Jednoduché recepty s kysnutým cestom na jednom mieste! Aký vyskúšate ako prvý?

Kysnuté cesto spája tak nečakané pokrmy ako koláče a langoše – a naopak oddeľuje skúsených pekárov od letmých návštevníkov kuchyne.

Že si na kysnuté netrúfate?

S týmito 5 jednoduchými receptami zdoláte túto pomyselnú kulinársku osemtisícovku aj vy!

Kysnuté cesto na koláč

Bez práce nie sú koláče a bez vykysnutého cesta nikdy nebudete mať koláče, ako od babičky.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 droždie
  • 3 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 100 ml mlieka
  • 250 g masla
  • tvarohovo-pudingový krém na náplň
  • hrozienka

Na posýpku

  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 100 g polohrubej múky

Postup

  1. Múku dáme do misy, pridáme cukor a droždie.
  2. Žĺtky, mlieko a zmäknuté maslo vpracujeme do cesta.
  3. Necháme 15 minút stáť. Cesto zhustne a bude sa s ním krásne pracovať
  4. Cesto vyvaľkáme na veľmi tenký plát a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5 cm.
  5. Prsty do každého urobíme priehlbinu a naplníme krémom. Doprostred dáme 3 hrozienka.
  6. Potrieme ich rozšľahaným vajcom.
  7. Posypeme posýpkou.
  8. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.
Pekáč s nakysnutou sladkou buchtou s čučoriedkami.
Zdroj lovelylittlekitchen.com

Kysnuté cesto na buchty

Je to stará dobrá česká klasika, ktorá jednoducho chutí. Buchty z kysnutého cesta a naplnené lekvárom alebo tvarohom, sú jednoducho jasnou voľbou, keď si chcete pochutnať na niečom tradičnom.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 1 droždie
  • maslo na potretie
  • štipka soli

Postup

  1. Múku, cukor a štipku soli premiešame.
  2. V strede urobíme jamku, pridáme kvasnice s trochou mlieka a rozmiešame na kašičku.
  3. Zakryjeme a necháme stáť.
  4. Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vajcia.
  5. Riadne vyhniteme.
  6. Necháme kysnúť asi hodinu a pol.
  7. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 1 cm.
  8. Radielkom vykrojíme 20 štvorcov a do stredu každého pridáme náplň.
  9. Potom každý štvorec vytiahneme za rohy a spojíme v stredu. Prsty utesníme všetky zvary a dlaňou vytvarujeme do tvaru buchty.
  10. Vytvarované buchty skladáme vedľa seba do maslom vymasteného pekáča.
  11. Necháme kysnúť ešte 20 minút. Rúru rozohrejeme na 180 °C.
  12. Pripravené buchty dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 30 minút.
  13. Podávame jemne pomúčené práškovým cukrom.

Buchty môžeme upiecť aj tvarohové s ovocím, alebo si zaspomínať na škôlku s buchtičkami so šodó !

Cukrom posypané kysnuté buchty s orechovou náplňou.
Zdroj: ourbeautifulprague.com

Škoricové slimáky z kysnutého cesta

Toto je ten najlepší recept na kysnuté škoricové rolky. Zahryznite sa do nadýchaného cesta plného škorice s jemnou a krémovou polevou.

Čo budeme potrebovať

  • 250 ml teplého mlieka
  • 100 g kryštálového cukru (+ lyžica navyše)
  • Lyžica sušeného droždia
  • 2 veľké vajcia
  • 90 g rozpusteného masla
  • Lyžička vanilkového extraktu
  • 560 g hladkej múky
  • Lyžička morskej soli
  • Lyžička mletej škorice

Na náplň

  • 220 g trstinového cukru
  • 2 ½ lyžice mletej škorice
  • 90 g zmäknutého masla

Na polevu

  • 225 g smotanového syra
  • 60 g zmäknutého masla
  • 240 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Postup

  • Na cesto si v mikrovlnnej rúre ohrejeme mlieko.
  • Do misy pridáme mlieko, potom pridáme lyžicu cukru a lyžicu droždia.
  • Zamiešame a necháme päť minút odležať.
  • Do misy pridáme zvyšok cukru, maslo, vajcia a vanilku.
  • Zmes začneme hniesť, tak aby nám vzniklo lepivé cesto.
  • Pridáme múku, soľ a škoricu a pokračujeme v miesení.
  • Cesto miesime, kým nevznikne veľká guľa.
  • Cesto prenesieme na pomúčenú plochu a rukami znovu premeníme, kým nebude hladké a pružné.
  • Vymastíme si veľkú misu maslom a cesto vložíme dovnútra.
  • Misu prikryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto, aby mohlo cesto vykysnúť.
  • Cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Medzitým si pripravíme náplň do škoricových roliek.
  • V malej miske zmiešame maslo, hnedý cukor a škoricu, kým nebude zmes jednotná.
  • Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme.
  • Pomocou stierky potrieme celé cesto náplňou.
  • Cesto potom pevne zrolujeme a nakrája na 12 rovnakých slimákov.
  • Zapekaciu misu alebo plech s okrajom vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom.
  • Škoricové rolky do misy vyskladáme, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať, aby rolky nakysli.
  • Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov a slimáky do nej vložíme.
  • Slimáky pečieme 18-20 minút dozlatista.
  • Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, vyšľaháme smotanový syr, maslo, práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ.
  • Akonáhle škoricové slimáky vyberieme z rúry, ešte teplé ich potrieme syrovou polevou.
Sladké slimáky z cesta potreté nátierkou z cukru a masla.
Zdroj: simplyhappenings.com

