Recepty na lievančeky v tradičných aj nových variantoch. Aké ochutnáte ako prvé?

Máte radi sladké?

Potom ste tu správne!

Vyskúšajte naše recepty na lievance v 12 rôznych verziách.

Chcete kysnuté či nekysnuté, tradičné americké alebo radšej napríklad tekvicové?

Nech už si vyberiete akokoľvek, nemôžete siahnuť vedľa.

Americké lievančeky

Ochutnajte pravé americké lievance, ktoré sú ľahké, ľahké a nadýchané a skvele sa hodia napríklad pre víkendový brunch. Ak si ich chcete trochu ozvláštniť, primiešajte do cesta veľkú hrsť čerstvých čučoriedok.

Ingrediencie

  • 135 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 130 ml mlieka
  • 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 2 lyžice rozpusteného masla (necháme mierne vychladnúť) alebo olivového oleja, plus navyše na vyprážanie

Na podávanie:

  • javorový sirup
  • maslo

Postup

  1. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
  2. V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľaháme mlieko a vajcia a potom zašľaháme rozpustené maslo.
  3. Mliečnu zmes vlejeme do múčnej zmesi a vidličkou šľaháme, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Necháme cesto niekoľko minút odstáť.
  5. Na strednom plameni rozohrejeme nepriľnavú panvicu a pridáme kúsok masla.
  6. Keď sa rozpustí, pridáme naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dosť veľká na to, aby ste vyprážali dva lívančeky súčasne).
  7. Bude sa to zdať veľmi husté, ale tak to má byť.
  8. Počkáme, až vrch lívanečku začne bublať, potom ho otočíme a vyprážame, kým nebudú obe strany zlatisto hnedé a lívanec nadobudne na hrúbku asi 1 cm.
  9. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
  10. Lievance môžeme udržiavať teplé v rúre na nízku teplotu, ale najlepšie chutia čerstvé.
  11. Podávame s maslom a javorovým sirupom.
Malé nadýchané lievančeky servírované na tanieriku, zaliate javorovým sirupom.
www.bbc.co.uk

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na lievance z Ameriky . Prekvapte svoju rodinu luxusnými raňajkami!

Lievance z pohánky

Vďaka pohánkovej múke majú tieto lahodné lievančeky ľahkú a jemnú textúru a príjemnú orieškovú chuť. To musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky pohánkovej múky
  • 1 a 1/4 šálky mlieka
  • 2 lyžice bieleho octu alebo čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 lyžice masla, rozpusteného, ​​plus ďalšie na panvicu
  • 1 lyžica cukru
  • 3/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej alebo stolnej soli
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. V miske zmiešame mlieko a ocot (alebo citrónovú šťavu) a potom necháme päť minút stáť.
  2. Medzitým v stredne veľkej mise prešľaháme múku, cukor, jedlú sódu a soľ.
  3. Do mlieka zašľaháme vajcia a vanilku.
  4. Uprostred múčnej zmesi urobíme jamku.
  5. Do jamky nalejeme mliečnu zmes a rozpustené maslo a vidličkou miešame, kým nezmiznú hrudky múky.
  6. Je v poriadku, pokiaľ má cesto niekoľko malých hrudiek – je dôležité cesto nepremiešať.
  7. Rozpálime veľkú panvicu na strednom plameni.
  8. Panvicu zľahka potrieme rozpusteným maslom.
  9. Na panvicu nalejeme ¼ hrnčeka cesta.
  10. Cesto jemne rozprestrieme do 10 cm kruhu.
  11. Keď sa okraje zdajú suché a začnú sa objavovať bublinky, obrátime.
  12. To trvá asi 2 minúty.
  13. Akonáhle lívanec otočíme, vyprážame ďalšie 1 až 2 minúty.
  14. Ihneď podávame s teplým sirupom, maslom a obľúbeným toppingom.
Pohánkové lievančeky servírované na tanieriku, zaliate sirupom a ozdobené čerstvým ovocím a orechmi.
www.inspiredtaste.net

Tvarohové lievančeky s čučoriedkami

Tieto lievance z tvarohu si môžu dať s chuťou aj ľudia, ktorí si strážia svoju životosprávu, nie sú totiž príliš kalorické a pritom sú úplne luxusné!

