Tvarohová klasika

V slovenskej kuchyni sa zdravé nátierky vyskytujú pomerne často a väčšinou majú ako základ tvaroh alebo nátierkové maslo. Tvaroh je pritom česká rarita- inde na svete podobný výrobok nepoznajú a najbližšie je mu smotanový syr typu ricotta, ktorý má však oproti českému plnotučnému tvarohu oveľa menej tuku. Pokiaľ chcete urobiť odľahčenú nátierku, siahnite po tvarohu s nízkym obsahom tuku, bežne je na výber z troch variantov.

Do tvarohového základu sa hodí takmer akákoľvek zelenina , preto sa riaďte vašou chuťou a tiež sezónnou ponukou. Pamätajte si, že zelenina, ktorá práve dozrieva, je najviac nabitá vitamínmi, minerálmi a zdraviu prospešnými enzýmami. V lete vás osviežia nátierky s reďkovkami , paprikou alebo nastrúhanou mrkvou.

Zaujímate sa o vegánsku kuchyňu? Zeleninová nátierka vo vegan verzii je veľmi jednoduchá na prípravu, stačí vymeniť tvaroh či maslo za hodvábne tofu alebo zahustiť zeleninovú zmes hrachovou či inou strukovinovou múkou.

Inšpirujte sa v zahraničí

Český chlieb ani tvaroh síce inde na svete nemajú, inšpirácie na báječné pokrmy zo zeleniny môžete na cestách načerpať viac ako dosť. Vyskúšajte netradičné druhy zeleniny, ako je baklažán, batát, avokádo alebo napríklad biela reďkev a pripravte si vynikajúcu nátierku plnú vitamínov. Nátierka s baklažánom vás v duchu prenesie do stredomoria a maslové avokádo zase do horúceho Mexika.

Dajte šancu strukovinám

Nebojte sa použiť aj strukoviny. Sú priamo nabité zdravými bielkovinami a pokiaľ ich cez noc namočíte, zbavíte ich ťažko stráviteľných a škodlivých látok. Ak sa ponáhľate, využite strukoviny naložené v plechovke. Pokiaľ si neviete predstaviť strukovinovú nátierku, stavte na obľúbenú klasiku-cícerový hummus, ktorý si vďaka svojej originálnej chuti zamiloval celý svet.