Detská strava je dnes oveľa rozmanitejšia ako v minulosti.
Sú ale pokrmy, ktoré sú jej súčasťou už desaťročia.
Objavte naše recepty na krupicovú kašu a inšpirujte sa!
Vybrať si môžete hneď zo šiestich rozmanitých variantov.
Uvidíte, že sa zavďačíte nielen deťom…
Raňajková krupicová kaša so škoricou a medom
Vedeli ste, že kaša z krupičky, v zimných mesiacoch ozdobená zmesou orieškov av lete oživená čerstvým ovocím, môže byť veľmi zdravými a chutnými raňajkami? Skúste ju hneď zajtra a uvidíte, že dodá vášmu telu energiu na celé dopoludnie.
Ingrediencie
- pol šálky krupičky
- dva a pol šálky mlieka
- pol šálky vody
- pol lyžičky škorice
- dve lyžičky medu alebo javorového sirupu
- dve lyžičky masla
Postup
- V hrnci priveďte do varu vodu, následne pridajte mlieko, škoricu a krupicu.
- Za stáleho miešania varte na miernom plameni až do doby, než krupička začne hustnúť.
- Pridajte maslo a varte ešte niekoľko málo minút, kým kaša nezíska požadovanú konzistenciu.
- Kašu nalejte do misky či hlbokého taniera a pokvapkajte trochou medu.
- Na záver posypte zmesou orieškov a mandlí, čerstvým ovocím či kúskami čokolády.
Veľmi obľúbeným typom raňajok sú dnes tiež najrôznejšie kaše z ovsených vločiek . Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na ich sladké aj slané varianty.
Krupicová kaša z múky
Nemáte doma detskú krupicu? Žiadny problém! Kaša sa dá totiž veľmi ľahko pripraviť aj bez krupice alebo z múky. Uvidíte, že tento jednoduchý recept si hneď obľúbite.
Ingrediencie
- 1000 ml mlieka
- 100 g hrubej múky
- 40 g cukru
- 20 g masla
- štipka soli
- kakao na ozdobu
Postup
- Do hrnca nalejte mlieko a pomaly ho zahrejte.
- Pridajte múku, cukor a soľ a za stáleho miešania varte na miernom ohni približne 10 minút.
- Keď kaša zhustne, odtavte ju a naložte na tanier.
- Následne ju polejte trochou rozpusteného masla a posypte kakaom.
Zdravá krupicová kaša nielen pre vegánov
V prípade, že z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete konzumovať mlieko, neznamená to, že si túto pochúťku nemôžete pripraviť. Mlieko sa dá totiž veľmi jednoducho nahradiť niektorým z jeho rastlinných variantov, najčastejšie mliekom mandľovým, kokosovým či sójovým.
Ingrediencie
- 800 ml sójového či iného rastlinného mlieka
- 5 PL krupičky
- 2 PL cukru
- štipka soli
- 15 g rastlinného margarínu
Postup
- Vo štvrtine studeného sójového mlieka rozmiešajte krupicu.
- Zvyšok sójového mlieka v hrnci priveďte na miernom plameni za stáleho miešania do varu.
- Pridajte zmes krupičky a studeného sójového mlieka a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť.
- Následne pridajte cukor, soľ a margarín a ešte niekoľko málo minút povarte na miernom ohni.
- Servírujte ozdobené čerstvým ovocím, kúskami čokolády či kakaom.
Ocenili by ste radu ohľadom nového sporáka? V našom teste plynových voľne stojacich sporákov sa môžete dozvedieť viac.
Objavte podobné tipy
Detská krupicová kaša
Najrôznejšie kaše sú po materskom mlieku jedným z prvých pokrmov, ktoré väčšina detí ochutná. Ich výhodou je to, že ich príprava je pomerne rýchla a zároveň sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Záleží len na vašej fantázii a samozrejme aj na veku vášho potomka.
Ingrediencie
- šálka mlieka
- pol šálky vody
- štvrť šálky krupičky
- 2 sušené marhule, slivky či niekoľko hrozienok
- pol lyžičky medu či javorového sirupu
- štipka škorice
Postup
- Krupicu najskôr zľahka na panvici opražte do zlatista.
