Čo všetko sa dá zavárať

Nakladať či zavárať môžeme prakticky akúkoľvek zeleninu, avšak treba zvoliť ten správny spôsob konzervácie. Sterilovaná zelenina vám potom vydrží celú zimu .

Zelenina s vysokým obsahom vody, ako sú uhorky, cukety alebo tekvica, do seba ľahko absorbuje chuť nálevu a ľahko sa rozpadá, preto neznesie dlhé varenie.

Naproti tomu tvrdšia koreňová zelenina sa najlepšie steriluje vo forme miešaných šalátov a čalamád.

Veľmi mäkké plody ako sú paradajky a papriky sú potom ideálne na prípravu základu na lečo. V zime potom len povarenú zeleninu vyklopíte z pohára, dochutíte a rýchly obed je na stole.

Nesmieme zabudnúť na zaváranie húb . Obľúbené huby s octom vám v zime pripomenú letné prechádzky lesom a ich sterilizácia nie je nič zložité.

Zaváranie v horúcom láku

Určite poznáte nakladané uhorky utopené v kyslom náleve. Rovnakým spôsobom si ale ľahko pripravíte aj ďalšie nakladané pochúťky: pomocou kyslého láku je možné konzervovať aj zelené fazuľky, kozie rohy alebo kúsky cukety . Lák na zeleninu si namiešajte podľa chuti, niekto má rád kyslejší, s cesnakom alebo chilli papričkami. Máte radi štipľavé? Vyskúšajte nakladané pálivé papričky alebo pridajte trochu chilli do zálievky na čalamádu.

Vyskúšajte aj zaváranie koreňovej zeleniny a ďalších „tvrdých druhov“. Zaváranie mrkvy a petržlenu môžete urobiť buď samostatne, alebo ju pridať napr. k uhorkám.

Ak máte radi zeleninové šaláty, pripravte si na zimu šalát do pohára . Domáca čalamáda sa skvele hodí ako príloha na studenú večeru počas zimných mesiacov, kedy na náš organizmus pôsobí čerstvá zelenina zo supermarketu príliš chladne.

Kvasená zelenina

Hoci technicky nejde o zaváranie, kvasenie zeleniny je obľúbený a veľmi zdravý spôsob konzervácie. V našich končinách je najznámejšia kvasená (kyslá) kapusta , ktorá sa dá konzumovať buď samotnej, alebo ako základ ďalších obľúbených jedál. Obľúbené sú aj kvasené uhorky, ale spracovať týmto spôsobom je možné aj ďalšie druhy zeleniny.

Pripravte si domácu kvasenú zeleninu z čínskej kapusty, mrkvy, uhorky, cukety alebo napríklad reďkoviek, záleží len na vašej chuti. Pridať môžete aj pálivú papričku alebo zázvor.

Nakladaná zelenina bez zavárania sa dá jesť už za pár dní a dodá vášmu telu doslova koktail vitamínov.