Ochutnajte jednoduché recepty na nátierky s vôňou leta pre ľahkú desiatu či malú večeru

Milujete jednoduché pokrmy, ktoré v lete osviežia? Vyskúšajte recepty na letné nátierky a ochutnajte niečo nové.

Pripravte luxusné pohostenie pre svojich blízkych aj kamarátov, či už na narodeninovú oslavu alebo detskú párty.

Prekvapte ich skvelými chlebíčkami, jednohubkami, obloženými chlebmi či bagetami.

Hermelínová nátierka

Ideálna letná nátierka na chlebíčky je jednoznačne z plesňového syra. Má skvelú chuť a dokonalú konzistenciu. Hodí sa aj na jednohubky či sendviče.

Ingrediencie:

  • 1 klasický hermelín
  • 2 stredne veľké jablká
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného chrenu
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • Soľ podľa potreby

Postup:

  • Hermelín nakrájame na jemné kúsky a dáme do misky.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka, nastrúhame a pridáme k hermelínu.
  • Premiešame najlepšie rukou a pridáme kyslú smotanu.
  • Okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme strúhaný chren.
  • Podľa potreby dosolíme a naposledy dôkladne zamiešame.
Nátierka zo syra Camembert.
Zdroj: http://www.video-recipes.net

Vegetariánska krémová syrová nátierka

Táto skvelá zmes sa perfektne hodí na sušienky, chlieb, bagety aj sendviče. Mrknite na recepty z domácej pekárne a skúste si pripraviť vlastné pečivo.

Ingrediencie:

  • 1 balenie smotanového taveného syry
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 veľká mrkva
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 1/2 červenej papriky
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice pažítky
  • 1 lyžica kôpru
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku

Postup:

  • Jarnú cibuľku nakrájame na plátky, papriku, mrkvu, zeler a červenú cibuľu na kocky.
  • Kôpor s pažítkou nasekáme a cesnak po olúpaní prelisujeme.
  • Tavený syr a všetky ostatné suroviny vložíme do nádoby kuchynského robota/mixéra.
  • Pulzným tlačidlom premiešavame tak dlho, pokiaľ nebude zmes trochu hustá, s kúskami zeleniny a pritom pekne jemná.
  • Hotovú nátierku preložíme najlepšie do sklenenej nádoby, zakryjeme plastovým vekom a uložíme do chladničky.
Syrová zmes s paprikou, zelerom a zelenou cibuľou.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com

Zeleninová zmes s citrónovou vôňou

Pokiaľ chystáte pre svojho potomka oslavu s dobrým pohostením a potrebujete niečo jednoduché aj dobré na sendviče, jednohubky či dokonca chlebíčky, potom je táto letná nátierka skvelou voľbou.

Ingrediencie:

  • 2/3 hrnčeka strúhanej mrkvy
  • 1/4 hrnčeka nakrájanej zelenej papriky
  • 1/4 hrnčeka nasekanej cibule
  • 1/4 hrnčeka nakrájaných šalátových uhoriek.
  • 1/4 hrnčeka nakrájaného zeleru
  • 1 balenie taveného smotanového syra
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 1/2 lyžice majonézy (môže byť aj kyslá smotana či jogurt)

Postup:

  • Začneme tým, že očistíme všetku zeleninu.
  • Mrkvu nastrúhame, papriky, cibuľu, uhorky a zeler nakrájame na jemné kúsky.
  • Zeleninu dáme do misky a premiešame.
  • V inej miske zmiešame tavený syr, soľ, citrónovú šťavu a majonézu.
  • Pekne našľaháme, aby bola zmes pekne nadýchaná.
  • Pridáme zeleninu a dôkladne premiešame.
  • Misku zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme na 1 hodinu do chladničky, až potom servírujeme.
Party nátierka na sendviče.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Tip: Vyskúšajte naše recepty na domácu majonézu , napríklad medzi nimi nájdete taký, ktorý ste ešte nevyskúšali a obľúbite si ho.

Cuketová náterka so syrom

Táto receptúra patrí medzi ľahké letné nátierky, ktoré sú ideálne ako desiata či malá večera. Pokiaľ nemáte chuť na nič s mäsom, určite vás perfektne zasýti.

