Tieto recepty na obličky sú skutočná delikatesa. Presvedčte sa sami

Možno, že vnútornosti nepatria medzi vaše obľúbené lahôdky.

Ľadvinky sú však bohaté na železo a vitamíny B a C, a preto by nemali chýbať v našom jedálničku.

Vždy ich možno pripraviť tak, aby ste si na nich pochutnali.

Inšpirujte sa našimi receptami na obličky v 7 vynikajúcich variantách, vďaka ktorým si ich zamilujete.

Tak dosť rečí a poďme na to!

Korenené jahňacie obličky

Jednoduchý a chutný pokrm, ktorý je pripravený z jahňacích obličiek a indického korenia, vás nadchne! Vyskúšajte ho a uvidíte sami.

Ingrediencie

  • 10 až 12 jahňacích obličiek (odstráňte vonkajšiu vrstvu a nakrájajte na malé kúsky)
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice zázvorovo-cesnakové pasty
  • 1 šálka vody
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžička sušeného koriandra
  • 1/2 lyžičky garam masala
  • 1 lyžička červeného chilli prášku
  • 2 zelené chilli papričky

Postup

  1. Dajte obličky, soľ, kurkumu, zázvorovú cesnakovú pastu a vodu do hrnca.
  2. Varte, kým voda nevyschne a obličky nie sú hotové.
  3. Pridajte olej a smažte na vysokej teplote po dobu 2 až 3 minút, aby ste odstránili surový zápach z oleja.
  4. Ďalej pridajte koriander, garam masalu, červené čili a zelené čili.
  5. Znovu smažte 2 až 3 minúty, pokiaľ obličky nebudú dobre obalené korením.
  6. Podávajte horúce.
Vnútornosti na indický spôsob servírované v hlbokom tanieri, posypané chilli.
www.faskitchen.com

Máme pre vás aj ďalšie luxusné vnútornosti! Recepty na pečeň sú jednými z najpopulárnejších v slovenskej kuchyni. Pripravte si chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete variť, vyprážať aj zapekať. Doprajte si skvelú chuť a množstvo živín v jednom!

Restované bravčové obličky s paradajkami a paprikou

Úplne perfektný pokrm z bravčových obličiek restovaných so zeleninou, sherry a tamari, podávané s ryžou alebo karfiolovou ryžou a čerstvými hráškovými klíčkami vás nadchne. Pripravte ho aj svojim hosťom!

Ingrediencie

Na prípravu obličiek:

  • 500 g bravčových obličiek
  • soľ
  • jablčný ocot

Na restovanú zmes:

  • 1 lyžica masti
  • 5 cm kus zázvoru, nasekaný
  • 1 lyžica tamari
  • 2 lyžice sherry
  • 500 g paradajok, nakrájaných na mesiačiky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na 2 cm kúsky (voliteľne)
  • 1 paprika, nakrájaná na 2 cm kúsky
  • 1,5 lyžicky koreňového škrobu arrowroot alebo kukuričného škrobu
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • malá hrsť hráškových výhonkov

Postup

  1. Orežte prebytočné spojivové tkanivo z lalokov obličiek.
  2. Ľadvinky dobre osoľte a vložte do sklenenej nádoby alebo misky, kam sa dobre zmestia.
  3. Pridajte jablčný ocot na zakrytie a nechajte 7-24 hodín namáčať (čím tesnejšie sa zmestia do misky, tým menej octu budete potrebovať na ich zakrytie).
  4. Po 7-24 hodinách obličky vyberte a osušte.
  5. Držte obličku na každej strane lalokom hore a pozdĺžne rozrežte.
  6. Potom rozrežte napoly, opäť pozdĺžne stredom akéhokoľvek spojivového tkaniva.
  7. Dajte obličky jednou z dvoch plochých strán smerom dole a odrežte prúžok spojivového tkaniva z každej štvrtiny vášho laloka.
  8. Nakrájajte dlhé štvrtky obličiek (teraz bez spojivového tkaniva) na 2 cm kúsky a dajte bokom.
  9. Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte masť.
  10. Keď sa rozpustí a blyští, pridajte 2/3 zázvoru.
  11. Nechajte variť 30 sekúnd, kým nezavonia.
  12. Zvýšte teplotu na maximum a pridajte obličky.
  13. Jemne panvicou zatraste, aby sa obličky rovnomerne rozprestreli, a potom ich 2-3 minúty nechajte, aby ľahko zhnedli.
  14. Premiešajte a varte ďalšie 1-2 minúty.
  15. Znížte teplotu na stredne vysokú a pridajte tamari, sherry, paradajky, cibuľu, papriku a zvyšný zázvor.
  16. Zakryte panvicu a nechajte zeleninu variť asi 5 minút.
  17. Medzitým zmiešajte škrob s 1/4 šálky vody a dajte bokom.
  18. Odstráňte pokrievku z panvice a pridajte zmes škrobu a vody, miešajte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.
  19. Ihneď podávajte s dusenou ryžou, karfiolovou ryžou alebo šalátom.
  20. Ozdobte sezamovým olejom a hráškovými výhonkami.
Bravčové vnútornosti so zeleninou, sherry a tamari, podávané s ryžou na tanieri, s hráškovými výhonkami.
www.offallygoodcooking.com

Jahňacie obličky s bielym vínom a cibuľou

Toto vynikajúce ľahké jedlo je jednoduché a navyše lacné. Jahňacie obličky restované na bielom víne, masle, cesnaku a cibuli vytvárajú bohatý a delikátny pokrm, ktorý vás presvedčí o tom, že aj vnútornosti môžu byť lahôdkou.