Kysnuté cesto na pizzu

Urobte si pizzu z kysnutého cesta a pochutnajte si, ako v pravej talianskej reštaurácii!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 0,5 kg hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 2,5 dl studenej vody

Postup

  1. Ingrediencie prepracujeme na vláčne cesto a necháme 40 minút kysnúť. Pri príprave kvásku si dáme pozor, aby sa soľ nedostala ku droždiu.
  2. Vyvaľkáme 2 tenké pizze a vyvýšime okraje.
  3. Po obložení pečieme dozlatista v predhriatej rúre pri 220 ºC.
Nadýchané cesto na pizzu so salámou.
Zdroj: mandyjackson.com

Cesto na langoše kysnuté

Žiadne slávnosti sa nezaobídu bez vône cesnaku a čerstvo usmažených langošov! Teraz máte možnosť si recept na langoše z kysnutého cesta urobiť aj vy sami doma.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli

Postup

  1. Na trochu múky dáme lyžičku cukru a droždia. Pridáme 100 ml mlieka. Necháme bokom, kým sa nezačnú robiť bubliny.
  2. Pridáme zvyšné mlieko aj múku, osolíme a vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto by sa malo odlepovať od varešky. Potom ho poprášime múkou a necháme približne 30 minút odstáť.
  4. Potom vytvarujeme bochníčky a necháme ďalších 15 minút stáť na pomúčenej doske.
  5. Nakoniec vyťahujeme do placiek a tie sprudka vyprážame po oboch stranách vo vyššej vrstve oleja.

Máte radi pečenie z kysnutého cesta? Už ste premýšľali o obstaraní domácej pekárne? Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si veľkú recenziu domácich pekární.

Do chrumkava vypečené cesto so syrom a kyslou smotanou.
Zdroj: happyfoodstube.com

Príprava kysnutého cesta

Pozornosť je potrebné venovať týmto faktorom:

  • Rovnaká (izbová) teplota všetkých surovín
  • používanie čerstvého droždia.
  • príprava kvásku: bokom v miske aj do jamku v múke
  • soliť až pri zarábaní, keď je droždie zapracované do múky (soľ totiž ničí kvasinky v droždí)
  • preosievanie múky (nadľahčí sa)

Zarábanie kysnutého cesta

Do preosiatej múky sa pridáva vykysnutý kvások , rozpustený tuk a vlažná tekutina . Cukor sa dáva len do sladkých múčnikových ciest, slané cestá sa naopak dosolia, prípadne aj okorení. Znova máme na pamäti, že soľ nemá prísť do priameho styku s droždím .

Tuk musí byť len vlahý , nikdy nie horúci, a to isté platí pre tekutinu, pretože horúcou tekutinou by sa sparilo droždie a cesto by nekynulo.

Tekutinu lejeme vždy do múky , nikdy nie naopak a cesto zarábame od redšieho k hustejšiemu , takže je praktické si trochu múky nechať bokom na potrebné pridanie počas prepracovávania cesta.

Do kysnutého cesta sa prepracovávaním vháňa vzduch , ktorý umožňuje kvasinkám z droždia sa množiť a tým kypriť cesto. Preto spracovanie nepodceňujeme, ale na uľahčenie využijeme vhodných prístrojov.

V prvom rade je to domáca pekáreň , ktorá spracuje cesto aj na buchty alebo iné pečivo, potom tiež domáce hnetače u robotov alebo hnetače ručné. Aj ručný elektrický hnetač dokáže vypracovať cesto zo 60-70 dkg múky. U týchto prístrojov používame zatočené hnetacie háky, nikdy nie šľahacie metly .

Kysnutie cesta

Dobre vypracované kysnuté cesto sa necháva kysnúť na teplom mieste asi hodinu.

Ak chceme mať cesto kyprejšie a pórovitejšie, tak ich zhruba po polhodine znovu prepracujeme vareškou , uvoľní sa tak vytvorený oxid uhličitý a kvasinky získajú nový kyslík.

Teplota na kysnutie stačí bežná izbová , teda 20-22 ° C, pri vyššej teplote kysne cesto zbytočne rýchlo. Ak chceme kysnutie spomaliť, tak ich naopak nechávame kysnúť za chladnejších podmienok. Cesto vykysne aj cez noc v chladničke, čo je vhodný spôsob na ranné pečenie pečiva.

Správne vykysnuté cesto má zhruba dvojnásobný objem ako pred kysnutím, je hladké a pružné. Nedostatočne vykysnuté cesto sa jednoducho nechá dokysnúť.

Prekysnuté cesto sa pozná podľa toho, že javí známky rednutia a pri pohybe misou klesá dole . Napraviť sa to dá tým spôsobom, že cesto prepracujeme a necháme znova dokysnúť.

Pečenie a varenie kysnutého cesta

Z vykysnutého cesta na doske vypracujeme žiadané tvary, podľa potreby ich aj naplníme a urovnáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech .

Medzi jednotlivými kusmi udržujeme primerané medzery, pretože ďalším kysnutím a pri pečení cesto ešte nadobudne. Iba v prípade, že chceme, aby kyslo len do výšky, tak ich kladieme tesne vedľa seba.

Na plechu necháme ešte aspoň 10-15 minút dokysnúť . Sladké pečivo tesne pred pečením potrieme rozpusteným tukom alebo mierne osladeným mliekom , aby sa na ňom vytvorila kôrka. Slané pečivo potierame osolenou vodou, mliekom alebo rozšľahaným vajcom.

Plech vkladáme do predhriatej rúry a pečieme väčšinou pri 200-220 °C.

Z kysnutého cesta sa varia aj rôzne knedle a to sladké aj slané, a tie sa vždy vkladajú do dostatočného množstva osolenej vody, ktorá je v plnom vare.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.