Ochutnajte 6 luxusných na kuracie mäso so zeleninou. Zamilujete sa!

Jednoduché, nenáročné na suroviny, zdravé a zároveň vynikajúce.

Také sú naše recepty na kura na zelenine 6x inak!

Vyskúšajte verziu z pomalého hrnca alebo napríklad pečenú s paradajkami či koreňovou zeleninou.

Pochutnáte si!

Jesenné pečené kura

Vychutnajte si nielen počas jesenných dní túto lahôdku z jedného pekáča. Príprava je ľahké a chute sú delikátne! Kombinácia kuracieho mäsa, sezónnej zeleniny, jabĺk a slaniny je neodolateľná.

Ingrediencie

  • 5 kuracích stehien s kosťou a kožou
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • po 1 polievkovej lyžici nasekaný čerstvý tymián, šalvia a rozmarín
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1 veľký batát (asi 450 g), neolúpaný, nakrájaný na 2 cm kocky
  • 500 g ružičkového kelu, nakrájané na polovice
  • 2 stredné červené jablká, zbavené jadrovníka a nakrájané na polmesiačiky s hrúbkou asi 3/4 palca
  • 2 cibule šalotky, olúpané a nakrájané na plátky hrubé asi 2 cm
  • 4 plátky údenej slaniny, nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  2. Dajte 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, cesnak a bylinky do uzatvárateľného vrecka.
  3. Pridajte kura, dochuťte soľou a korením, potom vrecko uzavrite a zmesou masírujte kura tak, aby sa bylinky rovnomerne rozložili.
  4. Dajte bokom a nechajte chvíľu odpočívať.
  5. Rozložte sladké zemiaky, ružičkový kel, jablká a šalotku na plech s rozmermi 45 x 33 cm.
  6. Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja, potom premiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Rozotrite do rovnomernej vrstvy.
  8. Kuracie stehná položte na vrstvu zeleniny/jabĺk.
  9. Oddeľte všetky kúsky slaniny, ktoré by mohli byť zlepené, a potom posypte slaninou zmes zeleniny a jabĺk.
  10. Pečte v predhriatej rúre, kým kura a zelenina nezozlátnu, asi 30 – 35 minút.
  11. Grilujte počas posledných niekoľkých minút, aby bolo kura krásne zlatisté a chrumkavejšie.
  12. V prípade potreby ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Pečené kuracie mäso, sezónna zelenina, jablká a slanina na plechu.
www.cookingclassy.com

Krémové kura s jarnou zeleninou z jednej panvice

Úžasne chrumkavé kura s mrkvou, šampiňónmi a špargľou, to všetko varené v luxusnej bylinkovej smotanovej omáčke! Znie to lahodne? A ešte lepšie tento pokrm chutí. Presvedčte sa o tom sami!

Ingrediencie

  • 6 kuracích stehien bez kosti a kože
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 1 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 lyžice hladkej múky
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 3 mrkvy, olúpané a nakrájané na cca centimetrové diagonálne plátky
  • 230 g šampiňónov
  • 1/4 šálky suchého bieleho vína
  • 500 g špargle, nakrájanej
  • 1 a 1/2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého estragónu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Kuracie stehná podľa chuti osoľte a okoreňte.
  3. Rozpustite maslo vo veľkej panvici vhodnej do rúry na stredne vysokej teplote.
  4. Pridajte kuracie mäso kožou dole a opekajte z oboch strán do zlatista, asi 2–3 minúty z každej strany.
  5. Vložte do rúry a pečte, kým nebude mäso úplne prepečené, kým nedosiahne vnútornú teplotu 80 stupňov Celzia, asi 25-30 minút.
  6. Kurča dajte bokom a udržujte v teple.
  7. V strednej miske zmiešajte kurací vývar, smotanu a múku.
  8. Dajte bokom.
  9. Pridajte cesnak a šalotku na panvicu a restujte za častého miešania, kým sa nerozvonia, asi 2 minúty.
  10. Vmiešajte mrkvu a huby a restujte, kým nezmäknú, asi 4–5 minút.
  11. Vmiešajte zmes vína a vývaru, zoškrabnite všetky zhnednuté kúsky z dna panvice a priveďte do varu.
  12. Vmiešajte špargľu a varte, kým nebude chrumkavá, asi 3–4 minúty.
  13. Vmiešajte kôpor a estragón a varte, kým sa nerozvonia, asi 1 minútu.
  14. Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
  15. Vráťte kurča do panvice.
  16. Ihneď podávajte.
Úžasne chrumkavé kura s mrkvou, šampiňónmi a špargľou, to všetko varené v bylinkovej smotanovej omáčke, servírované v panvici.
www.damndelicious.net

Vychutnajte si tiež šťavnaté kuracie mäso pripravované v alobale 5x inak. Je to delikatesa!

