Neradi trávite v kuchyni večnosť a nebaví vás umývať tú horu špinavého riadu?
Zároveň by ste ale radi dopriali rodine chutné a výdatné jedlo?
Potom sa inšpirujte našimi vynikajúcimi receptami na morčacie guláš, ktoré sú ľahké a zároveň uspokoja všetky vaše chuťové bunky.
Máme pre vás variantu so zeleninou, šampiňónmi či cícerom.
Guláš s morčacím mäsom a paprikou
Rýchly a jednoduchý morčací guláš s červenou paprikou a paradajkami, ktorý si môžete kedykoľvek vychutnať ako nízkotučnú večeru. Podávajte spolu s tagliatelle!
Čo budete potrebovať
- 2 červené papriky
- 600 – 700 g morčacích pŕs
- extra panenský olivový olej v spreji
- 1 veľká cibuľa, rozpolená a nakrájaná na tenké plátky
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 lyžice sladkej údené papriky
- 200 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 300 ml kuracieho vývaru
- 300 g tagliatelle
- 150 g plnotučného jogurtu
- 1 lyžička kukuričnej múky
- hrsť nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Papriky dajte na malý plech a pečte 25 minút.
- Nechajte chladiť v uzavretom plastovom sáčku.
- Zbavte papriky stoniek, semienok a šupiek a nakrájajte ich na tenké prúžky.
- Dajte bokom.
- Morčacie prsia nakrájajte na 1 cm prúžky.
- Zahrejte nepriľnavú panvicu na vysokom plameni a 6x postriekajte olejom.
- Pridajte polovicu morčacieho mäsa a opekajte 2 minúty.
- Nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri.
- Opakujte so zvyšným mäsom.
- Panvicu postriekajte ešte 6 streky oleja, pridajte cibuľu a opekajte 5 minút, kým nezmäkne a ľahko nezezlátne.
- Pridajte ocot a varte minútu, kým sa takmer neodparí.
- Vmiešajte údenú papriku a varte 1 minútu.
- Pridajte paradajky a vývar a varte 10 minút, kým sa omáčka nezredukuje a nezhustne.
- Zložte panvicu z ohňa.
- Medzitým uvarte tagliatelle podľa návodu na obale do al dente.
- Zmiešajte jogurt s kukuričnou múkou do hladka.
- Postupne zašľahajte do omáčky, vráťte panvicu na oheň a varte 1-2 minúty.
- Vmiešajte mäso a papriku a 2 minúty duste.
- Dochuťte.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a omáčku podávajte s uvarenými tagliatelle.

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na hydinový guláš 5x inak. Máme pre vás kuracie, morčacie, slepačie aj kačacie varianty!
Morčacie guláš s cícerom
Táto verzia guláša je rýchla, jednoduchá na prípravu a hlavne výborne chutí! Skúste ho naservírovať svojej rodine a uvidíte, že všetci budú spokojní.
Čo budete potrebovať
- 1 kg morčacích pŕs nakrájaných na malé kocky
- 1-2 červené cibule, nakrájané nadrobno
- 2 lyžice údené červenej papriky
- 1 lyžička mletej škorice
- soľ
- mleté korenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 dl vývaru
- 2 dl husté paradajkovej omáčky
- 1 malá plechovka cíceru
- 2 lyžice kyslej smotany
- olej
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať na podávanie
Postup
- Na oleji speňte cibuľu, pridajte mäso a opekajte, kým nezbelie.
- Pridajte lyžicu múky a zarestujte.
- Zalejte paradajkovou omáčkou a pár minút poduste.
- Zalejte vývarom, vmiešajte korenie a varte, kým mäso nezmäkne.
- Pridajte prepláchnutý cícer, ešte pár minút povarte, premiešajte s kyslou smotanou a podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou.

