Lahodné dezerty z jahôd: najlepšie recepty pre maškrtné jazýčky

Kúpili ste výhodne veľa jahôd alebo vám dozreli na záhradke?

Premýšľate čo s nimi urobíte? Máme pre váš riešenie!

Vychutnajte si niektorý z jahodových dezertov v našom článku.

Máme pre vás hneď 6 rôznych variantov.

jahodové knedle

Českou klasikou je urobiť cesto a do neho niečo zabaliť. Jedlo tak môže byť veľakrát ťažké. Avšak ak použijete miesto kysnutých knedlí tvarohové, uvidíte, že si nielen pochutíte, ale zároveň sa nemusíte báť o svoje zdravie.

INGREDIENCIE

  • štipka soli
  • 2 ks žĺtky
  • 500 g mäkký tvaroh
  • 1 hrnček (teda asi 200 g) polohrubej múky
  • práškový cukor
  • 100 g maslo
  • 150 g tvrdého tvarohu
  • 500 g jahôd

POSTUP

  1. Zmiešajte tvaroh s preosiatu múkou, štipkou soli a žĺtky. Použite na to varešku. Na metličku by sa vám to nalepilo.
  2. Potom použite hrubú silu rúk a vypracujte hladké cesto. Nechajte pol hodiny oddýchnu, najlepšie v chladničke.
  3. Medzitým si pripravte jahody. Väčšie kusy prepolí.
  4. Cesto vytvarujte na podložke do valčeka. Odkrajujte z neho menšie kúsky, asi veľkosti orecha. Tie rúk vytvarujte do placky.
  5. Naplňte placku ovocím a zatočte do knedle. Varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  6. Podávajte posypané tvarohom, posypané práškovým cukrom a preliate rozpusteným maslom.
knedle plnené jahodami
albert.cz

jahodová bublanina

Obľúbený jahodový dezert všetkých gazdiniek. Zmiešať, naliať a upiecť. Tiež si túto pochúťku všetci pamätáme zo svojho detstva. Nikdy nechýbala na sviatočný tabuli u babičky.

INGREDIENCIE

  • 120 g masla
  • 220 g práškového cukru
  • 400 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • soľ
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g polohrubej múky
  • 500 g jahôd

POSTUP

  1. Utrite maslo s cukrom a štyrmi žĺtkami. Šľahajte tak dlho, až vám vznikne svetlá pena. Pridajte mlieko izbovej teploty a 250g múky. Všetko zmiešajte.
  2. Pridajte druhú polovicu múky, kypriaci prášok a sneh, vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
  3. Vymažte a múkou vysypte plech s vyšším okrajom. Možno použiť aj zapekaciu misu alebo tortovú formu. Záleží na vašu fantáziu.
  4. Nalejte cesto do formy, poukladáme jahodami. Môžete ich pokrájať na kúsky, štvrťky, na polovicu či nechať v celku.
  5. Vložte do predhriatej rúry na 180 ° C a upečte dozlatista. Zaberie to cca 45 minút.
  6. Podávejte nakrájené na větší kusy. Lehce pocukrujte.jahody v bublaninách

jahodové rezy

Tento recept je často využívaný ako narodeninovú tortu.

INGREDIENCIE

  • 250 g cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 5 lyžíc horúcej vody
  • 2 kyslej smotany
  • 1 smotana na šľahanie
  • práškový cukor na dochutenie
  • jahody
  • želatína

POSTUP

  1. Vyšľahajte cukor so žĺtkami. Pre vytvorenie lepšej peny pridajte horúcu vodu. Potom po troškách primiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a nakoniec zľahka a opatrne vmiešajte sneh, vytvorený z 5 bielkov. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy. Korpus pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C. Vo chvíli keď sa cesto už nelepí na špajli, je hotovo.
  2. Nechajte vychladnúť. Medzitým zmiešajte obe smotany a oslaďte podľa vlastnej chuti. Potom namažte na korpus a na krém rozložte plátky jahôd.
  3. Pripravte si želatínu podľa návodu na obale a nalejte po celej ploche na ovocie. Nechajte stuhnúť, najlepšie v chladničke.
  4. Podávajte nakrájané na kusy s čerstvým ovocím.

Domáce jahodová marmeláda

Pokiaľ máte doma hromadu jahôd zo záhradky a neviete čo s nimi, pripravte si túto skvelú marmeládu.

INGREDIENCIE

  • 1 kg jahôd
  • 750 g krupicového cukru alebo aj hnedého
  • šťava z 1 veľkého citróna

POSTUP

  1. Jahody umyjeme a nakrájame na kúsky.
  2. Zasypeme je cukrom.
  3. Prilejeme šťavu z citróna.
  4. Dáme do hrnca a postavíme na zdroj tepla a začneme zahrievať.
  5. Od bodu varu varíme 20 minút.
  6. Marmeládu strážime a neustále miešame.
  7. Uvarenú, horúcou marmeládou naplníme pripravené sterilizované poháre pomocou lievika so širokým otvorom.
  8. Poháre uzavrieme a otočíme hore dnom a necháme ich tak asi 15 minút.
  9. Potom je obrátime a necháme vychladnúť.

Domáce jahodová marmeláda happyfoodstube.com

Jahodový koláč z celozrnnej múky

Jednoduchý a rýchly recept, ktorým ohromíte nielen deti.

INGREDIENCIE

  • 150 g celozrnnej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 65 masla
  • 500 ml mlieka
  • 1 vanička jemného tvarohu
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 balíček červeného tortového želé
  • 1 balíček vanilkového pudingu

POSTUP

  1. Z múky, vajíčok, cukru, zmäknutého masla a na špičku noža práškov do pečiva vypracujeme cesto.
  2. Rozvaľkáme do tvaru kruhu a vložíme do okrúhlej formy, cesto vmačkáme aj k okrajom formy.
  3. Cesto prepichneme vidličkou a dáme piecť na 10 minút pri teplote 180 ° C.
  4. Pripravíme si puding z mlieka, cukru a pudingového prášku.
  5. Do neho vmiešame tvaroh s kyslou smotanou.
  6. Vytiahneme cesto z rúry, naň kladieme tvarohovú zmes rozložíme časť nakrájaných jahôd.
  7. Pečieme asi 50 minút pri teplote 160 ° C.
  8. Koláč necháme vychladnúť, navrch kladieme nakrájané jahody a zalejeme červeným želé pripraveným hľa návodu.
  9. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Jahodový koláč tortyodmamy.sme.sk

Domáca jahodová zmrzlina s mätou

Máte chuť na domácu zmrzlinu s jahodami, ale nemáte zmrzlinovač? Nevadí, stačí mať výkonný mixér a môžete sa pustiť do prípravy tejto skvelej zmrzliny.

INGREDIENCIE

  • 1 kg kilo mrazených jahôd
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 250 g jogurt gréckeho typu

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie dôkladne rozmixujeme.
  2. Ak chceme zmrzlinu sladšie, môžeme dosladiť trochu cukru.
  3. Dáme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
  4. Pred podávaním dozdobte ešte ďalšie trochou čerstvej mäty.

Domáca jahodová zmrzlina s mätou spicehunter.com

Jahody sú proste chutné v akejkoľvek podobe. Čerstvé, upečené alebo rozmixované a zmrazené. Ak by sa vám však prejedli stále môžete vyskúšať ďalšie recepty treba s kokosom.

Ak ste zmrzlinový typ alebo je len leto, kedy je zmrzlinový typ každý, vyskúšajte naše recepty na mnoho druhov domácich zmrzlín.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.