Najsladšie jahodové recepty! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa

Milujete jahody? Ale ako ich najlepšie využiť?

Prvá várka zmizne, bez akejkoľvek úpravy, ale čo potom, keď už nám nechutia samostatne?

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami z jahôd!

Tvarohové knedle s jahodami

Dodržujete životosprávu a máte chuť na jahodové knedle?

Pripravte si tieto z chutného a zdravého tvarohového cesta.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 160 g detskej krupičky
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 100 g jahôd

Na omáčku

  • 400 g jahôd
  • citrónová šťava
  • cukor podľa chuti

Postup

  1. Zmiešame tvaroh so žĺtkami, pridáme krupicu, soľ a premiešame.
  2. Vznikne tuhšie, mierne lepivé cesto.
  3. Rukami tvoríme malé placky, do ktorých dáme jahodu.
  4. Vytvoríme okrúhle knedle a ponorte do vriacej osolenej vody.
  5. Varíme 8-10 minút.
  6. Pripravíme si omáčku.
  7. Jahody pokrájame na menšie časti, premiešame s cukrom a citrónovou šťavou.
  8. Varíme asi 5 minút do mäkka, môžeme rozmixovať tyčovým mixérom.
  9. Jahodové knedle podávame sypané cukrom, môžeme pridať strúhanú čokoládu a maslo, pridáme jahodovú omáčku.
Keramický tanierik plný nadýchaných knedličky so sladkou polevou.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Jahodový džem

Čo môže byť lepšie ako si namazať čerstvé pečivo sladkou domácou marmeládou z jahôd.

Čo budeme potrebovať

  • 0,5 kg jahôd
  • 0,4 kg cukru krupice alebo kryštálu
  • šťava z 1 veľkého citróna

Postup

  1. Jahody dobre umyjeme.
  2. Dáme ich misy a zasypeme ich polovicou cukru.
  3. Rozmixujeme tyčovým mixérom do hustejšej kaše.
  4. Celú zmes scedíme cez sitko do hrnca alebo do panvice.
  5. Šťavu v kastróli začneme variť na strednú teplotu, asi po piatich minútach pridáme zvyšok cukru.
  6. Rozmiešame a varíme asi ďalších desať minút.
  7. Občas zoberieme z povrchu penu.
  8. Pred koncom varu pridáme do jahodovej marmelády citrónovú šťavu.
  9. Marmeládu plníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, poháre otočíme hore dnom.

Z jahôd sa dá urobiť lahodné smoothie , ktoré si môžete urobiť na niekoľko rôznych spôsobov, podľa nás.
Alebo si urobte vlastný domáci džús. K tomu je potrebný výkonný odšťavovač , vyberte si v našej recenzii.

Poháre plné lahodného jahodového džemu.
Zdroj: thebakerupstairs.com

Letný jahodový koláč

Koláč s jahodami, je to najlepšie letné osvieženie ku grilovačke alebo pikniku.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 1 linecké cesto na koláč
  • 125 g tučného mäkkého tvarohu
  • 1/8 masla
  • 100 g cukru múčka
  • 1 želatína Oetker
  • 80 g cukru kryštál

Postup

  1. V rúre upečieme koláčový korpus s lineckého cesta.
  2. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do hladkého krému, do ktorého zapracujeme tvaroh.
  3. Jahody pozdĺžne rozpolíme.
  4. Koláčový korpus potrieme krémom a poukladáme polovičkami jahôd.
  5. Pripravíme želatínu podľa návodu na sáčku.
  6. Ešte teplú želatínu lyžicou nanášame na koláč v tenkej vrstve, vzápätí rovnomerne nanesieme zvyšok želatíny a necháme vychladnúť.
  7. Koláč necháme v chlade aspoň 2-3 hodiny, aby korpus nasiakol vlhkosť krému.
Chrumkavá krust s jahodovou náplňou.
Zdroj: houseofnasheats.com

Kysnuté jahodové knedle

Ovocné knedle sú typickým českým jedlom, ktoré sa dá jesť ako hlavné jedlo alebo dezert. Dá sa robiť so všetkými druhmi ovocia. Favoritom bývajú však jahody!