INGREDIENCIA

  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 šálka celozrnnej hladkej múky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup alebo med
  • čerstvé čučoriedky
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy
  • rastlinný olej
  • mlieko podľa potreby pokiaľ by bolo cesto príliš husté

POSTUP

  1. Všetky suroviny zamiešame do hladkého cesta.
  2. Do cesta pridáme aj časť čerstvých čučoriedok.
  3. Rozpálime teflónovú panvicu s malou kvapkou oleja a vyprážame pozvoľna menšie lievance.
  4. Tvarohové lievance podávame s javorovým sirupom alebo medom a čerstvými čučoriedkami.
Čučoriedkové lievance z tvarohu naukladané na sebe.
www.bakerbynature.com

Vegánske lievančeky

Máme pre vás recept na najlepšie lievance bez mlieka a vajec, aký si dokážete predstaviť! Potrebujete na ne len 7 ingrediencií a sú neuveriteľne ľahučké, jemné a super nadýchané!

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 3/4 šálky nesladeného mandľového mlieka, izbovej teploty
  • 3 – 4 polievkové lyžice čistého javorového sirupu, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice raw kešu masla

Postup

  1. Uistíme sa, že mlieko a sirup nie sú studené a majú izbovú teplotu, cesto tak bude hladšie.
  2. Dobre premiešame múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ vo veľkej mise.
  3. Do samostatnej strednej misy pridáme sirup, mandľové mlieko, kešu maslo a vanilkový extrakt.
  4. Poriadne prešľaháme, aby nám vznikla hladká zmes.
  5. Nalejeme mokré prísady na suché a jemne prešľaháme.
  6. Pomocou lyžice rozmiešame zvyšky cesta z dna do hladkého, trochu hustého cesta.
  7. Pozor ale na premiešanie.
  8. Je v poriadku, ak má cesto niekoľko drobných hrudiek, ktoré pri vyprážaní zmiznú.
  9. Cesto nebude tekuté, ale o niečo hustejšie ako cesto na koláč, to je normálne.
  10. Cesto necháme 10 minút odležať a súčasne rozohrejeme panvicu na stredne nízkom plameni
  11. Kľúčom k úspešným vegánskym lievancom je nechať cesto odležať, aby absorbovalo škrob a prášok do pečiva, a horúca panvica.
  12. Pokiaľ použijete nepriľnavú panvicu na varenie, nebudete potrebovať olej, v opačnom prípade možno áno.
  13. Naberieme ¼ šálky cesta a smažíme 3-4 minúty alebo pokiaľ nebude mať povrch suchý vzhľad a všade sa nevytvoria bubliny.
  14. Otočíme a vyprážame ďalšie 2 minúty.
  15. Opakujeme, kým nerobíme všetko cesto.
  16. Podávame s javorovým sirupom a akýmkoľvek ovocím podľa chuti.
  17. Tieto lívanečky sú ešte nadýchanejšie, keď ich necháte 10 minút odležať a skvelé sú aj ďalší deň.
Lievance bez vajec a bez mlieka servírované na tanieriku, zaliate sirupom a ozdobené čerstvými malinami.
www.thevegan8.com

Lievance z jogurtu s jablkami

Vynikajúce jogurtové lievančeky bez kysnutia vám prídu vhod ako rýchle a výdatné raňajky, na ktoré si pochutí celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 1 vajce
  • 1/2 šálky jogurtu gréckeho typu
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 1/2 lyžičky prášku na pečenie
  • 4 lyžice medu
  • 3 čajové lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli
  • 1 šálka strúhaného jablka
  • olej na vyprážanie
  • orechy

POSTUP

  1. Zmiešame vajcia, jogurt, mlieko a vanilkový extrakt.
  2. Pridáme suché prísady do tej istej misky a premiešame dohromady.
  3. Pridáme strúhané jablko.
  4. Zahrejeme nepriľnavú panvičku na stredne nízky plameň.
  5. Pridáme lyžičku oleja.
  6. Nalejeme cesto na panvičku a vyprážame malé lievance.
  7. Lievance smažíme z každej strany asi 2 -3 minúty.
  8. Podávame s obľúbeným sirupom, vlašskými orechmi a plátkami jabĺk.
Jogurtové lievančeky s jablkami, naukladané na sebe na tanieriku a zaliate sirupom.
www.lecremedelacrumb.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na lievance z jogurtu . Tradičné, bezlepkové, špaldové, ale aj tekvicové!