Prírodné kuracie plátky s paradajkami

Obľúbenou zeleninou vhodnou aj na zapekanie sú paradajky. Vyskúšajte kombináciu kuracieho mäsa s paradajkami, sójovou omáčkou a syrom a budete sa olizovať!

INGREDIENCIA

  • olivový olej
  • 400 g kuracích pŕs
  • asi 3 paradajky
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • tvrdý syr
  • sójová omáčka

POSTUP

  1. Na oleji orestujte nakrájané paradajky.
  2. Osoľte ich a ochuťte sójovou omáčkou.
  3. Nakoniec pridajte biely jogurt.
  4. Kuracie prsia nakrájajte na plátky, osoľte, posypte mletou paprikou a na panvici na tuku orestujte z oboch strán.
  5. Chvíľu mäso poduste, až zmäkne.
  6. Šťavu zahustite solamylom.
  7. Na tanieriku kurací plátok ozdobte orestovanými paradajkami a posypte strúhaným syrom.
Kuracie mäso zapečené s paradajkami a bylinkami.
www.simplyrecipes.com

Pečené kura na koreňovej zelenine

Naučte sa, ako zakaždým pripraviť šťavnaté, chutné a dozlatista upečené kura! Tento recept, v ktorom kura budeme piecť na koreňovej zelenine, je jednoduchý a skvele sa hodí do zimného počasia, pretože krásne zahreje. Užite si to!

Ingrediencie

  • cca 2 kg celého kurčaťa
  • 8 strúčikov cesnaku, olúpaných
  • 8 vetvička tymiánu plus 1 lyžička lístkov čerstvého tymiánu
  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 500 g kvaka
  • 500 g reďkovky – okrúhlice
  • ▢ 3/4 libry baby karotky
  • 1 stredná žltá cibuľa
  • 500 g červených baby zemiakov
  • 6 lyžíc rastlinného oleja
  • 4 lyžice masla, zmäkčeného
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vyberte krk a droby z kuracej dutiny, ak sú súčasťou.
  2. Kuchynskou pinzetou odstráňte prípadné pierka z kože.
  3. Pred pečením nechajte kura 1-1/2 hodiny stáť pri izbovej teplote.
  4. Cibuľu olúpte a nakrájajte na štvrťky (koreň nechajte neporušený).
  5. Olúpte a nakrájajte kvaka a reďkev – okrúhlice na 2 cm klinky.
  6. Všetku zeleninu premiešajte so 4 strúčikmi cesnaku, 3 vetvičkami tymiánu a 1/4 hrnčekom oleja vo veľkom pekáči.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.
  9. V malej miske zmiešajte 2 lyžice zmäknutého masla s 1 lyžičkou lístkov čerstvého tymiánu a petržlenovou vňaťou.
  10. Dochuťte štipkou soli a trochou korenia.
  11. Končekmi prstov alebo lyžičkou jemne uvoľnite priestor medzi mäsom a kožou. (Dávajte pozor, aby ste kožičku neroztrhli.)
  12. Bylinkové maslo rovnomerne rozprestrite pod kožu pri prsiach.
  13. Kuraciu dutinu poriadne osoľte a okoreňte.
  14. Pridajte 4 strúčiky cesnaku a 5 vetvička tymiánu a utrite ich o steny dutiny.
  15. Krídla zastrčte pod telo a nohy k sebe voľne zviažte kuchynským povrázkom.
  16. Kurča potrite zvyšným olejom a bohato posypte soľou a korením.
  17. Zvyšné maslo rozotrite na prsia.
  18. Kurča položte na koreňovú zeleninu a pečte 25 minút.
  19. Znížte teplotu rúry na 200 stupňov Celzia a pokračujte v pečení po dobu 45 minút, kým najhrubšia časť stehna (od kosti) pri meraní teplomerom neukáže 74 stupňov C.
  20. Pokiaľ je nedopečené, pokračujte v pečení, pokiaľ kurča nedosiahne požadovanú teplotu.
  21. Kurča položte na doštičku, voľne zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
  22. Skontrolujte, či je zelenina prepečená av prípade potreby ju vráťte do rúry, aby bola chrumkavá, zatiaľ čo kura odpočíva.
  23. Pred podávaním jemne premiešajte so šťavou z pekáča.
  24. Kurča naporciujte a podávajte.
Celé kura upečené v rúre so zeleninou, servírované v pekáči.
www.stripedspatula.com

Kuracie kúsky so zeleninou a kokosovým mliekom

Ak ste hrdí majitelia pomalého hrnca, potom rozhodne vyskúšajte tento recept! Kurča a zelenina je ozvláštnená voňavou zmesou korenia a poriadnou dávkou aromatických chutí, ktoré im dodáva cesnak a zázvor. To všetko je zjemnené kokosovým mliekom. Podávajte s dusenou ryžou a vykúzlite tak úplne luxusný a jednoduchý pokrm.