- Sušené marhule či slivky nakrájajte na malé kúsky.
- Do hrnca nalejte mlieko a vodu a priveďte ich do varu.
- Pridajte opraženú krupicu s nakrájaným sušeným ovocím a varte za stáleho miešania, kým sa zo zmesi nestane hebká kaša.
- Na záver pridajte škoricu a med či javorový sirup a pravá mamičkinho krupicová kaša je hotová.
Z krupičky nemusíte vždy pripravovať iba kašu. Vyskúšajte recept na krupicový trhanec , uvidíte, že vám tiež zachutí.
Nórsky variant krupicovej kaše
Pokiaľ sa domnievate, že kaša z krupičky je tak trochu klasikou slovenskej kuchyne, mýlite sa. S jej konzumáciou sa môžete stretnúť v rôznych častiach sveta, obľúbená je najmä v Škandinávii. Nórska verzia sa nazýva Kaffegraut a od tej našej sa v mnohom líši. Ste zvedaví, ako chutí?
Ingrediencie
- 2000 ml mlieka
- 240 ml smotany
- 200 g krupičky
- 200 g cukru
- 170 g masla
- lyžička soli
- 60 g hrozienok
- škorica
- jedno espresso
Postup
- V hrnci pomaly priveďte do varu mlieko a smotanu.
- Pridajte krupicu a soľ a dôkladne rozmiešajte.
- Následne na miernom ohni za častého miešania varte 2 až 3 hodiny (áno, vidíte správne).
- Potom kašu odstavte a pridajte do nej cukor a maslo.
- Miešajte, kým sa obe ingrediencie úplne nerozpustia.
- Nalejte kašu do misky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Prekryte misku potravinovou fóliou a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Pred podávaním namočte približne na 30 minút hrozienka do espressa a následne nimi a škoriacu kašu posypte.
Krupicová kaša na slano so slaninou a vajcom
Najprekvapivejší recept sme si nechali na záver. Popustite uzdu svojej fantázii a zahustite kašu na slano, budete veľmi milo prekvapení! Ozdobiť ju môžete nielen orestovanou údeninou či vajcom, ale aj strúhaným syrom či vyprážanou cibuľkou.
Ingrediencie
- 1000 ml mlieka
- 80 g krupičky
- 200 g slaniny
- 4 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- 40 g sezamových semienok
- 40 g tekvicových semienok
- 30 g masla
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci zohrejte polovicu množstva mlieka a následne pridajte krupicu rozpustenú v jeho druhej polovici.
- Za stáleho miešania varte až do doby, než kaša začne pomaly hustnúť.
- Pridajte maslo a varte ešte niekoľko minút.
- Súčasne s miešaním kaše si na panvici s olejom orestujte na kocky nakrájanú slaninu s nadrobno nakrájaným cesnakom.
- Keď začne byť slanina chrumkavá, pridajte semienka a korenie.
- Na samostatnej panvici si pripravte volské oká.
Kašu podávame posypanú orestovanými kúskami slaniny a semienkami s navrch posadeným volským okom.
TIP: Inú možnosť predstavuje vklepnutie vajcia a vmiešanie orestovanej údeniny rovno do kaše ešte pred jej odstavením.
Tipy na dokonalú krupicovú kašu
Tajomstvo jemnej a hebkej krupicovej kaše spočíva predovšetkým v jej dôkladnom miešaní po celú dobu varenia, len tak môžete mať istotu, že sa v nej nevytvoria hrudky. Existujú ale aj ďalšie triky, ktoré vám k uvareniu tej najlepšej krupicovej kaše môžu pomôcť.
- Pred varením rozpustite krupicu v polovici množstva mlieka a nechajte ju približne 30 minút napučať.
- Kašu varte čo najpomalšie na miernom ohni.
- Na miešanie používajte vedľačku.
- Neodstavujte kašu ihneď potom, čo začne hustnúť. Opatrne ju ešte niekoľko minút povarte.
Recepty na krupicovú kašu existujú v mnohých obmenách, od klasickejších detských cez zdravé vegánske varianty, varianty pripravené na slano až po nórsku verziu, ktorej prípravou strávite niekoľko hodín a ktorá sa konzumuje za studena. Ktoré z nich dávate prednosť vy?