Čo budeme potrebovať

  • 250 g tvarohu
  • 200-250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • jahody

Postup

  • Tvaroh, múku, vajcia a soľ zmiešajte dohromady a vypracujte pevné pružné cesto.
  • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku asi 5 mm.
  • Nakrájajte na štvorčeky, na každý štvorček položte kúsok ovocia a tvarujte cesto okolo ovocia, kým nebude úplne zakryté a nebude mať tvar gule.
  • Až budete hotoví s prvou várkou, zhromaždite zvyšky cesta do gule a znova vyvaľkajte.
  • Medzitým dajte variť veľký hrniec s vodou (musí byť plný asi z dvoch tretín).
  • Keď sa začne variť, vložte ovocné knedle – nie príliš veľa naraz, pretože potrebujú trochu dýchať.
  • Priveďte späť do varu.
  • Keď vyplávajú hore, pokračujte vo varení asi 3 – 5 minút.
  • Vyberte ich dierovanou lyžicou a podávajte s obľúbenými prísadami.
Nadýchané kysnuté cesto s čerstvými jahodami na zabalenie.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Bublanina z jahôd

Táto jahodová bublanina je plná čerstvých jahôd je jedným z najjednoduchších a najchutnejších dezertov, aké kedy urobíte.

Čo budeme potrebovať

  • 180 g hladkej múky
  • 1½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 6 lyžíc nesoleného masla, zmäknutého
  • 120 g cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 60 ml mlieka
  • 300 g jahôd, olúpaných a rozpolených

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov a formu vymažte maslom.
  • V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  • V mise ušľahajte maslo a cukor.
  • Pridajte vajcia a vanilku a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa dobre nespoja.
  • Postupne pridávajte múčnú zmes striedavo s mliekom a šľahajte na nízke otáčky do hladka.
  • Cesto preložíme do pripravenej formy a uhladíme stierkou. Hore naskladajte jahody reznou stranou dole tak, aby úplne zakryli cesto
  • Jahody posypte 2 lyžicami cukru.
  • Pečte desať minút, potom znížte teplotu na 160 stupňov a pečte, kým koláč nie je ľahko zlatistý a špajle nevyjde čistá, asi hodinu.
  • Tortu necháme vychladnúť v plechu.
Nadýchané cesto posypané práškovým cukrom.
Zdroj: recipetineats.com

Nepečená jahodová torta

Nemáte radi v teplých dňoch ťažké maslové torty? K chuti Vám príde chladená nepečená jahodová torta plná čerstvých jahôd.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  • 2 balenia kakaových BeBe sušienok
  • 130 g masla

Na náplň

  • 1 smotana na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného mäkkého tvarohu
  • práškový cukor podľa chuti
  • jahody
  • číra želatína

Postup

  1. Rozdrvené sušienky spojíme s rozpusteným maslom, premiešame a vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy.
  2. Vyšľaháme smotanu s cukrom, pridáme mascarpone a tvaroh, a všetko prepojíme.
  3. Vzniknutým krémom potrieme korpus.
  4. Umyté jahody pokrájame na polovičky, poskladáme ich navrch torty a prelejeme čírou tortovou želatínou.
  5. V chladničke necháme odležať do druhého dňa.
Forma vysypaná rozdrvenými sušienkami s krémom z jahôd.
Zdroj: therecipecritic.com

Cheesecake s jahodami

Tento recept na cheesecake s jahodami je úžasný! Tento krémový a ľahký klasický tvarohový recept je zakončený sladkou jahodovou polevou.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  • 200 g rozdrvených grahamových sušienok
  • 50 g kryštálového cukru
  • 6 lyžíc nesoleného masla, rozpusteného