Ingrediencie:

  • 2 balenia smotanového syra s príchuťou šunky
  • 3 hrnčeky strúhané cukety
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 1/4 hrnčeka čiernych olív
  • 1/4 hrnčeka zelených olív
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 malá červenej cibule
  • 2 polievkové lyžice čerstvého koriandra
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 lyžice pažítky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1/4 lyžičky bieleho korenia
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Zeler, olivy, cibuľu i jarné cibuľky očistíme a nakrájame.
  • Dáme do misy a pridáme prelisovaný cesnak aj cuketu.
  • Nasekáme koriander a prihodíme do misy.
  • Rozbalíme jednotlivé dieliky taveného syra a vhodíme do misy.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a všetko dôkladne premiešame.
  • Akonáhle sa suroviny pekne spoja, dáme do chladničky na minimálne 4 hodiny odležať (najlepšie však cez noc).
  • Podávame najlepšie na francúzskej bagete alebo napríklad kaiserke.
Nátierka z cukety, cesnaku a olív.
Zdroj: ttps://www.tasteofhome.com

Vajíčková nátierka s domácou majonézou

Osviežujúca letná nátierka by mala obsahovať len samé chutné suroviny, ktoré osviežia, pohladia chuťové poháriky a nebudú nijako ťažké pre naše zažívanie.

Ingrediencie:

  • 6 hrnčekov vody
  • 2 lyžice + 1/2 lyžičky soli
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 1/2 hrnčeka bieleho octu
  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžička červeného vínneho octu
  • 1 lyžička štipľavej omáčky
  • 1 lyžička nakrájané čerstvé pažítky
  • 1/2 lyžičky hrubo mletého čierneho korenia

Postup:

  • Pripravíme si veľkú misku, naplníme ju ľadom a studenou vodou.
  • Do hlbokého hrnca nalejeme 6 hrnčekov vody a 2 lyžice soli. Nastavíme vyššiu teplotu a privedieme do varu.
  • Vhodíme zeler a varíme 2 minúty. Vyberieme von a hneď ponoríme do ľadového kúpeľa.
  • Vyberieme a pomocou škrabky očistíme vonkajšiu vrstvu zeleru.
  • Prilejeme do hrnca s horúcou vodou ocot a necháme znova variť.
  • Vložíme vajcia a varíme ich po dobu 8 minút.
  • Rovnako ich vyberieme z hrnca a ponoríme do misy s ľadovou vodou.
  • Akonáhle sú vajcia dostatočne ochladené, tak ich olúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov.
  • Bielky nakrájame na jemné kocky a dáme bokom.
  • Žĺtky dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme majonézu, horčicu, ocot z červeného vína a štipľavú omáčku.
  • Zeler nakrájame na menšie kúsky a polovicu vhodíme k žĺtkom.
  • Vmiešame ešte pažítku, čierne korenie a 1/2 lyžičky soli, premiešame a máme hotovo.
  • Nakrájané bielky a zvyšný zeler použijeme na ozdobu.
Zmes na chlieb s vajíčkom a doma vyrobenou majonézou.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Varíte si vajíčka radi? Potom sa mrknite na výhody elektrických vajcovárov .

Dip z hrášku a koriandra

Príprava letnej nátierky je jednoduchý, ale napriek tomu dôležitý proces. Zvlášť pokiaľ ju chystáte pre svojich blízkych, priatelia či kolegov do práce.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého hrášku
  • 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká biela cibuľa
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého sušeného koriandra
  • 1 hrnček čerstvých listov koriandra
  • 1/2 lyžičky soli
  • 6 hrnčekov vody
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do hrnca dáme hrášok, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky soli a vodu.
  • Privedieme do varu a na stredne nízku teplotu varíme zhruba 30 minút, aby bol hrášok mäkký.
  • Potom precedíme a prepláchneme studenou vodou.
  • Hrášok nasypeme do nádoby kuchynského robota, prilejeme zostávajúcu citrónovú šťavu a rozmixujeme na hrubú pastu.
  • Na panvici zohrejeme olivový olej na stredne nízku teplotu.
  • Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a rozkrájame na plátky.
  • Vhodíme do panvice, pridáme sušený koriander a vyprážame na panvici asi 1 minútu.
  • Odložíme nabok a necháme na 5 minút vychladnúť.
  • K hrášku prihodíme čerstvé listy koriandra, vychladnutú cibuľovú zmes a rozmixujeme.
  • Osolíme, okoreníme a znova dôkladne premiešame.
  • Pokiaľ bude nátierka veľmi hustá, pridáme 1 – 2 lyžice vriacej vody a zamiešame.
  • Servírujeme s čerstvým chlebom a zeleninou.
Hrášková nátierka s koriandrom a citrónovou šťavou.
Zdroj: https://www.taste.com.au

