Luxusné recepty na zapečené papriky v rúre na 8 spôsobov. Inšpirujte sa!

Z tejto všestranne použiteľnej zeleniny môžete pripraviť množstvo chutných jedál.

My sme si pre vás tentoraz pripravili recepty s pečenými paprikami v tradičných aj menej známych variantoch.

Vyskúšajte ich nakladané, v nátierke, v omáčkach alebo plnené.

Pochutnáte si!

Grécke mäsové guličky s omáčkou z pečených paprík

Pečené morčacie mäsové guličky s najluxusnejšou omáčkou z upečených červených paprík povýšia vaše kulinárske zručnosti o ďalší level a vaša rodina už nebude chcieť obedovať či večerať nič iné!

Ingrediencie

Na omáčku z pečených paprík:

  • 6 červených paprík
  • 1/2 šálky + 1 lyžica olivového alebo avokádového oleja
  • 1/4 šálky červeného vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička morskej soli

Na mäsové guličky:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 500 g morčacie klobásy, nastrúhané najemno
  • 1 vajce
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1 lyžička soli + viac podľa chuti
  • 1/4 šálky jemne nakrájanej červenej cibule
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 3 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej mäty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Každú papriku nakrájajte na polovicu alebo na tretiny, odstráňte blanu, zbavte sa semienok a vrchné časti potrite olivovým olejom.
  3. Papriky dajte na plech a pečte asi 20 minút, alebo kým nezmäknú a trochu nezhnednú.
  4. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  5. Znížte teplotu rúry na 190 stupňov.
  6. Medzitým si pripravte mäsové guličky.
  7. Zmiešajte mleté ​​morčacie a nastrúhanú klobásu s rozšľahaným vajcom, mandľovou múkou, soľou, červenou cibuľou, sójovou omáčkou, petržlenovou vňaťou a mätou.
  8. Dobre premiešajte rukami.
  9. Rukami alebo naberačkou vytvarujte guličky s priemerom približne 4 cm.
  10. Položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Preložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  12. Zatiaľ čo sa guličky pečú, dorobte omáčku.
  13. Do mixéra dajte pečenú papriku, olej, ocot, soľ a cesnak.
  14. Rozmixujte do hladka.
  15. Vyberte guličky z rúry a podávajte teplé pokvapkané omáčkou z červenej papriky s karfiolovou alebo normálnou ryžou.
  16. Podľa potreby ozdobte syrom feta a ďalšími čerstvými bylinkami (tymian alebo bazalka).
Pečené morčacie mäsové guličky s paprikovou omáčkou servírované vo veľkej mise.
www.wholesomelicious.com

Nátierka z pečených paprík

Táto lahodná nátierka je krásne sladká vďaka upečeným červeným paprikám a paradajkám, má príjemnú stredomorskú chuť a je možné ju použiť nielen ako nátierku na sendvič, ale aj ako dip k chlebu naan či omáčku na cestovinu.

Ingrediencie

  • 3 červené papriky rozpolené, zbavené kôstok a stopky
  • 1 červená cibuľa strednej veľkosti, nakrájaná na štvrtky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku, olúpané
  • 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • 4 polievkové lyžice lahôdkového droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička korenia
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej bazalky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie.
  3. Položte naň nakrájanú papriku, cibuľu a cesnak.
  4. Zeleninu pečte 45 minút alebo do zmäknutia.
  5. Vyberte plech z rúry a nechajte 10 minút vychladnúť.
  6. Papriky olúpte.
  7. Vložte pečené papriky, cibuľu a cesnak do mixéra alebo kuchynského robota.
  8. Pridajte paradajky, lahôdkové droždie, balzamiko, soľ a korenie a mixujte, kým vám nevznikne hladká zmes.
  9. Užite si ju!
Paprikový dip servírovaný v mištičke, posypaný bylinkami a orieškami.
www.intentionalhospitality.com

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na nátierku z papriky pre jednohubky aj obložené chlebíčky. Vyskúšajte ich všetky!

Zapečené papriky plnené ricottou

Tieto zapečené papriky sú inšpirované Toskánskom a sú plnené čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánom. Ich príprava trvá asi 30 minút a môžete ich servírovať napríklad ako luxusnú jednoduchú prílohu.

