Domáce krokety zo syra chutne a rýchlo – skvelá chuťovka aj perfektná príloha!

Milujete krokety známe z fast foodov, ale radšej by ste si ich pripravovali doma zo surovín, ktoré poznáte?

Dali by ste si ich radšej so špenátom a kozím syrom, s kuracím a mozzarellou alebo napríklad s prosciuttom a parmezánom?

Vyskúšajte naše recepty na domáce syrové krokety, ktorými sa môžete inšpirovať a pochutnávať si na nich napríklad každý deň.

Naše recepty si obľúbite pre jednoduchosť prípravy a vynikajúcu chuť!

Pečené krokety s kozím syrom a špenátom

Skvelá ľahká večera pre bezmäsý pondelok! Predstavte si krémové roztlačené zemiaky s maslom a štipkou soli ak tomu špenát a kozí syr. To všetko spojené v jedno a opečené dozlatista. Mňam!

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 75 g listového špenátu
  • 2 vajcia – ľahko rozšľahané
  • 90 g hladkej múky
  • štipka soli a korenia
  • 125 g strúhanky panko
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 g zvyšnej zemiakovej kaše, chladené
  • 100 g kozieho syra nakrájaného na malé kúsky

Na servírovanie

  • malý zväzok čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice Crème fraiche
  • 2 lyžice sladkej chilli omáčky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200°C a pripravte si plech na pečenie.
  2. V hrnci rozpustite maslo, pridajte špenát a varte 1–2 minúty, kým nezvädne.
  3. Potom odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a nasekajte.
  4. Do jednej misky pridajte vajcia, do ďalšej múku, soľ a korenie a do poslednej misky strúhanku.
  5. Nasypte papriku na strúhanku a potom pokvapkajte aj olejom.
  6. Zmiešajte strúhanku, papriku a olej tak, aby sa olej vstrebal do strúhanky.
  7. Vložte zemiakovú kašu do misy a pridajte nasekaný špenát a kozí syr.
  8. Zmiešajte dohromady, kým sa krásne nespoja.
  9. Vezmite vrchovatú lyžicu zemiakovej kaše a vytvarujte do valca.
  10. Ponorte vzniknutú kroketu do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky tak, aby bola kroketa úplne obalená.
  11. Položte na plech a opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
  12. Uistite sa, že medzi jednotlivými kroketami na plechu je malý priestor, a potom vložte do rúry na 15-20 minút, kým nebudú krokety zlaté.
  13. Vyberte z rúry, naaranžujte na tanier a potom posypte petržlenovou vňaťou.
  14. Crème fraiche premiešajte so sladkou chilli omáčkou a podávajte s kroketami.
Krokety s kozím syrom a špenátom na tanieri posypané petržlenovou vňaťou a vedľa položenou miskou s dipom.
www.kitchensanctuary.com

Kuracie krokety s mozzarellou

Kuracie krokety sú ideálne ako večera, obzvlášť ak čakáte hostí. Malé guličky z kurčaťa, zemiakov a syra obalené v strúhanke, vyprážané do chrumkava a do zlatista, všetky uchvátia!

Ingrediencie

  • 2 šálky (500 ml) olúpaných a na kocky nakrájaných bielych zemiakov
  • 3 šálky (750 ml) nastrúhaného syra mozzarella
  • 1 a 1/2 šálky (375 ml) nastrúhaného vareného kurčaťa
  • 4 vajcia
  • 1/2 šálky (125 ml) hladkej múky
  • 1 šálka (250 ml) strúhanky
  • olej na vyprážanie

Postup

  1. Vyložte panvicu 28 x 20 cm potravinárskou fóliou a dajte bokom.
  2. Vo veľkom hrnci varte v osolenej vode zemiaky tak dlho, kým nebudú veľmi jemné.
  3. Sceďte.
  4. Zemiaky rozšťouchejte.
  5. Pridajte syr, kura, jedno vajce a premiešajte.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Zmes dajte do panvice a rovnomerne umačkajte.
  8. Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte v chlade po dobu najmenej 3 hodín.
  9. Predhrejte olej vo fritéze na 190 ° C.
  10. Plech vyložte papierovými utierkami.
  11. Múku dajte na tanier, tri zvyšné vajcia, ľahko rozšľahané, do plytkej misky a strúhanku na ďalší tanier.
  12. Schladenú zmes sformujte na pomúčenom povrchu a nakrájajte na 36 tyčiniek, 6 x 6.
  13. Tyčinky obaľte v múke a oklepte.
  14. Ponorte do vaječnej zmesi a nechajte odkvapkať.
  15. Potom obaľte tyčinky v strúhanke.
  16. Na oleji smažte 6 až 8 tyčiniek naraz asi 2 minúty alebo do zlatista.
  17. Preložte na plech.
  18. Ihneď podávajte alebo zamrazte.
Kuracie krokety s mozzarellou na tanieri s dipom a lyžicou položenú vedľa.
www.ricardocuisine.com

Jednoduché syrové krokety s čedarom

Tieto ľahké domáce syrové krokety sú zvonku krásne zlatisté a chrumkavé a vo vnútri plné lahodného syra. Príprava vám zaberie len chvíľu a vy tak hravo vykúzlite skvelé pohostenie pre nečakanú návštevu.

