Lievance

Pochúťka podobná palacinkám

Lievance svojou chuťou a zložením sú veľmi často podobné palacinkám. Základ oboch pochúťok tvorí múka, mlieko, vajíčko a cukor. Čo sa ale do palaciniek nepridáva je kypriaci prášok. Tiež sa líšia svojim vzhľadom. Kým palacinky sú väčšie a z tenkého cesta, lievance majú menší tvar a sú oveľa hrubšie ako palacinky. 

Základnou ingredienciou lievancov je múka. Ďalšie ingrediencie sú mlieko, vajíčko, cukor alebo soľ, maslo a kypriaci prášok. Ingrediencie sa dajú podľa vašej chuti zmeniť. Niekto do lievancov nepridáva vôbec cukor, ale nahradí ho štipkou soli. 

Servírovanie

Servírovanie nie je nijak obzvlášť komplikované. Upečené lievance naložíme na tanier a posypeme práškovým cukrom. Môžeme pridať čerstvé alebo zavárané ovocie, džem alebo šľahačku.  

Alternatíva za klasické lievance
- tekvicové lievance so zázvorom
- makové lievance
- kváskové lievance
- cukinové lievance
- jablkové lievance
- kysnuté lievance s čučoriedkami
- lievance z ovsených vločiek
- lievance z krupicovej múky
- banánové lievance

Dekorovanie
- čerstvé ovocie
- kompót
- šľahačka 
- práškový cukor
- džem

Boli by ste naozaj prekvapení, aké množstvo rôznych receptov na lievance existujú. Cukinové, či kváskové, ovocné, makové alebo pšenové, ale aj tekvicové so zázvorom. Všetky tieto recepty sú jedinečné a na všetkých si dokonalo pochutíte. 

Recept na lievance

Na palacinky potrebujeme:
125 g polohrubá múka
1 ks vajce
1 PL maslo
2 PL kryštálový cukor
4 PL olej
1 balíček kypriaci prášok
150 ml mlieka

Postup receptu:
1. V miske mixérom vymiešame vajce, maslo, kryštálový cukor, mlieko a olej. 
2. Pridáme múku s práškom a opäť vymiešame.  
3. Vznikne nám cesto.   
4. Pripravíme si panvicu na lievance, kde použijeme kus oleja a lievance pečieme.
5. Podávame s ovocím, džemom, či práškovým cukrom. Dobrú chuť! 

Pozrite sa aj ďalšie recepty na lievance.

Recepty z kategórie Lievance

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)