Aké ovocie sa hodí na zaváranie

Pokiaľ dodržíme tie správne postupy a recepty, môžeme zavárať prakticky akékoľvek sezónne ovocie. Niektoré druhy sú na to predsa len vhodnejšie, než iné.

Červené ríbezle sú vynikajúce ako základ marmelád a džemov , ktoré vďaka vysokému obsahu pektínu krásne želírujú. Obľúbené je tiež zaváranie marhúľ – marhuľová marmeláda a kompót patrí k najobľúbenejším. Na džemy a rôsoly môžete využiť aj maliny, jahody, egreše alebo višne, ktoré dodajú višňovej marmeláde príjemne kyslastú chuť.

Ani zaváranie broskýň nie je nič zložité, stačí dodržať recept, aby výsledná broskyňová zaváranina mala príjemnú farbu aj chuť. Neviete, ako správne zavárať broskyne? Základom sú zdravé a zrelé plody, čistý riad a predovšetkým prídavok kyseliny citrónovej, ktorá uchová krásnu farbu výslednej zaváraniny.

Ak radi skúšate nové veci, vyskúšajte netradičné zaváraniny z tekvíc alebo napríklad zaváranie orechov . Výborné sú aj domáce sirupy, ktoré oceníte pri výrobe osviežujúcich limonád. Vyskúšajte domáci bezinkový sirup alebo napríklad sirup z čerešní a jahôd.

Zavárame ovocie: ako na to

Využite bohatú úrodu letných mesiacov a pripravte si zásoby sladkého ovocia aj na zimu. Zdá sa vám zbytočné zavárať, keď v supermarketoch je v predaji čerstvé ovocie po celý rok? Možno vás prekvapí, že pre naše telo je prirodzenejšie konzumovať počas zimných mesiacov zavarené ovocie s pridaným cukrom, než čerstvé ovocie a zeleninu umelo pestované v skleníkoch. Zvlášť plody z vlastnej záhradky potom v zime využijete na prípravu lahodných koláčov, múčnikov, knedlí alebo palaciniek .

Zaváranie ringlí, broskýň, sliviek ani ďalšieho obľúbeného ovocia nie je nič zložité. Najjednoduchšie je varenie marmelády, kedy stačí ovocie povariť v správnom pomere s cukrom a naplniť do čistých pohárov. Domáci džem nie je nutné zvlášť sterilovať, stačí postaviť poháre na viečko.

Základom úspechu je vždy čistota prostredia a pomôcok a použitie zdravého a zrelého ovocia . Čím zrelšie ovocie použijete, tým menej budete musieť pridávať želírujúcich prípravkov. Aby zavarenina mala peknú farbu, pridávajte do nej počas varenia kyselinu citrónovú.

Zavárať nemusíte len v hrnci, vyskúšajte aj zaváranie v rúre, najmä pečený lekvár chutí výborne.

Nezabudnite poháre starostlivo popísať názvom a dátumom výroby.