Viete, že každodenná konzumácia marhúľ vám pomôže v boji proti starnutiu?
Kombinácia vitamínu C, A a fytonutrientov je pre pokožku totiž veľmi obohacujúca.
A vedeli ste, že 100 gramov marhúľ obsahuje iba 57 kalórií?
Tak prečo to nevyužiť a nevytvoriť z nich skutočné dobroty? To sú marhuľové koláče.
Marhuľový koláč s posýpkou
Budete potrebovať:
Cesto:
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3 vajcia
- marhule
Drobenka:
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka cukru krupica
- ½ hrnčeka masla izbovej teploty
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Ďalej si pripravte marhule – očistite ich, umyte a nakrájajte na polovice.
- Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny.
- Postupne pomaly pridávajte ostatné ingrediencie.
- Hotové cesto nalejte do vopred pripravenej vymastenej formy na koláč.
- Na cesto naskladajte polovice marhúľ a celý koláč zasypte pripravenou posýpkou z múky, cukru a masla.
- Vložte do rúry a pečte do doby, než začne omrvinka zlátnuť.

Marhuľový koláč s citrónovým nádychom
Neotáľajte a vyskúšajte tento recept na letné osvieženie.
Budete potrebovať:
- 100 gramov polohrubej múky
- 200 gramov cukru krupice
- 100 gramov Solamylu
- 5 žĺtkov
- 5 bielkov
- šťava a kôra z jedného citróna
- marhule
Postup prípravy:
- Rúru predhrejte na 160 stupňov.
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny.
- Pomaly k nim pozvoľna zašľahávajte citrónovú kôru a šťavu, múku, Solamyl.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý do žĺtkovej zmesi opatrne vmiešajte.
- Do pripravenej, vymastenej formy vylejte najskôr ⅓ cesta.
- Na tú rozložte podľa ľubovôle marhule a zalejte ich zvyšnou časťou cesta.
- Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút.

Koláč s marhuľami a tvarohom
Komu nevadí trošku zložitejšie recepty, rozhodne by mal vyskúšať tento recept s kyslou smotanou. Rozhodne za to stojí! Marhuľové koláče sú síce obľúbeným dezertom, pokiaľ ale chcete vyskúšať aj niečo iné, inšpirujte sa receptami na chutné sladké jedlá s marhuľami .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 1 ⅓ hrnčeka mandľovej múky
- 3 polievkové lyžice hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 2 polievkové lyžice plátkov mandlí
Marhuľová náplň:
- 250 gramov sušených marhúľ
- 2 polievkové lyžice likéru Amaretto
- 1 čajová lyžička krupicového cukru
- 250 gramov mäkkého tvarohu
- ¾ hrnčeka krupicového cukru
- voda
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 3 vajcia
Krém z kyslej smotany:
- 1 ½ hrnčeka kyslej smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V miske zmiešajte mandľovú múku, hnedý cukor a mandle.
- Pridajte rozpustené maslo a celú zmes vymiešajte vidličkou.
- Pripravte si formu na koláč, ktorú vyložte papierom na pečenie.
- Túto zmes natlačte do formy – môžete si pomôcť rukami.
- Ďalej si začnite pripravovať krém z marhúľ.
- Sušené marhule vložte do hrnca, zalejte trochou vody.
- Marhule priveďte do varu a potom ich varte do zmäknutia – asi 10 minút.
- Potom k nim prilejte Amaretto a oslaďte lyžičkou cukru.
- Tvaroh, cukor, kyslú smotanu, kukuričný škrob a vanilkovú esenciu vyšľahajte.
- Do šľahanej zmesi začnite postupne pridávať vajcia.
- Akonáhle máte krém vyšľahaný, pridajte do neho dve polievkové lyžice marhuľovej zmesi – musia byť vychladnuté.
- Takto pripravený koláč vložte do rúry na 45 minút.
- Medzitým si do misy dajte zvyšné ingrediencie na krém z kyslej smotany – cukor, kyslá smotana a vanilkový extrakt.
- Akonáhle uplynie doba pečenia, koláč z rúry vytiahnite a naneste naň tento krém.
- Koláč pečte ďalších 8 minút.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, a nakoniec naň naneste zvyšnú zmes sušených marhúľ.
- Pred podávaním koláč vložte do chladničky na 6 hodín.

Kynutý marhuľový koláč inak
Nechajte sa inšpirovať receptom na skvelý koláč z marhúľ, ktorý sa od toho klasického značne líši.
Budete potrebovať:
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia
- ⅛ hrnčeka teplej vody
- 165 gramov zmäknutého masla
- ⅓ hrnčeka hladkej múky
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- ¼ hrnčeka kyslej smotany
- ¾ hrnčeka jemne nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
- ½ hrnčeka cukru
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ hrnčeka marhuľového džemu alebo čerstvého marhuľového pyré
- ¼ lyžičky vínneho kameňa – kúpite v zdravej výžive
- práškový cukor
- ¼ hrnčeka jemne nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
Postup prípravy:
- Kvasnice rozpustite v ¼ hrnčeka teplej vody a odložte nabok.
- Pripravte si formu na koláč – vyložte papierom na pečenie.
- Múku s maslom ušľahajte, pridajte žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec droždie.
- Všetko poriadne vymiešajte – cesto nechajte aspoň 20 minút pod utierkou nakysnúť.
- Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.
- Prvý diel cesta vložte do formy na koláč.
- V miske zmiešajte nasekané orechy, cukor a škoricu – zmes nasypte na cesto vo forme.
- Rozvaľkajte si druhý diel cesta, ktorým prikryte ten prvý diel.
- Druhý diel cesta vo forme potrite marhuľovým džemom alebo marhuľovým pyré.
- Vložte do rúry a pečte asi 45-50 minút pri teplote 180 stupňov.
- Tesne pred tým, než bude koláč dopečený, vyšľahajte bielky – pridajte do nich vínny kameň a postupne zašľahávajte práškový cukor – podľa chuti.
- Tuhý sneh naneste na koláč, zasypte zvyšnými orechmi a vložte do rúry – sneh by mal pomaly zozlatnúť.