Banánové lievance

Jednoduché nadýchané lievančeky s banánmi sú ľahučké a zároveň výdatné. Stačí vám na ne iba pár surovín a hravo si tak vykúzlite lahodné raňajky, ktoré si zamilujete.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice cukru (voliteľne)
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 štipka škorice (voliteľne)
  • 1 štipka soli
  • 2 stredné zrelé banány
  • 1 šálka mlieka
  • 2 veľké vajcia
  • 1/4 šálky repkového oleja

Postup

  1. V strednej mise prešľaháme hladkú múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, používate, a soľ.
  2. Dáme bokom.
  3. V samostatnej miske roztlačíme banány vidličkou (je v poriadku, pokiaľ vám zostanú malé kúsky).
  4. Pridáme vajcia a zalejeme mliekom a repkovým olejom a miešame, kým sa všetko nespojí.
  5. Suché ingrediencie vsypeme do mokrých a miešame, kým sa všetko nespojí.
  6. Necháme pár minút sedieť.
  7. Rozpálime veľkú panvicu alebo gril na strednú teplotu.
  8. Na každý lívanček nalejeme na panvicu asi 1/4 šálky cesta.
  9. Vyprážame, kým sa na povrchu lievancov nevytvoria bubliny, potom otočíme tenkou stierkou a smažíme ešte 1 alebo 2 minúty.
  10. Podávame teplé s trochou javorového sirupu a extra toppingom podľa vášho výberu.
Lievanečky s banánmi naukladané na tanieriku na sebe, zaliate javorovým sirupom.
www.delscookingtwist.com

Nadýchané kefírové lievančeky

Vyskúšať tiež môžete lievance z kefíru. Nie sú kysnuté a napriek tomu sú dokonale nadýchané, a vďaka kefíru ešte zdravšie.

INGREDIENCIA:

  • 116 g svetlej celozrnnej múky
  • ¼ hrnčeka cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 4 lyžice teplej vody
  • 2 lyžice oleja
  • 4 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ hrnčeka kefíru
  • ovocie na ozdobenie

POSTUP:

  • V jednej mise si zmiešame múku, cukor a soľ.
  • V druhej mise si zmiešame olej, vodu a kypriaci prášok.
  • Potom pridáme vanilkový cukor a kefír a zmiešame.
  • Nakoniec pridáme zmiešané suché ingrediencie a opäť zamiešame.
  • Na ľahko pomastenú panvicu vylejeme vždy štvrť hrnčeka cesta a smažíme z každej strany 3-4 minúty.
Vyprážané lievance s kefírom, naukladané na sebe na tanieriku a ozdobené čerstvými čučoriedkami.
www.thedishonhealthy.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na vynikajúce lievančeky z kefíru . Ktorý sa stane vašim favoritom?

Lívanečky z pudingu a tvarohu

Tieto lievance sú vďaka tvarohu úžasne vláčne a ich chuť môžete jednoducho ovplyvniť podľa toho, akú zvolíte prichuť pudingu.

Ingrediencie

  • 1 vrecúško pudingu podľa chuti
  • 125 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky medu alebo trstinového cukru
  • 1 banán
  • 50 g tvarohu + 1 lyžica medu + 5 lyžíc trstinového cukru na podávanie

Postup

  1. V miske si vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme pudingový prášok a nakoniec tvaroh a med.
  2. Všetko vyšľaháme do hladkého cesta.
  3. Na panvici tvoríme lyžicou tenké lievančeky, ktoré vyprážame z oboch strán na miernom ohni.
  4. Podávame so šľahaným tvarohom s medom a banánom, môžeme posypať cukrom.
Pudingovo-tvarohové lievance naukladané na tanieriku na sebe, ozdobené banánmi a extra pudingom.
www.spicysouthernkitchen.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na nadýchané lievance bez kysnutia . Garantujeme vám, že lepší ste ešte nejedli!

Tekvicové lievančeky

Perfektné tekvicové lievance sú úplne luxusné a pritom sú tak jednoduché na prípravu! Sú plné jesenných chutiach ako je tekvica, škorica, zázvor a muškátový oriešok.

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 a ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • ¼ šálky granulovaného cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 2 veľké vajcia
  • 4 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 1 a ½ šálky mlieka

Postup

  1. Predhrejeme panvicu na strednú teplotu.
  2. Vo veľkej mise prešľaháme múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok.
  3. V oddelenej strednej mise prešľaháme oba cukry, vanilkový extrakt, tekvicové pyré, vajcia, rozpustené maslo a mlieko.
  4. Prilejeme mokré ingrediencie k suchým ingredienciám a premiešame, aby sa všetko spojilo.
  5. Cesto bude trochu hrudkovité.
  6. Cesto odložíme na 5 minút.
  7. V prípade potreby si potreby panvicu potrieme maslom alebo nastriekame olejom v spreji.
  8. Nalejeme ⅓ šálky cesta na panvicu a rozvaľkáme do kruhu.
  9. Každý lívanec opekajte asi 4 minúty z každej strany.
  10. Lievanečky podávajte s maslom, sirupom, šľahačkou, orechmi alebo akýmkoľvek iným obľúbeným toppingom.
Lievance z tekvicového pyré naskladané na sebe na tanieriku, zaliate sirupom a maslom.
www.thesaltymarshmallow.com

