Skvelé recepty na krupicovú kašu nielen pre vaše deti. Inšpirujte sa!

Detská strava je dnes oveľa rozmanitejšia ako v minulosti.

Sú ale pokrmy, ktoré sú jej súčasťou už desaťročia.

Objavte naše recepty na krupicovú kašu a inšpirujte sa!

Vybrať si môžete hneď zo šiestich rozmanitých variantov.

Uvidíte, že sa zavďačíte nielen deťom…

Raňajková krupicová kaša so škoricou a medom

Vedeli ste, že kaša z krupičky, v zimných mesiacoch ozdobená zmesou orieškov av lete oživená čerstvým ovocím, môže byť veľmi zdravými a chutnými raňajkami? Skúste ju hneď zajtra a uvidíte, že dodá vášmu telu energiu na celé dopoludnie.

Ingrediencie

  • pol šálky krupičky
  • dva a pol šálky mlieka
  • pol šálky vody
  • pol lyžičky škorice
  • dve lyžičky medu alebo javorového sirupu
  • dve lyžičky masla

Postup

  1. V hrnci priveďte do varu vodu, následne pridajte mlieko, škoricu a krupicu.
  2. Za stáleho miešania varte na miernom plameni až do doby, než krupička začne hustnúť.
  3. Pridajte maslo a varte ešte niekoľko málo minút, kým kaša nezíska požadovanú konzistenciu.
  4. Kašu nalejte do misky či hlbokého taniera a pokvapkajte trochou medu.
  5. Na záver posypte zmesou orieškov a mandlí, čerstvým ovocím či kúskami čokolády.
Kaša posypaná jahodami, kúskami banánu a orieškami
zdroj: bigoven.com

Veľmi obľúbeným typom raňajok sú dnes tiež najrôznejšie kaše z ovsených vločiek . Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na ich sladké aj slané varianty.

Krupicová kaša z múky

Nemáte doma detskú krupicu? Žiadny problém! Kaša sa dá totiž veľmi ľahko pripraviť aj bez krupice alebo z múky. Uvidíte, že tento jednoduchý recept si hneď obľúbite.

Ingrediencie

  • 1000 ml mlieka
  • 100 g hrubej múky
  • 40 g cukru
  • 20 g masla
  • štipka soli
  • kakao na ozdobu

Postup

  1. Do hrnca nalejte mlieko a pomaly ho zahrejte.
  2. Pridajte múku, cukor a soľ a za stáleho miešania varte na miernom ohni približne 10 minút.
  3. Keď kaša zhustne, odtavte ju a naložte na tanier.
  4. Následne ju polejte trochou rozpusteného masla a posypte kakaom.
Variant pripravený z múky s kakaom a čučoriedkami
zdroj: verygoodcook.com

Zdravá krupicová kaša nielen pre vegánov

V prípade, že z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete konzumovať mlieko, neznamená to, že si túto pochúťku nemôžete pripraviť. Mlieko sa dá totiž veľmi jednoducho nahradiť niektorým z jeho rastlinných variantov, najčastejšie mliekom mandľovým, kokosovým či sójovým.

Ingrediencie

  • 800 ml sójového či iného rastlinného mlieka
  • 5 PL krupičky
  • 2 PL cukru
  • štipka soli
  • 15 g rastlinného margarínu

Postup

  1. Vo štvrtine studeného sójového mlieka rozmiešajte krupicu.
  2. Zvyšok sójového mlieka v hrnci priveďte na miernom plameni za stáleho miešania do varu.
  3. Pridajte zmes krupičky a studeného sójového mlieka a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť.
  4. Následne pridajte cukor, soľ a margarín a ešte niekoľko málo minút povarte na miernom ohni.
  5. Servírujte ozdobené čerstvým ovocím, kúskami čokolády či kakaom.
Zdravá kaša zo sójového mlieka ozdobená ovocím a mätou
zdroj: promodarom.ru

Ocenili by ste radu ohľadom nového sporáka? V našom teste plynových voľne stojacich sporákov sa môžete dozvedieť viac.

Detská krupicová kaša

Najrôznejšie kaše sú po materskom mlieku jedným z prvých pokrmov, ktoré väčšina detí ochutná. Ich výhodou je to, že ich príprava je pomerne rýchla a zároveň sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Záleží len na vašej fantázii a samozrejme aj na veku vášho potomka.

