Letné nátierky ako chutná studená večera

V lete prídu nátierky na chuť, zvlášť potom, podáte ak je namazané na chrumkavom čerstvom pečive.

Pri príprave letných nátierok sa medze fantázii nekladú a vy môžete úplne pokojne použiť syry, tvaroh, vajcia alebo zeleninu.

My pre vás pripravili 6 vynikajúcich receptu na letné nátierky. Poďme na to.

Pikantné nátierka z nivy

Niva sama o sebe je už veľa výrazný syr, keď ju ešte doplníte pikantné horčicou, získate nátierku s nezabudnuteľnou chuťou.

INGREDIENCIE

  • 50 g tuku – maslo, flóra alebo rama
  • 150 g syru Niva
  • 3 lyžice sladkej smotany
  • 1 lyžička pikantnej horčice
  • 1 lyžička mletej papriky
  • soľ

POSTUP

  1. Tuk vyšľaháme s nastrúhanou nivou a smotanou do peny.
  2. Pridáme horčicu, mletú papriku a osolíme.
  3. Všetko ešte raz poriadne prešľaháme.

Hotový recept na nátierku z nivy jehancancook.com

Viete že, český syr Niva sa vyrába z kravského mlieka? Ten pôvodný syr, podľa ktorého sa niva začala vyrábať, bol francúzsky syr Roquefort z mlieka ovčieho.

Ostrá Hermelínová nátierka

Pre výrobu Hermelínová nátierky možné použiť akýkoľvek syr s bielou plesňou na povrchu.

INGREDIENCIE

  • 100 g majolky
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 100 g hermelínu
  • 100 g dusenej šunky
  • 2 vajcia natvrdo
  • 40 g cibule
  • 50 g sladkokyslých uhoriek
  • 2 feferónky
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Vezmeme misku a dáme do nej majolku, jogurt, postrúhaný hermelín a dobre premiešame.
  2. Potom pridáme šunku nakrájanú na kocky, nastrúhaná natvrdo uvarené vajcia, nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekané uhorky a feferónky.
  3. Všetko osolíme a okoreníme.
  4. Nátierku dobre premiešame.

Hotový recept na Hermelínová nátierku kraftrecipes.com

Reďkovková nátierka s cesnakom

Tvaroh a reďkovky budú základnými surovinami na prípravu reďkovkové nátierky. Zjemniť ju môžete smotanou.

INGREDIENCIE

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 1 vanička tvarohu
  • 4 lyžice krémové smotany
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

POSTUP

  1. Tvaroh dáme do misky a vymiešame so smotanou.
  2. Pridáme pretlačený cesnak a nasekané reďkovky.
  3. Ochutíme korením a soľou a starostlivo vyšľaháme.

Hotový recept na Reďkovkové nátierku mykitchenaddiction.com

Viete, že rovnako ako iná zelenina i reďkovky blahodárne pôsobí na ľudský organizmus? Uľavujú od zápchy a plynatosti, znižuje cholesterol v krvi. Zároveň ničí plesne v črevách, sliznicu a žalúdka a má antibakteriálne účinky.

Nátierka z červenej repy

Bojíte sa použiť surovú cviklu? Náš recept na letné nátierku vás presvedčí, že obavy nie sú na mieste.

INGREDIENCIE

  • 1 malá červená repa
  • 200 g syru Lučina
  • 100 g tvrdého syra
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Červenú repu ošúpeme a opláchneme a najemno nastrúhame.
  2. Dáme ju do misky, kam pridáme lúkach, nastrúhaný tvrdý syr, soľ a korenie.
  3. Všetko starostlivo vymiešame.

Hotový recept na nátierku z červenej repy carolynspantry.com

Červenú repu by sme mali zaraďovať do jedálnička veľmi často. Obsahuje totiž látky, ktoré spevňujú steny vlásočníc a rozširujú vencovité tepny. Aktivujú tvorbu červených krviniek. Betanín v červenej repe obsiahnutý zabraňuje kôrnateniu tepien.

Mrkvová nátierka so syrom

Východiskovou surovinou pre letné nátierku je okrem mrkvy tiež tvrdý syr. Môžeme použiť eidam, goudu alebo ementál.

INGREDIENCIE

  • 100 g majolky
  • 50 g bieleho jogurtu
  • 250 g surovej mrkvy
  • 100 g tvrdého syra
  • pažítka
  • soľ

POSTUP

  1. Do misy dáme majolku a jogurt, premiešame a pridáme nastrúhanú surovú mrkvu a nastrúhaný syr.
  2. Dochutíme posekanou pažítkou a soľou a všetko dobre premiešame.

Hotový recept na mrkvovú nátierku activevegetarian.com

Aj mrkva patrí medzi zdravou zeleninu. Obsahuje vlákninu potrebnú pre naše črevá a vitamíny aj minerálne látky alebo antioxidanty.

Drožďová nátierka s vajcami

Veľmi jednoduchá nátierka je Drožďová, ktorú doplníme vajcami.

INGREDIENCIE

  • 4 kocky droždia
  • maslo
  • malá cibuľa
  • 3 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Na panvičke na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Mala by zosklovatieť.
  3. Potom na ňu vsypeme rozdrobené droždie, ktoré osolíme a okoreníme.
  4. Miešame, až sa droždie rozpustí.
  5. Potom pridáme vajcia a necháme ich stuhnúť.

Hotový recept na Drozdov nátierku vegkitchen.com

Letné nátierky podávame s bežným alebo celozrnným chlebom a s bielym pečivom, či už to sú sendviča, žemle, rožky či iné druhy bieleho pečiva. Kto má rád, môže samozrejme použiť aj grahamové alebo sójové rožky.

Ak máte vlastnú pekáreň, upečte si pečivo vlastné alebo využite našich receptov na domáce pečivo.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.