Rýchle, ľahké a lahodné… presne tak môžeme popísať tieto recepty na slepačie (kuracie) polievky.
Vývar ako od babičky sa hodí na každú príležitosť.
Urobte si ho na sobotný obed so zeleninou, ako slávnostné predjedlo s mäsovými guličkami alebo keď ste chorí s poriadnou dávkou cesnaku a chilli, ktoré vás prehreje.
Tak akú polievku si dnes uvaríte?
Kurací vývar s kuskusom
Najlepšia kuracia polievka, akú kedy budete jesť! Recept je jednoduchý na prípravu a ideálny na konzumáciu keď je vám zle. Nabitý protizápalovými prísadami, ako je zázvor, kurkuma, cesnak.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica avokádového oleja (alebo olivového oleja)
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 veľké mrkvy (nakrájané na plátky)
- 2 stopkaté zelery (nakrájané nahrubo)
- Lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
- Lyžica kurkumy
- 600 ml kuracieho vývaru
- 500 g kuracích pŕs (alebo stehien)
- Lyžička rozmarínu
- Lyžička tymiánu
- ½ lyžičky soli
- Štipka korenia
- 100 g kuskusu
- 75 g hrášku
Postup
- Veľký hrniec si dáme na platňu a sporák zapneme na strednú teplotu
- Pridáme olej
- Akonáhle sa olej zahreje, pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu a zeler
- Varíme ich niekoľko minút, kým cibuľa nezosklovatí
- Ďalej pridáme nastrúhaný zázvor a kurkumu
- Začneme vyprážať a vyprážame asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia
- Potom pridáme kurací vývar, kuracie prsia, rozmarín, tymián, soľ a korenie
- Polievku privedieme do varu a potom pridávame kuskus
- Teplotu potom znížime a polievku varíme bez pokrievky 20-25 minút, kým kurča nie je úplne prepečené
- Akonáhle je kura uvarené, vyberieme ho a preložíme ho na doštičku
- Mäso potom vidličkou natrháme na malé kúsočky a vrátime ho späť do hrnca
- Zároveň do hrnca pridáme mrazený hrášok
- Polievku ochutnáme av prípade potreby dochutíme

Kuracia polievka s rezancami
Klasická kuracia rezancová polievka, po ktorej sa budete cítiť tak dobre. Ideálny recept v chorobe a chladných dňoch!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice masla
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájaná na kocky)
- 2 stopkaté zelery (nadrobno nakrájaný)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 800 ml kuracieho vývaru
- 2 bobkové listy
- Soľ
- Korenie
- 1,5 kg kuracích pŕs
- 250 g širokých rezancov
- Hrsť čerstvého petržlenu
- Čerstvý kôpor
- Lyžica citrónovej šťavy
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozpustíme maslo
- Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler
- Za občasného miešania zeleninu varíme asi 3-4 minúty
- Potom pridáme cesnak
- Vyprážame ho, kým sa nerozvonia
- Následne pridáme kurací vývar a bobkové listy
- Vývar dochutíme soľou a korením
- Pridáme kuracie prsia a polievku privedieme do varu
- Akonáhle sa vývar začne variť, znížime teplotu a hrniec prikryjeme
- Varíme dovtedy, kým kurča nie je úplne prepečené približne 30-40 minút
- Kurča potom z hrnca vyberieme a naporciujeme ho na menšie kúsky
- Kurča vrátime do hrnca a pridáme cestoviny
- Cestoviny varíme do mäkka asi 6-7 minút
- Hrniec potom odstránime z tepla a vmiešame petržlen, kôpor a šťavu z citróna
- Polievku ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a korením
- Hotovú polievku ihneď podávame

Krémová polievka s kuraťom
Pokiaľ fandíte skôr polievkam, ktoré majú krémovú konzistenciu, tak rozhodne nesmiete vynechať tento recept.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja
- 2 cibuľa
- Lyžica tymiánu
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 2 mrkvy
- 300 g pečeného kurčaťa (zvyšky od obeda)
- 200 g hrášku
- Strúčik cesnaku
- Lyžica citrónovej šťavy
Postup
- Vo veľkom hrnci si na stredenie teplotu zahrejeme olej
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a lyžicu tymiánu
- Smažíme približne 15 minút, kým cibuľa nezosklovatí
- Do hrnca vlejeme kurací vývar a privedieme ho do varu
- Hrniec prikryjeme pokrievkou a polievku varíme asi 10 mínu
- Pridáme zvyšky pečeného kurčaťa a 5 minút varíme
- Potom odoberieme 2 hrnčeky polievky a tie rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu
- Rozmixovanú kuraciu zmes vrátime do hrnca
- Pridáme hrášok a zvyšné korenie
- Premiešame a varíme ďalšie 5-10 minút, kým sa polievka neprehreje
- Vo vedľajšej miske si zmiešame grécky jogurt, cesnak a citrónovú šťavu
- Polievku nalejeme do hlbokých tanierov, vmiešame jogurtový dip a podávame