Ingrediencie

  • 5 žltých alebo červených paprík
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 šálky plnotučné ricotty
  • ½ šálky jemne nakrájanej jarnej cibuľky
  • ½ šálky nasekané čerstvé bazalky
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • po 1 polievkovej lyžici čerstvej mäty, čerstvého rozmarínu a nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička sušených kvetov feniklu (voliteľne)
  • 2 lyžice strúhanky v kombinácii s trochou oleja

Postup

  1. Ak chcete získať dymovejšiu chuť paprík, rýchlo ich opečte na otvorenom plameni sporáka, ak máte tú možnosť.
  2. Nechajte vychladnúť a potom zlúpnite sčernenú kožu.
  3. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  4. Papriky pozdĺžne rozpolte, odstráňte semienka a rebrá.
  5. Papriky celé potrite olivovým olejom.
  6. V strednej miske zmiešajte ricottu, bazalku, cibuľu, bylinky, soľ a korenie.
  7. Rozšľahajte vajcia a parmezán.
  8. Papriky naplňte zmesou a položte kvety feniklu a strúhankou.
  9. Pečte 30 minút, alebo kým ricotta nestuhne a strúhanka nezezlátne.
  10. Dobrú chuť!
Papriky plnené čerstvými bylinkami, krémovou ricottou a výrazným parmezánom, servírované na drevenej doske s vedľa položenou jarnou cibuľkou.
www.liveeatlearn.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečené naplnené papriky v 7 rôznych variantoch.

Krémová polievka z pečených paprík

Bohatá a chuťami nabitá polievka zo sladkých upečených červených paprík, cesnaku a sušených paradajok, doplnená bazalkovým pestom a crème fraîche. Je úžasne hrejivá a jednoduchá na prípravu.

Ingrediencie

  • 6 červených paprík alebo kapií (cca 750 g)
  • 1 žltá cibuľa
  • 5 sušených paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku, olúpané a celé
  • asi ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy
  • 2,5 šálok zeleninového vývaru
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1-2 lyžice bazalkového pesta
  • crème fraîche na ozdobenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Červenú papriku nakrájajte nahrubo a vložte do veľkého pekáča s olúpanými celými strúčikmi cesnaku.
  3. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a korením a potom pečte v rúre, kým ľahko nezhnedne (asi 40 minút).
  4. Cibuľu nakrájajte nadrobno a vo veľkom hrnci s trochou olivového oleja orestujte, kým nebude priesvitná a mäkká.
  5. Akonáhle zmäkne, pridajte pečenú papriku a cesnak, sušené paradajky a zeleninový vývar.
  6. Varte 10 minút, potom vypnite plameň a ponorným mixérom rozmixujte do úplného hladka.
  7. Ochutnajte a prípadne okoreňte.
  8. Pridajte malú trošičku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, premiešajte a podávajte s kvapkou crème fraîche a domácim pestom.
  9. Servírujte s chrumkavým chlebom.
Papriková polievka s cesnakom a sušenými paradajkami doplnená bazalkovým pestom, crème fraîche a lístkami čerstvej bazalky, servírovaná v miskách, s vedľa položenou paprikou a bazalkou.
www.insidetherustickitchen.com

Nakladané pečené papriky

Nie je nič lepšie ako kuracie sendvič so sladkými nakladanými paprikami. Pripravte si ich aj vy doma! Je to jednoduché, vynikajúce a je to skvelý spôsob, ako uskladniť prebytočné papriky.

Ingrediencie

  • 3 červené papriky
  • 3 žltej papriky
  • extra panenský olivový olej
  • 1 polievková lyžica morskej soli a ďalšie na posypanie paprík
  • mleté ​​korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • ¾ šálky bieleho balzamikového octu
  • ¾ šálky jablčného octu
  • ¾ šálky vody
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
  • 6 guličiek korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Cesnak a korenie rozdeľte do 2 pollitrových vysterilizovaných pohárov so širokým hrdlom.
  3. Dajte papriky na pekáč, potrite ich olivovým olejom a posypte soľou a korením.
  4. Pečte 40 minút av polovici pečenia ich otočte.
  5. Nechajte vychladnúť a potom ich nakrájajte a naložte do pohárov.
  6. Zmiešajte v mise octy, vodu, oregano a 1 polievkovú lyžicu soli.
  7. Papriky zalejte soľným roztokom a ponechajte pri tom nejaký priestor na uvoľnenie vzduchových bublín.
  8. Pevne prikryte pokrievkou.
  9. Nechajte vychladnúť, potom dajte do chladničky av prípade potreby vyberte a servírujte.
  10. Dobrú chuť!
Žlté a červené papriky naložené v zaváracom pohári.
www.theeclectickitchen.com

Máme pre vás aj veľa ďalších tipov, ako zavariť papriky . Inšpirujte sa našimi návodmi a receptami!

Cestoviny s omáčkou z pečených paprík

Ochutnajte luxusnú omáčku z aromatických, sladkých paprík upečených v rúre, pečeného cesnaku, kešu orieškov a šalotky. Prekypuje chuťou vďaka pridaniu čerstvých lístkov bazalky a kvapky citrónovej šťavy.

