Viete, že výbornú kombináciou zdravého pokrmu je losos a zelenina?
Chcete chutné a zdravé jedlo, ktorého príprava vám nezaberie príliš času?
Doplňte svoju stravu o nenasýtené mastné omega 3 kyseliny a pripravte si vynikajúce pokrm z lososa.
Lososa nakrájame na jednotlivé porcie, umyjeme a osušíme. Než ho budeme tepelne spracovávať napríklad na panvici, je dobré ho pre zjemnenie mäsa pokvapkať citrónovou alebo limetkovou šťavou, osoliť, prípadne okoreniť. A nechať záležať. Ak budete chcieť lososa marinovať, nechávajte ho v marináde radšej cez noc, aby marináda dobre vsiakla do mäsa.
A teraz už na samotnej recepty.
Losos na masle opekaný na panvici
Výbornú pochúťku z lososa získame prípravou lososa na masle na panvici, vďaka ktorej dokonale vynikne chuť jeho jemného mäsa.
INGREDIENCIE
- losos
- maslo
- soľ
- zelenina – podľa vašej chuti
POSTUP
- Na panvici rozohrejeme opatrne maslo, aby sa nespálilo.
- Pripravené a osolené porcie lososa vložíme na maslo na panvici kožou nadol.
- Po opečení obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
- Zeleninu podľa vašej chuti si pripravíme zvlášť – môžeme ju ľahko povariť alebo dusiť.
Objavte podobné tipy
Losos zapečený v rúre
Lososa môžeme tiež piecť v rúre, jeho príprava opäť nezaberie príliš času a v krátkej dobe budete mať pripravené zdravé a lahodné jedlo na obed.
INGREDIENCIE
- losos
- maslo
- zelenina
- vývar, biele víno, kyslá smotana
- korenie na ryby
- soľ
POSTUP
- V pekáčiku rozpustíme maslo a vložíme porcie lososa, ktoré sme osolili a okorenili jemnejším korením na ryby.
- Zeleninu pridávame už vopred tepelne pripravenú, pretože mäso z lososa sa pečie kratšiu dobu.
- Môžeme podliať vývarom, bielym vínom alebo kyslou smotanou.
- Pred pečením posypeme strúhaným syrom, aby sa stihol zapiecť.
losos dusený
Veľmi jednoduchá je príprava lososa dusením, ktoré patria k šetrným úpravám rybieho mäsa.
INGREDIENCIE
- losos
- soľ
- korenie – Gyros, Grilovací korenie, Koreniaci zmes na ryby alebo len korenie či bylinky (bazalka, rozmarín)
- vývar, biele víno alebo kyslá smotana
POSTUP
- Pripravené porcie lososa najskôr opečieme na masle.
- Potom zakryté pokrievkou a podliate vývarom dusíme pomaly domäkka.
- Môžeme pridať zeleninu podľa chuti.
- Dusíme tak dlhú, aby sa mäso nerozpadlo.
K lososovi pripravovanom na masle na panvici alebo pečenému sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše. K dusenému lososovi môžeme podávať tiež drobnejšie druhy cestovín.
Nezabudnite mäso z lososa dopredu zjemniť šťavou z citróna. Na panvicu alebo pekáčik ho do rozpáleného tuku – výborné je maslo alebo kvalitný olej – klaďte kožou dole. Len tak totiž docielite chrumkavej lahodné kôrky. Pripravte si aj ďalšie chutné recepty z rybieho mäsa, ktoré rozšíria váš jedálniček o zdravé jedlá.