Čínska pikantná kuracia polievka
Tento ázijský kurací vývar s rezancami je jemný a pritom krásne pikantný. Odporúčame urobiť si dvojitú dávku, pretože si ju zamilujeme na prvú lyžičku.
Čo budeme potrebovať
- 4 kuracie prsia
- 60 ml saké (alebo vodky)
- 5 cm zázvoru (nakrájaný na tyčinky)
- 3 jarné cibuľky (nadrobno nakrájané)
- 150 ml sójovej omáčky
- 4 lyžičky sezamového oleja
- 600 g hrubých rezancov (udón)
- 2 veľké chilli papričky
- Vajcia
- 2 lyžice pažených sezamových semienok
Postup
- Kuracie prsia očistíme a pokrájame na plátky
- Kurča vložíme do sakej a chvíľu ho v ňom marinujeme
- Zázvor zmiešame s bielou časťou nakrájanej jarnej cibuľky, sójovou omáčkou, olejom a cesnakom
- Do veľkého hrnca nalejeme 2 listre vody a privedieme ju do varu
- Do vody vlejeme zázvorovú zmes a znížime teplotu na nízky stupeň
- Takto zmes varíme asi 50 minút
- Do vývaru postupne pridávame kura spoločne so saké, rezance a chilli
- Vývar znovu privedieme do varu
- Akonáhle sa polievka začne variť, teplo vypneme
- Vajcia si rozšľaháme a za neustáleho miešania ho pomaly vlievame do horúcej polievky
- Pridáme zvyšnú zelenú časť jarnej cibuľky a zamiešame
- Polievku necháme 2 minúty odpočívať
- Keď polievku podávame, posypeme ju opraženými sezamovými semienkami

Brokolicová polievka s kuracím mäsom
Moja osobne najobľúbenejšia polievka zo všetkých. Preto v tomto zozname receptov na kuracie polievky nesmela chýbať. Milujem krémové polievky, milujem švajčiarske výrazné syry a milujem kuracie mäso… táto polievka má jednoducho všetko na čo si môžem, spomenú a čo mi chutí.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla
- 250 g hladkej múky
- 1,5 l vody
- 3 kocky kuracieho bujónu
- 1 kg kuracích pŕs (nakrájané na kocky)
- 2 brokolica (nalámaná na ružičky)
- 100 ml smotany
- 300 g čedaru (nastrúhaný)
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozpustíme maslo
- Za stáleho miešania pridáme múku
- Miešame, kým nevznikne hustá kaša
- Vzniknutú zápražku vyberieme z hrnca a dáme ju bokom
- V rovnakom hrnci zmiešame vodu, bujón, kuracie mäso, brokolicu a soľ s korením
- Vývar privedieme do varu
- Potom znížime teplotu a polievku varíme ďalších 45 minút
- Postupne po troškách vmiešavame zápražku, kým polievka nezhustne
- Varíme 5 minút
- Pridáme smotanu a 100 g čedaru
- Miešame, kým sa syr nerozpustí a potom postupne pridávame aj zvyšný čedar
- Hotovú polievku s kuraťom podávame posypanú nastrúhaným čedarom spoločne s obľúbeným pečivom

