Recepty na prsia z morky 6x inak. Len sa po nich zapráši!

Premýšľate, na ktorý spôsob si urobiť morčacie mäso? Rovnako ako pri kuracom mäse je veľa variantov, ako tento pokrm pripraviť.

My sme pre vás vybrali tie najlepšie recepty na morčacie prsia. Pripraviť ich môžete či už na obed, na večeru alebo napríklad len tak na chuť.

Inšpirujte sa a vopred dobrú chuť.

Plnené morčacie prsia s omáčkou

Ideálny pokrm na vďakyvzdania v anglicky hovoriacich krajinách je práve morka. Vy si ju môžete samozrejme dopriať kedykoľvek počas roka a tento recept je ideálny, ak máte radi brusnice.

Ingrediencie

  • 500g kuracích pŕs (a viac podľa počtu stravníkov)
  • 1-4 lyžičky soli
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • 6-8 motúzov (povrázkov)

Ingrediencie na plnku

  • Biely chlieb / žemľa / rožok nakrájaný na kocky (množstvo podľa veľkosti pečiva – cca 150g)
  • 1/2 lyžice masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 stonka zeleru
  • 4 listy šalvie
  • 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky korenia na kura
  • 1/4 lyžičky soli a korenia
  • 1 veľké vajcia (rozšľahané)
  • 3/4 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice brusníc (nasekaných)
  • Alobal

Ingrediencie na omáčku

  • 2 hrnčeky morčacieho/kuracieho vývaru
  • 2 listy šalvie
  • 3/4 lyžičky korenia na kura
  • 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • Soľ a korenie

Postup

  • Plnku pripravíte tak, že pečivo (aspoň 2-3 dni staré) nakrájate na kocky.
  • Na väčšej panvici zohrejte maslo, potom speňte cibuľku, pridajte zeler, petržlen, šalviu, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a duste na stredne vysokej teplote cca 8-10 minút.
  • Odoberte z platničky, nechajte niekoľko minút chladnúť a potom zmiešajte s pripraveným pečivom. Pridajte brusnice, vývar, vajcia, korenie na kura a všetko riadne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  • Potom si očistite mäso, odstráňte kožu.
  • Prsia naklepte tak, aby ste vytvorili veľký plát mäsa. Na tento plát dajte dostatočné množstvo plnky. Ponechajte pritom miesto pri okraji, aby plnka nevytekala.
  • Plát mäsa opatrne zaviažte motúzy dookola. Položte na pekáčik, zakryte alobalom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C na dobu 45-55 minút.
  • Odkryte alobal a nechajte ešte 5-7 minút dopiecť dozlatista.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, priveďte do varu a potom duste po dobu 8-10 minút do zhustnutia.
  • Potom z omáčky vyberte bylinky. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte pokvapkané omáčkou s akoukoľvek prílohou.
Morčacie vrecko s plnkou a fazuľami.
Zdroj: skinnytaste.com

Pečené morčacie prsník na mede

Vyskúšajte tento recept s morčacím na mede, po ktorom sa vám budú stravníci olizovať až za ušami.

Ingrediencie

  • 500g vykostených morčacích pŕs
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1/3 hrnčeka masla
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 1/3 hrnčeka bieleho vína
  • Korenie na kura
  • Korenie

Postup

  • V hrnci rozohrejte maslo, pridajte biele víno a priveďte k bodu varu.
  • Potom okoreňte a vlejte med. Nezabúdajte neustále miešať, aby sa med nepripálil na dne hrnca.
  • Pridajte vetvičku rozmarínu a varte 3-5 minút.
  • Potom odstráňte rozmarín. Mäso zo všetkých strán jemne okoreňte korením na kura, vložte ho do pekáča a potom polejte hotovou medovou omáčkou.
  • Ešte posypte čiernym korením, umiestnite rozmarín na hornú časť mäsa a vložte do predhriatej rúry. Pečte 45 minút, potom ho znovu polejte omáčkou.
  • Pečte ďalšiu 1 hodinu a zakaždým po 30 minútach znovu polejte medovou omáčkou.
  • Podávajte s kašou, s ryžou alebo napríklad zemiaky či hranolky.
Nakrájané upečené krutie mäso na plátky.
Zdroj: thekittchen.com

Bylinkové morčacie prsíčka s ryžou

Tento recept môžete samozrejme podávať s akoukoľvek prílohou. Namiesto citróna môžete použiť pomaranč.

Ingrediencie

  • 1kg vykostených morčacích pŕs
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1-2 lyžičky korenia
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 zeler
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína alebo kuracieho vývaru

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 180°C. Z mäsa odstráňte kožu.
  • V miske zmiešajte citrónovú šťavu s olivovým olejom, korením, rozmarínom, tymiánom a cesnakom.
  • Touto bylinkovou zmesou potrite morku zo všetkých strán.
  • Pekáč vyložte nakrájanou cibuľou. Na cibuľu položte morčacie prsia a podlejte vínom či vývarom.
  • Pečte odkryté 2-2,5 hodiny. Pokiaľ mäso hnedne príliš rýchlo, prekryte pekáč alobalom.
  • Po upečení nechajte 15 minút stáť. Potom podávajte s uvarenou ryžou či inou prílohou podľa vašej chuti.
Morčacie plátky s bylinkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Morka sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na prípravu morky.