Možno sa vám budú hodiť aj recenzie najlepších digestorov , kde sa dozviete všetko potrebné pre to, aby ste si vybrali tú správnu!
Objavte podobné tipy
Tekvicový guláš s morčacím mäsom
Vyskúšajte ľahšiu verziu klasického maďarského gulášu, ktorá je aj tak výdatná a lahodná! Skvele sa hodí na pohodovú jesennú večeru. Tekvicové pyré pokrmu dodáva úžasnú bohatosť a morčacie mäso krásne dopĺňa.
Čo budete potrebovať
- 1 kg vykostených morčacích stehien bez kože, nakrájaných na cca 2,5 cm kúsky
- ¼ šálky sladkej maďarskej papriky
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 veľké cibule, nakrájané
- 2 stredné červené zemiaky, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 425 g tekvicového pyré
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 bobkový list
- 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu plus 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- varené cestoviny na podávanie (voliteľne)
- rasca, ľahká kyslá smotana a nakrájaná jarná cibuľka na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Vložte morčacie mäso, papriku a soľ do veľkého uzatvárateľného vrecka.
- Vrecko uzavrite a pretrepte.
- Vo veľkom ťažkom hrnci rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte mäso do hrnca a restujte 5 minút.
- Do hrnca pridajte cibuľu a zemiaky a za občasného miešania varte 5 minút.
- Pridajte vývar, tekvicové pyré, cesnak, bobkový list, vetvku tymiánu a nasekaný tymián.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte.
- Varte asi 1 hodinu alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Podávajte s cestovinami a ozdobte rascou, ľahkou kyslou smotanou a nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Užite si to!

Morčacie guláš so šampiňónmi
Tento luxusný guláš s kúskami morčacieho mäsa, cibuľou, cesnakom, paprikou a šampiňónmi v pikantnom jogurtovo-paradajkovom základe jednoducho musíte vyskúšať. Je totiž úplne vynikajúca!
Čo budete potrebovať
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- až 4 papriky rôznych farieb, nakrájané na tenké plátky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
- trocha kajenského korenia
- 1 lyžička papriky
- 700 – 1000 g morčacích stehien alebo pŕs bez kostí a kože, nakrájaných na veľké kúsky
- 110 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 400 g konzervovaných krájaných paradajok
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 3/4 šálky plnotučného jogurtu
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a papriku a opekajte, kým nezačnú mäknúť a ľahko hnednúť.
- Pridajte papriku (korenie) a cesnak a opekajte ďalších 30 sekúnd, kým sa cesnak nerozvonia.
- Papriku, cibuľu a cesnak vyberte z panvice a dajte bokom.
- Zostávajúce 2 lyžice oleja opäť rozohrejte na vysokom plameni.
- Pridajte do panvice šampiňóny a mäso.
- Za častého miešania opekajte 3–4 minúty, kým mäso a šampiňóny nezačnú hnednúť.
- Znížte teplotu na strednú, vráťte zmes papriky a cibule do panvice a dobre premiešajte.
- Pridajte do panvice paradajky spolu s worchesterskou omáčkou, citrónovou šťavou, rozmarínom a čiernym korením.
- Dobre premiešajte, znížte teplotu na stredne nízku, panvicu prikryte a varte 15–20 minút.
- Kukuričný škrob vmiešajte do jogurtu a pridajte do omáčky.
- Varte na miernom ohni, občas premiešajte, kým omáčka trochu nezhustne.
- Podávajte s ryžou, polentou alebo zemiakovou kašou.

Máme pre vás pripravených aj 5 vynikajúcich receptov na hovädzí guláš , s ktorými zožnete zaručený úspech! Vyskúšajte verziu so šampiňónmi, z pomalého hrnca či so kelom a zelenými fazuľkami.
Guláš z morčacieho mäsa a zeleniny
Pripravte si lahodný obed z jedného hrnca pre celú rodinu. Navyše naň potrebujete iba jednoduché ingrediencie, takže nezaťažia vašu peňaženku. Tak si ho spolu poďme pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 750 g morčacieho mäsa
- 750 g cibule
- 750 g zemiakov
- 400 ml paradajkového pretlaku
- 2 mrkvy
- cesnak
- 1/4 menšieho zeleru
- 2 bobkové listy
- korenie a soľ podľa chuti
- 1 lyžica červenej papriky
- majorán
- olivový olej
Postup
- Nakrájajte cibuľu a opražte ju na olivovom oleji dozlatista, čo môže trvať aj 10 minút.
- K cibuli pridajte na kocku nakrájané morčacie mäso.
- Restujte a postupne pridávajte korenie, bobkový list a majoránku.
- Keď je mäso orestované a začína púšťať šťavu, pridajte lyžicu červenej papriky, premiešajte a podlejte paradajkovým pretlakom.
- Medzitým si očistite zeler a mrkvu a pridajte ich do omáčky.
- Podlejte vodou (časť môžete nahradiť vývarom) a nechajte variť na miernom ohni.
- Nakoniec pridajte očistené nakrájané zemiaky a soľ a varte ešte 20-30 minút, kým zemiaky zmäknú.
- Dobrú chuť!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!