Ingrediencie

  • 4 strúčiky cesnaku, olúpané
  • asi 30 g zázvoru, nahrubo nakrájaného
  • 1 malá sladká cibuľa, olúpaná a nakrájaná na štvrtky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice masla
  • cca 1 100 g vykostených kuracích stehien bez kože, nakrájaných na väčšie kúsky
  • 2 plechovky kokosového mlieka, nepretrepaného
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 plechovka detských kukuričiek
  • 1 šálka hrášku alebo mrazenej zeleniny podľa vášho výberu

Na dochutenie:

  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička soli

Postup

  1. Korenie zmiešajte a dajte bokom.
  2. V malom kuchynskom robote zmiešajte cesnak, zázvor a cibuľu a pulzujte, kým nevznikne pasta.
  3. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej a rozpustite maslo.
  4. Pridajte pastu a dobre premiešajte.
  5. Restujte niekoľko minút a potom pridajte zmes korenia.
  6. Za stáleho miešania restujte 2–3 minúty.
  7. Presuňte cesnak, cibuľu a zázvor na jednu stranu hrnca a pridajte do hrnca kúsky kurčaťa.
  8. Kurča mierne opečte zo všetkých strán a pomocou pevnej drevenej lyžice s ním pohybujte po hrnci.
  9. Malo by byť dôkladne obalené zmesou korenia.
  10. Preložte všetko do pomalého hrnca.
  11. Otvorte plechovky s kokosovým mliekom a pomocou polievkovej lyžice odstráňte smotanu z vrchnej časti.
  12. Mali by ste jej mať asi 1 šálku.
  13. Kurča zalejte kokosovým mliekom.
  14. Kukuričné ​​klasy sceďte a nakrájajte napoly.
  15. Pridajte do pomalého hrnca.
  16. Všetko varte na LOW po dobu 4 hodín.
  17. Kukuričný škrob vyšľahajte s kokosovou smotanou do hladka a pridajte ku kuraciemu mäsu.
  18. Dobre premiešajte.
  19. Pridajte mrazený hrášok alebo inú zeleninu podľa vlastného výberu.
  20. Varte ďalšie pol hodiny, alebo kým nebude kura prepečené a zelenina horúca.
  21. Podávajte s ryžou.
Kuracie mäso s hráškom a kukuricou v korenenej omáčke z kokosového mlieka, servírované v hrnci s vedľa položenou miskou ryže.
www.simplebites.net

Máme pre vás aj luxusné recepty na marinované kuracie mäso 5x inak. Inšpirujte sa!

Kurča so zeleninou a olivami

Táto varianta kurčaťa so zeleninou je rýchla a jednoduchá na prípravu a kombinácia olív, paradajok, papriky, kurčaťa a bazalky je naozaj vynikajúca.

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích pŕs, stehien alebo paličiek
  • 4 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 2 šálky cherry paradajok alebo bežných paradajok nakrájaných na štvrtky
  • 6 strúčikov cesnaku lisovaného
  • 1 červená paprika, nahrubo nakrájaná
  • 1 šálka olív kalamata
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžička údené papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3 nakrájané lístky bazalky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Do veľkej misy pridajte zemiaky, cibuľu, paradajky, papriky a olivy a do inej misy dajte kura.
  3. Pridajte polovicu cesnaku, oleja, octu, soli, korenia a papriky k zelenine a druhú polovicu ku kurčaťu.
  4. Všetko dobre premiešajte.
  5. Vysypte zeleninu do veľkej zapekacej misy 23×33 cm.
  6. Položte kura na zeleninu.
  7. Pečte 1 hodinu, alebo kým nie je kura prepečené a zemiaky mäkké.
  8. Posypte čerstvou bazalkou celé kura a zeleninu.
  9. Podávajte a kura pokvapkajte trochou šťavy zo zapekacej misy.
Zapečené kuracie mäso s olivami, paradajkami, paprikou a bazalkou v zapekacej mise.
www.jocooks.com

Zostalo vám od obeda kuracie mäso a neviete čo s ním? Skúste naše recepty na nátierky z pečeného kurčaťa a nebudete ľutovať!

A ako ste si dnešné recepty užili vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.