Najlepšie recepty na makové buchty na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Mak milujeme najmä na sladkých jedlách, ale už ste skúšali niektoré recepty na makovec?

Inšpiráciu hravo nájdete v našom článku, do ktorého sme vtlačili tie najzaujímavejšie lahôdky, čo sme len mohli.

Potešte svoju rodinu i priateľov a pripravte im túto pochúťku plnú skvelých ingrediencií.

Môže to byť múčnik k rannej káve, popoludňajšiemu čaju alebo len tak na zahryznutie po dobrom obede.

Jednoduchý makovec

Rýchla a jednoduchá príprava nejakého múčnika je ideálna, keď ho chystáme na poslednú chvíľu. Príprava nie je nijako zložitá a výsledok vynikajúci. Ostatne mak je super do mnohých múčnikov. Prejdite si napríklad recepty na makové náplne .

Ingrediencie:

  • 110 g modrého maku
  • 225 ml plnotučného mlieka
  • 225 g zmäknutého nesoleného čerstvého masla
  • 225 g práškového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 225 g hladkej múky
  • 1 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Postup:

  • Mak vsypeme do panvice a zalejeme mliekom. Privedieme do varu a akonáhle sa mlieko varí, vypneme sporák a panvicu necháme 25 minút na platni.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si formu, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • Do misy dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny. Pridáme po jednom vaječné žĺtky a vždy dôkladne zamiešame.
  • Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme nabok.
  • K maslu a žĺtkom prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva a premiešame.
  • Prihodíme mlieko s makom, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  • Hotové cesto nalejeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 1 hodinu, pričom špajdľou skúsime, či je cesto v strede formy dobre prepečené.
  • Pokiaľ bude povrch buchty veľmi rýchlo hnednúť, prikryjeme ho kúskom alobalu.
  • Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, až potom vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • Krájame až vtedy, keď je makovec úplne vychladnutý.
Rýchly recept na klasický makovec.
Zdroj: https://www.petaleith.com/

Vláčny makovec

Tento makový koláč je úžasne vláčny, dokonale sladký a hlavne rýchlo pripravený. Keď ešte svoje dielo zakončíme luxusnou glazúrou, bude sa každé sústo na jazyku len rozplývať.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička jemnej morskej soli
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček slnečnicového oleja
  • 1 a 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice maku

Na glazúru:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžica plnotučného mlieka
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov a guľatú tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • V malej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a zatiaľ odložíme na stranu.
  • Do veľkej misy dáme cukor, slnečnicový olej, mlieko, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne premiešame, aby bola zmes hladká.
  • Prisypeme suché prísady a znovu zamiešame, nech sa všetky suroviny prepoja. Nakoniec vmiešame mak.
  • Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 až 35 minút.
  • Upečený makovec vyberieme z rúry a odložíme na kuchynskú mriežku, kde ho necháme 40 minút chladnúť.
  • Potom opatrne zájdeme nožom za okraj formy a buchtu jemne uvoľníme od stien.
  • Po 40 minútach môžeme tortu opatrne vybrať a nechať úplne vychladnúť.
  • Medzitým nasypeme do menšej misky práškový cukor, zalejeme vanilkovým extraktom, mliekom a miešame, kým nie je glazúra krásne hladká a jemná-
  • Prelejeme makovec glazúrou a počkáme, až cca za 60 minút nezatuhne. Nedávame do chladničky, stačí, keď bude odpočívať pri izbovej teplote.
  • Potom už stačí iba nakrájať a môžeme servírovať.
Luxusná maková torta vláčnej chuti a jemnej konzistencie.
Zdroj: https://joyfoodsunshine.com/

Liata maková buchta s pomarančovou kôrou

Tento vláčny makovec zaujme svojou príchuťou citrusov, maku a vanilky. Poteší vaše chuťové poháriky a poslúži ako múčnik na raňajky či popoludňajšej káve.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 kocka zmäknutého čerstvého neslaného masla
  • 1 a 2/3 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • 4 vajcia
  • 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica jemne strúhanej pomarančovej kôry
  • 3 lyžice maku
  • 1 hrnček kyslej smotany

Na polevu:

