Dochádzajú vám nápady na chutné raňajky, ktoré zasýtia?
Potom sa inšpirujte našimi receptami na lievance s ovsenými vločkami!
Sú zdravé, výživné a všetci ich milujú.
A už ste vyskúšali napríklad tekvicové lievance?
Aj tie u nás nájdete!
Nechajte si chutiť.
Lievance z ovsených vločiek a semienok
Tieto výdatné lievančeky z ovsených vločiek, chia a ľanových semienok, príjemne osladené javorovým sirupom, sú nabité živinami, vlákninou, bielkovinami a omega-3 mastnými kyselinami. Navyše si na nich dozaista pochutnáte!
Ingrediencie
- 3 šálky bezlepkových ovsených vločiek
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice chia semienok
- 2 polievkové lyžice ľanových semienok
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky mlieka
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte nepriľnavú panvicu na strednú teplotu.
- 2 šálky ovsených vločiek rozmixujte na múku vo výkonnom mixéri alebo kuchynskom robote, asi 30 sekúnd.
- K ovsenej múke pridajte prášok do pečiva, sódu, soľ, chia semienka a ľanové semienka a chvíľu pulzujte.
- Pridajte zostávajúcu šálku ovsených vločiek, javorový sirup, vajcia, vanilkový extrakt a mlieko.
- Mixujte 30–45 sekúnd alebo kým sa všetko nespojí.
- Predhriatu panvicu potrite maslom a dajte na ňu ¼ šálky cesta na jeden lívanec.
- Vymažte, kým okraje nezačnú tuhnúť, 3-4 minúty.
- Otočte a pokračujte v vyprážaní ešte 2–3 minúty.
- Podávajte teplé alebo udržujte v rúre na 95 ° C až 15 minút.

Ovsené lievance s jablkami
Vyskúšajte tieto nadýchané lievančeky s jablkami, ktoré si hravo pripravíte v mixéri. Navyše sú zdravé a lahodné!
Ingrediencie
- 1 šálka jablčnej omáčky
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 vajce
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja alebo masla
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 1 lyžička javorového sirupu alebo medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky soli
- 1 šálka strúhaných červených jabĺk
Postup
- Vložte všetky ingrediencie okrem strúhaného jablka do mixéra.
- Mixujte, kým nebude cesto úplne hladké, podľa potreby prestaňte mixovať a zoškrabte strany.
- Vmiešajte nastrúhané jablko, ale už nemixujte.
- Zahrejte nepriľnavú panvicu na stredne nízkom plameni.
- Panvicu zľahka vymažte kokosovým olejom, maslom alebo sprejom na varenie.
- Akonáhle je povrch panvice dostatočne horúci, nalejte na panvicu asi ⅓ šálky cesta.
- Toto cesto je husté, ale vaše lievance sa nebudú správne smažiť, pokiaľ budú hrubšie ako 1,3 cm, takže ich možno budete musieť rozprestrieť špachtľou.
- Lívanec nechajte smažiť asi 3 minúty, kým sa neobjavia bublinky a okraje nebudú skôr matnejšie ako lesklé.
- Akonáhle je spodná strana ľahko zlatistá, otočte lívanec špachtľou a smažte ďalších asi 90 sekúnd, kým nebude lívanec z oboch strán dozlatista.
- V tomto okamihu možno budete musieť upraviť teplotu sporáka nahor alebo nadol, aby ste predišli spáleniu vonkajších častí, než bude vnútro hotové.
- Opakujte so zvyšnými lievanci.
- Lievance podávajte okamžite alebo ich udržujte v teple v rúre na 95 stupňov Celzia.

