Najlepšie recepty na mandľové rožteky nájdete tu u nás! Dali sme si naozaj záležať, aby sme pre vás pripravili len to najlepšie z najlepšieho a vy si tak mohli vybrať skutočne originálne a nevšedné recepty!
Všetky recepty sú niečím netradičné, ale všetky sú úplne chuťovo luxusné.
Skúste tie, ktoré sú inšpirované Gréckom, alebo skúste tradičné francúzske pečivo plnené jemným orechovým krémom alebo si vychutnajte aj českú klasiku. Záleží len na vás, ktorá pochutina vás zaujme.
Čím začnete?
Mandľové vanilkové rožteky
Výborné rožky s mandličkami sú perfektnou pochúťkou a spestrením pre čajový (alebo kávový) večierok s vašimi priateľmi. Vďaka úžasným ingredienciám sú maslovo jemné a plné orechovej chuti.
Čo budeme potrebovať
- 150 g masla (izbové teploty)
- 170 g kryštálového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička mandľového extraktu
- 650 g hladkej múky
- 250 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
- 60 g práškového cukru (na posypanie)
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Vo veľkej mise si vyšľaháme maslo a cukor do svetlej a nadýchanej zmesi
- Potom pridáme oba extrakty a premiešame
- Pridáme hladkú múku a mandľovú múku a všetko spolu dôkladne premiešame
- Odoberieme si z cesta veľkú lyžicu (bude mierne drobivé) a vyvaľkáme si z neho malú guličku, a potom ju vytvarujeme do tvaru polmesiaca
- Mandľový rožok položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Plech s mandľovými cukrovinkami vložíme do predhriatej rúry
- Rožky pečieme na 160 stupňov po dobu 15 až 20 minút, kým nebudú zlatohnedé
- Po vybratí rožky poprášime práškovým cukrom alebo ich vsypeme do misy v práškovým cukrom av cukre ich obalíme
- Ak chceme tento recept na mandľové rožky ešte viac vyšperkovať, tak ich po vychladnutí necháme vychladnúť a potom ich z polovice namáčame v rozpustenej čokoláde
- Nakoniec necháme čokoládu stuhnúť
Cesto na rožky môžete chladiť až 24 hodín, ale pred tvarovaním a pečením ho necháme ohriať na izbovú teplotu.
Tieto mandľové rožky je možné dobre zamraziť, a to až na 1 mesiac. Zmrazte ich vo vzduchotesných mraziacich vreckách na zips alebo vo vzduchotesných mraziacich boxoch.
Toto cesto by malo byť trochu drobivé. Ak pri stlačení v päste drží pohromade, môžete ho používať tak, ako je.
Ak nie, vyskúšajte jeden alebo viacero z týchto tipov.
Uistite sa, že začínate maslom izbovej teploty.
Cesto miešame o niečo dlhšie pomocou stojacieho mixéra alebo ručného elektrického mixéra.
Po lyžiciach pridávajte mlieko alebo mandľové mlieko, kým sa cesto nespojí, ako má.
Skvelé náhradky v recepte
Použite vegánske maslo
Do cesta pridajte štipku škorice
Obaľte ich vo vanilkovom cukre
Pokvapkáme ich rozpustenou čokoládou
Nahraďte 2 lyžice mandľovej múky nahrubo nasekanými mandľami
Nahraďte mandľový extrakt likérom amaretto

Rožky z mandľovej múky
Nie tak úplne bežné pečivo, ktoré sa počas vianočných príprav pečie. Skúste tento skvelý recept na mandľové rožky, ktorý v sebe má nezvyčajné ingrediencie ako je med, škorica alebo muškátový oriešok. Uvidíte, že vás svojou chuťou milo prekvapí.
Čo budeme potrebovať
- 250 g jemne mletých mandlí
- 125 g práškového cukru
- Lyžička medu
- Lyžička mandľového extraktu
- Vajcia (ľahko rozšľahané)
- Lyžička mletej škorice
- Štipka muškátového orieška
- 125 g masla (izbové teploty)
- 300 g hladkej múky
- 60 g sezamových semienok
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
- Vo veľkej mise zmiešame maslo, mandle, cukor, med, mandľový extrakt, vajcia, škoricu a muškátový oriešok
- Postupne pridávame múku, aby vzniklo cesto (v prípade potreby miesime rukami, pretože môže byť lepivé
- Cesto dáme do chladničky asi na 10 minút, alebo pokiaľ nie je trochu stuhnuté
- Semienka sezamu nasypeme do malej misky
- Z cesta odoberieme guľôčku o veľkosti vlašského orecha a obalíme ju v sezamových semienkach
- Potom guľôčku vezmeme a rozvaľkáme ju medzi dlaňami a vytvarujeme ju ako rožok
- Umiestnime ich vedľa seba na plech a vložíme ich do predhriatej rúry
- Pečieme ich asi 25 minút dozlatista, dávame pozor, aby sme sa nepripálili