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1 lyžica rozpusteného masla

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vyšší pekáčik vyložíme papierom na pečenie.
  • V mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
  • Do nádoby mixéra dáme vajcia, cukor a dôkladne našľaháme na najvyššiu rýchlosť, aby bola zmes hustá, vyblednutá a nadýchaná.
  • Prisypeme múku a premiešame. Prihodíme maslo, pomarančovú kôru, mak, vanilkový extrakt a šľaháme asi 1 minútu.
  • Nakoniec vmiešame kyslú smotanu. Hotové cesto vlejeme do pekáča a vyhladíme povrch pomocou stierky.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 – 40 minút. Špajlí skontrolujeme stred buchty, či je dobre prepečená.
  • Vyberieme z rúry a necháme v pekáči odpočívať asi 15 minút. Potom využijeme papier na pečenie a prenesieme buchtu z pekáča na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Nakoniec dôkladne našľaháme práškový cukor s maslom a pomarančovým džúsom.
  • Šľaháme tak dlho, až bude poleva krásne hladká a bez hrudiek.
  • Rozprestrieme na vychladnutú buchtu, uhladíme a posypeme makom.
  • Počkáme, až poleva zatuhne, až potom nakrájame a servírujeme.
Črepníkový makovec s luxusnou polevou.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Črepníkový makovec

Nájsť najlepší recept na makovec môže byť tvrdý oriešok, pretože každý má ten svoj vlastný, ale prečo neskúsiť niečo iné, čo nám možno bude chutiť ešte viac, než naša pôvodná receptúra? Tento múčnik má jemnú chuť aj textúru.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jemnej soli
  • 1/2 hrnčeka maku
  • 2/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 3/4 hrnčeka cukru kryštál
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Šťava z 1 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vymažeme si formu v tvare obdĺžnika.
  • V jednej miske zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva aj mak.
  • Vezmeme druhú misku a do tej dáme olej s cukrom a ručným mixérom šľaháme asi 1 minútu.
  • Potom pridáme vajcia a našľaháme na najvyššiu rýchlosť po dobu 3 minút, aby bola zmes pekne nadýchaná.
  • Pri nízkej rýchlosti potom primiešame k suchým prísadám mlieko, olej s cukrom, džús, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
  • Akonáhle je cesto pekne hladké a spoja sa všetky suroviny, prelejeme cesto do formy a vložíme do predhriatej rúry na 45 minút.
  • Buchta je hotová vo chvíli, keď sa začne oddeľovať od stien formy a uprostred je dobre prepečený, čo skontrolujeme špajľou.
  • Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť vo forme, potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • Počkáme, až buchta úplne vychladne a až potom ju môžeme naporciovať a servírovať.
Jednoduchá maková buchta bez váženia.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Buchta z maku s citrónovou polevou

Každý recept na makovec je jedinečný a má svoju vlastnú chuť. Jediné, čo majú spoločné, je hlavná surovina. Múčnik podľa tohto receptu poteší svojou vláčnosťou a ľahkosťou.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1/3 hrnčeka maku
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1/2 kocky zmäknutého nesoleného masla
  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 3 vajcia
  • 1 polievková lyžica strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 2 hrnčeky samokypriacej múky
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Citrónová poleva:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na posyp:

  • 1 polievková lyžica strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 ° C a formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
  • Mak nasypeme do malej misky, zalejeme mliekom, premiešame a dáme na stranu, aby sa namočil.
  • Vo veľkej miske našľaháme maslo s cukrom do peny, aby bola pekne svetlá. Po jednom pridáme vajcia, citrónovú aj pomarančovú kôru a zamiešame.
  • Do misy preosejeme múku, prihodíme kyslú smotanu, pomarančový džús, mak, mlieko, jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Cesto vlejeme do pripravenej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 45 minút. Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu formy čistá, buchta je hotová.
  • Upečený makovec vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • V malej miske zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou. Miešame tak dlho, pokiaľ nie je poleva krásne jemná a hladká.
  • Hotovú polevu rozprestrieme na povrch buchty a rovnomerne urovnáme.
  • Nakoniec posypeme nastrúhanou citrónovou a pomarančovou kôrou, ktoré si predtým premiešame.
Makovec s pomarančovo-citrónovou vôňou a lahodnou glazúrou.
Zdroj: https://hillstreetgrocer.com/

Zdravý bezlepkový makovec

Keď už sme hľadali vhodný recept na túto sladkú pochúťku, nesmela chýbať ani trochu odľahčená a zdravšia verzia bez lepku. Je krásne ľahká, jemná a veľmi chutná.

Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia
  • Štipka soli
  • 100 g zmäknutého nesoleného masla
  • 80 g trstinového cukru
  • Strúhaná citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 100 g mletého maku
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 ml mandľového mlieka
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu či pekáč vyložíme papierom na pečenie.
  • Oddelíme žĺtky od bielkov do dvoch misiek. K bielkom pridáme štipku soli a ručným mixérom ušľaháme tuhý sneh z bielkov.
  • Do misy k vaječným žĺtkom prihodíme maslo, cukor, citrónovú kôru a pomocou mixéra šľaháme po dobu 5 minút, aby zmes zosvetľovala a bola pekne napenená.
  • Prisypeme mletý mak, mandle a zalejeme mandľovým mliekom. Premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Prelejeme do formy, rovnomerne uhladíme a vložíme do predhriatej rúry na 35 minút.
  • Po uplynutí tejto doby vyskúšame špajľou, či je koláč upečený.
  • Vyberieme z rúry a necháme vo forme úplne vychladnúť.
  • Počas chladnutia torta trochu spadne, ale nie je potrebné sa stresovať, je to v poriadku.
  • Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.
Zdravá bezlepková torta.
Zdroj: https://www.lilvienna.com/

Maková bábovka

Jednoduchý makovec s príchuťou citróna rozpohybuje vaše chuťové poháriky a poteší aj vašich blízkych a priatelia. Je to ideálny múčnik ku káve či popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/4 hrnčeka maku
  • 1 hrnček cmaru
  • Jemne strúhaná kôra z 3 chemicky neošetrených citrónov
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 vajcia veľkosti L

Na sirup:

  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 hrnčeka cukru krupica
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na glazúru:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a formu na pečenie vystriekame kuchynským sprejom. Posypeme práškovým cukrom, aby bola pokrytá celá plocha.
  • V miske zmiešame múku, mak, jedlú sódu i soľ a odložíme na stranu.
  • Do inej misky dáme cmar, citrónovú kôru aj šťavu a tiež postavíme bokom.
  • Pripravíme si nádobu z kuchynského robota a vhodíme do nej maslo s cukrom. Nasadíme na základňu a pomocou pádla šľaháme na strednú rýchlosť po dobu cca 4 – 5 minút, aby bola zmes pekne napenená.
  • Po jednom zašľaháme vajcia a zoškrabeme zvyšky cesta zo stien nádoby. Prepneme na nízku rýchlosť a po častiach prisypávame zmes múky a striedame so zmesou z cmaru.
  • Akonáhle máme všetko spracované, odlepíme gumovou špachtľou kúsky cesta od stien nádoby a znova zamiešame.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 65 – 75 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a odložíme na mriežku zhruba na 30 minút.
  • Medzitým dáme do hrnca vozu, prisypeme cukor a privedieme do varu. Potom odstavíme a vmiešame citrónovú šťavu.
  • Na pracovnú plochu dáme veľký plech, postavíme naň mriežku, vyklopíme na nej buchtu a veľmi pomaly prelejeme hotovým sirupom, aby sa vsiakol.
  • Nakoniec zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou, aby vznikla hladká hustá zmes, a tou potom ozdobíme múčnikom. Počkáme cca 30 minút, kým poleva zatuhne.
Skvelá buchta plná maku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Múčnik s makom a čokoládovou polevou