Zdravé lievance z cmaru

Mäkučké a nadýchané lievančeky z cmaru sú zdravé, nízkosacharidové a bez lepku a sú tak perfektné raňajkami pre celú rodinu.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 1/4 hrnčeka mlieka podľa výberu
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1/4 šálky tapiokovej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 štipka morskej soli
  • 2-3 lyžice kokosového cukru (voliteľne)

Postup

  1. V malej miske zmiešame mlieko a jablkový ocot.
  2. Necháme odležať aspoň 5 minút.
  3. Do stredne veľkej misy pridáme vajcia a cmar.
  4. Potom pridáme mandľovú múku, tapiokovú múku, jedlú sódu, štipku soli, kokosový cukor (voliteľne).
  5. Šľaháme, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Pred smažením necháme cesto asi 5 minút odležať.
  7. Zahrejeme nepriľnavú panvicu alebo gril na strednú teplotu.
  8. Pomocou lyžice alebo naberačky nalejeme cesto na panvicu.
  9. Keď vonkajší okraj začne hnednúť a budú sa na ňom tvoriť bublinky, opatrne lívanec otočte a smažte ďalšiu minútu alebo 2.
  10. Podávajte s ovocím, orechovým maslom, javorovým sirupom alebo akýmkoľvek vašim obľúbeným toppingom.
Lívanečky s cmarom naskladané na tanieriku na sebe, ozdobené čerstvým ovocím a polevami.
www.shuangyskitchensink.com

Ovsené lievance s čokoládou

Tento recept je veľmi chutný a hlavne o niečo zdravší ako klasické lievance vďaka pridaným ovseným vločkám. Vyskúšajte ho pokojne ešte dnes!

INGREDIENCIA:

  • ½ hrnčeka celozrnnej múky
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • ⅓ hrnčeka jemných ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • ⅔ hrnčeka mlieka
  • 2 lyžice jogurtu
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • ¼ hrnčeka nasekanej tmavej čokolády (nemusí byť)

POSTUP:

  • Ovsené vločky si dáme do mixéra a rozmixujeme ich na múku.
  • Múku, škoricu, cukor, vanilkový cukor, soľ, kypriaci prášok a ovsené vločky si zmiešame.
  • Pridáme jogurt, vajcia, mlieko a zamiešame.
  • Nakoniec pridáme nasekanú čokoládu (ak chceme).
  • Vyprážame na troške oleja z každej strany 2-3 minúty.
Lívanečky z ovsených vločiek s čokoládou naukladané na tanieriku na sebe.
www.thehealthymaven.com

Máme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na ovsené lievance ! Pripravte svojim deťom výdatné raňajky, na ktoré si pochutnajú.

Kysnuté lívančeky z droždia

Cesto na lievance v tomto recepte je krásne nadýchané a ľahké av spojení s ovocím a kyslou smotanou je to úplná lahôdka!

Ingrediencie

  • 400 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 vajcia
  • 3/4 vrecúška sušeného droždia
  • štipka soli

Postup

  1. Do vlažného mlieka vmiešame droždie a potom múku s cukrom, nakoniec vajíčka a štipku soli.
  2. Všetko riadne vymiešame a necháme nakysnúť.
  3. Cesto je redšie a väčšinou znásobí raz svoj objem.
  4. Je to naozaj dôležité práve preto, aby boli lievance pekne nadýchané.
  5. Necháme kysnúť asi 45 minút.
  6. Potom vyprážame v lievanečníku lievance z oboch strán do zlatej farby.
  7. Podávame s kyslou smotanou, medom a čerstvým ovocím.
Nadýchané lievance naskladané na sebe na tanieriku, zaliate javorovým sirupom a ozdobené čerstvým lesným ovocím.
www.goodthingsbaking.com

Poďte s nami vyskúšať ďalšie sladké aj slané recepty na kysnuté lievance . Sú úplne delikátne!

Na prípravu lievancov nájdeme rad variantov ako v základnom ceste, tak predovšetkým v ingredienciách , ktorými lievančeky plníme alebo zdobíme. Tu by sme mali dávať prednosť ovociu, a to predovšetkým čerstvému.

Ovocie do lievančekov môže byť rôzne, z domáceho sa hodí ako drobné ovocie, ako sú jahody, maliny, černice, tak jablká, marhule broskyne i slivky. Z dovážaného ovocia určite využijeme banány, kivi, pomaranče.

K ovociu sa podľa druhu hodí ešte čokoláda, kakao, strúhaný kokos, hrozienka . Lívanečky dozdobíme bielkovým snehom, kyslou smotanou, tvarohom, jogurtom alebo ušľahanou smotanou na šľahanie.

Chutili vám tieto vybrané recepty na lievančeky? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.