Pripravte si lahodné recepty s lososom a zeleninou! Je to tá najlepšia kombinácia na svete

Viete, že výbornou kombináciou zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jedlo, ktorého príprava vám nezaberie príliš veľa času?

Doplňte svoju stravu o nenasýtené mastné omega 3 kyseliny a pripravte si vynikajúce recepty z lososa a zeleniny.

Pochutnáte si, doplníte zdraviu prospešné látky a ušetríte pár peňazí!

Losos na masle opekaný na panvici

Výbornú pochúťku z lososa získame prípravou lososa na masle na panvici, vďaka ktorej dokonale vynikne chuť jeho jemného mäsa.

Čo budeme potrebovať

  • losos
  • maslo
  • soľ
  • zelenina (pozri recept na grilovanú zeleninu nižšie)

Postup

  1. Na panvici rozohrejeme opatrne maslo, aby sa nespálilo.
  2. Pripravené a osolené porcie lososa vložíme na maslo na panvici kožou dole.
  3. Po opečení obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
  4. Zeleninu podľa vašej chuti si pripravíme zvlášť – môžeme ju ľahko povariť alebo dusiť.

K lososu pripravovanom na masle na panvici alebo pečenom sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše.

Tri prepečené kúsky lososa na panvici s maslom.
Zdroj: saltandlavender.com

Pečený losos v rúre

Lososa môžeme tiež piecť v rúre, jeho príprava opäť nezaberie príliš veľa času av krátkom čase budete mať pripravené zdravé a lahodné jedlo na obed.

Čo budeme potrebovať

  • losos
  • maslo
  • zelenina (zemiaky, batáty, mrkva, brokolica…)
  • vývar, biele víno, kyslá smotana
  • korenie na ryby
  • soľ

Postup

  1. V pekáčiku rozpustíme maslo a vložíme porciu lososa, ktorú sme osolili a okorenili jemnejším korením na ryby.
  2. Zeleninu pridávame už vopred tepelne pripravenú, pretože mäso z lososa sa pečie kratšiu dobu.
  3. Môžeme podliať vývarom, bielym vínom alebo kyslou smotanou.
  4. Pred upečením posypeme strúhaným syrom, aby sa stihol zapiecť.

Pripravte si aj ďalšie chutné recepty z rybieho mäsa , ktoré rozšíria váš jedálniček o zdravé jedlá.

Losos na pekáčiku s grilovanou zeleninu s citrónom.
Zdroj: diethood.com

Grilovaný losos

Je to ten najľahší a najlepší recept na lososa na grile, ktorý sa čoskoro stane vašou novou obľúbenou zdravou letnou večerou.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g lososa s kožou
  • 2 lyžice oleja z hroznových jadier
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 citrón, nakrájaný na mesiačiky

Postup

  • Pripravte gril na vysokú teplotu.
  • Očistite grilovacie rošty a zatvorte veko, aby sa zahrial.
  • Mäsitú stranu filétov lososa bohato potrite olejom a rovnomerne ochuťte soľou a čiernym korením.
  • Lososa grilujte kožou dole na priamom vysokom ohni so zavretým vekom asi 6–8 minút, alebo kým ryba nezosvetlí a filety môžete zdvihnúť z grilovacích roštov bez toho, aby sa prilepili.
  • Otočte lososa, zatvorte veko a grilujte na 55 stupňov asi 2-4 minúty.
  • Preneste na tanier a nechajte 1-2 minúty odpočívať.
  • Z filétov stiahnite kožu a podávajte ho s mesiačikmi citróna a tatárskou alebo uhorkovou kôprovou omáčkou.

Ak nemáte gril vystačíte si aj s panvicou. Štvorcové panvice zažívajú v našich kuchyniach obrovský boom – ak ešte nemáte, kúpte si aj vy kvalitnú hranatú panvicu

Krásny lahodný losos ugrilovaný na drevenom uhlí so zeleninou.
Zdroj: hál f bakedharvest.com

Marinovaný losos v mede

Na túto jednoduchú marinádu na lososa stačí šesť ingrediencií. Keď hnedý cukor, maslo a medová poleva na povrchu skaramelizujú, táto marináda na lososa ožije.

Čo budeme potrebovať

  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica masla, rozpusteného
  • 1 polievková lyžica olivového alebo rastlinného oleja
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 500 g filetu z lososa, nakrájaný na 8 kusov

Postup

  • V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie okrem lososa.
  • Do plastovej misky vložte lososa.
  • Prelejte lososa marinádou.
  • Zakryte a nechajte v chlade aspoň 30 minút, ale nie dlhšie ako 1 hodinu.
  • Rozpáľte gril.
  • Lososa položte kožou dole na gril. Prikryte a grilujte na strednú teplotu 10 až 20 minút.
  • Dva krát alebo tri krát potrite marinádou.
  • Kým sa losos ľahko nelúpe vidličkou, ho neodkladajte z grilu.

Zostávajúcou marinádou môžete potrieť grilovanú zeleninu, ktorú si k receptu s lososom pripravíte. Recept na zeleninu na grile nejdete nižšie!

Miska plná marinády z medu a byliniek.
Zdroj: koreanbapsang.com

Losos dusený

Veľmi jednoduchá je príprava lososa dusením, ktoré patrí k šetrným úpravám rybieho mäsa.

Čo budeme potrebovať

  • losos
  • soľ
  • korenie (gyros, grilovacie korenie, koreniaca zmes na ryby alebo len korenie
  • bylinky (bazalka, rozmarín)
  • vývar, biele víno alebo kyslá smotana

Postup

  1. Pripravené porcie lososa najskôr opečieme na masle.
  2. Potom zakryté pokrievkou a podliate vývarom dusíme pomaly domäkka.
  3. Môžeme pridať zeleninu podľa chuti.
  4. Dusíme takú dlhú, aby sa mäso nerozpadlo.
  5. K dusenému lososu môžeme podávať aj drobnejšie druhy cestovín.
V papieri zabalený a dusený losos s bylinkami.
Zdroj: themodernproper.com

Najlepší recept na grilovanú zeleninu k lososu

K lososu sa nehodí nič iné ako zelenina pripravená na grile. S nami sa naučíte ten najlepší recept, po ktorom sa budete olizovať až za ušami!

Čo budeme potrebovať

  • Baby huby
  • Zelená fazuľa
  • Červenej a oranžovej papriky
  • Cuketa
  • Žltá cuketa
  • červená cibuľa
  • množstvo záleží na vás
  • 1 lyžica olivovej pleje
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 strúčik nastrúhaného cesnaku
  • ½ lyžičky čerstvého rozmarínu

Postup

  • Predhrejte gril (alebo rúru s grilom) na stredne vysokú teplotu 200 – 220 stupňov.
  • Zeleninu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
  • Zelené fazuľky môžete nechať vcelku.
  • Zmiešajte zeleninu so zmesou olivového oleja a balzamikového octu, 1 strúčik nastrúhaného cesnaku a ½ lyžičky čerstvého rozmarínu
  • Grilujte 14 až 17 minút a každých pár minút otočte.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.