Ingrediencie

  • 200 g jahňacích obličiek
  • 80 ml bieleho vína
  • 30 g masla
  • 2 veľké cibule, nakrájané nadrobno
  • 1/2 lyžičky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • toast, na podávanie

Postup

  1. Odstráňte z obličiek všetky membrány a rozkrojte ich pozdĺžne napoly.
  2. Malým ostrým nožom odstráňte tvrdé jadro a vyhoďte.
  3. Vložte do misy, zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút lúhovať.
  4. Sceďte, vráťte do misy a zalejte bielym vínom.
  5. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
  6. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a cibuľu na miernom ohni as pokrievkou cibuľu opekajte 10 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne.
  7. Ľadvinky vyberte z marinády, tekutinu si ponechajte a nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
  8. Ľadvinky pridajte k cibuli s troškou marinády.
  9. 20 minút zľahka varte a občas do hrnca pridajte trochu marinády.
  10. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s ľahko opečeným toastovým chlebom.
Jahňacie vnútornosti servírované na plátku chleba na tanieri s vidličkou.
www.realfood.tesco.com

Čínske marinované bravčové obličky

Studené bravčové obličky na čínsky spôsob sú úplne luxusné! Základom je zohnať čo najčerstvejšie vnútornosti, dobre ich umyť a neprevariť ich. Potom všetko namarinovať v perfektnej omáčke a hurá, môžete podávať!

Ingrediencie

  • 3 lyžice ryžového vínneho octu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžička pikantná chilli pasty
  • 1 lyžička mletého sečuánskeho korenia
  • 2 stopkaté zelery, nakrájané na tenké plátky, diagonálne
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
  • 1/4 cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 6 lyžíc sójovej omáčky
  • 3 bravčové obličky, umyté, zbavené jadra a nakrájané na tenké plátky

Postup

  1. Zmiešajte sójovú omáčku, ryžový vínny ocot, cukor, sezamový olej, pikantnú čili pastu, sečuánske korenie, plátky stopkatého zeleru, lisovaný cesnak, jarnú cibuľku, červenú papriku a zázvor v nádobe.
  2. Odstráňte bielu vnútornú vrstvu obličiek a obličky nakrájajte na tenké plátky.
  3. Oplachujte pod studenou tečúcou vodou tak dlho, pokiaľ nebude voda čistá.
  4. Plátky obličiek rýchlo blanšírujte v ľahko osolenej vriacej vode, kým nie sú uvarené (mali by ste ich neustále kontrolovať!)
  5. Sceďte a znovu umyte pod studenou vodou, pokiaľ nebude voda čistá.
  6. Vhoďte do omáčky.
  7. Prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 1 hodinu.
  8. Podávajte studené.
Bravčové vnútornosti na čínsky spôsob, servírované za studena na tanieri.
www.dearjuneberry.com

Chcete vyskúšať aj ďalšie čínske pokrmy? Potom vyskúšajte aj niektorý z našich receptov na Kung Pao , po ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Posvietime si nielen na kuracie, ale aj na bravčový a vegetariánsky variant.

Smotanové jahňacie obličky s horčicou a bielym vínom

Výborná krémová omáčka zo smotany, dijonskej horčice a šampiňónov sa s jahňacími obličkami krásne dopĺňa. Servírujte napríklad so zemiakovou kašou, ryžou alebo zeleninou.

Ingrediencie

  • 12 jahňacích obličiek
  • 80 g masla
  • 4 šalotky, nakrájané
  • 1 pór, nakrájaný
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 4 plátky neúdenej slaniny, nakrájané na malé kúsky
  • 125 g šampiňónov, nakrájaných
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 200 ml silnej smotany
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného estragónu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

Postup

  1. Očistite a pripravte si obličky.
  2. Do hlbokej panvice dajte 30 g masla a obličky opekajte na prudkom ohni 1 minútu z každej strany, aby len zhnedli.
  3. Sceďte a dajte bokom.
  4. Panvicu osušte papierovou utierkou, potom na stredne vysokej teplote opekajte šalotku a pór na zvyšnom masle 3 minúty.
  5. Pridajte cesnak, slaninu a huby a za občasného miešania opekajte ďalších 5 minút.
  6. Pridajte víno a za častého miešania varte, kým sa nezredukuje na polovicu.
  7. Vmiešajte vývar, horčicu a smotanu.
  8. Potom pridajte späť obličky.
  9. Dobre premiešajte a po dvoch minútach pridajte tymian a estragón.
  10. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  11. Všetko na záver zamiešajte, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s vami zvolenou prílohou.
Krémová omáčka zo smotany, dijonskej horčice a šampiňónov s jahňacími vnútornosťami, posypaná petržlenovou vňaťou.
www.cookpad.com

Diabolské ľadvinky

Kombinácia kajenského korenia, horčice, worcestrovej omáčky, restovaných šampiňónov a obličiek je úplne jedinečná. Tento recept si musia obľúbiť aj zaprisahaní odporcovia vnútorností, pretože je to jednoducho bomba!

