Luxusné recepty na nakladané kapusta do pohárov: pripravte si vitamínovú bombu!

Máte radi tradičné kyslá kapusta?

Chcete si pripraviť vitamínovú bombu na celú zimu?

Vyskúšajte domáce nakladané kapusta a ďalšiu zeleninu!

Začiatok zimy priamo nabáda k výrobe kvasené zeleniny, ktorá je vitamíny priamo nabitá na prasknutie.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je navyše kvasená zelenina oveľa prínosnejšie pre náš organizmus, než napríklad čerstvé paradajky a uhorky počas zimy, kedy je táto zelenina umelo pestovaná v skleníkoch miesto slnečných záhonov.

Domáce nakladané kapusta

Základný recept na kyslú kapustu tak, ako ho poznali už naše prababičky.

INGREDIENCIE

  • 1 hlávka bielej kapusty
  • 1 lyžica soli
  • voda

POSTUP:

  1. Umyte kapustu a odstráňte všetky vonkajšie zvädnuté listy.
  2. Ostrým nožom nakrájajte kapustu najprv na štvrtiny a potom na tenké prúžky.
  3. Vložte kapustu do veľkej misy a osoľte. Dôkladne premiešajte.
  4. Pomocou varešky alebo päste sa snažte kapusta mierne rozdrviť, aby začalo uvoľňovať šťavu. Nechajte cca 10 minút v pokoji.
  5. Pěchujte kapustu do pohára, tak, aby v ňom bolo čo najmenej vzduchu. Zalejte šťavou z kapusty a hore položte závaží- pohár s vodou alebo starostlivo umytý kamienok. Ak nemáte dosť vody z kapusty, dolejte osolenou vodou tak, aby bolo všetko kapusta ponorené.
  6. Uzavrite pohár a nechajte týždeň na teplom mieste. Pokiaľ je potrebné, dolievajte slanú vodu. Po týždni môžete ochutnať, alebo nechať ďalej kvasiť na chladnom mieste.

Tip: Tradičné recepty nakladanie kapusty do suda často obsahujú aj celý rasca pre dochutenie alebo skyvu chleba, ktorá napomáha kvasenia. Vyskúšať môžete aj kombináciu s inými druhmi zeleniny, napríklad nastrúhané mrkvy alebo cibule.

Klasický recept na kyslú bielu kapustu.
Zdroj: theprairiehomestead.com

Máte vlastné nakladané kyslú kapustu a lámete si hlavu s receptami na jeho uplatnenie v kuchyni? Pokiaľ ho nechcete konzumovať surové, vyberte si niektorý z osvedčených receptov s kyslou kapustou a mäsom.

Nakladané kapusta s chrenom

Fermentovaná zelenina patrí nielen podľa tradičnej čínskej medicíny medzi najzdravšie potraviny. Postup nakladanie kvaseného kapusta je pritom veľmi jednoduchý a zvládne ho i kuchár začiatočník. Vyskúšajte ladohnou kombináciu kapusta s chrenom, ktorá patrí medzi nielen slovenskej klasiky.

INGREDIENCIE

  • 1 kg červenej kapusty
  • 70 g čerstvého chrenu
  • 0,5 kg jabĺk
  • 20 g soli

POSTUP

  1. Nakrouhejte červená kapusta a vložte do veľkej misy.
  2. Jablká zbavte jadrovníkov a nastrúhajte spolu s chrenom a pridajte k kapustu.
  3. Osoľte a dôkladne premiešajte.
  4. Nechajte cca 30 min odležať, aby sa uvoľnila prebytočná tekutina.
  5. Kapusta aj s tekutinou natlačíme do pohára a zaťažte pevným sáčkom naplneným vodou tak, aby bolo všetko kapusta pod hladinou.
  6. Nechajte 2 dni kvasiť pri izbovej teplote, potom presuňte do chladu, kde bude kvasiť ďalšie 4-6 týždňov.
Postup prípravy domáceho nakladaného kapusta s chrenom.
Zdroj: thehealthytart.com

Zamilovali ste sa do kapustných šalátov? Doprajte si v zime poriadnu porciu vitamínov: vyskúšajte vynikajúce zimné šaláty, ktoré vás dostanú!

Nakladané papriky plnené kapustou

Vlastnoručne nakladané papriky s kapustou v sebe kombinujú sladkú chuť paprík a ostrosť kyslej kapusty. Vyrobte si jednoduchú pochúťku, ktorá na tanieri skvele vyzerá a hodí sa tak ako doplnok k slávnostným pokrmom po celý rok.