Ingrediencie

  • 3 lyžice masla
  • 1⁄2 šálky preosiatej hladkej múky
  • 2⁄3 šálky mlieka
  • 1⁄4 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 2 vaječné žĺtky, rozšľahané
  • 1 šálka nastrúhaného čedaru a ½ šálky nakrájanej na malé kúsky
  • 1⁄2 lyžičky horčice
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 vajce
  • 1 a 1⁄2 šálky strúhanky

Postup

  1. Zmiešajte všetky prísady okrem 1 rozšľahaného vajcia a strúhanky.
  2. Tvarujte krokety.
  3. Krokoty obaľujte v strúhanke, potom v rozšľahanom vajci a znovu v strúhanke.
  4. Vymažte vo fritéze alebo na panvici.
  5. Hotové krokety položte na papierovú utierku a nechajte vstrebať prebytočný tuk.
  6. Podávajte.
Krokety s čedarom na čiernom tanieri a vedľa nich je položená miska s dipom.
www.bhg.com.au

Krokety s prosciuttom a parmezánom

Pripravte si s nami tie najchutnejšie syrovo-šunkové krokety. Zvonku chrumkavé, plnené parmezánom a prosciuttom. Užite si to!

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ¼ šálky jemne nakrájanej bielej cibule
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ¾ šálky plnotučného mlieka
  • 1/3 šálky plus 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1/3 šálky jemne nasekaného prosciutta
  • 1/3 šálky plus ¼ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • ¼ šálky panko strúhanky
  • ¼ šálky strúhanky
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 2 vajcia

Postup

  1. Maslo a olivový olej zohrejte na panvici na strednom ohni.
  2. Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu a dochuťte soľou a korením.
  3. Keď cibuľa zosklovatí, pridajte múku, premiešajte a nechajte 1 minútu variť.
  4. Ďalej zašľahajte mlieko.
  5. Pokračujte v šľahaní, kým múka nebude hrudkovitá.
  6. Za stáleho šľahania varte zmes po dobu 3 minút, bude veľmi hustá.
  7. Pridajte 1/3 šálky syra a nakrájané prosciutto a premiešajte.
  8. Túto zmes nechajte vychladnúť v chladničke tak dlho, pokiaľ nebude dostatočne studená na to, aby sa s ňou dalo manipulovať.
  9. Potom naberte lyžiacu časť zmesi a vytvorte ovál.
  10. Pokračujte, kým nevypotrebujete celé cesto, vyjde na cca 16 krokiet.
  11. Rozlepnite vajcia do misky a rozšľahajte.
  12. Zmiešajte panko, strúhanku a zvyšný syr v ďalšej miske.
  13. Jednu po druhej obaľujte krokety v strúhanke, potom vo vajci a potom znova v strúhanke.
  14. Pripravené krokety odložte na tanier.
  15. Rozpáľte rastlinný olej v panvici, opatrne doň vložte krokety a smažte 3-4 naraz.
  16. Nechajte ich smažiť asi 1 až 2 minúty, kým nie sú zlatohnedé, potom ich vyberte a položte na papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočný tuk.
  17. Podávajte!
Kroketa s prosciuttom a parmezánom, ktorú drží ruka a za ňou je miska plná krokiet.
www.thekittchen.com

Potrebovali by ste radu s výberom indukčnej varnej dosky ? V našom článku sme ich ohodnotili a napísali sme o nich to najdôležitejšie.

Pečené zemiakové krokety s čedarom

Tieto pečené krokety sú skvelým ľahkým občerstvením alebo perfektnou prílohou. Zemiaková kaša plnená syrom, obalená strúhankou a pečená tak dlho, kým sa syr uprostred nerozpustí. Skvelý spôsob, ako využiť zvyšnú zemiakovú kašu!

Ingrediencie

  • 2 šálky (450 g) zvyšnej zemiakovej kaše – chladené (zemiaková kaša s minimom smotany a masla je najlepšia)
  • 10 x 1,5 cm veľkých kociek čedaru
  • ¾ šálky (90 g) hladkej múky
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 1 vajce – ľahko rozšľahané
  • 2 šálky (100 g) strúhanky panko
  • ½ lyžičky údené papriky
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech na pečenie.
  2. Do jednej misky dajte múku, soľ a korenie a premiešajte
  3. Do druhej misky pridajte vajcia a zľahka rozšľahajte.
  4. Do tretej misky dajte strúhanku.
  5. Nasypte údenú papriku na strúhanku a potom pokvapkajte olejom.
  6. Zmiešajte dohromady tak, aby sa olej vstrebal do strúhanky.
  7. Vezmite vrchovatú lyžicu zemiakovej kaše a vytvarujte ju v ruke.
  8. Do stredu dajte kocku syra a omotajte zemiakovú kašu okolo nej do tvaru valca.
  9. Ponorte kroketu do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky tak, aby bola kroketa úplne obalená.
  10. Položte na plech a opakujte so zvyškom zemiakovej kaše.
  11. Uistite sa, že je na plechu medzi jednotlivými kroketami malý priestor a potom plech vložte do rúry na 12-15 minút, pokiaľ nebudú krokety zlaté.
  12. Neprepečte ich, inak syr začne presakovať a krokety sa trochu sploští.
  13. Vyberte z rúry a pred podávaním nechajte niekoľko minút vychladnúť.
Zemiakové krokety so syrom v mise.
www.kitchensanctuary.com

Popísali sme vám 5 receptov na prípravu domácich syrových krokiet, ktoré zaiste potešia vaše chuťové bunky.

Pokiaľ máte aspoň trochu času navyše, tak sa oplatí pripravené cesto odložiť do chladu a nechať trochu stuhnúť. Potom sa s ním oveľa lepšie pracuje.

Na zvýraznenie chuti podávajte s dipom. Inšpiráciu na špeciálne dipy hľadajte v našich ďalších článkoch na webe.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.