Objavte podobné tipy
Zeleninový vývar s kuracími guličkami
Táto domáca kuracia polievka je recept na zdravú večeru, ktorý ste práve dnes hľadali. Lahodná a jednoduchá na prípravu a samozrejme zdravšia ako by ste čakali. Zahreje ako v žalúdku, tak na duši.
Čo budeme potrebovať
Na guličky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 kg kuracích stehien (mletá)
- 50 g cibule
- Štipka korenia
- Lyžička soli
Na polievku
- 4 lyžice olivového oleja
- 100 g cibule
- 3 menšie mrkvy
- 2 repíkaté zelery
- 800 ml kuracieho vývaru
- 400 ml vody
- 500 g zemiakov
- 75 g ryže (alebo cestovín)
- Soľ
- Korenie
- Petržlen
Postup
- V panvici si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu
- Akonáhle cibuľa zozlatne, tak pridáme soľ a korenie
- Panvicu stiahneme z platne mletá kuracie stehná
- Miešame, aby sa mäso s cibuľou premiešalo
- Potom z mäsa začneme tvarovať guličky a odložíme ich bokom
- V hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu s nakrájanou mrkvou a zelerom
- Pridáme vývar a vodu
- Vývar privedieme do varu
- Do hrnca potom pridáme olúpané a nakrájané zemiaky
- Vývar sa nám stále musí variť
- Potom do hrnca pridáme ryžu
- Akonáhle je ryža trochu uvarená, začneme vkladať mäsové guličky
- Tie varíme na strednú teplotu asi 15 minút, kým nie sú úplne prepečené
- Pridáme, petržlen, soľ a korenie
- Kuraciu polievku ihneď servírujeme

Slepačia polievka z papiniaku
Lahodná domáca polievka so slepačím mäsom ako od babičky. Jej chuť je dokreslená domácimi krutónmi, ktoré sa na vývar dokonale hodia.
Čo budeme potrebovať
Na pečivo
- 3 lyžice masla (rozpusteného)
- Lyžička cesnakového prášku
- Lyžička korenia
- 300 g francúzskej bagety (nakrájané na kocky)
Na polievku
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- Zeler (nakrájaný nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 600 ml kuracieho vývaru
- 75 g hladkej múky
- 75 ml vody
- 30 ml bieleho vína
- 200 g čedaru (nastrúhaného)
- 100 g bieleho švajčiarskeho syra (nastrúhaného)
- 500 g pečeného kurčaťa
- 500 g mäkkej kuracej salámy
Postup
- Rúru si predhreje man 180 stupňov
- Vo veľkej mise si zmiešame rozpustené maslo, cesnak a korenie
- Vhodíme na kocky nakrájanú bagetu a premiešame
- Kocky rozložíme na plech a vložíme ich do rúry
- Krutóny pečieme po dobu 15-20 minút, kým nie sú zlatisté
- Do papiňáka vložíme prvých 5 prísad do polievky
- Tie zalejeme vývarom a na nízku teplotu ich varíme 2 hodiny, kým zelenina nezmäkne
- Zvýšime teplotu v papiniaku
- Zmiešame si vodu s múkou, aby vznikla hladká zmes
- Múku potom zamiešame do vývaru a varíme do zhustnutia 30-40 minút
- Pridáme víno
- Pridáme syry a miešame, kým sa syry nerozpustia
- Potom pridáme kura a šunku
- Polievku necháme prehriať a servírujeme
- Polievku zdobíme a podávame upečenými krutónmi

Kuracie vývar s bielymi fazuľami a chilli
Zdravý, rýchly jednoduchý… čo viac o tomto recepte na polievku so slepačím mäsom dodať. Vyskúšajte ju a uvidíte sami, že neodoláte a behom pár minút bude hrniec od polievky prázdny.
Čo budeme potrebovať
- 750 g kuracích pŕs (nekrájaný na kocky)
- Štipka soli
- Štipka korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- Paprička jalapeno
- 4 strúčiky cesnaku (nasekaný)
- 2 lyžičky oregana
- Lyžička mletej rasce
- 2 plechovky bielych fazule (odkvapkaných)
- 500 ml kuracieho vývaru
- 200 g čedaru (strúhaného)
Postup
- Kurča osolíme a okoreníme
- Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme 1 lyžicu oleja
- Pridáme kura a začneme ho restovať, kým nie je zlatisté a dáme ho bokom
- V rovnakom hrnci potom zahrejeme zvyšný olej a do mäkka restujeme cibuľu
- Pridáme nakrájanú jalapeno, cesnak, oregano a rascu
- Všetko varíme a miešame ďalšie 2 minúty, potom zložíme z tepla
- Pridáme 250 ml vývaru a 1 plechovku celých fazule
- Vedľa v miske si rozmixujeme 1 plechovku fazule s 250 ml vývaru
- Fazuľovú zmes vmiešame do fazuľovej polievky na platni
- Polievku varíme na nízku teplotu asi 40 minút
- Nakoniec prisypeme syr a miešame, kým sa nerozpustí

