Jednoduché, nenáročné na suroviny, zdravé a zároveň vynikajúce.
Také sú naše recepty na kura na zelenine 6x inak!
Vyskúšajte verziu z pomalého hrnca alebo napríklad pečenú s paradajkami či koreňovou zeleninou.
Pochutnáte si!
Jesenné pečené kura
Vychutnajte si nielen počas jesenných dní túto lahôdku z jedného pekáča. Príprava je ľahké a chute sú delikátne! Kombinácia kuracieho mäsa, sezónnej zeleniny, jabĺk a slaniny je neodolateľná.
Ingrediencie
- 5 kuracích stehien s kosťou a kožou
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
- po 1 polievkovej lyžici nasekaný čerstvý tymián, šalvia a rozmarín
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 veľký batát (asi 450 g), neolúpaný, nakrájaný na 2 cm kocky
- 500 g ružičkového kelu, nakrájané na polovice
- 2 stredné červené jablká, zbavené jadrovníka a nakrájané na polmesiačiky s hrúbkou asi 3/4 palca
- 2 cibule šalotky, olúpané a nakrájané na plátky hrubé asi 2 cm
- 4 plátky údenej slaniny, nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Dajte 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, cesnak a bylinky do uzatvárateľného vrecka.
- Pridajte kura, dochuťte soľou a korením, potom vrecko uzavrite a zmesou masírujte kura tak, aby sa bylinky rovnomerne rozložili.
- Dajte bokom a nechajte chvíľu odpočívať.
- Rozložte sladké zemiaky, ružičkový kel, jablká a šalotku na plech s rozmermi 45 x 33 cm.
- Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja, potom premiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Kuracie stehná položte na vrstvu zeleniny/jabĺk.
- Oddeľte všetky kúsky slaniny, ktoré by mohli byť zlepené, a potom posypte slaninou zmes zeleniny a jabĺk.
- Pečte v predhriatej rúre, kým kura a zelenina nezozlátnu, asi 30 – 35 minút.
- Grilujte počas posledných niekoľkých minút, aby bolo kura krásne zlatisté a chrumkavejšie.
- V prípade potreby ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.

Krémové kura s jarnou zeleninou z jednej panvice
Úžasne chrumkavé kura s mrkvou, šampiňónmi a špargľou, to všetko varené v luxusnej bylinkovej smotanovej omáčke! Znie to lahodne? A ešte lepšie tento pokrm chutí. Presvedčte sa o tom sami!
Ingrediencie
- 6 kuracích stehien bez kosti a kože
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 lyžice hladkej múky
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 šalotka, nasekaná
- 3 mrkvy, olúpané a nakrájané na cca centimetrové diagonálne plátky
- 230 g šampiňónov
- 1/4 šálky suchého bieleho vína
- 500 g špargle, nakrájanej
- 1 a 1/2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 1 lyžica nasekaného čerstvého estragónu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Kuracie stehná podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Rozpustite maslo vo veľkej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokej teplote.
- Pridajte kuracie mäso kožou dole a opekajte z oboch strán do zlatista, asi 2–3 minúty z každej strany.
- Vložte do rúry a pečte, kým nebude mäso úplne prepečené, kým nedosiahne vnútornú teplotu 80 stupňov Celzia, asi 25-30 minút.
- Kurča dajte bokom a udržujte v teple.
- V strednej miske zmiešajte kurací vývar, smotanu a múku.
- Dajte bokom.
- Pridajte cesnak a šalotku na panvicu a restujte za častého miešania, kým sa nerozvonia, asi 2 minúty.
- Vmiešajte mrkvu a huby a restujte, kým nezmäknú, asi 4–5 minút.
- Vmiešajte zmes vína a vývaru, zoškrabnite všetky zhnednuté kúsky z dna panvice a priveďte do varu.
- Vmiešajte špargľu a varte, kým nebude chrumkavá, asi 3–4 minúty.
- Vmiešajte kôpor a estragón a varte, kým sa nerozvonia, asi 1 minútu.
- Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
- Vráťte kurča do panvice.
- Ihneď podávajte.

