložte na vymastený a vysypaný plech a naň naskladajte piškóty – vypuklou stranou dole.
  • Marhule vysypte do sitka a nechajte odkvapkať.
  • Potom ich naskladajte na piškóty.
  • Ďalej si uvarte vanilkový puding – mlieko vlejte do hrnca, pridajte cukor a zahrievajte.
  • Akonáhle mlieko začína pomaly variť, vmiešajte doň rozpustené vrecká vanilkového pudingu.
  • Ešte teplý hotový puding nalejte na marhule.
  • Puding potom zakryte druhým zvyšným plátom cesta a vložte do rúry.
  • Pečte do doby, kým cesto nezezlátne.
pečený koláč s marhuľami
Zdroj foto: jeanniehayden.blogspot.com

Radi by ste si zaobstarali kávovar do vašej domácnosti. Mrknite na recenziu kávovarov Sencor .

Tak ako takmer každé ovocie, tak aj marhule sú ideálne o starostlivosť o pleť.

Marhuľová maska na pleť

Budete potrebovať:

  • 2-3 lúpané marhule
  • mlieko
  • med

Postup prípravy:

  • Čerstvé marhule zalejte horúcou vodou a olúpte.
  • Potom ich prekrojte a vykôstkujte.
  • Všetky marhule rozmixujte do konzistencie pyré.
  • Pridajte k zmesi teplé mlieku a jednu lyžicu medu.
  • Premiešajte a zmes naneste na tvár.
  • Nechajte 20 minút pôsobiť.
  • Potom masku zmyte vlažnou vodou.
maska na pleť pripravená z marhúľ
Zdroj foto: pinterest.com

Viete, čo je najlepšie na pleťových maskách z ovocia? Sú vhodné pre každý typ pleti!

A čo z marhúľ pripravujete vy? Sladké sorbety, zaváraniny, pyré alebo ich používate na prípravu rôznych druhov mäsa?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.