Na náplň

  • 900 g smotanového syra
  • 260 g kryštálového cukru
  • 230 g kyslej smotany
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky soli
  • 4 veľké vajcia, ľahko rozšľahané

Na omáčku

  • 400 g celých jahôd, nakrájaných na kocky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lyžičky soli
  • 330 g jemne nasekaných jahôd

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vonkajšie dno formy pevne zabaľte do alobalu.
  • Zmiešajte grahamového sušienky, cukor a rozpustené maslo. Natlačte zmes mrveničky a pečte 10 minút.
  • Znížte teplotu rúry na 130 stupňov.
  • Vo veľkej mise šľahajte smotanový syr, kým nebude hladký a krémový.
  • Pridajte cukor a kyslú smotanu, šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Pridajte vanilku a soľ, šľahajte na nízku rýchlosť, kým nebude hladká.
  • Jemne vmiešajte vajcia, kým sa nespoja. Cesto nalejte na pripravenú krustu.
  • Naplňte pekáč niekoľkými centimetrami vriacej vody a vložte cheesecake do stredu.
  • Pečte 1 hodinu, alebo kým okraje nestuhnú a stred sa ľahko trepe.
  • Vypnite rúru, cheesecake nechajte vo vodnom kúpeli v rúre ďalšiu hodinu.
  • Cheesecake vyberte z vodného kúpeľa a položte na mriežku. Prejdite malým nožom okolo vonkajšieho okraja cheesecaku, aby sa uvoľnil z formy, a nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote asi 1 ½ hodiny.
  • Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo cez noc.

Ak chceme z čerstvých jahôd pripraviť aj nejakú inú dobrotu, potom ich môžeme jahody použiť do pohárov, rôznych jahodových dezertov, alebo z nich pripraviť jahodovú penu alebo jahodový koktail .

Lahodný upečený domáci cheesecake s jahodami a sirupom.
Zdroj: laurenslatest.com

Domáci jahodový sirup

Čerstvý sirup z jahôd je jednou z najlepších poliev na palacinky!

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg čerstvých jahôd, olúpaných a nakrájaných na malé kocky
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 80 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 10 g kukuričného škrobu

Postup

  • V strednom hrnci priveďte jahody, citrónovú šťavu, cukor a 2 lyžice vody do varu na stredne vysokú teplotu a často miešajte.
  • Mierne znížte teplotu a nechajte variť, kým sa neuvoľní šťava a jahody nezmäknú, asi 5-6 minút za občasného miešania.
  • V malej miske rozšľahajte zvyšné 2 lyžice vody a kukuričný škrob do hladka.
  • Nalejte zmes kukuričného škrobu do jahodovej zmesi a za stáleho miešania varte 1 minútu.
  • Odstráňte z platne a nechajte mierne vychladnúť.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 3 dní.

S domácim sirupom skvele chutí aj táto jahodová panna cotta , skúste ju podľa nás!

Pohár plný tekutého sirupu na paliačinky.
Zdroj: theflourhandprint.com

Prečo jesť jahody?

Najhojnejšie vitamíny a minerály v jahodách sú:

Vitamín C – jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, antioxidantu nevyhnutného pre imunitu a zdravie pokožky.
Mangán – tento stopový prvok, ktorý sa často vyskytuje vo veľkom množstve v celozrnných obilninách, strukovinách, ovocí a zelenine, je dôležitý pre mnoho procesov vo vašom tele.
Folát (vitamín B9) – je dôležitý pre normálny rast tkanív a funkciu buniek – a zásadný pre tehotné ženy a staršie osoby.
Draslík – podieľa sa na mnohých základných telesných funkciách, ako je regulácia krvného tlaku.

V menšej miere obsahujú aj železo, meď, horčík, fosfor a vitamíny B6, K a E.

Jahody obsahujú vysoké množstvo prospešných rastlinných zlúčenín a antioxidantov, ako je pelargonidín, kyselina ellagová, ellagitaniny a prokyanidíny.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.