Vychutnajte si tiež šťavnaté kuracie mäso pripravované v alobale 5x inak. Je to delikatesa!
Prírodné kuracie plátky s paradajkami
Obľúbenou zeleninou vhodnou aj na zapekanie sú paradajky. Vyskúšajte kombináciu kuracieho mäsa s paradajkami, sójovou omáčkou a syrom a budete sa olizovať!
INGREDIENCIA
- olivový olej
- 400 g kuracích pŕs
- asi 3 paradajky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- mletá sladká paprika
- soľ
- tvrdý syr
- sójová omáčka
POSTUP
- Na oleji orestujte nakrájané paradajky.
- Osoľte ich a ochuťte sójovou omáčkou.
- Nakoniec pridajte biely jogurt.
- Kuracie prsia nakrájajte na plátky, osoľte, posypte mletou paprikou a na panvici na tuku orestujte z oboch strán.
- Chvíľu mäso poduste, až zmäkne.
- Šťavu zahustite solamylom.
- Na tanieriku kurací plátok ozdobte orestovanými paradajkami a posypte strúhaným syrom.

Objavte podobné tipy
Pečené kura na koreňovej zelenine
Naučte sa, ako zakaždým pripraviť šťavnaté, chutné a dozlatista upečené kura! Tento recept, v ktorom kura budeme piecť na koreňovej zelenine, je jednoduchý a skvele sa hodí do zimného počasia, pretože krásne zahreje. Užite si to!
Ingrediencie
- cca 2 kg celého kurčaťa
- 8 strúčikov cesnaku, olúpaných
- 8 vetvička tymiánu plus 1 lyžička lístkov čerstvého tymiánu
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 500 g kvaka
- 500 g reďkovky – okrúhlice
- ▢ 3/4 libry baby karotky
- 1 stredná žltá cibuľa
- 500 g červených baby zemiakov
- 6 lyžíc rastlinného oleja
- 4 lyžice masla, zmäkčeného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Vyberte krk a droby z kuracej dutiny, ak sú súčasťou.
- Kuchynskou pinzetou odstráňte prípadné pierka z kože.
- Pred pečením nechajte kura 1-1/2 hodiny stáť pri izbovej teplote.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na štvrťky (koreň nechajte neporušený).
- Olúpte a nakrájajte kvaka a reďkev – okrúhlice na 2 cm klinky.
- Všetku zeleninu premiešajte so 4 strúčikmi cesnaku, 3 vetvičkami tymiánu a 1/4 hrnčekom oleja vo veľkom pekáči.
- Dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte 2 lyžice zmäknutého masla s 1 lyžičkou lístkov čerstvého tymiánu a petržlenovou vňaťou.
- Dochuťte štipkou soli a trochou korenia.
- Končekmi prstov alebo lyžičkou jemne uvoľnite priestor medzi mäsom a kožou. (Dávajte pozor, aby ste kožičku neroztrhli.)
- Bylinkové maslo rovnomerne rozprestrite pod kožu pri prsiach.
- Kuraciu dutinu poriadne osoľte a okoreňte.
- Pridajte 4 strúčiky cesnaku a 5 vetvička tymiánu a utrite ich o steny dutiny.
- Krídla zastrčte pod telo a nohy k sebe voľne zviažte kuchynským povrázkom.
- Kurča potrite zvyšným olejom a bohato posypte soľou a korením.
- Zvyšné maslo rozotrite na prsia.
- Kurča položte na koreňovú zeleninu a pečte 25 minút.
- Znížte teplotu rúry na 200 stupňov Celzia a pokračujte v pečení po dobu 45 minút, kým najhrubšia časť stehna (od kosti) pri meraní teplomerom neukáže 74 stupňov C.
- Pokiaľ je nedopečené, pokračujte v pečení, pokiaľ kurča nedosiahne požadovanú teplotu.
- Kurča položte na doštičku, voľne zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
- Skontrolujte, či je zelenina prepečená av prípade potreby ju vráťte do rúry, aby bola chrumkavá, zatiaľ čo kura odpočíva.
- Pred podávaním jemne premiešajte so šťavou z pekáča.
- Kurča naporciujte a podávajte.

