Cukroví na Vianoce patria

Ako prvé, čo začíname chystať, je obvykle pečivo. Aké najznámejšie a najobľúbenejšie druhy sa v slovenských domácnostiach každoročne pečú?

  • Linecké
  • rožky
  • perníčky
  • Išelské
  • kávové zrná
  • osie hniezda
  • rumové guličky
  • kokosky
  • rafaello
  • šľahačkové, pudingové a strojkové pečivo

U nás sa môžete inšpirovať širokým výberom lahodných druhov cukroviniek. Z menej tradičných kúskov vám môžeme ponúknuť skvelé pečivo z mrkvy .

Sladké pečenie nielen na raňajky

Vianočka, štôlňa alebo panettone. Bez nich si mnoho z nás nedokáže sviatky predstaviť. Viete ako na domáci kúsok lahodné kysnuté vianočky ? Mrknite aj na tipy, ako si pripraviť dokonalú vianočnú štôlňu .

Štedrovečerná večera

Aké zloženie menu sa vám vybaví? Mávate každým rokom to isté alebo nie?

Predjedlá

Také predjedlo si môžeme dopriať v priebehu dňa v podobe cukroví, jednohubiek alebo chlebíčkov. Teda samozrejme len tí, ktorí nedržia pôst. Pre navodenie chuti na večeru sa pokojne inšpirujte skvelými receptami na slané pečivo .

Polievky

Strukovinová, rybia alebo vývar? Ktorá je tá vaša. Tieto patria medzi najbežnejšie. Mrknite na tipy pre úžasnú rybiu polievku .

Hlavný chod

Zemiakový šalát existuje v mnohých variantoch. S údeninou alebo bez, s vajíčkami, s kukuricou alebo jablkom. S jogurtom alebo tatárkou. Aký je ten váš? A ak ešte nemáte ten svoj vyvolený, inšpirujte sa našimi najlepšími zemiakovými šalátmi .

A aký kúsok mäsa máte najradšej? Rybu, filé alebo rezne? Nazrite, ako si tento rok môžete pripraviť dokonalého kapra .

25 rád a tipov na prípravu vianočných cukroviniek

  • Pred pečením si vždy pripravíme všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať, aby sme od cesta nemuseli odbiehať.
  • Suroviny do cesta musia mať rovnakú, väčšinou izbovú teplotu.
  • Rôzne orechy, mandle či kokos získajú veľmi dobrú chuť, keď ich pred zapracovaním do cesta opražíme v rúre nasucho.
  • Ak do cukroviniek potrebujeme nesolené pistácie, môžeme zakúpiť už solené, vylúpeme zo škrupín, zalejeme horúcou vodou a krátko ich povaríme. Soľ sa stratí a zostanú nám krásne zelené jadrá.
  • Suroviny, najmä tuk najskôr posekáme nožom, až potom miesime rukami.
  • Hotové cesto musí odpočívať, uložíme ho pred ďalším použitím najmenej na 30 minút do chladničky. Čím dlhšia doba odpočívania, tým je pečivo chutnejšie a lepšie drží tvar. Pokiaľ je to možné, pripravíme cesto jeden deň dopredu. Výnimkou je perníkové cesto, malo by odležať až tri dni.
  • Cukor a múku preosejeme cez sito. Cesto nakyprí a nebudú v ňom hrudky.
  • Do lineckého cesta používame cukor práškový, kryštálový by vytvoril v ceste tmavé bodky.
  • Perníkové cesto môžeme rozdeliť na niekoľko dielov a do každého zapracovať rôzne druhy orechov či kandizovaného ovocia. Skladujeme v dobre uzavretej krabici s niekoľkými plátkami jablka. Vďaka jablku budú perníčky vláčnejšie.
  • Pokiaľ sa nám krehké cesto nedarí spojiť, nepridávame múku, ale trochu bielka či vody. Väčšie množstvo múky spôsobí, že pečivo bude tvrdé.
  • Niektoré druhy ciest môžeme zmraziť do zásoby (napr. linecké, cesto na vanilkové rožteky atď.). Zamraziť môžeme surové alebo už upečené, ale neplnené a nezlepené kúsky cukroviniek.
  • Bielky do makronkového cesta či bielkových cukroviniek musia byť pred použitím vždy vychladené. Všetky suroviny do bielkového snehu zašľaháme až úplne na koniec. Cukroví sa nesmie piecť, iba sušiť, inak sa bude lepiť.
  • Makrónky budú obzvlášť chrumkavé, ak ich tesne pred pečením posypeme práškovým cukrom a kopčeky poukladáme na cukrárske oblátky. Upečené a vychladnuté ich môžeme tiež zamraziť.
  • Pokiaľ sa nám cesto lepí na valček, vložíme medzi cesto a valček papier na pečenie.
  • Pred vykrajovaním cukroviniek môžeme formičky vsunúť do hladkej múky. Cukroví sa tak na formičky či formičky neprilepia.
  • Zatiaľ čo nám cesto odpočíva, predhrejeme rúru na požadovanú teplotu. Nikdy nevkladáme plech do studenej rúry, z cukroviniek by sme mali nevzhľadné placky.
  • Pri elektrickej a plynovej rúre nastavíme plech na strednú drážku. Pri teplovzdušnej rúre môžeme využiť spodnú, strednú a vrchnú drážku naraz.
  • Plechy pred pečením potrieme slabšou vrstvou tuku alebo na ne položíme papier na pečenie. Ten môžeme použiť niekoľkokrát za sebou.
  • Ak chceme predísť popraskaniu cukroviniek pri pečení, môžeme vložiť do rúry menší hrniec s vodou.
  • Upečené pečivo ihneď odoberáme z plechu, inak sa nám prilepí a pri snímaní sa poláme. Pokiaľ sa nám predsa len podarí zmeškať túto chvíľu, plech vrátime na pár minút späť do rúry a môžeme cukroví uvoľniť.
  • Pokladáme na kuchynskú mriežku či studený nepremastený plech vychladnúť.
  • Po vychladnutí skladáme najlepšie do papierových krabíc na studené miesto, aby pečivo bolo vláčne.
  • Cukrovie, ktoré zlepujeme marmeládou alebo džemom, môžeme zlepiť hneď po vychladnutí. S cukrovinkami, ktoré plníme krémami, počkáme až tesne pred konzumáciou.
  • Pokiaľ je marmeláda príliš tuhá, môžeme ju zriediť lyžičkou rumu. Získa skvelú chuť a pečivo vydrží dlhšiu dobu.
  • Na polievanie cukroviniek sa najviac hodí kakaová poleva, obsahuje vysoký podiel kakaového masla, zvýrazní chuť cukroviniek a rýchlo zasychá.