Zdravie v jednom hrnci

Zeleninová polievka patrí k najzdravším pokrmom, ktoré si doma môžete ľahko pripraviť. Uvarenie zeleniny do požadovanej mäkkosti trvá podstatne menej ako uvariť mäsový vývar a preto môže byť zeleninová polievka ideálnou voľbou , keď práve nemáte veľa času, ale chcete si dopriať poctivé jedlo. A pokiaľ naozaj nestíhate, môžete si pomôcť mrazenou zeleninou. Vyskúšajte najlepšie recepty na polievky zo zeleniny , na ktorých si pochutnáte.

Patríte medzi vyznávačov zdravého životného štýlu ? Potom by zeleninové polievky mali tvoriť jeden z pilierov vašej každodennej stravy. Vďaka nekonečnému množstvu zeleninových kombinácií sa nemusíte báť jednotvárneho jedálnička a pokiaľ to nepreženiete so zbytočným zahusťovaním či smotanou, polievka zo zeleniny je diétny a zdravý pokrm.

Kúsky zeleniny alebo radšej krém?

Polievky zo zeleniny môžeme rozdeliť v závislosti od konzistencie na klasické, v ktorých plávajú kúsky zeleniny, a krémové, ktoré tesne pred koncom varenia rozmixujeme tyčovým mixérom. V posledných rokoch sú práve husté zeleninové krémy veľmi moderné a žiadané.

Nemusíte mať obavy, že hustý krém=nezdravá polievka. Pokiaľ zvolíte tie správne druhy zeleniny, nie je potrebné už polievku nijako dohusťovať. Ak by ste predsa len radi hustejší krém a nechcete použiť zápražku či smotanu, pridajte do polievky napríklad varený zemiak, batát alebo trochu hrachovej múky, ktoré polievku krásne zahustí. Posledná zvolená surovina navyše dodá zdravé proteíny .

Máte radšej klasické alebo krémové polievky? Poznáme tie najlepšie recepty na polievky pre všetkých!

Strukoviny v hlavnej úlohe

Strukoviny patria právom medzi najzdravšie potraviny a tak sa nebojte pridať ich aj do polievok. Môžete ich použiť iba ako jednu z mnohých surovín, alebo urobiť rovnú polievku zo strukovín . Fazuľa, hrach, šošovica i sója sú priamo nabité zdravými proteínmi , ktoré oceníte nielen v období redukcie váhy, ale aj pokiaľ pravidelne cvičíte. Polievka zo strukovín navyše nemusí nutne znamenať pol dňa v kuchyni - namočte strukoviny cez noc do vody, alebo použite už predvarené strukoviny v plechovke, s ktorými je varenie jednoduché a rýchle.