Ingrediencie

  • 230 g čerstvých šampiňónov, nakrájaných na veľké kúsky (voliteľne)
  • 2 až 4 jelenie obličky (môžete použiť aj iné)
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička kajenského korenia
  • 1 a ½ lyžičky horčičného prášku, Coleman’s, ak ju môžete získať
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 6 lyžíc masla
  • worcestrová omáčka
  • 3 polievkové lyžice kuracieho, zverinového alebo hovädzieho vývaru

Postup

  1. Zlúpnite pavučinovú membránu, ktorá obklopuje obličky, ako zmršťovací obal.
  2. Teraz ich rozkrojte napoly, pozdĺžne.
  3. Uprostred uvidíte veľa bieleho tkaniva.
  4. Môžete ju odstrániť, ale nie je to nevyhnutné.
  5. Ľadvinky však namočte do mlieka na jeden deň, budú tak mať jemnejšiu chuť.
  6. Môžete ich potom na ďalší deň dať do soľného roztoku, ale nie je to nutné.
  7. Mám tendenciu to odstrániť odrezávacím nožom, ale nie je to nevyhnutné.
  8. Každú polovicu nakrájajte na 3 alebo 4 kusy.
  9. Ak použijete huby, orestujte ich na rozpálenej panvici s 3 lyžicami masla, kým na okrajoch pekne nezhnednú.
  10. Vyberte ich a dajte na chvíľu bokom.
  11. Múku zmiešajte s kajenským korením, horčicou, soľou a čiernym korením a poprášte jej obličky.
  12. Rozpáľte panvicu a pridajte ďalšie 3 lyžice masla.
  13. Obličky opražte na masle.
  14. Možno ich budete musieť pritlačiť špachtľou, pretože sa budú chcieť vyklenúť nahor.
  15. Otočte a restujte ďalšiu minútu alebo dve.
  16. Vyberte z panvice a nakrájajte na kúsky podľa ľubovôle.
  17. Obličky a šampiňóny vráťte do panvice a pridajte veľkú kvapku worcesteru a vývaru a panvíc pretrepte, aby sa všetko spojilo.
  18. Nechajte to minútu alebo dve variť.
  19. Ľadvinky a šampiňóny vyberte a položte na hrianky, a omáčku niekoľko minút povarte – nenecháme ju vyvariť úplne – potom všetko zalejte a podávajte.
Vnútornosti s kajenským korením, horčicou, worcestrovou omáčkou a šampiňónmi servírované na tanieri s opečeným plátkom chleba.
www.honest-food.net

Restované teľacie obličky na víne

Teľacie obličky nakrájané na tenké plátky, rýchlo orestované na oleji a cesnaku, sú nielen vynikajúce, ale aj neuveriteľne jednoduché na prípravu. Pripravte ich svojej rodine ako večeru o všednom dni a uvidíte, ako si pochutnajú!

Ingrediencie

  • 500 g teľacích obličiek, orezaných a nakrájaných na plátky
  • 1 alebo 2 strúčiky cesnaku, olúpané a mierne rozdrvené
  • biele víno
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • vetvička čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekaná
  • 1-2 sardelových filiet, roztlačených s kúskom masla (voliteľne)

Postup

  1. Ak chcete z obličiek odstrániť prípadné výrazné chute, namočte ich do vody s pár kvapkami citrónovej šťavy alebo octu asi na hodinu pri menších obličkách, na dve hodiny pri väčších.
  2. Preložte ich do sitka a nechajte pár minút odkvapkať.
  3. Vo veľkej panvici orestujte strúčiky cesnaku na olivovom oleji na miernom ohni, kým na okrajoch nezhnednú.
  4. Odstráňte a zlikvidujte.
  5. Zvýšte plameň na vysokú teplotu a pridajte nakrájané obličky.
  6. Sprudka ich orestujte, občas prehoďte a dochuťte soľou a korením, potom pridajte len kvapku bieleho vína.
  7. Pokiaľ používate, pridajte sardelovo-máslovú pastu úplne na záver a nechajte ju rozpustiť v šťave z varenia.
  8. Vypnite oheň a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
  9. Podávajte ihneď, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, doplnené ryžou na masle alebo zemiakovou kašou, ak chcete.
Orestované teľacie vnútornosti na víne, servírované na tanieri a posypané petržlenovou vňaťou.
www.memoriediangelina.com

Pri nákupe obličiek pri mäsiari dbáme na to, aby boli vždy čerstvé . To znamená, že by mali voňať. Potom už nám bude stačiť dôkladne vykrojiť tuk a kanáliky a na chvíľu ich namočiť do mlieka , aby sa nám príprava pokrmu z obličiek podarila.

A ako vám naše recepty na obličky chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.