Lahodné pokrmy z lososa skvele doplní zelenina

Viete, že výbornú kombináciou zdravého pokrmu je losos a zelenina?

Chcete chutné a zdravé jedlo, ktorého príprava vám nezaberie príliš času?

Doplňte svoju stravu o nenasýtené mastné omega 3 kyseliny a pripravte si vynikajúce pokrm z lososa.

Lososa nakrájame na jednotlivé porcie, umyjeme a osušíme. Než ho budeme tepelne spracovávať napríklad na panvici, je dobré ho pre zjemnenie mäsa pokvapkať citrónovou alebo limetkovou šťavou, osoliť, prípadne okoreniť. A nechať záležať. Ak budete chcieť lososa marinovať, nechávajte ho v marináde radšej cez noc, aby marináda dobre vsiakla do mäsa.

A teraz už na samotnej recepty.

Losos na masle opekaný na panvici

Výbornú pochúťku z lososa získame prípravou lososa na masle na panvici, vďaka ktorej dokonale vynikne chuť jeho jemného mäsa.

INGREDIENCIE

  • losos
  • maslo
  • soľ
  • zelenina – podľa vašej chuti

POSTUP

  1. Na panvici rozohrejeme opatrne maslo, aby sa nespálilo.
  2. Pripravené a osolené porcie lososa vložíme na maslo na panvici kožou nadol.
  3. Po opečení obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
  4. Zeleninu podľa vašej chuti si pripravíme zvlášť – môžeme ju ľahko povariť alebo dusiť.

Hotový recept na lososa opekaného na masle

Losos zapečený v rúre

Lososa môžeme tiež piecť v rúre, jeho príprava opäť nezaberie príliš času a v krátkej dobe budete mať pripravené zdravé a lahodné jedlo na obed.

INGREDIENCIE

  • losos
  • maslo
  • zelenina
  • vývar, biele víno, kyslá smotana
  • korenie na ryby
  • soľ

POSTUP

  1. V pekáčiku rozpustíme maslo a vložíme porcie lososa, ktoré sme osolili a okorenili jemnejším korením na ryby.
  2. Zeleninu pridávame už vopred tepelne pripravenú, pretože mäso z lososa sa pečie kratšiu dobu.
  3. Môžeme podliať vývarom, bielym vínom alebo kyslou smotanou.
  4. Pred pečením posypeme strúhaným syrom, aby sa stihol zapiecť.

Losos zapečený v rúre

losos dusený

Veľmi jednoduchá je príprava lososa dusením, ktoré patria k šetrným úpravám rybieho mäsa.

INGREDIENCIE

  • losos
  • soľ
  • korenie – Gyros, Grilovací korenie, Koreniaci zmes na ryby alebo len korenie či bylinky (bazalka, rozmarín)
  • vývar, biele víno alebo kyslá smotana

POSTUP

  1. Pripravené porcie lososa najskôr opečieme na masle.
  2. Potom zakryté pokrievkou a podliate vývarom dusíme pomaly domäkka.
  3. Môžeme pridať zeleninu podľa chuti.
  4. Dusíme tak dlhú, aby sa mäso nerozpadlo.

Hotový recept na duseného lososa

K lososovi pripravovanom na masle na panvici alebo pečenému sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše. K dusenému lososovi môžeme podávať tiež drobnejšie druhy cestovín.

Nezabudnite mäso z lososa dopredu zjemniť šťavou z citróna. Na panvicu alebo pekáčik ho do rozpáleného tuku – výborné je maslo alebo kvalitný olej – klaďte kožou dole. Len tak totiž docielite chrumkavej lahodné kôrky. Pripravte si aj ďalšie chutné recepty z rybieho mäsa, ktoré rozšíria váš jedálniček o zdravé jedlá.

Tip: Čtvercové pánve zažívají v našich kuchyních obrovský boom – pokud ještě nemáte, pořiďte si i vy kvalitní hranatou pánev!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.