Kuracie kúsky so zeleninou a kokosovým mliekom
Ak ste hrdí majitelia pomalého hrnca, potom rozhodne vyskúšajte tento recept! Kurča a zelenina je ozvláštnená voňavou zmesou korenia a poriadnou dávkou aromatických chutí, ktoré im dodáva cesnak a zázvor. To všetko je zjemnené kokosovým mliekom. Podávajte s dusenou ryžou a vykúzlite tak úplne luxusný a jednoduchý pokrm.
Ingrediencie
- 4 strúčiky cesnaku, olúpané
- asi 30 g zázvoru, nahrubo nakrájaného
- 1 malá sladká cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- cca 1 100 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na väčšie kúsky
- 2 plechovky kokosového mlieka, nepretrepaného
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 plechovka detských kukuričiek
- 1 šálka hrášku alebo mrazenej zeleniny podľa vášho výberu
Na dochutenie:
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 a 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička soli
Postup
- Korenie zmiešajte a dajte bokom.
- V malom kuchynskom robote zmiešajte cesnak, zázvor a cibuľu a pulzujte, kým nevznikne pasta.
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej a rozpustite maslo.
- Pridajte pastu a dobre premiešajte.
- Restujte niekoľko minút a potom pridajte zmes korenia.
- Za stáleho miešania restujte 2–3 minúty.
- Presuňte cesnak, cibuľu a zázvor na jednu stranu hrnca a pridajte do hrnca kúsky kurčaťa.
- Kurča mierne opečte zo všetkých strán a pomocou pevnej drevenej lyžice s ním pohybujte po hrnci.
- Malo by byť dôkladne obalené zmesou korenia.
- Preložte všetko do pomalého hrnca.
- Otvorte plechovky s kokosovým mliekom a pomocou polievkovej lyžice odstráňte smotanu z vrchnej časti.
- Mali by ste jej mať asi 1 šálku.
- Kurča zalejte kokosovým mliekom.
- Kukuričné klasy sceďte a nakrájajte napoly.
- Pridajte do pomalého hrnca.
- Všetko varte na LOW po dobu 4 hodín.
- Kukuričný škrob vyšľahajte s kokosovou smotanou do hladka a pridajte ku kuraciemu mäsu.
- Dobre premiešajte.
- Pridajte mrazený hrášok alebo inú zeleninu podľa vlastného výberu.
- Varte ďalšie pol hodiny, alebo kým nebude kura prepečené a zelenina horúca.
- Podávajte s ryžou.

Máme pre vás aj luxusné recepty na marinované kuracie mäso 5x inak. Inšpirujte sa!
Kurča so zeleninou a olivami
Táto varianta kurčaťa so zeleninou je rýchla a jednoduchá na prípravu a kombinácia olív, paradajok, papriky, kurčaťa a bazalky je naozaj vynikajúca.
Ingrediencie
- 1 kg kuracích pŕs, stehien alebo paličiek
- 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 2 šálky cherry paradajok alebo bežných paradajok nakrájaných na štvrtky
- 6 strúčikov cesnaku lisovaného
- 1 červená paprika, nahrubo nakrájaná
- 1 šálka olív kalamata
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžička údené papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 3 nakrájané lístky bazalky
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Do veľkej misy pridajte zemiaky, cibuľu, paradajky, papriky a olivy a do inej misy dajte kura.
- Pridajte polovicu cesnaku, oleja, octu, soli, korenia a papriky k zelenine a druhú polovicu ku kurčaťu.
- Všetko dobre premiešajte.
- Vysypte zeleninu do veľkej zapekacej misy 23×33 cm.
- Položte kura na zeleninu.
- Pečte 1 hodinu, alebo kým nie je kura prepečené a zemiaky mäkké.
- Posypte čerstvou bazalkou celé kura a zeleninu.
- Podávajte a kura pokvapkajte trochou šťavy zo zapekacej misy.

Zostalo vám od obeda kuracie mäso a neviete čo s ním? Skúste naše recepty na nátierky z pečeného kurčaťa a nebudete ľutovať!
A ako ste si dnešné recepty užili vy? Napíšte nám do komentárov!