Makovec a čokoláda, to je úplne dokonalá kombinácia, ktorá poteší každého, kto rád maškrtí. Táto dobrôtka nie je zbytočne veľmi sladká, a napriek tomu sa vďaka poleve bude zdať, že si dávame nejakú tortu.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka maku
  • 1 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 14 lyžíc nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • 1 lyžička rumu
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • V malom hrnci privedieme do varu 1/2 hrnčeka vody. Potom odstavíme a prisypeme mak. Zaklopíme pokrievkou a necháme 1 hodinu odstáť.
  • Potom preložíme do nádoby mixéra a niekoľkokrát pomocou pulzného tlačidla rozmixujeme, aby sa mak rozdrvil.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pekáč či formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • V strednej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a solí.
  • Do veľkej misy dámy maslo, kryštálový cukor a na stredne vysokú rýchlosť šľaháme do peny zhruba 3 minúty.
  • Pridáme mak a premiešame. Prihodíme po jednom vajci a dôkladne zamiešame.
  • Po jednom pridáme vajcia a vždy starostlivo vmiešame. Prilejeme vanilkový aj mandľový extrakt a znova premiešame.
  • Prisypeme zmes múky a miešame, až sa všetko prepojí. Cesto prelejeme do pripraveného pekáča a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 45 minút do zlatohneda. Keď uprostred zapichneme špajľu a vyjde čistá, je hotovo.
  • Makovec vyberieme z rúry a necháme 10 – 20 minút odpočívať. Potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Poprášime práškovým cukrom, nakrájame a podávame. Vynikajúci je aj s čokoládovou polevou.
Jednoduchý makovec s cukrovým posypom alebo polevou z čokolády.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Krehká domáca buchta

Pokiaľ ste zatiaľ neochutnali makovec s jablkami, teraz máte ideálnu príležitosť. Príprava je jednoduchá a výsledná buchta veľmi dobrá.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/8 lyžičky soli
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/3 hrnčeka maku
  • 1 a 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka masla
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 4 veľké vaječné bielky
  • 1 lyžička rumu

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 175 stupňov. Potom formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • V mise našľaháme maslo s 1 a 1/4 hrnčekom cukru, pričom 1/2 hrnčeka si odložíme bokom. Vmiešame 1/4 hrnčeka mlieka a vanilkový extrakt s rumom.
  • Do inej misy preosejeme múku, soľ aj kypriaci prášok do pečiva. Primiešame mak a odložíme nabok.
  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého primiešame zvyšného 1/2 hrnčeka cukru.
  • Potom začneme pridávať zmes múky do našľahaného masla a miešame, pričom striedavo prilievame po troškách 3/4 hrnčeka mlieka.
  • Miešame tak dlho, až vznikne hladké cesto, do ktorého nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh.
  • Prelejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 35 – 40 minút a prepečenosť skontrolujeme pomocou špajle.
  • Hotový makovec vyberieme a necháme 20 minút odpočívať vo forme. Potom ho vyklopíme na kuchynskú mriežku a počkáme, až úplne vychladne.
  • Pred servírovaním poprášime práškovým cukrom.
Domáca maková torta ľahká ako vánok.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Makový koláč s citrónovou glazúrou

Klasický český múčnik, ktorý má svoju charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť. Rýchla príprava ide ruka v ruke s jednoduchosťou.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 130 g mletého maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 215 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 320 ml mlieka

Na polevu:

  • 180 g práškového cukru
  • 60 ml citrónovej šťavy

Postup:

  • Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.
  • Vajcia rozklepneme do veľkej misy, pridáme rastlinný olej, kryštálový cukor a dôkladne našľaháme pomocou ručného mixéra po dobu 3 – 4 minút.
  • Do inej misy preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva a makom. Potom ich primiešame do rozšľahaných vajec.
  • Prilejeme mlieko a mixérom pri nízkych otáčkach premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Prelejeme do formy a vložíme do rúry na 30 minút. Upečený múčnik odložíme nabok a pripravíme si polevu.
  • Práškový cukor preosejeme do misky, pridáme citrónovú šťavu a vidličkou miešame dohladka. Polejeme ešte horúci makovec a rozprestrieme po celej ploche.
  • Potom už len stačí počkať, až buchta vychladne a môžeme nakrájať na kúsky a servírovať ku káve či čaju.
Pravý český makovec.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Zaujímavosti na záver

Mak je obľúbená plodina, ktorú používame ako prísadu do pečenia, ale aj napríklad na ozdobu sladkých pokrmov. Viete, ako vyzerá proces od výsadby až po zber? Mrknite na toto zaujímavé video.

Videli ste už, ako sa v zahraničí vyrába rum? Ak ešte nie, pozrite na video.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.