Ingrediencie

  • 4 červené papriky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, olúpaných
  • 1 veľká nakrájaná šalotka
  • 1/4 šálky kešu orechov
  • hrsť lístkov bazalky
  • 500 g cestovín
  • 1/2 hrnčeka zeleninového vývaru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Červenú papriku rozkrojte pozdĺžne napoly a odstráňte stonky, semienka a blany.
  3. Položte reznou stranou dole na plech a potrite olivovým olejom.
  4. Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
  5. Na plech pridajte celé strúčiky cesnaku, nakrájanú šalotku a kešu oriešky.
  6. Pečte ďalších 10 minút.
  7. Akonáhle sú červené papriky opečené, vyberte plech z rúry a presuňte papriky do misy.
  8. Misu prikryte čistou utierkou a dajte bokom, kým papriky nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
  9. Po vychladnutí olúpte šupky a vyhoďte ich.
  10. Do mixéra pridajte opečenú červenú papriku, strúčiky cesnaku, šalotku, kešu oriešky, lístky bazalky, zeleninový vývar a citrónovú šťavu.
  11. Poriadne premixujte, kým vám nevznikne krémová omáčka.
  12. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  13. Pridajte preferované cestoviny a varte podľa návodu na obale.
  14. Sceďte a dajte bokom.
  15. Rozmixovanú omáčku zahrejte v hrnci na strednej teplote.
  16. Zmiešajte s uvarenými cestovinami.
  17. Podávajte teplé.
  18. Posypte vegánskym alebo obyčajným parmezánom a vločkami červeného chilli.
  19. Užite si to!
Cestoviny s paprikovou omáčkou servírované v hlbokom tanieri s kúskom pečiva a vidličkou.
www.pastabased.com

Papriky z rúry plnené feta syrom

Zdravá pochúťka, ktorá je navyše jednoduchá na prípravu! Pripravte si ju aj vy! Je skvelá ako jednoduchá večera, predjedlo aj príloha.

Ingrediencie

  • 2 papriky, rozpolené a zbavené semienok (1 červená a 1 žltá alebo oranžová)
  • 12 cherry paradajok
  • 8 čiernych olív bez kôstok
  • 50 g syra feta, rozdrobeného
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička čerstvého oregana

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Papriky položte na plech rezom nahor.
  3. Zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a použite ich na naplnenie paprík.
  4. Pečte 30 minút, kým paprika nezmäkne.
  5. Servírujte!
Poloviny paprík plnené syrom, paradajkami a olivami na plechu.
www.diabetes.org.uk

Šalát z pečených paprík

Krásny a živý šalát z upečených paprík, restovanej cibule, pražených píniových orieškov a čerstvých byliniek sa skvele hodí ku grilovanému mäsu alebo ako náplň do sendvičov. Chutí výborne teplý aj studený av chladničke vydrží až týždeň!

Ingrediencie

  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 1 kg mixu červených a žltých paprík
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 lyžička medu
  • hŕstka čerstvej bazalky
  • hŕstka čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • šťava z ½ citróna
  • 2 lyžice píniových orieškov, pražených

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200˚C.
  2. Plech vyložte alobalom.
  3. Celé papriky položte na pripravený plech a pečte 25 minút, pričom v polovici pečenia papriky otočte.
  4. Vyberte papriky z rúry a vložte ich do misy.
  5. Prikryte ich natesno potravinárskou fóliou na asi 3 minúty (aby sa zaparili).
  6. Nechajte bokom, kým nebude vlažné.
  7. Papriky olúpte a nakrájajte na 5 cm prúžky.
  8. Papriky neoplachujte.
  9. Umiestnite ich do strednej misky, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, bazalku, petržlenovú vňať, med, soľ a korenie.
  10. Premiešajte a dajte do chladničky.
  11. Medzitým na strednom plameni rozpáľte malú panvicu, pridajte píniové oriešky a za častého miešania opekajte dozlatista asi 4 minúty.
  12. Preložte orechy do malej misky, potom do rovnakej panvice pridajte olej a orestujte cibuľu, kým nebude voňavá a ľahko skaramelizovaná.
  13. Cibuľu pridajte k paprikám.
  14. Jemne premiešajte.
  15. Hotový šalát naložte do misy alebo rozdeľte do servírovacích misiek a posypte praženými píniovými orieškami.
Paprikový šalát s restovanou cibuľou, praženými píniovými orieškami a čerstvými bylinkami servírovaný na oválnom tanieri s vedľa položenými varičkami a miskou semienok.
www.dinewithjemutai.com

Prinášame vám aj ďalších 5 lahodných receptov na paprikové šaláty , ktoré si zamilujú aj zarytí mäsožravce. Vyberte si, či dáte prednosť čerstvej zelenine alebo pečenej či grilovanej. Tak ako tak si pochutnáte!

Aké papriky môžeme piecť v rúre

  • Piecť v rúre môžete akýkoľvek druh papriky , vždy bude chutiť úžasne.
  • Červené papriky sú sladšie a preto sú všeobecne obľúbenejšie.
  • Vysoká teplota totiž môže paprike dodať trochu horkosti , takže čím sladšia paprika, tým lepšie vo výsledku bude chutiť.

A ako dnešné recepty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.