Zmes troch syrov s reďkovkami

Všetky letné nátierky, ktoré majú za hlavnú surovinu zeleninu, sú ideálnym spestrením každého jedálnička, či už premýšľate o niečom dobrom na desiatu, obed alebo ako pohostenie pri záhradnej párty.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok reďkoviek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie smotanového syra
  • 1/2 hrnčeka syra Feta
  • 1/4 hrnčeka čerstvo strúhaného Parmezánu
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky mletého bieleho korenia

Postup:

  • Reďkovky aj cesnak očistíme a vhodíme do nádoby mixéra.
  • Rozmixujeme najemno a pridáme smotanový syr, fetu aj parmezán. Znovu trochu mixujeme.
  • Prilejeme olivový olej, osolíme, okoreníme a necháme 1 minútu v kuse mixovať na najvyššiu rýchlosť.
  • Servírujeme s krekermi alebo čerstvým pečivom.

Tip: Ak chceme trochu zdravší variant, nakrájame na plátky rôzne druhy zeleniny a na nich potom nátierku podávame.

Luxusná nátierka s tromi druhmi syra a reďkovkami.
Zdroj: https://www.yeprecipes.com

Avokádová zmes s cesnakom

Táto letná nátierka je osviežujúca, jednoduchá a ľahká. Perfektne sa hodí ako malá desiata počas letných mesiacov, ale aj ako jarná večera.

Ingrediencie:

  • 1 veľké zrelé avokádo (v obchode ho nájdeme ako Ready to eat)
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 – 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • Morskú soľ podľa chuti
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  • Avokádo prepolíme, zbavíme kôstky a lyžicou vydlubneme zo šupky.
  • Dáme do nádoby mixéra, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a rozmixujeme.
  • Prihodíme olúpaný a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a na strednú rýchlosť mixujeme zhruba 1 minútu.
  • Potom podľa potreby dochutíme, preložíme do misky a dáme na 30 minút odležať do chladničky.
  • Podávame na sendviči, bagete alebo aj ako jednohubku s kúskom syra.
Nátierka z avokáda na sendviče a jednohubky.
Zdroj: https://itsavegworldafterall.com

Maďarská budapešť

Túto populárnu receptúru snáď ani nutné predstavovať, napriek tomu každá je iná a možno vás práve táto zaujme viac, než tá, ktorú si bežne pripravujete.

Má krásnu farbu, ľahko sa pripravuje a hlavne vyniká nezameniteľnou a úplne charakteristickou chuťou.

Ingrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 125 g masla
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky (kto má rád viac, môže dať 2 lyžičky)
  • 1 zarovnaná lyžička mletej rasce
  • 1 – 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a dáme do misky.
  • Pridáme tvaroh a maslo, ktoré necháme zmäknúť na izbovú teplotu.
  • Dôkladne premiešame a pridáme zvyšné suroviny.
  • Osolíme podľa chuti a naposledy starostlivo zamiešame.
  • Dáme do chladničky a necháme minimálne 4 hodiny odpočívať, aby sa všetky chute spojili.
  • Podávame na chrumkavej žemle, bagete, toastovom chlebe alebo napríklad s krekermi.
Maďarská budapeštianska nátierka z tvarohu.
Zdroj: https://budapestcookingclass.com

Ako si poradiť s avokádom?

Andrew Zimmern: How To Cut An Avocado

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.