Ingrediencie

  • šálka mlieka
  • pol šálky vody
  • štvrť šálky krupičky
  • 2 sušené marhule, slivky či niekoľko hrozienok
  • pol lyžičky medu či javorového sirupu
  • štipka škorice

Postup

  1. Krupicu najskôr zľahka na panvici opražte do zlatista.
  2. Sušené marhule či slivky nakrájajte na malé kúsky.
  3. Do hrnca nalejte mlieko a vodu a priveďte ich do varu.
  4. Pridajte opraženú krupicu s nakrájaným sušeným ovocím a varte za stáleho miešania, kým sa zo zmesi nestane hebká kaša.
  5. Na záver pridajte škoricu a med či javorový sirup a pravá mamičkinho krupicová kaša je hotová.
Jemná kašička pre deti so škoricou a medom
zdroj: cookingandme.com

Z krupičky nemusíte vždy pripravovať iba kašu. Vyskúšajte recept na krupicový trhanec , uvidíte, že vám tiež zachutí.

Nórsky variant krupicovej kaše

Pokiaľ sa domnievate, že kaša z krupičky je tak trochu klasikou slovenskej kuchyne, mýlite sa. S jej konzumáciou sa môžete stretnúť v rôznych častiach sveta, obľúbená je najmä v Škandinávii. Nórska verzia sa nazýva Kaffegraut a od tej našej sa v mnohom líši. Ste zvedaví, ako chutí?

Ingrediencie

  • 2000 ml mlieka
  • 240 ml smotany
  • 200 g krupičky
  • 200 g cukru
  • 170 g masla
  • lyžička soli
  • 60 g hrozienok
  • škorica
  • jedno espresso

Postup

  1. V hrnci pomaly priveďte do varu mlieko a smotanu.
  2. Pridajte krupicu a soľ a dôkladne rozmiešajte.
  3. Následne na miernom ohni za častého miešania varte 2 až 3 hodiny (áno, vidíte správne).
  4. Potom kašu odstavte a pridajte do nej cukor a maslo.
  5. Miešajte, kým sa obe ingrediencie úplne nerozpustia.
  6. Nalejte kašu do misky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  7. Prekryte misku potravinovou fóliou a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
  8. Pred podávaním namočte približne na 30 minút hrozienka do espressa a následne nimi a škoriacu kašu posypte.
Nórsky variant kaše s hrozienkami namočenými v espresse
zdroj: northwildkitchen.com

Krupicová kaša na slano so slaninou a vajcom

Najprekvapivejší recept sme si nechali na záver. Popustite uzdu svojej fantázii a zahustite kašu na slano, budete veľmi milo prekvapení! Ozdobiť ju môžete nielen orestovanou údeninou či vajcom, ale aj strúhaným syrom či vyprážanou cibuľkou.

Ingrediencie

  • 1000 ml mlieka
  • 80 g krupičky
  • 200 g slaniny
  • 4 vajcia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 40 g sezamových semienok
  • 40 g tekvicových semienok
  • 30 g masla
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup

  1. V hrnci zohrejte polovicu množstva mlieka a následne pridajte krupicu rozpustenú v jeho druhej polovici.
  2. Za stáleho miešania varte až do doby, než kaša začne pomaly hustnúť.
  3. Pridajte maslo a varte ešte niekoľko minút.
  4. Súčasne s miešaním kaše si na panvici s olejom orestujte na kocky nakrájanú slaninu s nadrobno nakrájaným cesnakom.
  5. Keď začne byť slanina chrumkavá, pridajte semienka a korenie.
  6. Na samostatnej panvici si pripravte volské oká.

Kašu podávame posypanú orestovanými kúskami slaniny a semienkami s navrch posadeným volským okom.

Slaný variant kaše s orestovanou slaninou a volským okom
zdroj: eskort.com

TIP: Inú možnosť predstavuje vklepnutie vajcia a vmiešanie orestovanej údeniny rovno do kaše ešte pred jej odstavením.

Tipy na dokonalú krupicovú kašu

Tajomstvo jemnej a hebkej krupicovej kaše spočíva predovšetkým v jej dôkladnom miešaní po celú dobu varenia, len tak môžete mať istotu, že sa v nej nevytvoria hrudky. Existujú ale aj ďalšie triky, ktoré vám k uvareniu tej najlepšej krupicovej kaše môžu pomôcť.

  • Pred varením rozpustite krupicu v polovici množstva mlieka a nechajte ju približne 30 minút napučať.
  • Kašu varte čo najpomalšie na miernom ohni.
  • Na miešanie používajte vedľačku.
  • Neodstavujte kašu ihneď potom, čo začne hustnúť. Opatrne ju ešte niekoľko minút povarte.

Recepty na krupicovú kašu existujú v mnohých obmenách, od klasickejších detských cez zdravé vegánske varianty, varianty pripravené na slano až po nórsku verziu, ktorej prípravou strávite niekoľko hodín a ktorá sa konzumuje za studena. Ktoré z nich dávate prednosť vy?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.