Šošovicová polievka s pečeným slepačím mäsom
Je až neskutočné, že z niekoľkých málo ingrediencií je možné pripraviť takto lahodnú polievku. S prísadou ako je grilované kura urobíte v tomto recepte na kuraciu polievku veľkú parádu. Toto je presne ten recept, ktorý potrebujete, keď neviete čo uvariť na večeru v priebehu vyťaženého pracovného týždňa.
Čo budeme potrebovať
- 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
- 300 g sušenej šošovky
- Šalotka (nakrájaná nadrobno)
- 2 lyžičky provensálskeho korenia
- 600 ml kuracieho vývaru
- 250 g pečeného kurčaťa
- 35 ml smotany na šľahanie
Postup
- Do pomalého kuchynského hrnca pridáme všetky prísady, okrem kurčaťa a smotany, ktoré sú v recepte uvedené
- Hrniec zapneme a polievku varíme 6-8 hodín na nízku teplotu, kým šošovka nezmäkne
- Keď je polievka uvarená vmiešame kura so smotanou a hrniec prikryjeme
- Pokračujeme vo varení ďalších približne 15 minút, kým sa polievka nezahreje

Thajská kuracia polievka
Jednoduchý recept, ktorý si môžete v pokoji a pohodlí pripraviť aj deň vopred. Polievka sa v pomalom hrnci uvarí aj cez noc, takže ráno môžete vstávať s tým, že už máte pripravený jeden chod na nedeľný obed.
Čo budeme potrebovať
Na polievku
- Veľká cibuľa
- Veľký kus čerstvého zázvoru
- Lyžica oleja
- Celé grilované kura
- Celá škorica
- 5 celých klinčekov
- 3 celé badiány
- Lyžička semienok koriandra
- 3 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- Lyžica citrónovej šťavy
- 250 g ryžových rezancov
Na ozdobu
- Fazuľové klíčky
- Lístky čerstvej bazalky
- Lístky čerstvého koriandra
- Zelená cibuľa
- Chilli cesnaková omáčka
- Rybia omáčka
- Plátky limetky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Cibuľu, zázvor nakrájame na väčšie kusy
- Pokladáme ich na plech a pokvapkáme olivovým olejom
- Vložíme do rúry a grilujeme, kým cibuľa nezmäkne
- Medzitým si vykostíme kura a mäso natrháme na drobné kúsky
- Do pomalého hrnca nalejeme vývar, pridáme ugrilovaný zázvor s cibuľou a korenie
- Hrniec zapneme a na nízku teplotu všetko varíme 6-8 hodín
- Medzitým si uvaríme rezance podľa obalu
- Tie potom scedíme a dáme bokom
- Z polievky vyhodíme zeleninu aj korenie a pridáme cukor, rybiu omáčku a citrónovú šťavu
- Premiešame a necháme polievku prehriať
- Do pripravených misiek pridáme kuracie mäso a rezance
- Vlejeme vývar a pridáme ingrediencie na dochutenie podľa nášho výberu

Polievky všeobecne môžeme radiť do kategórie teplých predjedál. Preto je jasné, že ako jediné jedlo sobotného alebo slávnostného nedeľného obeda, stačiť nebude!
Preto sa musíte nechať inšpirovať ďalšími našimi receptami, ktorým bude kuracia polievka predchádzať.
Všetkým mäsožravcom odporúčame tieto recepty na holandské rezne z mletého mäsa . Nielen, že zasýtia ale všetci sa budú olizovať až za ušami!
Pokiaľ túžite po trochu diétnejšom obede, tak vám odporúčame výber akejkoľvek morskej ryby napríklad pangase, ten sa vám priamo rozplynie v ústach a vy sa po obede budete cítiť ľahko a plní energie. Skúste si pangase pripraviť v rúre alebo so zeleninou .
Že nemáte chuť na mäso? Nevadí aj pre vás máme na výber! Surovina, ktorú neurazíte, ale nadchnete malých i veľkých stravníkov je obaľovaný a vyprážaný syr . Ten miluje jednoducho každý.
Rovnako ako tieto recepty na šaláty s hermelínom . Výborne chutia, skvele zasýtia a dodajú vám množstvo energie. A to len vďaka tomu, že tieto recepty sú skvele vyvážené v zdrojoch bielkovín, tukov aj sacharidov!