Ako pripraviť nátierku zo strukovín

Rovnako ako u iných strukovinových jedál, je nutné aj u nátierok začať niekoľkohodinovým namáčaním strukoviny vo vode. To je možné obísť použitím strukovín z plechovky, avšak nie u všetkých druhov je to možné. Existujú však aj také druhy strukovín, ako napr. červená šošovka alebo naklíčené strukoviny, ktoré dlhé namáčanie nevyžadujú a ich príprava je teda výrazne kratšia. Pokiaľ sa teda ponáhľate, nátierka z červenej šošovky je tou správnou voľbou.

Po namočení je nutné strukoviny uvariť do mäkka. Potom je už len na vás, či zvolíte nátierku s hrubšou štruktúrou, alebo celý pokrm rozmixujete do hladka.

Najrýchlejšia je príprava nátierky zo strukovín v konzerve. Tie stačí vyklopiť do misky aj s nálevom/bez neho a dochutiť, prípadne rozmixovať či roztlačiť vidličkou. Takto môže vzniknúť napríklad hummus - obľúbená cícerová nátierka alebo fazuľová nátierka.

Na nátierku môžete využiť aj čerstvý hrášok. Nátierka zo zeleného hrášku aj žltého hrachu vám dodá potrebné vitamíny aj minerály a navyše skvele vyzerá.

Zvláštnym prípadom je potom využitie tofu . Táto lahôdka zo sójového mlieka sa z nutričného hľadiska taktiež radí medzi strukoviny a najmä vo svojom hodvábnom variante je priamo stvorená na prípravu nátierky z tofu .

Strukovinové nátierky sa dajú skvele dochutiť na najrôznejšie spôsoby. Aj zaprisahané mäsožrúty poteší pikantná šošovková nátierka a pokiaľ použijete provensálske bylinky, vytvoríte lahodnú francúzsku nátierku napríklad z fazule či hrachu.

Nátierka zo strukovín=ideálna desiata pre deti

Nátierka zo strukovín môže byť tiež výživnou desiatou pre deti do školy aj na výlet. Strukoviny dodajú potrebné množstvo energie pre malých stravníkov, za vyskúšanie stojí napríklad jednoduchá cícerová nátierka pre deti alebo nátierka z červenej šošovky s tvarohom a paprikou.

Zdravotné prínosy strukovín

Strukoviny patria medzi superpotraviny a preto by sme ich mali konzumovať minimálne dvakrát týždenne. Ak sa obávate nadúvania, potom vám pomôže pravidelnosť - pri pravidelnej konzumácii strukovín si totiž organizmus zvykne a nadúvanie sa zmierni, alebo dokonca úplne ustúpi.

Strukoviny majú vysoký podiel rastlinných bielkovín a preto sú populárne najmä u vegetariánov a vegánov. Keďže sa ale jedná o neplnohodnotné bielkoviny, treba do stravy zaraďovať aj sóju, ktorá ako jediná strukovina obsahuje plnohodnotný proteín.

Aké ďalšie prínosy môže mať konzumácia strukovín na ľudský organizmus:

  • podporujú správne trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny
  • pôsobí preventívne proti civilizačným chorobám
  • majú vysoký obsah antioxidantov
  • pôsobí protizápalovo
  • napomáhajú prevencii rakoviny a aterosklerózy
  • pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu v krvi