Morčacie na smotane so šampiňónmi

Vyskúšajte morčacie mäso so smotanovou omáčkou a hubami. V jesenných dňoch si navyše namiesto šampiňónov môžete dôjsť do lesa nazbierať čerstvé hríby.

Ingrediencie

  • 1kg morčacích pŕs bez kože
  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice sušenej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky oregana
  • Štipka korenia
  • 250g čerstvých šampiňónov
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 200ml smotany na varenie

Postup

  • Mäso očistite a rozdeľte na viac väčších kusov.
  • Pekáčik vymažte maslom a navrstvite nakrájanú cibuľu.
  • Mäso posypte soľou, korením, petržlenovou vňaťou, oreganom a šampiňónmi.
  • Vložte ho do cibulí vyloženého pekáča a nakoniec podlejte vývarom a smotanou.
  • Zakryte alobalom a pečte na 180 ° C 1,5 hodiny. Priebežne mäso polievajte smotanovou omáčkou.
  • Po upečení nechajte 15 minút stáť.
Morčacie mäso s hubovo-smotanovým prelivom a zeleninou.
Zdroj: tasteofhome.com

Výborné morčacie na karí

Vyskúšajte tento recept na morčacie karí v štýle pokrmu tikka masala. Mäso môžete pripraviť na kocky alebo nechajte prsia vcelku.

Ingrediencie

  • 500g morčacích pŕs, nakrájaných alebo vcelku
  • 350ml konzervovaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 lyžička chilli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3cm nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžičky kari korenia
  • 3 lyžičky garam masala
  • 200ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Na hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a nechajte speniť cibuľu. Potom pridajte papriku a restujte cca 5 minút.
  • Pridajte čili, cesnak, strúhaný zázvor, garam masalu a karí korenie. Vymažte ďalšie 2 minúty. V prípade potreby prilejte trochu vody.
  • Pridajte morčacie mäso, konzervované paradajky, kokosové mlieko, soľ a korenie a duste na miernom ohni cca 15 minút, kým omáčka mierne nezhustne.
  • Hotové podávajte s ryžou.
Prsia z morky s karí omáčkou v štýle tikka masala.
Zdroj: cafedelites.com

TIP: Vyskúšajte aj tieto recepty na morčacie medailónky .

Čína z morčacieho mäsa

Iste každý z nás pozná čínu s kuracím či bravčovým mäsom. Vyskúšajte ale tento recept s morčacím mäsom v štýle kung pao.

Ingrediencie

  • 500g morčacích pŕs, nakrájaných na kocky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1,5 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica hoisinovej omáčky
  • 1,5 lyžičky sezamového oleja
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Sušené chilli papričky podľa chuti
  • 3 jarné cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sušeného mletého zázvoru
  • Nesolené arašidy, hrubo nasekané

Postup

  • V miske zmiešajte 1 lyžicu sójovej omáčky s 1,5 lyžičky kukuričného škrobu. Zmiešajte s nakrájaným morčacím mäsom a nechajte odležať 10 minút.
  • V ďalšej miske zmiešajte 1 lyžicu sójovej omáčky so zvyšnou 1,5 lyžičky kukuričného škrobu. Prilejte vínny ocot, lyžicu hoisinovej omáčky, sezamový olej, vývar, med a dobre premiešajte.
  • V hlbšej panvici zohrejte olej, pridajte marinované kura a restujte 2 minúty z každej strany.
  • Do panvice pridajte chilli, jarnú cibuľku, cesnak, zázvor a restujte 2 minúty. Potom prilejte omáčku, ktorú ste si pripravili.
  • Duste do zhustnutia asi minútu. Dochuťte soľou, prípadne sójovou omáčkou a podľa potreby zrieďte trochou vody.
  • Podávajte s ryžou a posypané cibuľkou a arašidy.
Morčacie mäso na čínsky spôsob s arašidmi.
Zdroj: cookingclassy.com

TIP: Ak máte radi čínsku kuchyňu, nahliadnite aj na naše jednoduché recepty na kung pao.

Prečo zaradiť morčacie mäso do našich jedálnych lístkov?

Mäso z morky obsahuje minimálne množstvo tuku a pokiaľ ho porovnáme s inými mäsami, má vyšší obsah bielkovín. Práve bielkoviny sú potrebné na obnovu a správnu funkciu buniek.

Z hľadiska zdravia je veľmi kvalitným a ľahko stráviteľným druhom mäsa. Toto mäso je navyše vhodné pre ľudí s prísnymi diétami, s cievnym a srdcovým ochorením a odporúča sa tým, ktorí majú vysoký cholesterol a diabetikom.

Morčacie mäso je zdrojom vitamínov B a minerálov ako sú železo, selén, zinok a vápnik. Práve železo podporuje správne fungovanie červených krviniek. Je teda vhodné pre športovcov a okrem iného aj pre ženy, ktoré majú po perióde.

Selén so zinkom sú minerály, ktoré bojujú proti voľným radikálom a podporujú aj imunitný systém. Tento druh mäsa sa tiež odporúča pri pečeňovej diéte.

Niet teda pochýb o tom, že morčacie mäso podporuje množstvo životných funkcií a jeho konzumácia podporuje zdravie v mnohých ohľadoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.