Vyskúšajte ďalšie zdravé a chutné recepty z ovsených vločiek ! Na raňajky aj desiatu je možné ľahko konzumovať napríklad vo forme lievancov, palaciniek, muffinov, koláčov či pudingu. Ktorý recept vyskúšate ako prvý?
Objavte podobné tipy
Vegánske lievančeky s čučoriedkami
Urobte si na raňajky tieto vegánske ovsené lievance a začnite váš deň zdravo. Sú výdatné a neuveriteľne jednoduché, bez vajec a bez mlieka.
Ingrediencie
- ¾ šálky ovsených vločiek
- 1 a ½ šálky ovseného mlieka
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja a navyše na vyprážanie
- ½ šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 3 lyžice kryštálového cukru
- ¼ lyžičky morskej soli
- 1 lyžica jablčného octu
- 1 a ¼ šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup
- Zahrejte liatinovú panvicu na stredne nízkom až strednom plameni.
- Papierovou utierkou na ňu natrite trochu oleja.
- V strednej miske zmiešajte ovsené vločky a 1 šálku ovseného mlieka.
- Dajte do mikrovlnnej rúry na vysokú teplotu po dobu 1 minúty a 30 sekúnd.
- Vyberte z mikrovlnnej rúry a premiešajte.
- Vmiešajte slnečnicový olej.
- Dajte bokom a nechajte pár minút vychladnúť.
- V samostatnej veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, cukor a soľ.
- V zmesi vytvorte jamku a vidličkou do neho vmiešajte zmes ovsených vločiek a mlieka.
- Pomaly vmiešajte ocot a zvyšnú ½ šálky ovseného mlieka, pridávajte asi 2 polievkové lyžice naraz.
- Možno nebudete potrebovať celú pol šálku.
- Cesto by malo byť husté a keď ho upustíte na panvicu, malo by sa pomaly formovať do tvaru kruhu pomocou lyžice, ktorú cesto jemne rozotrite.
- Keď je vaša panvica rovnomerne predhriata (asi 10 minút, ak používate liatinu), nalejte na ňu ¼ šálky cesta a zadnou stranou lyžice cesto zľahka rozotrite, aby vznikol kruh.
- Rýchlo naň položte asi 10 čučoriedok.
- Snažte sa nedávať čučoriedky na okraj lievancov.
- Zalejte ešte trošičkou cesta, aby čiastočne pokrylo čučoriedky.
- Vymažte, kým okraje lievancov nezačnú hnednúť a neobjavia sa na nich bublinky, asi 5 minút.
- Možno budete musieť upraviť teplotu na stredne nízku, aby sa lievance nepripálili.
- Majte na pamäti, že sa tieto lievance smažia pomalšie ako bežné lievance, pretože sú hutné a neobsahujú žiadne vajcia.
- Akonáhle sú lievance hotové, opatrne ich otočte špachtľou a smažte, kým na spodnej strane nezhnednú, ešte asi 3-4 minúty.
- Preneste na mriežku na chladenie tort a voľne zakryte alobalom.
- Možno ich budete chcieť nechať teplé v rúre, než usmažíte zvyšné lievance.
- Pokračujte s ďalším olejom a zvyšným cestom.
- Malo by vám to vyjsť na cca 6 lievancov, záleží, aké veľké budú.
- Podávajte s javorovým sirupom a akýmkoľvek iným doplnkom podľa výberu.

Jednoduché ovsené lievančeky s banánom
Jednoduché a zdravé banánové lievance z ovsených vločiek sú perfektné sýtymi raňajkami, ktoré máte pripravené v priebehu niekoľkých málo minút. Podávajte s čerstvým ovocím a celá vaša rodina bude nadšená.
Ingrediencie
- 2 banány
- 2 vajcia
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- javorový sirup na podávanie (voliteľne)
- na podávanie čerstvé ovocie podľa vlastného výberu
Postup
- V mixéri zmiešajte olúpaný banán, vajcia, ovsené vločky, prášok do pečiva a soľ.
- Mixujte, kým nebude zmes taká hladká, ako chcete, a dobre premiešaná.
- Cesto nechajte 10–20 minút odstáť, kým mierne nezhustne.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu na strednom ohni.
- Vymažte lyžice cesta do zlatista z oboch strán.
- Podávajte pokvapkané javorovým sirupom as čerstvým ovocím podľa vášho výberu.

Tekvicové lievance s ovsenými vločkami
Nadýchané, lahodné a zdravé lívanečky z tekvice a ovsených vločiek, príjemne osladené javorovým sirupom, sú dokonalým bezlepkovým jedlom, ktoré je možné pripraviť priamo v mixéri.
Ingrediencie
- ¾ šálky tekvicového pyré
- 2 veľké vajcia
- ⅔ šálky nesladeného vanilkového mandľového mlieka (alebo mlieka podľa výberu)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 1 a ½ šálok ovsených vločiek, bez lepku, ak chcete
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky nového korenia
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- olivový olej, na vyprážanie
Postup
- Pridajte všetky ingrediencie do mixéra a mixujte na najvyšší stupeň, kým nebude zmes úplne hladká, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Mierne potrite panvicu kokosovým alebo olivovým olejom a dajte na stredný plameň.
- Akonáhle je panvica horúca, pridajte na ňu asi 1/3 šálky cesta na každý lívanec.
- Cesto môže byť husté, takže budete musieť použiť lyžicu, aby sa trochu rozložilo.
- Lievance smažte hneď po vymiešaní cesta, inak bude cesto príliš hutné.
- Vymažte 2–4 minúty, kým na okrajoch lievancov neuvidíte niekoľko bublín.
- Otočte lievance a smažte dozlatista.
- Ak zistíte, že hnednú príliš rýchlo, musíte znížiť teplotu.
- Panvicu očistite a opakujte s ďalším množstvom oleja a zvyšným cestom.
- Celkom by vám malo vyjsť 6 lievancov.
- Dobrú chuť!

Pozrite sa aj na naše najlepšie recepty na buchty z tekvice na posedenie pri popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!
A ako vám lievančeky z ovsených vločiek chutili? Napíšte nám do komentárov!