Najlepší cestovinový šalát urobíte, ak do neho zamiešate vaše obľúbené suroviny . Netrápte sa tým, že vám nechutia niektoré druhy zeleniny a pripravte si chutný obed z toho, čo máte radi.

Jednoduché recepty na studené šaláty z cestovín

Netrápte sa v horúcich dňoch s varením hutných jedál a urobte si na obed či večeru ľahký šalát z cestovín. Nemusíte sa báť, že budete mať hlad, stačí použiť tie správne suroviny. Pamätajte si, že vždy musíte mať v šaláte sacharidy (cestoviny), tuky ( zálievka s majonézou či jogurtom, olivový olej), bielkoviny (mäso alebo syr) a zdroj vitamínov a minerálov (čerstvá zelenina). Pokiaľ dodržíte toto jednoduché pravidlo, potom aj studený cestovinový šalát s majonézou môže byť zdravé a hodnotné jedlo.

Pokiaľ nepatríte práve medzi milovníkov mäsa, môžete vyskúšať jednoduchý cestovinový šalát so zeleninou, ktorú máte radi. Nezabúdajte však na zdroj bielkovín - balkánsky syr, tofu alebo napríklad nakladaný cícer. Obľúbené sú tiež šaláty s vajcami- vyskúšajte cestovinový šalát s varenými vajcami alebo hit posledných rokov- pošírované vajcia na ľahkom šalátku.

Cestoviny sa výborne hodia k tučnejším zálievkam - za vyskúšané stojí rýchly cestovinový šalát s tatarkou, ktorá mu sama o sebe dodá skvelú chuť.

Teplé cestovinové šaláty

Najmä v zimných mesiacoch sa môžete cestovinovým šalátom taktiež skvele zahriať. Pripravte si ho ako hlavné jedlo, jeho príprava je jednoduchá a rýchla . Základom sú opäť uvarené cestoviny. Tie zmiešajte s vašou obľúbenou zeleninou, môžete použiť ako čerstvú, tak aj sterilizovanú, napr. hrášok alebo kukuricu.

Do teplého šalátu sa výborne hodia kúsky kuracieho či morčacieho mäsa restovaného s bylinkami na panvici a ak sa ponáhľate, môžete si pomôcť použitím polotovaru. Taký cestovinový šalát so šunkou je hotový raz dva a ak by ste radi zvýšili príjem zdravých rýb, pripravte si obľúbený cestovinový šalát s tuniakom z konzervy.

5 tipov, ako pripraviť cestovinový šalát

Cestovinové šaláty na všetky spôsoby sú obľúbené najmä vďaka svojej jednoduchej a rýchlej príprave. Základom sú vždy varené cestoviny - nebojte sa siahnuť po nových tvaroch a dávajte prednosť kvalite pred kvantitou.

  • Najlepšie sú cestoviny z tvrdej pšenice , ktoré sa nerozvaria a majú hrubšiu štruktúru povrchu, ktorá do seba lepšie nasiakne chuť ostatných surovín a zálievky.
  • Cestovinový šalát je tiež skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšok varených cestovín z predchádzajúceho dňa.
  • Šalát pripravujte vždy čerstvý , dlhé skladovanie mu nesvedčí.
  • Pri príprave studeného šalátu nechajte uvarené cestoviny vždy dobre vychladnúť , kým ich zmiešate s ostatnými surovinami.
  • Mäso pripravené zvlášť na panvici do šalátu nemiešajte , servírujte ho hore na šalát.