Krehký koláč s mriežkou na niekoľko spôsobov

Mriežkový koláč iste každý pozná a vie si ho veľmi dobre predstaviť. Nie každý si však už vyskúšal jeho prípravu a tým menej skúseným sa môže zdať príliš prácny.

Trochu práce síce dá, ale práca nenáročné a výsledkom je chutný, vzhľadný a podľa druhu náplne aj šťavnatý koláč.

U mriežkového koláče je vždy dôležitá náplň. Najčastejšie používame tvaroh, zaváraninu, jablká alebo hrušky či varený puding.

Dosť ale rečí a poďme priamo k samotným receptom.

Linecký mriežkový koláč s jablkami

INGREDIENCIE

na cesto

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 125 g cukru múčka
  • 200 g masla alebo Hery
  • 2 vajcia
  • štipka soli

na náplň

  • 480 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 4 polievkové lyžice cukru krupica
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 400 ml vody
  • šťava z 1/2 citróna
  • hrsť hrozienok
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • možnosť pridať aj hrsť nasekaných orechov

POSTUP

  1. Z uvedených surovín vypracujeme na doske hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme pol hodiny v chladničke odpočívať.
  2. Medzi tým si pripravíme plnku, nastrúhame jablká, zmiešame s cukrom a 300 ml vody a privedieme ich k varu.
  3. Potom vlejeme pudingový prášok rozmiešaný v 100 ml vody a minútu zľahka povaríme.
  4. Pridáme hrozienka, mletú škoricu, citrónovú šťavu a prípadne orechy.
  5. Náplň vychladíme.
  6. Z cesta si oddelíme asi štvrtinu na prúžky, ktoré budeme kréjet a klásť na hotový koláč.
  7. Do vymasteného plechu alebo na papier na pečenie rozvaľkáme väčšiu časť cesta, potrieme plnkou a hore naukladáme pripravené prúžky nakrájaného cesta do mriežky.
  8. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 ° C okolo 35 – 40 minút.

Hotový Linecká torta s jablkami fresh.iprima.cz

Mriežkový koláč s ríbezľovou marmeládou

INGREDIENCIE

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice mlieka
  • 130 g Hery
  • malá poháre ríbezľovej marmelády

POSTUP

  1. Na doske spracujeme z uvedených surovín cesto
  2. podsypávame múkou
  3. Asi štvrtinu oddelíme, väčšiu časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pomúčenými rukami cesto roztlačíme po celom plechu.
  5. Potrieme ho marmeládou a zo zvyšného cesta vytvoríme mriežku.
  6. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečieme okolo 15 minút.

Mriežkový koláč s ríbezľovou marmeládou iGurmet.cz

Mriežkový koláč zo zemiakového cesta

INGREDIENCIE

na cesto

  • 300 g zemiakov uvarených v šupke
  • 300 g polohrubej múky
  • 130 g masla alebo Hery
  • 130 g cukru múčka
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 žĺtky
  • štipka soli

na náplň

  • 500 g tvarohu
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 varená a nastrúhaná zemiak
  • 1 balenie sušených brusníc
  • kôra z 1 citróna

POSTUP

  1. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Múku preosejeme, zmiešame so zemiakmi, maslom a cukrom.
  3. Pridáme žĺtky, prášok do pečiva, soľ a vypracujeme cesto.
  4. Uložíme do misy a necháme odpočinúť v chladničke.
  5. Pripravíme náplň do koláča.
  6. Tvaroh, cukor, vajcia, zemiak, maslo a cukor zmiešame. Pridáme citrónovú kôru a brusnice.
  7. Pokiaľ tvaroh nebude príliš riedky, pridáme ešte čerstvú citrónovú šťavu.
  8. Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Potom rovnomerne potrieme plnkou a zo zvyšnej tretiny cesta pripravte tenké valčeky. Vytvoríme mriežku na koláči.
  10. Koláč pečieme pri 180 ° C asi 30 minút.

Mriežkový koláč zo zemiakového cesta srecepty.cz

Babičkin mriežkový koláč

INGREDIENCIE

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 80 g cukru múčka
  • ¼ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • citrónová kôra z 1/2 citróna
  • černicová marmeláda
  • jadrá vlašských orechov
  • tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

POSTUP

  1. Z preosiatej múky, masla, cukru, žĺtkov, kypriaceho prášku, vanilkového cukru a citrónovej kôry vypracujeme mäkké cesto.
  2. Cesto necháme asi 30 minút v chlade odpočinúť.
  3. Potom 2/3 cesta vtlačíme do koláčovej formy s priemerom cca 30 cm, vopred vymastenej tukom a vysypanej hrubou múkou.
  4. Celý povrch potrieme morušový marmeládou.
  5. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme úzke prúžky a vyskladáme z nich na pripravenom koláči mriežku.
  6. Medzery v mriežke vyplníme polovičkami jadier vlašských orechov.
  7. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.

Babičkin mriežkový koláč pazitka.cz

Koláč môžete pred pečením ešte posypať nasekanými mandľami. V jesennom období, keď je dostatok sliviek, môžete náplň pripraviť tvarohovú spolu s vypeckovanými slivkami a klásť miesto mriežky.

Rovnako tak sa fantázii medze nekladú ani s iným ovocím. Môžete použiť hrušky, lesné ovocie alebo marhule. Ak milujete českej múčniky, skúste si vybrať z receptov na naše tradičné múčniky z jogurtového cesta .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.