Vanilkové rožteky s mandľami
Najlepšie pečivo, ktoré sa z mandlí dá snáď vyrobiť. Nielen, že používame mandľovú múku, ale aj plátky mandličiek, ktoré sú zabalené do krehkého cesta a sú aj ako ozdoba na ich povrchu.
Čo budeme potrebovať
- 375 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- Lyžička vanilkovej esencie
- 3 bielky (ľahko vyšľahané)
- 190 g plátkových mandlí
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- 2 plechy vymažeme tukom a vyložíme papierom na pečenie
- Zmiešame mandľovú múku, cukor, kôru a esenciu vo veľkej mise
- Pridáme bielok a miešame, kým zmes nevytvorí pevnú pastu
- Mandle vložíme do malej misky
- Z cesta si odoberáme guličky, ktoré obaľujeme v mandliach
- Potom z nich vyvaľkáme rožky a tie vytvarujeme do tvaru polmesiačikov
- Navrch pritlačíme zostávajúce mandle
- Rožky s mandľami umiestnime na pripravené plechy a pečieme 15 minút, kým ľahko nezhnednú
- Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť
Pre milovníkov orechových cukroviniek tu máme ďalší tip, ktorý oživí vašu vianočnú tabuľu, a to sú tieto recepty na lahodné pečivo z pistácií . Vychutnajte si delikátnu orechovú chuť pistácií.

Objavte podobné tipy
Zdravé mandľové rožky
Orieškové, sladké s nádychom horkej horkej čokolády, tieto rožteky s mandľami a celozrnnej múky sú perfektnou sviatočnou pochúťkou. Pridajte si na svoj sviatočný stôl túto fit dobrotu bez spracovaných cukrov, len z tých najlepších surovín a maškrtte úplne bez viny.
Čo budeme potrebovať
- 250 g celozrnnej múky (napríklad špaldovú múku)
- 125 g mletých mandlí
- Štipka himalájskej soli
- Vajcia izbovej teploty
- 2 lyžice extra panenského kokosového oleja (rozpusteného a ochladeného)
- 4 lyžice javorového sirupu (alebo medu)
- Lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu
- Lyžica extra panenského kokosového oleja (rozpusteného a ochladeného)
- Lyžička kakaového prášku
- Lyžica javorového sirupu (alebo medu)
Postup
- Rošt umiestnime doprostred rúry a tú zahrejeme na 180 stupňov
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Do malej misy pridáme celozrnnú múku a mleté mandle
- Pridáme soľ a všetko premiešame
- Vo veľkej mixovacej miske rozšľaháme vajcia pomocou elektrického mixéra, kým nebude nadýchané
- Pridáme 2 lyžice rozpusteného a vychladnutého kokosového oleja, 4 lyžice javorového sirupu a 1 lyžičku vanilkového extraktu
- Všetko premiešame, kým sa ingrediencie dobre nespoja
- Pridáme zmes suchých ingrediencií a pokračujeme v miešaní pomocou elektrického mixéra, kým nevznikne cesto
- Pomocou lyžičky odoberieme kúsok cesta a vytvarujeme z neho rožok a ten ohneme do tvaru polmesiaca a položíme ich na papier na pečenie na plechu
- Mandľové rohlíčky pečieme dozlatista po dobu 12–15 minút
- Po vytiahnutí z rúry by mali byť trochu mäkké na dotyk
- Rožteky vyberieme z rúry a necháme ich pár minút vychladnúť na plechu
- Potom ich presunieme na mriežku, aby úplne vychladli
- Pripravíme si kakaovú polevu z tmavej čokolády
- Do malej misky pridáme 1 lyžicu rozpusteného kokosového oleja, 1 lyžicu kakaového prášku a 1 lyžicu čistého javorového sirupu alebo medu
- Použijeme metličku a miešame, kým nezískame peknú a jednotnú textúru
- Každý rožok ponoríme do kakaovej polevy a položíme ich späť na mriežku, aby horká čokoláda stuhla

