Mriežkový koláč iste každý pozná a vie si ho veľmi dobre predstaviť. Nie každý si však už vyskúšal jeho prípravu a tým menej skúseným sa môže zdať príliš prácny.
Trochu práce síce dá, ale práca nenáročné a výsledkom je chutný, vzhľadný a podľa druhu náplne aj šťavnatý koláč.
U mriežkového koláče je vždy dôležitá náplň. Najčastejšie používame tvaroh, zaváraninu, jablká alebo hrušky či varený puding.
Dosť ale rečí a poďme priamo k samotným receptom.
Linecký mriežkový koláč s jablkami
INGREDIENCIE
na cesto
- 400 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 125 g cukru múčka
- 200 g masla alebo Hery
- 2 vajcia
- štipka soli
na náplň
- 480 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 4 polievkové lyžice cukru krupica
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 400 ml vody
- šťava z 1/2 citróna
- hrsť hrozienok
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- možnosť pridať aj hrsť nasekaných orechov
POSTUP
- Z uvedených surovín vypracujeme na doske hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme pol hodiny v chladničke odpočívať.
- Medzi tým si pripravíme plnku, nastrúhame jablká, zmiešame s cukrom a 300 ml vody a privedieme ich k varu.
- Potom vlejeme pudingový prášok rozmiešaný v 100 ml vody a minútu zľahka povaríme.
- Pridáme hrozienka, mletú škoricu, citrónovú šťavu a prípadne orechy.
- Náplň vychladíme.
- Z cesta si oddelíme asi štvrtinu na prúžky, ktoré budeme kréjet a klásť na hotový koláč.
- Do vymasteného plechu alebo na papier na pečenie rozvaľkáme väčšiu časť cesta, potrieme plnkou a hore naukladáme pripravené prúžky nakrájaného cesta do mriežky.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 ° C okolo 35 – 40 minút.

Mriežkový koláč s ríbezľovou marmeládou
INGREDIENCIE
- 300 g hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- štipka soli
- 2 vajcia
- 2 lyžice mlieka
- 130 g Hery
- malá poháre ríbezľovej marmelády
POSTUP
- Na doske spracujeme z uvedených surovín cesto
- podsypávame múkou
- Asi štvrtinu oddelíme, väčšiu časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pomúčenými rukami cesto roztlačíme po celom plechu.
- Potrieme ho marmeládou a zo zvyšného cesta vytvoríme mriežku.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečieme okolo 15 minút.

Objavte podobné tipy
Mriežkový koláč zo zemiakového cesta
INGREDIENCIE
na cesto
- 300 g zemiakov uvarených v šupke
- 300 g polohrubej múky
- 130 g masla alebo Hery
- 130 g cukru múčka
- 1 prášok do pečiva
- 3 žĺtky
- štipka soli
na náplň
- 500 g tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 80 g cukru
- 2 vajcia
- 1 varená a nastrúhaná zemiak
- 1 balenie sušených brusníc
- kôra z 1 citróna
POSTUP
- Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno.
- Múku preosejeme, zmiešame so zemiakmi, maslom a cukrom.
- Pridáme žĺtky, prášok do pečiva, soľ a vypracujeme cesto.
- Uložíme do misy a necháme odpočinúť v chladničke.
- Pripravíme náplň do koláča.
- Tvaroh, cukor, vajcia, zemiak, maslo a cukor zmiešame. Pridáme citrónovú kôru a brusnice.
- Pokiaľ tvaroh nebude príliš riedky, pridáme ešte čerstvú citrónovú šťavu.
- Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potom rovnomerne potrieme plnkou a zo zvyšnej tretiny cesta pripravte tenké valčeky. Vytvoríme mriežku na koláči.
- Koláč pečieme pri 180 ° C asi 30 minút.

Babičkin mriežkový koláč
INGREDIENCIE
- 300 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 2 vaječné žĺtky
- 80 g cukru múčka
- ¼ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- ½ balíčka vanilkového cukru
- citrónová kôra z 1/2 citróna
- černicová marmeláda
- jadrá vlašských orechov
- tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
POSTUP
- Z preosiatej múky, masla, cukru, žĺtkov, kypriaceho prášku, vanilkového cukru a citrónovej kôry vypracujeme mäkké cesto.
- Cesto necháme asi 30 minút v chlade odpočinúť.
- Potom 2/3 cesta vtlačíme do koláčovej formy s priemerom cca 30 cm, vopred vymastenej tukom a vysypanej hrubou múkou.
- Celý povrch potrieme morušový marmeládou.
- Zo zvyšku cesta vyvaľkáme úzke prúžky a vyskladáme z nich na pripravenom koláči mriežku.
- Medzery v mriežke vyplníme polovičkami jadier vlašských orechov.
- Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.

Koláč môžete pred pečením ešte posypať nasekanými mandľami. V jesennom období, keď je dostatok sliviek, môžete náplň pripraviť tvarohovú spolu s vypeckovanými slivkami a klásť miesto mriežky.
Rovnako tak sa fantázii medze nekladú ani s iným ovocím. Môžete použiť hrušky, lesné ovocie alebo marhule. Ak milujete českej múčniky, skúste si vybrať z receptov na naše tradičné múčniky z jogurtového cesta .