Objavte podobné tipy
Klasický kysnutý koláč s marhuľami
Budete potrebovať:
Cesto:
- 300 gramov hladkej múky
- 60 gramov cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 gramov droždia
- 150 mililitrov vlažného mlieka
- 1 vajce
- 80 gramov masla
- štipka soli
- marhule
Drobenka:
- 20 gramov hrubej múky
- 20 gramov masla
- 20 gramov cukru krupice
Postup prípravy:
- Múku preosejte, vytvorte jamku a do nej rozdrobte droždie.
- Zasypte lyžičkou cukru a zalejte menším množstvom vlažného mlieka.
- Nechajte vzísť kvások.
- Do hotového kvásku pridajte zvyšok cukru, vanilkový cukor, maslo, mlieko a soľ.
- Vypracujte v hnetači hladké a vláčne cesto, ktoré nechajte 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- Akonáhle cesto vykyslo, rozvaľkajte ho na plát asi 1 centimeter vysoký.
- Vložte cesto na vopred pripravený plech.
- Na cesto rozložte kúsky marhúľ a zasypte posýpkou.
- Marhuľový koláč vložte do rúry a pečte na 180 stupňov asi 30 minút.

Rýchly koláč z marhúľ
Nestíhate? Potrebujete rýchlo pripraviť nejaký dobrý múčnik? Rozhodne siahnite po tomto recepte na marhuľové koláče. Jeho príprava nezaberie viac ako 15 minút.
Budete potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- 120 gramov cukru krupice
- 125 gramov tuku
- ⅛ litra mlieka
- 1 vajce
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- marhule
Postup prípravy:
- Vajcia s cukrom utrite do peny.
- Postupne pridajte všetky ingrediencie okrem marhúľ a vymiešajte tak, aby sa ingrediencie spojili.
- Pripravte si formu na koláč, môžete použiť aj plech.
- Cesto do formy nalejte, položte naň umyté, očistené a na plátky nakrájané marhule.
- Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte na 180 stupňov dozlatista.

Koláč z marhuľovej výživy
Tak s týmto receptom rozhodne zabodujete nielen u dospelých, ale hlavne u detí. Zostalo vám stále dosť marhúľ? Nevešajte hlavu, poradíme vám, ako marhule zavariť .
Budete potrebovať:
- 1 hrnček cukru krupica
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- 2 poháre detskej marhuľovej výživy
Postup prípravy:
- Najskôr si rúru predhrejte na 170 stupňov.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny.
- Pridajte postupne olej, múku, mlieko a prášok do pečiva.
- Všetko zmiešajte dohromady.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Ten opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
- Celé cesto vlejte do pripraveného plechu či formy.
- Do cesta nalejte „cik cak“ detskú výživu.
- Pečte dovtedy, kým koláč nezačne zlátnuť.

Pudingový koláč s marhuľami
Puding je skvelou prísadou do akéhokoľvek pečenia. Pokiaľ sa vám zacnelo po Vianociach, vyskúšajte recept na krehké rožky plnené pudingom.
Budete potrebovať:
- 1 balenie lístkového cesta – 2 kusy v balíčku
- 1 balíček detských piškótov
- marhuľový kompót
- 3 vrecká vanilkového pudingu
- 1 liter mlieka
- 4 polievkové lyžice cukru kryštál
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Plát lístkového cesta rozvaľkajte a prekrojte na polovicu.
- Pripravte si formu – ideálny bude klasický plech na pečenie.
- Vyvaľkaný plát cesta uložte na vymastený a vysypaný plech a naň naskladajte piškóty – vypuklou stranou dole.
- Marhule vysypte do sitka a nechajte odkvapkať.
- Potom ich naskladajte na piškóty.
- Ďalej si uvarte vanilkový puding – mlieko vlejte do hrnca, pridajte cukor a zahrievajte.
- Akonáhle mlieko začína pomaly variť, vmiešajte doň rozpustené vrecká vanilkového pudingu.
- Ešte teplý hotový puding nalejte na marhule.
- Puding potom zakryte druhým zvyšným plátom cesta a vložte do rúry.
- Pečte do doby, kým cesto nezezlátne.

Radi by ste si zaobstarali kávovar do vašej domácnosti. Mrknite na recenziu kávovarov Sencor .
Tak ako takmer každé ovocie, tak aj marhule sú ideálne o starostlivosť o pleť.
Marhuľová maska na pleť
Budete potrebovať:
- 2-3 lúpané marhule
- mlieko
- med
Postup prípravy:
- Čerstvé marhule zalejte horúcou vodou a olúpte.
- Potom ich prekrojte a vykôstkujte.
- Všetky marhule rozmixujte do konzistencie pyré.
- Pridajte k zmesi teplé mlieku a jednu lyžicu medu.
- Premiešajte a zmes naneste na tvár.
- Nechajte 20 minút pôsobiť.
- Potom masku zmyte vlažnou vodou.

Viete, čo je najlepšie na pleťových maskách z ovocia? Sú vhodné pre každý typ pleti!
A čo z marhúľ pripravujete vy? Sladké sorbety, zaváraniny, pyré alebo ich používate na prípravu rôznych druhov mäsa?