Croissant s mandľovou náplňou
Pokiaľ máte 20 minút času, tak máte všetko čo k tomuto receptu na rožky s mandľovou náplňou potrebujte! Táto ľahká dobrota vyzerá, ako by pochádzala z jednej z francúzskych cukrární a chutia úplne rovnako!
Čo budeme potrebovať
Na mandľový krém
- 45 g veľmi mäkkého masla
- 60 g krupicového cukru
- Veľké vajcia
- 5 ml vanilkového extraktu
- 2 ml mandľového extraktu
- 60 g mandľovej múky
- 15 g hladkej múky
Na potretie
- Veľké vajcia
- Lyžička vody
Na croissanty
- 500 g balenia kupovaného lístkového cesta
Na ozdobu
- 120 g plátkov mandlí
- Múčkový cukor na posypanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- Na mandľový krém si zmiešame maslo a cukor v stredne veľkej miske
- Všetko spolu dobre prešľaháme
- Pridáme vajcia a extrakty a znovu šľaháme do hladka
- Pridáme mandľovú múku a miešame, aby sa spojila
- Pridáme hladkú múku a znova miešame, kým zmes nebude hladká
- Na potretie si zmiešame vajcia a 1 lyžičku vody v malej miske
- Intenzívne miešame vidličkou, kým sa ingrediencie dobre nespoja a dáme bokom
- Na croissanty si rozmrazené (ale ešte studené) lístkové cesto rozložíme na pracovnú plochu
- Cesto nakrájame na 3 rovnako veľké obdĺžniky
- Každý obdĺžnik rozrežeme na 2 dlhé trojuholníky
- Na široký koniec každého trojuholníka navrstvíme 2 lyžičky mandľového krému a cesto ním potrieme
- K zvyšnému krému pridáme jednu polievkovú lyžicu mlieka a dáme bokom
- Cesto zrolujeme do tvaru croissantu
- Všetky croissanty umiestnime na pripravený plech
- Každý croissant potrieme vajíčkom
- Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme 15 minút
- Rožky s mandľami vyberieme z rúry a potrieme ich zriedeným krémom
- Každý croissant posypeme malou lyžicou nakrájaných mandlí
- Vrátime ich do rúry na ďalších 5–7 minút alebo, pokiaľ nie sú zlatohnedé
- Vyberieme ich z rúry a presunieme na chladiacu mriežku a necháme ich na 10 minút vychladnúť a potom ich posypeme práškovým cukrom
Vychutnajte si tento perfektný recept s našou domácou marmeládou z černíc ! Urobte si váš deň ešte krajší!
Zároveň croissanty neodmysliteľne patria ku každému nedeľnému brunchu. Že neviete čo to je? Nevadí pozrite sa na tieto recepty na brunch , kde sa dozviete aj čo tento názov znamená a inšpirujte sa s nami.

Zdravotné benefity a riziká mandlí
Mandle sa dajú konzumovať surové, opražené alebo ich môžeme pridať do sladkých či slaných jedál. K dostaniu sú tiež nakrájané, nasekané, ako múka, olej, maslo alebo mandľové mlieko.
V tomto článku sa dozviete niektoré dôvody, prečo sú mandle správnou voľbou pre naše zdravie.
Pozitívny vplyv na cholesterol
Konzumácia mandlí môže znížiť celkovú hladinu cholesterolu.
Mandle majú vysoký obsah nenasýtených tukov. Tento typ tukov znižuje výskyt „zlého“ cholesterolu, a tým zlepšujú hladinu cholesterolu v krvi. Štúdie naznačujú, že konzumácia mandlí môže aj zvýšiť výskyt vitamínu E a červených krviniek, ktoré predchádzajú upchávaniu ciev a znižuje hladinu cholesterolu.
Znižujú riziko rakoviny
Štúdie identifikovali dvakrát až trikrát nižšie riziko rakoviny prsníka u jedincov, ktorí konzumovali vyššie množstvo arašidov, vlašských orechov a mandlí, v porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali. Vedci došli k záveru, že arašidy, vlašské orechy a mandle sa zdajú byť ochranným faktorom pre rozvoj rakoviny prsníka.
Predchádzanie srdcových chorôb
Mandle spolu s ďalšími orechmi môžu pomôcť zlepšiť hladinu tukov v krvi. To môže prospieť zdraviu srdca. Vedci vo svojich štúdiách zistili, že mandle výrazne zvýšili hladinu antioxidantov v krvnom riečisku, znížili krvný tlak a zlepšili prietok krvi.
Mandle a vitamín E
Mandle obsahujú relatívne vysoké hladiny vitamínu E. Vitamín E pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek, ktoré majú za vinu vonkajšie vplyvy prostredia, s ktorými si naše telo nedokáže už poradiť. To môže viesť k rôznym chorobám a zdravotným problémom. Vedci tiež predbežne spojili vyšší príjem vitamínu E s nižším rizikom Alzheimerovej choroby.
Kontrola krvného cukru
Existujú určité štúdie, ktoré ukazujú, že mandle môžu pomôcť riadiť hladinu cukru v krvi. Vedci naznačili, že medzi nedostatkom horčíka a inzulínovou rezistenciou môže byť súvislosť. To sa ukázalo ako zlomová myšlienka pre tých, ktorí trpia diabetom typu 2, pretože tí väčšinou nedostatkom horčíka trpia. Každodennou konzumáciou mandlí sa neskôr zlepšil ich krvný obraz aj hladiny tuku v krvi.
Pomocníci v diéte
Mandle majú nízky obsah sacharidov, ale vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Dodávajú nám pocit plnosti, čo môže niektorým jedincom pomôcť schudnúť.
Posilňujú zdravie kostí
Mandle obsahujú vápnik, horčík, mangán, meď, vitamín K, bielkoviny a zinok, ktoré všetky prispievajú k zdraviu kostí.
Riziká
Existujú potenciálne riziká, ktoré zdravotní experti spájajú s konzumáciou mandlí.
Alergia
Ľudia s alergiou na orechy by sa mali vyhýbať mandliam. Ak sa u človeka objaví žihľavka, opuchy a problémy s dýchaním po konzumácii mandlí, mal by okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Stav známy ako anafylaxia sa môže vyvinúť rýchlo a môže byť život ohrozujúce.