INGREDIENCIE

  • 3 l krouhaného bielej kapusty
  • 3 lyžičky soli
  • 2 lyžičky sušenej zelerovej vňate
  • 2 lyžičky horčičného semienka
  • 90 ml octu
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 kg menších paprík

Na nálev:

  • 4 hrnčeky cukru
  • 4 hrnčeky octu
  • 2 hrnčeky vody

POSTUP

  1. Nastrúhané kapustu dajte do veľkej misy, osoľte a zalejte vodou. Nechajte cca 20 minút stáť.
  2. Zlejte prebytočnú vodu a pridajte sušenú zelerovú vňať, ocot, horčičné semienko a cukor a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Papriky dôkladne umyte kefkou a odrežte stopku. Starostlivo vydlabte semienka.
  4. Papriky plňte ochuteným kapustou a skladajte do čistých zaváracích pohárov.
  5. Na nálev zvarte cukor s octom a vodou.
  6. Nálevom zalejte papriky v pohároch a ihneď uzavrite vekom.
  7. Sterilujte poháre po dobu 15 minút pri 75 ° C, potom vytiahnite z vody a nechajte vychladnúť. Takto zavarené plnené papriky vám vydrží niekoľko mesiacov.
Recept na sterilizované papriky plnené kyslou kapustou.
Zdroj: blog.seedsavers.org

Máte radi plnené papriky na rôzne spôsoby? Vyskúšajte aj ďalšie osvedčené recepty na plnené papriky .

Nakladané červená kapusta s repou

Ťažko by ste hľadali lepšiu farebnú kombináciu, než fialovej kapusta a rudou repu. Dokonale chuťovo zladená pochúťka je nabitá zdravím a skvele doplní teplé i studené pokrmy po celý rok.

INGREDIENCIE

  • 3 hrnčeky nakrouhaného červenej kapusty
  • 1 hrnček nastrúhanej repy
  • ¼ hrnčeka nasekané cibuľky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru

POSTUP

  1. Vo veľkej mise zmiešajte nakruhané kapusty, repu a cibuľu.
  2. Osoľte a nechajte 2 hodiny púšťať tekutinu. Občas zamiešajte.
  3. Pridajte zvyšok surovín a starostlivo premiešajte.
  4. Umiestnite zmes do kapustovej nádoby a dobre pritlačte ku dno. Zalejte tekutinou z kapusty tak, aby bola všetka zelenina pod hladinou. V prípade potreby dolejte trochou osolenej vody.
  5. Nechajte fermentovať pri izbovej teplote 3-4 dni, potom premiestnite do chladničky a môžete začať konzumovať.
Postup prípravy červeného nakladaného kapusty.
Zdroj: countryliving.com

Viete, že cviklu môžete naložiť aj inak? Vyskúšajte aj ďalšie varianty nakladané červenej repy .

Kyslá kapusta a jeho prínos pre zdravie

Že je kyslá zelenina na čele s kapustou zdravie prospešnú potravinou , vás iste neprekvapí. Veď aj malým deťom radi rozprávame rozprávky o námorníkoch, ktorí si okrem truhlice s pokladom a uvraveného papagája viezli na lodi aj sud s kyslou kapustou, aby nemali skorbut.

Vedeli ste ale, kde všade dokáže nakladané kapusta pomoct? Táto vitamíny nabitá pochúťka má pozitívny vplyv na:

  • poruchy mozgu a duševné choroby
  • zažívacie ťažkosti, ako je syndróm presakujúcich čriev alebo ulcerózna kolitída
  • poruchy nálady, ako je depresia a úzkosť
  • rôzne autoimunitné choroby
  • cukrovka a ďalšie metabolické stavy
  • obezita alebo priberanie na váhe
  • astma
  • hormonálna nerovnováha
  • alergie na potraviny a citlivosť na niektoré suroviny v jedle
  • rakovina v niektorých formách

A prečo je kyslá kapusta tak prospešné? Môžu za to priateľské baktérie vznikajúce pri kvasení podobné tým, ktoré poznáme napríklad z jogurtu. Tieto baktérie pôsobí v našom hrubom čreve, teda tam, kde sídli aj centrum našej imunity a teda odolnosti voči všetkým chorobám a vonkajším vplyvom.

Doprajte si túto kyslú dobrotu niekoľkokrát týždenne a najmä v zimnom období na seba pozitívne účinky nenechajú dlho čakať.

Neviete, ako spracovať nakladané kapusta v kuchyni? Vyskúšajte naše osvedčené recepty s kyslou kapustou, ktoré zachutia každému!

Návod na nakladanie kyslej kapusty

Existujú dva základné spôsoby nakladania kyslej kapusty. Klasické české nakladanie kapusty, teda kvasenie vo veľkej nádobe (zeláku), je vo svojej podstate veľmi podobné čínskemu nakladanie fermentované zeleniny, z ktorej medzi najznámejšie patrí slávnej kim-či.

Fermentované kapusta sa nechá niekoľko dní až týždňov uležať v slanom náleve, kde sa vytvorí zdraviu prospešné baktérie. Takto naložené kapusta vydrží iba pár týždňov a môžete si ho vyrobiť kedykoľvek počas roka.

Druhým spôsobom je konzervovanie kapusta v korenenom náleve , kedy nakladáme kapusta (a inú zeleninu) do pohárov a zalievame horúcim nálevom. Celá pohára sa ešte zavarí vo vode a vďaka tomu vydrží až niekoľko mesiacov . Na rozdiel od fermentovaného kapusty však takto spracované kapusta neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok. Zato však vydrží podstatne dlhšie.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.